Thursday, January 12, 2012

BAGUS ANAK MAMA...

Kejadian 2 hari lepas masa amik Acih balik dari Transit ke Rumah.


Dialog

Mama: So cemana sekolah hari ni ok?

Acih: Ok lah.

Mama: KAFA tadi cemana? ok tak?

Acih: ok, kasih duduk no 3 kat depan. Asna duduk belakang kasih.

Mama: Oh? Asna satu kelas KAFA ngan Kasih ke? (Asna anak kawan aku)

Acih: A'ah.. Kasih pegi kantin masa rehat KAFA ngan Asna ngan kawan lagi sorang.

Mama: oh ye ke.. ada beli apa-apa kat kantin? duit bawak tak?

Acih: Kasih tak bawak duit.. tetinggal kat Transit. tapi kalau Kasih cakap ni mama promise tak marah...

Mama: nak cakap apa?

Acih: Promise jangan marah.. pastu promise jangan kasi tau Papa.

Mama: ok, cakap lah..

Acih: Kasih beli ice-cream.

Mama: Beli ice cream? kata tak bawak duit?

Acih: yelah.. Asna yang beli.

Mama: Ha? pakai duit Asna?

Acih: A'ah duit Asna..

Mama: Kasih mintak kat Asna ke????

Acih: takkkkk.. citer dia cenggini.. mula-mula kan.. kat kantin ada jual ice cream.. abang jual ice cream.. pastu Kasih cakap kat Asna, nak beli ice cream?

Mama: Pastu?

Acih: Kasih cakap macam nie.."Asna, awak tanya abang tu, Abang, ice cream tu seringgit berapa?" pastu Asna tanya lah... Abang tu cakap seringgit dapat dua ice cream.. pastu Kasih satu Asna satu..

Mama: laaaaa.. Kasih yang suruh Asna tanya? pastu Asna yang bayar?

Acih: yelah, Kasih kan tak bawak duit.

Mama: Laaaa... esok Kasih pulak belikan Asna ice cream ok? ganti balik.. tak elok tau suruh orang beli untuk Kasih pastu pakai duit Asna pulak tu..

Acih: Lain kali tanak beli ice cream hijau, tak sedap.

Mama: oooh tak sedap ke ice cream kasih?

Acih: tak lah.. Kasih punya sedappppppppppp.. ice cream coklat.. Asna punya hijau.. tak sedap!


*oh dah lah kau paw orang.. pastu ko punye sedap, kawan punya tak sedap..bagus anak mama*


Acih: mama, waktu rehat kafa kan.. kejap je.. ice cream Kasih tak habis lagi cikgu dah suruh beratur.

Mama: habis tu ice cream tak habis?

Acih: tak.. ada sikit je lagi..

Mama: Buang?

Acih: tak lah.. Kasih bagi kawan..



*ohhhhh ko tak sempat nak habiskan.. yang hujung-hujung ko bagi kawan kan.. bagus anak mama*




Dialog hari ni

Acih: Mama tadi kan, kat KAFA Asna nangis.

Mama: hah? napa dia nangis?

Acih: sebab budak-budak lelaki cakap Asna Super Pondan.

Mama: Ishhh tak baik.. Kasih tak pujuk Asna?

Acih: dah pujuk dah.. tapi Asna nangis slow je..
-

-

-

-

-

Acih: mama, Kasih nak tanya mama, Kasih kena masuk Tae-Kwando ke?

Mama: Kasih nak masuk ke?

Acih: euuwwwww tanak lah.

Mama: Eh bagus tau... nanti kalau ada orang jahat Kasih boleh lawan.. hiyaaaaaaaaahhhh!!!

Acih: Alaaaa Kasih tanak.. Kasih kan cirit birit..

Mama: Alah, dah baik kan? apa plak kene mengena..

Acih: Tak Nak.. nanti tae-kwando tumbuk perot.. Kasih teberak cemana?



*ohhhhh ni semua ayat auta lah nie.. takut lah tu kena tumbuk kena belasah.. very the perempuan sejati..bagus anak mama*






Ok itu je dialog yang still aku ingat.. hehehe... dialog sama tiap-tiap hari ialah..

Kasih makan apa kat transit?


Bekal mama buat makan tak?

Kat school masa KAFA makan tak? beli kat kantin tak?

Lauk apa kat transit?

Petang kat transit ada makan ke?





*mak kau asyik risau anak tak makan jer.. being a mother kan.. risau dow anak kebuluran.. bagus mak kau*














EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

12 comments:

Lia said...

comei jer dialog kasih ngan mama dia... mcm dh matured bunyinya...compared to my doter... diam jer.. 10 patah tanya.. sepatah jer yg jawab.. x tau nk buat mcmmana dah...

Aya Ariel said...

hahahaha...pandaiiii nyeee lah kasih nih..

cam mak dia..hehehehe..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

samalah..ila pun sama.. tp soalan amana hari2 "mama tak nak tgok homework amana ke?" nampak sangat mak tak tanya homework tapi tanya makan je..hehe

- dieyana - said...

hahah, bagus kasih...macam mak dia juga, ya, heheheh... bagus sungguh kasih 'berinteraksi' dgn kawan...hahhaa, agak2 mak dia dulu gitu jugak ke? kecik2 dah pandai paw kawan? ^__^

(psst filanie, sy ada letak gambar awk kat entri sy hr ni, tak sangka sy jumpa gambar lama tu! ;-))

atikah said...

hahaha, boleh plak kasih cakap macam tu. sangat gegirl tau, hahah seriously i love read your blog. sempoi la kak!

R.R.Z said...

budak-budak memang jujur. hakikatnya acih supercomel!!!

Iela Fazielah said...

eh ayat cam sama je.. tp bab bl mkn xde la.. sbb syafiqah xsolah lg.. dia dok day care...hehe

ShashaCahaya said...

Hmmm....
Semoga bahagia selalu...

mamayiyen said...

haha!
luculah kasih ni.. sama macam yiyen :) ayat diorang lebih kurang je :D

JMR said...

bagus mak dan anaknya nih..heheh..terer gk cara acih pow si asna tu..

genuine1224 said...

kasih2...tumbuk perut pun bleh terberak ke? kakakaka

Wawa Tasliman said...

mama bagus, tu yang anak mama pun bagus.. :)