Thursday, January 26, 2012

RESEPI AYAM BERLADA

Ok resepi ni ai dedicate untuk seorang ibu mengadung yang sedang mengadung 5 bulan.. auwww.. syahdu hati ahkak ni tau... bila dia komen kat previous entry cakap dah dua kali dia try buat Ayam Berlada yang mak aku masak.. (ada sekali aku upload gambar).. terliur-liur dia.. 

So aku laju-laju call Wan...

"Ma, bagi resepi Ayam berlada mama tu.. ada orang tanya.. sian dia pregnant, dia try buat dua kali tapi macam tak jadik"

Wan kan cepat tersentuh... terus Wan "Alaaahaaaii..sian nyeeee.. dah cepat gi amik pen.. salin detail-detail"

Baik Wan, saya yang menurut perintah ;)

Ini lah rupa ayam berlada Wan yang aku snap guna phone jek ;) selalu wan tak letak kentang, tapi masa ni ayam tak cukup.. so nak bagi nampak banyak, wan campur kentang ;)


BAHAN-BAHAN
7-8 ketul ayam (digoreng)

1 biji bawang besar (blend)
4 biji bawang putih (blend)
1 batang serai (kalau ada, x de pon tak pe) (blend)
cili kering direbus (blend)

1 asam keping
sedikit gula
sedikit garam
1 biji bawang besar (hiris kasar)

CARA-CARA
Blend bawang besar + bawang putih + cili kering direbus + serai dihiris.

Panaskan kuali.. letak minyak... ok peringatan PENTING ye... Minyak kena banyak ok!!! selalunya orang buat tapi tak jadi sebab minyak tak banyak... jangan ler ko letak 2-3 sudu jek.. cemana nak masak cili nyeee.. ok lepas minyak dah panas.. ko tumiskan bahan-bahan blend tadi.. api kene kecik... pastu tumisssss lama-lama.. masuk gula 1 camca kecik, garam sikit, masuk asam keping... tumiss lagi lama-lama.. sampai terbit minyak.. sampai colour pon dah betukar jadi gelap.. jangan sampai hangus pulak! 

pastu masukkan ayam yang dah siap goreng tadi, masukkan sekali ngan bawang besar yang dah dihiris.. gaul rata-rata.. then tutup api... pastu kalau ada tapis besi macam kat gambar atas tu.. boleh guna... angkat masuk dalam tapis.. dan toskan minyak dia... 

itu je.. senang kan????

tapi paling penting, masa tumis, minyak kena lebih sikit dan kena tumis lama-lama.. kalau tak.. tu yang macam cili tu 'kembang' je macam tak masak.. 

selamat mencuba sehingga berjaya ;)










EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

17 comments:

rosealley said...

lapar lah kak tengok ni, bolehla try, thanks:)

Anonymous said...

thanks kak...thanks bebyk bg resepi tuh.x saba nk buat ni.harap kali ni menjadi la...

.: yUhAiSya :. said...

bagus betul k.filla ni,concern kat readers. kali ke brapa dah tgk ayam ni, still rasa mengidam,tak tunggu pregnant pun blh kecur...heheh.
resepi mesti cuba ni..thanks 4 sharing! tq tuk wan juga... =)))

Anonymous said...

wah anak dara ni pon nk try jugak ;)

Fi.za said...

Assalamualaikum akak,
wow sedap nye nengok gambar tu. perut yg tenang pun boleh bergelora dibuatnya :)

tengkiu kak. ada masa & ada kerajinan saya try! :D

p/s: kalau wan masak lemak udang beso lagi, tepek gambar ye kak. memang sluurrppp lah!!

kelipkelipchumel said...

waaaahhhhh...sedapnya kelihatan..gulp!

eda said...

hakak org nak erk resepi neh .. halal tau ~~ nak buat cuti rabu neh ... muah muah .. ckp ngn wan jugak tau ..

Aya Ariel said...

sedaapppnyehhhh..
nak cuba jugak lahhh..
tq wan..haha.. :)

kayrul-shah said...

sedapnya kak...terliur tengok..dah buat semalam ayam berlada nie..memang sedap sangat. rasa nak abiskan sorang2 jer semua ayam tue. mujur la ingat org belakang gak so tinggalkan untuk somi sikit..hehehehe

minta izin nak copy resepi ye kak...

mrs kayrul said...

aduh sedihnya kak filla...kayrul ada cuba resepi kak filla dan letak kat blog resepi tue..pastu ada cik anon nie cakap kayrul xde mention nama blog kak filla....

geram sangat tau...padahal nak tengok gambar yg super gorgeous kena la klik link yang kayrul letak tue..blh plak dia cakap kayrul x metion blog akak...maybe dia tak klik kat perkataan tulis "kak filla @ kasih aleeya & kasih amaani" kot....

harap kak filla izinkan ye...kayrul dah cuba banyak kali resepi nie..memang sedap dan berbaloi...

AllAboutLife said...

Sedapnya...nk bt lunch nnt..tq... Nnt follow blog sy yer..
zairulakmaldaylife.blogspot.com..sbb nnt leh slalu jenguk blog you..bes...

AllAboutLife said...

Wahhh..sedap..nk try ptg ni wat..sbb da bosan ngn menu sama. Oh ya..follow blog saya jugak..nnt leh share2 menu..
zairulakmaldaylife.blogspot.com

AllAboutLife said...

Wahhh..sedap..nk try ptg ni wat..sbb da bosan ngn menu sama. Oh ya..follow blog saya jugak..nnt leh share2 menu..
zairulakmaldaylife.blogspot.com

tg farhana said...

Best beat..blh cuba..blh folo blog sy juga utk berkongsi resipi http://tgfarhana12.blogspot.com tq :-)

tg farhana said...

Wah best..boleh try....do visit n follow mt blog..blh share resipi lain juga.tq :-)
http://tgfarhana12.blogspot.com

Raqinah Rahiman said...

Saya dah try wat..mmg sedap..thank you ye utk resepi u share ni :)

Anonymous said...

Says day mencuba ayam berlada awak. Anak says tak tahan baunya sampaikan diabilang mama boleh masak cepat sikit tak.... Lapar lah... Sedappppp....