Tuesday, March 15, 2011

KARIKATUR TSUNAMI YANG MELANDA JEPUN..

Mungkin sana-sini orang dok becerita tentang tsunami yang melanda Jepun Negara Matahari Terbit..

gerun bila melihat tragedi yang berlaku tanpa diduga dan tanpa ramalan... sekali tsunami mengamuk.. sekelip mata hancur semuanya.. takziah diucapkan kepada keluarga mangsa tsunami di sana...

tapi yang tak boleh diterima akal ialah tentang karikatur yang dikeluarkan Berita Harian... sebelum submit untuk dicetak, apa tak ada ke bahagian pantauan? atau bahagian yang meluluskan rasa karikatur ni memang best????

Mana pergi sensitiviti pihak terlibat? aku tak paham kenapa karikatur bodoh macam ni boleh keluar di surat khabar utama Malaysia.. we are talking about life..come on lah.. ini senda gurau ke? beribu yang mati... tak boleh nak dibayangkan betapa ngeri saat-saat cemas mcm nie.. cuba letak diri kita sebagai keluarga mangsa.. tak kira apa pun bangsa or keturunan kau lah kan.. ini tentang kemanusiaan..mana hilang nilai kemanusiaan kau nie? apa motif ultraman ni lari kene kejar dek tsunami? apa pun penjelasannya, tetap tak masuk akal...

aku tak leh nak bayangkan kalaulah benda macam ni terjadi kepada kita kat sini.. meratap cari kaum keluarga... rumah musnah mcm tu je.. Alhamdulilah, Allah tak atau belum menduga kita sehebat tu disini.. so janganlah kita mempersendakan sesuatu tragedi tanpa berfikir panjang.. sebelum buat sesuatu tu, fikir-fikirlah perasaan orang lain.. walaupon permohonan maaf telah dibuat pihak berkenaan, tetapi cela dihati mereka siapa yang tau?

fikir sebelum bertindak *peace*

kepada keluarga mangsa, kepada rakyat Malaysia di Jepun, semoga dilindungi sentiasa.. kami disini sentiasa mendoakan keselematan anda di sana..




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

7 comments:

Liyanaroxx said...

Tuhler..sampai artis pon jadik bebal boleh buat lawak pasal kes Tsunami nih..


"Manalah Ultraman & Power Rangers & Doraemon dalam saat2 genting Tshunami di Jepun..."


takde sensitiviti langsung ke diorang nih?cuba yang kena tuh mak/ayah/abang/kakak/adik diorang?

| Cik Hani | said...

sokong kak filla..benda mcm tu dibuat maen2. ce ko yg ade kt Jepun tu, taw tk ko marah kalau ade orang dok maen-maen kan mcm tu. otak ltk kt lutut.

me suya said...

kak filla
itu la.. cam bodoh sgt.. ni lagi satu isteri PM punya penangan. Amboi, typikal thinking without fact.. habis kena kecam..

http://www.youtube.com/watch?v=zuMLtycp_0I&feature=player_embedded#at=38

http://heremybeautifulworld.blogspot.com/2011/03/typical-thinkingrasa-bijak-berkata-kata.html

pelik2 la orang malaysia yng kata bijak pandai sekarang ni

J.M.R said...

jangan ingat Tuhan takkan menduga kita dengan dugaan semacam tu..nauzubillah..

Anonymous said...

salam kak filla..masa dapat tau mmg terkejut sangat2, sebab moyang belah arwah papa mmg berasal dr jepun and sampai skrg kami semua kat sini tak dapat tau keadaan dorang semua kat sana abb tempat dorang semua mmg dekat dgn kawasan tsunami...moga mereka semua selamat disana.. :(

jee yunus said...

mereka semua pendek akal dan tidak sensitif...memalukan.

i am who i am said...

tu manusia bangang namanya....otak letak kay lutut..kalau cakap sikit di katanya tak open minded..ni bkn masalah open minded tapi bangang minded namanya...

liyana roxx..artis 2 fizz fairuz kan..hihihi...