Thursday, January 26, 2012

Mari Menjadi Lebih Sistematik...

Hidup bersistem ni sebenarnya memudahkan..tapi bila nak start tu yang agak pemalas hayam sikit... disebabkan entry aku yang merungut keja umah tak habis-habis, botol kicap tebalik pastu kena cuci fridge di kala bantal memanggil tidurku... pastu ada this one reader email aku.. oh thank u babe! 

dia share cara-cara untuk lebih bersistematik dan menjimatkan masa dan tenaga ;)
yup dulu aku buat jugak.. tapi pastu dah tak buat.. now kena start balik... masa itu emas... TIME IS GOLD u know... 

salah satu cara menjimatkan masa ialah blend siap2 bawang merah + bawang putih.. nak campur halia sikit pon boleh.. tapi aku tak campur.. halia kalau nak baru ko tumbuk je sikit ;)

blend jugak cili kering siap-siap.. tapi jangan banyak2 sangat.. kang ko tak guna, tumbuh cendawan aku tatau yeh... 

yeay siap.. selain dari memudahkan proses memasak.. menjimatkan masa... boleh juga menjimatkan duit.. kenapa? sebab bawang kalau lama sangat ko tak guna.. dia akan tumbuh daun.. dan menjadi busuk.. lalu ke tong sampah peginya... bila ko dah blend comel-comel cenggini... possibility ke tong sampah agak kurang sikit lah.. 

wah kemain senang hidup sekarang.. terus idupkan api, letak minyak kat kuali.. amik sudu, kaut campak dalam minyak.. dan tumis... 

itu bukan apa aku nak share sangat.. sebab semua orang buat.. aku je femalas.. tapi ini yang aku nak share..hahahahah


auwww.. baru beli okeh.. kat carrefour ada.. harga dalam RM27 kot? container Lock n Lock nie hah.. memang lah mahal sikit.. tapi aku kan mudah terpedaya... dia tulis kat situ.. benda ko simpan dalam nie lambat rosak.. benda akan fresh.. sampai 2 weeks pon still fresh.. kan jimat kan???? takde lah keja kita gi beli cili padi, kering, buang..... beli serai, kering, buang... beli halia, kecut, buang... kan kan kan? 

macam kan cap duit sangat bunyiknya.. keja membeli ngan membuang je.. lagipon fridge nampak kemas je.. takde lah, plastik sana cili padi, plastik sini serai ngan halia, belah sini kunyit.. 

ada 4 compartment.. boleh dicerai-ceraikan kalau nak

nampak????? kalau nak sebelah tu ruang besar.. ko keluarkan jelah... container ni kedap udara.. 

nak lagi pantas? beli je bawang putih dah siap kopek.. rm1.80 banyak kan? kalau ko beli yang belum kopek pon harga bih kurang jugak aku rasa... nak kopek lagi.. erghhh.. beli yang ni pastu bubuh dalam container tu.. mesti tak kecut-kecut.. kang bawang blend dah habis.. kita blend lagi...

Lepas ni haku nak jadik makncik makncik.. nak kumpul container, tupperware, cadar, sarung bantal, mop, tin biskut, bla bla bla blaaaa...








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

12 comments:

amaniammar said...

salam sis..

dulu zaman mak kita selalu ty dok kumpul tupperware nak wat ape..
last turun ilmu mengumpul ke kita...


demi kehidupan keluarga bahagia..

keep it up sis

Miss Moon said...

hiks ...aku pun suka blend siap siap ...aku balik umah terus menumis bagai ...terus pantas je hahahhaha

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

beli jangan tak beli then sekali mengemas tak sedar2 satu gobok penuh container je kiki

dila~noor said...

bestnye...gile hebat tips akak ni..mmg boleh digunapakai =)

p/s:slme2 ni sy mmg tak blend siap2 bwg tu sume sbb taknak kalu tak freshla..apela..tp rsnye mcm perlu jgk kn..tp idea psl container tu mmg mnt sgt =)

kakchik@ella said...

KC dah lama amalkan sistematik ni Filla .. sbb pagi2 dah bangun main masak2 untuk aiman. kalau masa tu baru nak mesin cili, kopek bawang alamat ari2 merahlah attendance KC.

O'gosh said...

amboi..betul punya nak cepat tu..sampai bli bawang putih pun yang dah siap kopek...

ida said...

okayyy...aku terpengaruh dengan container tu..balik ni nak carikkk

azra amira said...

cik puan filla...

kalau nak cili lambat kecut mecut, buangkan tangkainye siap2 sblom masuk container.. ehehe~

Filla ~ Kasihs said...

amaniammar: ye, sekarang baru semua tau kenapa mak-mak cenggitu ;)

moon: hahaha.. byk keje lain nak buat.. so kena lah pantas, ye dok?

mama amana: haha tau takpe..owang pompuannnn le kate kannnn

dila: bawang blend ok je, cuma bila blend, jgn letak air byk sgt.. cukup asal dia leh blend jek.

kakchik: kan kakchik?

o'gosh: haha, ye harga bih kurang yg lom kopek, baik beli yg dah siap.. hehe

ida: haha, cpt carik

azra: oh ye ke... ingat kalau cabut batang dia lagi cpt kecut...

Noor Azwa Abdul Wahab said...

kak filla...kalau nak lagi tahan cili padi tu, cabut tangkai dia...mmg saya selalu sampaikan petua ni yang saya dapat dari kawan2...cili tu akan lebih tahan lama n hijau je..selamat mencuba.. :)

Aya Ariel said...

idea yg bagos..

aku nyer blader rosak..belom tuka baru..nanti dah beli blander baru nanti harus blend bawang byk2..sonanggg~~

simpletostyle said...

ha kak, btl tak sy cakap jimat masa ckit kan klau semua dh blend siap2.. semoga lps ni kurang ckit stress and makin bnyk post entry masak2.. *nnti leh copy resipi akak..hahah :D

* nk share 1 lg cara : klau nk blend cili kering, tuang minyak masak sekali dlm tu..jgn taruk air pun..just mnyk and cili kering..mnyk tu agak2 nnti cili tu boleh terkisar la.. nnti biji2 cili kering tu akn terkisar sekali. xder lagi biji2 cili tu timbul2 :)