Wednesday, January 04, 2012

First Day hantar Acih ke Sekolah..

Aku tengah tak best hati nie... pagi tadi bangun awal... siap-siap semua.. sebab hari ni first day Acih gi sekolah... Ok kalau dulu tugas aku gi antar amaani kat babysitter atas umah jer.. now dah tambah.. kena siapkan Acih dulu.... ikat rambut dia.. buat milk dia.. bag sekolah semua siap.. then keluar rumah sekali ngan adik.. Antar Amaani dulu.. pastu masuk kereta nak hantar Acih plak gi school..

tapi pagi tadi kat umah.. dia cakap "Mama.. Kasih rasa tercekik lah".. pastu dia bantai minum air kosong banyak-banyak.. pastu "Mama, Kasih rasa tanak pegi sekolah"... haihhhhhhhh haku dah hangin dah.. "Taknak pegi sekolah kenapa????? hari ni first day sekolah.. semua pegi sekolah.. ni bukan macam tadika yeh kasih, suka hati nak pegi tanak pegi... cepat jalan!"

Wah semput minah tu.. kejap-kejap minum air.. kejap kejap minum air.. pastu aku kena gi antar baju, towel, shower gel kat rumah Transit dulu.. sebab after school nanti kul 1.00 tengahari Acih kena gi Transit.. mandi makan semua siap-siap.. untuk pegi KAFA plak.. KAFA kat sekolah tu jugak.. so nanti cikgu kat transit yang hantar jalan kaki ke sekolah tu balik.. lepas hantar baju dia semua tu.. dia lari-lari laju-laju... aku jerit "Kasihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh"

"Bluekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk".. ok itu cerita dia.. Kasih muntah... nasib tak muntah kat baju sekolah.. pastu nangis-nangis.. "Nak air nak air nak airrrrr"... "Sabar.. kejap... SAbar Kasih!!!".. aku sibuk mengelap muntah kena kat tangan dia semua tu.. dia memang tak leh muntah ke or tengok benda yang menggelikan.. nanti dia jadi tak tentu arah.. dia panik.. sama macam dulu yang amaani jatuh berdarah banyak gila kat bibir.. kan kasih tetiba panik lari keluar rumah.. pastu tengok darah terus nak muntah.. menjerit-jerit macam hapa.. eihhh macam-macam pe'el betul Acih ni tau.. 

So tadi aku call apak dia.. "Cemana ni? Kasih muntah plak.. cakap tanak pegi school hari nie".. Apak dia cakap kena lah pegi jugak.. dah tentu hari ni first day.. kang tak pegi.. sok ko datang.. tekial-kial plak.. "Kasih, papa suruh pegi school jugak.. ni no telefon mama ngan papa dalam bag.. kalau muntah ke apa ke.. suruh je Cikgu call mama call papa ok?"

aku tak risau sangat sebab Kasih memang dari dulu hafal no telefon Papa dia.. no aku je dia tak hafal.. Nampak sangat kan? #sentaphatimak

So aku pon pegi lah nak hantar kat gate masuk sekolah tu.. belambak kereta.. aku takde parking.. aku side parking kat orang yang side parking je.. hahah paham?.. pastu aku tak matikan engine.. aku terus turun bawak Acih.. ada sorang cikgu pompuan tunggu situ.. "Cikgu, anak saya darjah satu, dia muntah pulak pagi nie.. so saya risau pulak.. boleh ke hantar sampai kelas?".. then cikgu tu cakap boleh.. ramai je parents hantar.. oh? hari tu cakap tak leh.. haihhhh memacam.. sorang guard volunteer nak alih kereta aku kalau ada orang nak keluar.. so aku tinggal kunci kat dia.. aku masuk ngan Acih.. Aku pon terkial-kial cari kelas Acih.. boleh? budak-budak dah penuh duduk kat dataran utk assembly.. aku bayangkan kalau aku suruh Acih masuk sendiri tadi.. kesian budak tu... aku nak letak lah bag sekolah acih kat tempat dia haritu.. Eh??? dah ada bag orang lain.. ini tak leh jadi.. aku terus alih budak tu.. letak bag anak sendiri.. muahaha.. sebab haritu.. cikgu yang cakap "Nanti datang hari rabu.. pastikan kamu duduk kat tempat kamu sama macam hari nie".. kan????? so betul lah anak aku duduk situ haritu.. 

pastu pegi kat dataran yang penuh ngan budak-budak tu.. aku tanya prefect kenit-kenit tu.. adik, 1 Aloevera kat mana? pastu prefect kenit bawak ktorang pegi barisan 1 Aloevera.. omg.... aku tak leh bayangkan kalau aku tak masuk bawak Acih tadi.. confirm anak aku bediri tegak macam tiang lampu kat celah-celah mak bapak orang lain T_______________T

Acih bukan jenis peramah tak tentu pasal.. nooo nooo.. dia pemalu.. nanti dia diam jeeee tak becakap.. dia kena lamaaaa sikit baru dia ok... pastu nampak cikgu kelas dia.. Acih dah duduk kat barisan masa tu.. aku cakap "Cikgu, anak saya Kasih muntah pagi tadi.. tapi saya tak leh stay sini, saya kena masuk office.. kalau dia tak sihat ke macamana ke.. boleh call saya or husband saya ye".. Cikgu pon dah tau.. so aku lega sikit.. terus pecut pegi keja.. sian Acih tau.. first day sekolah muntah pulak :(

So aku sekarang terkenang apa lah budak Acih tu buat kat school.. Muntah lagi ke? sakit perut ke? aku ok jer.. tapi bila dia tak sihat tu yang aku risau.. aku takut dia nak muntah tapi dia malu nak cakap kat cikgu.. kang tau-tau dah menangis kat celah tiang.. erkk..

Kang tengahari kang.. confirm dia taktau exit mana dia kena keluar utk pegi rumah transit tu.. cikgu transit akan tunggu kat depan sekolah tengahari kang.. harus aku standby kat sekolah sebelum kul 1.00 tengahari kang.. ok lah.. dah puas mengadu.. now nak buat keja.. tu pon tak leh nak concentrate dah nie.. 

huhu

















EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

14 comments:

- dieyana - said...

alahai kesian acih muntah pula hari pertama sekolah...tentunya filanie tak dapat cocentrate dgn kerja kan ... harap2 Kasih okey...n jumpa kawan yang baik hati....^__^

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tengahari filla pg jenguk dia kejap.. mungkin dia nervous kot

kema said...

gsau lak tgk acih dh muntah2...kalo nervous mmg akan jd cm tu..muntah...

harap2 dier ok.. jgn risau2 k..kalo kite gasau bdk2 ni lg gsau...

my everything said...

sangat memahami perasaan filla .... anak sakit memng jiwa kacau kan sabar ye..

yuzie said...

salam filla..ank filla skolah kat presint 8(2) erk?? ank sy pon skolah yg sama, now thn 4 prefect yg paling kecik rasanya kat skolah hehe..nnt sy ckp ngan ank suh tlong tgok2kan acih hihihi..

azasuhaiza said...

cian aceh demam. baru sy perasan, dulu sy pernah kerja kat taska ktak ptrajaya ms dengan cikgu shima.jd baby sitter. ms tu aceh kecik lg tp sy xjg aceh. sy jg budak 3 4 thn.tp kenal la semua bby kat situ.Besar dh aceh skrang ni ye.Dh darjah 1 dah.ms kecik-kecik comel sgt.

genuine1224 said...

budak2 br masuk skolah,mcm2 la ragam dia kan..nnt lama2 ok la tu

Didyana said...

InsyaAllah kasih ok tuh..jgn risau k..

Iela Fazielah said...

aduhai...harap2 acih ok la....

Sue said...

akak ni mmg ibu mithali la..rilek je..tarik nafas dlm2..cool~ acih baik2 je kt skool tu..biarkan dia pndai berdikari..kalu ada pape..msti cikgu call akak nnt.. napa dia muntah?sbb neves nk g skool ke?akak patut motivate dia psl menda2 sronok kt skolah smlm.. br x gelabah smpai muntah cm td..hihihi..(nk nasihat konon..anak ai br 6 bln kak Filla..?nyway..chill ye ibu mithali..

Anonymous said...

Nape tak cuti filla?...akak dulu 2 hari cuti masa anak mula sekolah..ari pertama antar dorang kasi confident sikit.....eh mase rehat ko gi la tgk...dia tak tau nak beli camner....balik tu tunjuk nak gi mane2 arah van or tunggu kt mane ker...hari kedua baru la skodeng jerrr dorg...masuk hari ketiga, Kasih mesti halau ko balik punye sbb dia dah confident...

Mymie Sein said...

macam2 ye pe'el anak2 sek...mcm kite dulu la..hehe..takpe sis lame2 nnt die oklah tu.

syah9997 said...

sian acih ..semoga dia dpt menyesuaikan diri kat sek tu .. beli time rehat kat kantin camne? ms time anak den dulu cikgu dia aturkan for the 1st week lah .. mula2 dia takut2 gak yelah org main rebut2 kan..lama2 ok ..filla jgn risau k ( mcm lah aku dulu x risau ..ahaksss )

ratna said...

Saya faham perasaan tu. Insya allah kasih ok. Xde apa2..