Friday, January 06, 2012

CONVERSATION LAGI..

 Masih lagi kisah Kasih Aleeya.. hahha.. Kasih Amaani.. ko duduk tepi diam-diam dulu yer.. 

Ni gambar first day kat school aritu.. Hari rabu... 

So aku dah amikkan tempat untuk transit sebelum pegi kelas KAFA.. aku mana lah nak sempat amik dia bawak balik, mandi makan semua tu.. so lepasnie.. ada cikgu dari rumah transit depan sekolah tu..akan datang amik Acih and friends untuk bawak balik dan mandi, makan, solat.. pastu cikgu tu akan hantar diorang pegi sekolah tu balik untuk KAFA... KAFA habis kul 5 mcm tu.. tengok lah.. maybe aku amik dia kat transit tu balik ke caner.. tatau lagi.. sebab KAFA lom start lagi.. next week baru start..

Saja nak tengok first day tu cemana.. nak train dia dulu.. so first day takpe.. aku yang amik bawak ke rumah transit tu.. then aku suruh dia mandi.. Acih kan manja pastu malu.. dah dia suh aku melekat je sebelah dia.. Wehh mak kau banyak keje lain nak buat lah Acih oiiii... pas mandi.. cikgu suruh makan nasi..

Alahai sedih mak.. naper tak de meja yek? huhu.. makan atas lantai pulak dah.. tapi tak pelah Acih.. kena belajar.. kita kena ikut tempat lah ye.... jangan nak manja sangat yeh.. 

sempat jeling.. ok, nasi ngan sup ayam.. Acih memang tak makan lah ayam yang masak sup camtu.. tapi aku tengok.. wah.. nasi habis.. kat umah tak penah ko nak makan nasi kan? kesian, lapar kot..

Lepas makan.. solat ramai-ramai.. nie kelaka lah jugak.. sebab budak-budak kan.. dorang solat baca kuat-kuat ramai-ramai.. solat zohor.. aku rasa adalah dalam 20 minit baru selesai.. hahahah.. punya lah lambat dorang baca.. yang kelakar budak pompuan kecik sorang tu.. time sujud.. orang dah bangun dia sujud je.. tido rupanya T_____________________T 

sambil solat tu.. cikgu monitor kat tepi.. kang cikgu jerit je kalau salah baca or lupa.. kasih pon kena.. "Kasih, tangan letak kat paha".. muahaha.. konpem anak mak kemut-kemut kena sound.. dia kan sensitip.... 

pastu aku ngan Pak Radie bawak Acih gi sekolah tu balik sebab nak register untuk kelas KAFA.. murid baru kena RM128.. monthly RM50 kot? ada jual kain coklat.. tapi tak beli sbb Wan dah jahitkan dua helai.. tapi coklat yang wan jait tu pekat sikit kaler dia.. belasah je.. 

Pastu aku suruh Pak Radie settlekan hal registration tu sebab aku rushing nak masuk office.. aku angkut Acih sekali bawak gi opis.. heheh.. 

Masa kat office dia leka lah main cop-cop guna stamp pad tu.. memekak je.. "Kasihhhhh.. shhhh! jangan bising, boss mama ada kat dalam, boss mama garang tau?" tapi budak kan? apa dia kisah.. bising-bising gak mulut dia tanya itu ini.. aku letak kerusi kat belakang aku tu.. "Kasih duduk situ diam-diam.. mama banyak keje nie"... pastu lama senyappppp je.. aku ingat dia gi merayau kat belah depan sana.. sekali pusing belakang tengok... 






















































































Alahaiiii... tertidur dah dia.. muka macam letih gila.. ok time nie aku macam sayu.. muahahaha.. gila, time patut kau sedih kau lekkkk jer.. bila time biasa baru ko nak sedih-sedih sayu bagai.. terus rasa macam, dah besar anak aku.. dah sekolah dah dia.. ok dah stop jiwang ;)

itu kisah first day at school.



pastu semalam aku yang amik dia balik dari umah transit tu.. sebab KAFA takde.. so kul 1.00 tengahari tu.. cikgu transit amik, terus je pegi umah tu duduk sana sampai lah aku amik.... bila dah masuk dalam kereta kitorang pon sembang.. 


Mama: Kasih.. ok jom cerita.. tadi cemana kat school?

Acih: ok lah.. biasa je..

Mama: Ada kawan mama nampak Kasih makan nugget kat kantin.. hehe betul ke?

Acih: oh ye ke? a'ah Kasih makan nugget bekal..

Mama: Kawan kasih bawak bekal ke beli kat kantin?

Acih: bawak bekal burger.. tapi bukan burger besar macam Mc D tu.. isi dia je macam burger.. tapi guna roti.. nipis jelah.. 

Mama: ooohh mesti mak dia buatkan.. sapa nama kawan Kasih, semalam lupa, harini dah ingat dah?

Acih: Alamakkk jap kasih ingat... ermmmm.. Hannah Elynna (ye kot? aku tau hannah blablabla je heheh) 

Mama: Fuyohhhhhhh dasyat la nama dia.. hahaha.. bukan Hannah Montana ke?

Acih: eiiiiiiiiiiiiii mama nieeeeee.... bukan lah!

Mama: Lagi pegi makan ngan sapa? Hannah je?

Acih: Ada lagi sorang.. Amber nama dia..

Mama: wah? mama pon ada kawan mama nama anak dia Ambereen (anak Jujue Lopez)

Acih: oooooh yeh? 

Mama: Amber tu orang melayu ke? Cina ke? India??

Acih: Englissssss.. 

Mama: muahhaha.. mana ada orang Englis? English?? Orang putih? 

Acih: Eiii mama nie.. maksud kasih, dia terror englis.. dia cakap Englis. (abaikan takde 'h' ye.. Acih kan gigi jarang-jarang.. angin keluar ikut celah gigi ok)

Mama: oh dia cakap English je.. dia pandai cakap melayu tak?

Acih: Pandai lah jugak.. campur-campur.. 

Mama: Ohhhhhhhhh.. ada tak dia cakap camni.. "helllooowwwwwwwww.. my name is Amberrrrrr.. what's ur name?" *slang telebih sikit*

Acih: Eiiiiiiiiiiiiiii mama nieeee.. hahahahhaaaaa... 

Mama: Tadi lama tak kasih tunggu Cikgu Amy amik dari transit tu?

Acih: Mama, tadi masa tunggu tu Kasih nangis..

Mama: Haaaaaaaaaaa?????? Nangis??? kenapa?

Acih: Kasih nangis sikit je.. 2 kali.. tapi takde bunyi.. orang tak nampak.. kasih lap air mata je dua kali..

Mama: kenapa nangis?

Acih: sebab Kasih ingat Cikgu Amy tu datang awal.. pastu tinggalkan Kasih..

Mama: Kasih, Cikgu Amy MESTI amik kasih.. dia takkan tinggalkan Kasih.. len kali jangan takut ok? tunggu je situ diam-diam.. lambat ke cepat ke kena tunggu jugak sampai Cikgu Amy datang... ok?? jangan ikut kawan-kawan lain pegi tempat lain.. jangan ikut orang lain.. kena ikut Cikgu Amy je.. paham?

Acih: yelah mamaaaaaa.... *muka malas layan* lagipon Kasih nangis sikit je.. lap air mata je macam nie *buat aksi menyeka air mata dua kali* hehehe.. 

Mama: Tadi masa kat umah transit makan apa?

Acih: makan nasi ngan tomyam

Mama: wahhhh sedap ke? mana sedap? mama masak ke cikgu masak?

Acih: Cikgu lahhhh...

Mama: OOOoooooohhh mama masak tak sedap lah? cikgu lagi sedap??? *muka sentap merajuk*

Acih: Yelah sebab tomyam mama kaler merah.. tomyam cikgu kaler putih..

Mama: Oh? tomyam putih lagi sedap yeh? ada apa dalam tomyam tu? ayam? daging?

Acih: takde lah.. ada carrot je.. tapi Kasih tak makan carrot tu.. makan kuah je ngan nasi..

Mama: tomyam carrot pon sedap kan? mama masak tak sedap kan? *sentap kali kedua*

Acih: mamaaaa mamaaaaaa *geleng pala* lain kali masaklah tomyam putih..

Mama: Ok aaaarrrrrr... tadi transit solat tak?

Acih: Solat dua kali.. (zohor n asar).. pastu main.. Kasih ada kawan baru.. umur dia 6 tahun.. Kasih darjah 1, nanti dia 7 tahun, Kasih darjah 2.. 

Mama: okkkkkk.... Kasih pakai jam nie pandai tak tengok jam tu?

Kasih: tak pandai... tapi Kasih pura-pura macam pandai.. hahahahaaaa

Mama: Hahahaaa.. ala senang je kasih.. kalau jarum pendek tu pegi kat no. 1, tu maknanya sekolah kasih dah nak habis.. dah nak pegi depan gate dah tunggu Cikgu Amy.. paham?

Kasih: Takkk... kan Kasih dah cakap? Kasih pura-pura je macam pandai.. 

Mama: grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... *sukati ko lah anak* 





dan ada banyak lagi dialog bersama Acih.. tapi aku dah lupa.. heheh.. ok lah itu jelah nak sembang.. nanti sembang lagi ye.. bye.. 












EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

26 comments:

marinahunny said...

hheheh hahahahaha lawak x hengat kasih... Angin kuar kut celah gigi. ?Hehehe

me suya said...

matured dah kasih ni :)

AzNuRuL AzMaN said...

penat & terlalu lapar..tomyam kosong campur carrot je pun sedap ye acih..mama masak campur udang sotong ayam daging segala taknak makan sangat la pulak..

Mama Tuah Melaty said...

Alololoooo sian tengok gambar kasih yang tertidur mengkrekot kat atas krusi tu. Penat sangatlah tu..Uhuk Uhuk. Aunty yang sedey lebih lebih..

FaRah Baharom said...

huhuhu..terharune tengok gmbar Kasih tido tu..:)teringat anak sendiri..

Siti Fatimah said...

hahahahaha tergolak bosar den nie acih oi... ada2 aje tau!

Shinnaz Ahmad Rasid said...

filla, I pun sayu je tengok Kasih tidurrr..kenapa time kita tengok org masa tido rasa kesian and macam semacam je kan..huaaaa );

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila pun mcm2 citer dgn amana .. dah ada anak yg sekolah maksudnya kita makin berumur..mmm

mamamarissa said...

acih big girl now...amaani dok tepi dulu ya...ala rinduu amaani la :)

Cik Sibuk said...

Alolooloo..comelnye anak u. Bijak bercakap :)

Mumma Onie said...

Conversation yg sgtlah kiutnyer...Englisssssssss...muahahahahaaa.....

BUKU CONTENG AKUE said...

kasih tido nampak cantik sgt...mcm pic die time kecik kat dlm kete kat tepi ni....org ckp, kalo tido nmpak cantik. maka cantik la org itu...hehehe...i saw u n fmily kt klcc.tanjat i....slame ni baca belog akak.leh lak nmpak kt luar. jodoh ke kak? wakakakakka...dah mcm jmpe artis lak. sng2 jmpe..yela2 akak ni bole dikatakn artis kot. Artis belog. Anyway kak, sy mmg suke baca belog akak yg kebabom ni....jujur gaya pceritaan ye.....update best2 lagi kak, Seolah2 akak mcm xde keje....ngeh ngeh ngeh....slm belogin ye kak. :P

Anonymous said...

Luv ur blog sista..such a lovely family with two cute Kasih..

ratna said...

Budak2 suka nau main cop2 tu kan...

gadis itam said...

kasih transit kat mna??

Mommy Lily said...

Macam tu la kan kalau kita suami isteri bekerja. anak-anak kena transit sana sini. saya pun macam tu juga. anak 5 tahun dah kena berdikari waktu pagi tadika, petang transit. sian dia tapi nak buat macamana, kena kuatkan lah semangat emaknya sendiri pun. :)

CT@mamaLuqmanTiara said...

Xde butang LIKE la pulak kat blog ni yerrr....hmmmm....

sheila said...

pura-pura...bagus bahasa anak ko nok. kalo anak aku "tipu" je terus

kelipkelipchumel said...

alolooo...sweetnya conversation mamanya + Acih.. kalau kat umah org,tomyam karot pn sedap ek.ehehe..

Aya Ariel said...

pandai acih pura2 pandai tgk jam..ahahhaha...kiut la korang ni

JMR said...

dh besar ye acih nih..dulu jumpa masa kt gatsby, comel2 gitu. skng dh skolah ek..

ShashaCahaya said...

Semoga kasih lekas pandai baca jam ;)

Lia said...

so suweet....kasih g toilet ok tak..bukan apa dok terfikir sian budak2 dgn baju kurung.. confirm terkial2 kt toilet..

peej said...

comel je baca. tapi drama anak kau taknak mengalah. heheh.

Filla ~ Kasihs said...

hehe.. acih gi toilet ok je.. dia cakap hari tu kasih cirit birit.. pegi toilet..haha..

Wawa Tasliman said...

tomyam carrot pun sedap.. pandai kasih cakap macam mama dia.. :)