Friday, March 11, 2011

Sizzling Yee Mee

Ye salam sejahtera Puan-puan.. masak apa hari nie? *nada kene kepohci macam Chef Wan* baru ada orang nak baca.. muahahahha...

ni Buk Pilla nak persembahkan Resipi Sizzling Yee Mee.. ini percubaan kali kedua actually.. kali pertama dulu pic ada kat henpon yang hilang tu.. T_T.. so pencurik henpon jer yang sempat tengok gambar yee mee itu.. kuang hajaq!

tetiba semalam pagi-pagi time drive pegi keje tebayang mushroom nie.. dan-dan tebayang sizzling yee mee jugak.. ok terus set in mind, petang ni jugak haku mesti carik bahan-bahan.. tekak sendiri mesti diutamakan, tekak laki kemudian sikit.. muahahahahahahah

muahahahaha
muahahah
muaha
muahaha

*kilang sabung menyabung*

*ampun*

ok langit kembali cerah


amacam? menarik tertarik da bomb tak? auwwwww.. *chopstick sekadar hiasan* lepas snap terus campak masuk dalam laci...


kalau beli mushroom jenis kering nie.. ko balik umah.. sila rendam dulu.. kejap jer dia dah kembang-kembang tembun.. ;)

kedian.. ko nak kerat dua ke, kerat empat ke, kerat lapanbelas ke.. langsung tak kerat ke.. itu ikut ko nyer suker yer... macam i mulut comel.. mesti kerat empat.. kalau tak tak muat mulut >_<"

ni lah namanya YEE MEE.. satu packet nie ada 5 kot? ke 6 sanggul rambut mee, sorang satu sanggul dah cukup bikin perot lo kenyang dehhh...

bahan-bahan lain.. (sajer jer gedik tangkap gambo)

bahan-bahan lain..

ok lah.. mak senaraikan resepi kat bawah nie..

Sizzling Yee Mee Pilla
Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

2-3 sanggul (gulung) yee mee (aku guna 2)

5 ulas bawang putih (aku guna 4 jer)

5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4

1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa

3 biji cili kering- potong 2

2 sudu besar sos tiram

3 sudu besar kicap cair

1 sudu besar kicap pekat

1/2 in halia- hiris nipis

Serbuk lada hitam

garam- secukup rasa

Beberapa titik Minyak bijan

1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air

sedikit minyak utk menumis


Cara-cara

Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.

Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.

Masukkan 2 cawan air.

Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.

masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.

Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.

Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...

Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.


ok tipu.. tu copy paste jer.. muahahahha... tapi boleh lah ikut resepi tu yer.. tapi diingatkan.. air tu letak ler lebih sikit.. sbb nanti ko nak buh bancuhan tepung jagung tu.. don't worry dia akan likat.. kang tak cukup kuah plak ;)

pastu haku plak.. yee mee tu aku celur dulu.. tus kan, buh kat pinggan.. last baru tuang kuah dalam pinggan.. nak jugak hover ala-ala makan kat foodcourt.. sizzling plate jer tak de T_T
ok sementara aku masak di dapo, Amaani menyusur sana sini.. tau-tau tinggal kaki dia jer keluar dari celah kerusi..

ala la la laaaaa tayang utuk nie..

balik-balik muka Amaani kan? kesian Acih the drama queen sorang tu...

abis tu.. bila nak snap jer.. dia pakai spender jer.. camno?????

tapi malam tadi ada jugaklah sekeping gambo Acih dapat di snap.. jom layan..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



muahahahahah hover tak? keje saper lagi kalau bab mengarut bagi kat Pak Radie.. nampak Pak Radie kat mana? cer teka cer teka... hahahhaha...


selamat hari jumaat.. mak hap day arini.. ada hal sket.. babaii..

blog framekasih dah update... sila lah cekidout!



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

10 comments:

afni+hafiz=dani said...

wu wu da lama nak buat. tapi sampai skang x terbuat T__T

Mimy Hamid said...

okeh aku mau cuba...tengs beb

Aleyn said...

Sizzling Yee Mee, my all time favourite....ingatkan kena masak dlm claypot jer baru jadik...bleh buat kat umah ek...wajib buat ...mesti buat...tak sabarnyer nak balik buat...

Thanks for sharing

Emma Muzaffar said...

SEdapnyaaa kak Filla...
nak try buat jugak lah ....
buat sendiri leh letak cendawan tembun banyak2 .. hahahah

btw, thanks kak filla for this awesome recipe :)

Elin said...

nyum2 la kak..nnt nk try la...hihi.

J.M.R said...

owh..pak radie tengah memasak ke tu..

miss said...

hahahhaha silent reader dah muncul ....

hakak , org nampak pak radie kat mane .. nuhhh belah kanan atas penjuru gambar tgh tersengihhhhh sah kat dapur tu ye hahahhaha~~~rasa lawak la pulak ... hehe

MeMHaliD said...

huhuhuhu...dah lama nak makan sizzling yee mee...tapi kat senawang nun....huhuhuu...lepas gak rindu tekak ni...walaupun cuma menjamu mata....

nik said...

jumpa jgk resepi simple nak masak yee mee ni..mak mantua ada bagi yee mee aritu,tp still x masak2 lg...thanks to buk pilla...bleh try resepi ni..simple n mudah...i like...

green apple said...

aku tak penah makan yee mee. tapi disebabkan dikauuuuuuuu, besok gak aku makan. Kat kedai la tapi. Nak buat sendiri, haram.