Wednesday, March 30, 2011

Acih oh Acih.. kaulah madu kaulah racun...



owh dah lama tak de sesi dialog ngan Acih kan? well, Acih dah anak dara sekarang... borak pon dah style orang tua dewasa.. tapi acih kewl, dia jer yang selalu buat Amaani ketawa bahak-bahak.. nak buat cemana, Acih kan pelawak antarabangsa... Acih lom buat lawak, baru tayang gigi jer Amaani dah gelak... aku ni hah penat buat lawak siap lompat-lompat macam beruk, Amaani wat bodow jer T_T

semalam baring 3 orang atas katil.. Mak dan Kasih-Kasihnya.. auwwwww.. aku tepi, Amaani tengah, Acih tepi sana... pastu Acih cakap mcm nie...

Acih: Mama, Kasih tak suka lah jadi perempuan

Mama: Nape?

Acih: Kasih suka jadi lelaki macam papa!

Mama: Nape?

Acih: sebab Perempuan dengan Lelaki boleh tidur kat katil besar macam katil mama ngan papa... Papa kan lelaki, mama kan perempuan.. kan tido kat katil nie..

Mama: katil mama best eh?

Acih: Besttttttttttttt... Kasih tak suka jadi Anak... anak kene tidur katil sana.. tak best!


sekian dialog dramatik anak dan mak.. sian anak dara aku sorang ni tau.. asik tertekan jer kena halau tido katil sebelah.. aihhhh, tu pon dah nasib baik tau bagi tido sebilik? kalau haku campak suh tido bilik sebelah camne????

tapi sometimes tu sedih gak lah bila dah jadi akak nie.. sebab Acih ni kan lain sikit.. sensitif lebih... mudah terluka.. arrrrghhhhhhhhhh.. hahaha.. geli i tau.. dia ni manja mengada sikit... tapi bukan manja merengek.. cuma dia cengeng.. tapi bukan cengeng sesikit nangis.. paham tak? hahaha.. dia suka nangis kalau aku sound "Kasih, bangun pegi mandi sekarang, kang papa balik papa bising"..  ok time ni terus bergenang air mata.. oh now aku tau.. dia protes! cara protes ialah linangan air mata... sebab kalau dia protes dengan hentakan kaki.. dia yang kene hentak dengan mak dia jap gi.. Acih dari dulu aku tatau terkenan apa, dia MALAS mandi.. mandi tu mcm satu penyeksaan kat dia.. pelik bin ajaib gak lah.. yang haku plak.. memang hangin kalau orang malas mandi.. dulu lagi teruk.. seret ok hantar gi bilik air.. sekarang aku tak larat nak seret lagi dah.. dari kecik, tulah masalah dia.. kang dia buat 1001 alasan.. "mama mandikan".. tak pon "ok mandi, tapi tanak sabun".. tak pon.."ok mandi tapi tanak berus gigi".. takpon "ok, tapi mama teman.. bediri depan pintu tengok kasih mandi".. dia akan create mcm2 alasan ceh ceh konon-konon nanti aku fade up aku akan cakap "Oklah kasih.. susah-susah sangat tak yah mandi".. kan kan kan??????? tapi sorrryyyy... nanti ayat mak kau bih kurang mcm tu tapi tukar sikit jeeeeee.."Oklah kasih, susah-susah sangat tak yah mandi, tolong amik rotan tu jer bak sini" ok tak?

tapi seronok gak layan Acih ni kengkadang... kelaka pon ada...

oh ya, nie dialog malam tadi secara tiba-tiba...

-


-


-


-


-


-


-



-


-


-


-


-


-


-


-

*dengan muka confident dan serious*

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


"Mama, Good Job tu ANJING kan????"


*pitam mak kau*











EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

28 comments:

Axieda'great said...

jgan pengsan..
anak2 lah pengjibur hati, walaupun cam x sanggup je nak dengar ape die cakap

| Cik Hani | said...

hahahahahaaa...acih memang kewl. ai leb yu laa acih. ;p

ZanaNordin said...

wakawakawakaaaaa...
adeh....mcm2 alasan dia kalu suruh mandi erkk
batrice plak..kalau dah masuk bilik air..confirm kalau dibiarkan jer...mau 2-3 jam dia duduk dlm tu tak keluar2....

adeh..soalan last tu mmg mau pengsan baca....

Anonymous said...

ye la...waktu kecik2 ni kita dok melayan karenah...esok2 drg dh besar..wat haluan masing2...dh kawin..etc...time tu la kita nak rindu balik sore2 dorang..karenah n gelak tawa drg =)

Coklat Stroberi :) said...
This comment has been removed by the author.
Coklat Stroberi :) said...

ahaha, acih mmg kewl...suke suke

nona hidayah said...

Ahahahaha..comel la achih..ala2 gegirl gitew..hehe..membrontak dgn cara linangan air mata..hahaha..

teringat ms zmn kanak2..tak berani melawan cakap abah, nak hentak2 brg kang kena hentam balik..last2 menangis sorang2 dlm bilik je lah..

AYuNG said...

petah nya acih..:D

nona hidayah said...

ahahaha..comel la achih..

teringat masa say zaman kanak2..nk melawan cakap abah tapi takut..last2 nanges sorang2 dalam bilik je lah..

Shinnaz Ahmad Rasid said...

hahahahahha...jawab filla..jawabbb!!!

hahaha..lawak lah acih ni...! jangan biarkan dia tanpa jawapaan okehhh!

DiyanaRosdi said...

hahaha, so funny Acih.. u better watch out sis, byk lg words yg akakn wat akak pitam . Good luck Hot Mama!

bonda dadif aka akish said...

acih2....

comey2 aje auntie tgk awk nih tau...

Pn. Zana said...

mesti die selalu tgok org bukan islam sebut good job kat anjing ..:)

me suya said...

acih mmg boleh jadi idola pelawak la.. hehehe comel~

mannira said...

comel la acih ni... anak ai pun ada masalah nak mandi...tapi kalau dah masuk bilik air berejam..aduii....

Aya Ariel said...

ekekeke..
acih klaka yeh..muka slamba cam mak ko gak..
aku tak sabau nak tunggu anak aku yg sulong boley becakap penuh..skarang nih cakap sebijik..sebijik jer..kekadang..setengah bijik jer kuar..hehe

mamamarissa said...

*pitam sama* hahaha!!!

~Rina Mazlan~ said...

wkakakaaa... sapalah ngajor anak ko tu.. si acih tu aku tgk byk persamaan dgn anak aku.. muka pun cam sama je. Sensitif, memberontak dalam hati.. tul tak cakap aku?

dhiyaz86 a.k.a mardhiyyah said...

hahahhha... kak acih ni macam fotostat kak pilla jerr....... hahahhaaha... suka wat statement confident & serious... padahalnyerrrrrrrrr..... huahahahahhaa....

b a m b a m ' s said...

ape kena mengengan good job ngan anjing lak nie acih oi... hahahahha..

nak sebut bull dog kot ekkk?? =.=!

Siti Fatimah said...

me too filla kalau dlm sesi soal jwb and arguement nie pitam ok!!! sofia pon sensitive cam acih gaks kalau tegur cikit mula but anak2 nie lah penghibur kita kan when they growing big we will miss them the most kan... and i always wish them will be my baby ever!!! btw acih aunty x paham apa2 kena mengena anjing dgn gud job tuh yek? confuse jap hahaha

WILAYAH C.T.M said...

kahhhhhhhkahhhhhhhhhh
sy suka acih.kreatif dia mmg luar biasa...nti kak ada dialog serius best kasi lagi eh.mmg best lahh..

onniesham said...

dah besar kak acih ye. lawak la acih ni. ada2 je akal dia. eh aku heran apsal anak haku si echa tu pon pemalas mandi. kalo nk pi school, mmg hazab nk suh mandi. salu je mak dia jd tarzan pg. abis jiran sebelah sumer bangun. kalo weken lg la.... thari baru hegeh2 nk mandi tu pon dah kena marah sebakul.

anis said...

no wonder la blog u ni diminati ramai sbb u ni seorg ibu yg understanding and spotting..

dorin said...

kahkahkah..mmg pelawak antarabangsa la acih ni...mn la dia dapat wahyu ckp good job tu anjing..hahaha

Lily Wahyunie said...

ni gile lawak tahap gaban la kak fila...sampai menangis lily ketawa :))

acik 'cool' la...

Rosliza Roslan said...

slm ...

hi buk filla, im ur silent reader...T_T

just nk ckp suka buk filla mengomel2 kt blog..so sweettttt!
eh,bukan buk filla yg sweet tp k.acih ngan dik amani yg sweettttttt!!! haaaaaaaa~ gelak smpai golek2


teruskan berbelog okeh !!! chaiyokkkk!

sheila said...

bukan mak acih je pitam... ni kawan mak acih pun pitam 3-4x gak ni