Friday, March 18, 2011

pertanyaan untuk kaum ibu...

kaum bapak, kaum lelaki boleh nyah dari sini *hiahhhhhhhhhhhhhhhhhh! karate sikit*

saya ada sedikit kemusykilan disini.. ada sesapa boleh tolong? tak pon boleh share?

masa Acih dulu, lepas jer habis pantang, period pertama datang macam biasa... pastu period yang kedua dan ketiga dan bla bla bla pon datang mcm biasa ikut jadual... so takde masalah disitu...

tapi lepas bersalin Amaani, dia tak datang-datang.. hahah.. sampai lah akhirnya dia datang jugak.. dia datang bulan februari haritu.. tapi tak ingat baper hb.. rasanya 8hb kot? maknanya Amaani dah 9 bulan baru dia datang..tapi musykil sebab sampai laaaaaa nie dia tak datang-datang..

ada orang kata kalau kita still BF baby dia memang lambat datang.. tapi ini dah datang, cuma yang 2nd ni tak datang-datang.. biasa je yeh? memang dia datang lambat yeh utk yang 2nd nie?

ke?

ke?

ke?

*pengsan*




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

32 comments:

Jan@Afzan said...

erm...

susah gak nak menjawb, sebab saya bukan ibu2 & bapak2...

tapi saya suke yang ke? ke? ke?..jeng2x..

Takpe, nanti kita dgr pendapat ibu2 bapak2...

ayang_shieda said...

congratz....hehehe

ayang_shieda said...

congratz..hehehe

my everything said...

yea yea kasih kasih nak dapat adik lagi :-P

amieroziana said...

kalu ada ehem2 time subur after 1st period tu kemungkinan amani nk dapat adik cerah hahaha

tp kdg2 dia delay gak...apapun sila beli pregnancy test ya...

ummiaqeef said...

salam..

saya dulu pun lepas bersalin 9 bulan baru dtg bulan..akak ipar saya pernah gak jd mcm tu..1st time dtg 2nd time x datang tp xde ape2 la..may be lari skit timing tu. tp x tau la kes u ni camane,ekekeke..

Atiey said...

kak filla...ok nak jawablah sikit apa yang atiey tahu..nenek atiey kata kalau kita bersalin normal memang periodkan lambatla takkira anak pes or anak yang keberapapun..ada tuh 2tahun tak dtg..n satu lagi jika bagi susu badan pd baby memang period lambt dtg n kitaran period kitakan jadi tak normal..so dont worryla semua ibu pun sama hadapi camtuh..cuma kita kena rajinlah makan jamu tuk cuci segala kotoran dalam "cikpah" kita tuh...macam atiey masa bersalin dulu operate..kitaran oklah masa mula2 dulu tapi sekarang dah tak betul..kdg2 awal bulan kdg akhir bulan..tapi dah tnaya doc dia kata ok coz bg susu bdn kat baby memng camtuh....so dnt worry k..just pandangan kecil dari mummy danny..myb kengkawan lain ada lagi info..

~Rina Mazlan~ said...

Pertama aku nak tanya, ko ada amik apa2 ubat/injection untuk family planning? sebab ini akan menyebabkan putaran haid ko terganggu. Mcm aku amik injection, period aku tak tetap bulan ni ada bulan depan takdo. sekali datang cipuuuttt je.

Kedua, sebab ko susu tetek, memang akan hormon period ko jadi lambat jugak.

Ketiga, ko kena jumpa doc suh tgk apa budak dalam perut ko tu tgh buat.. wawawawa syabbasss!!

luvelymummy said...

aayookkk... tatayookkk...
berguloooonggggg....kalu +(ve) hikkk..hikkk....

C!kpuanmuda® said...

hahaha.. aku rasa nak gelak guling2.. gi beli pregnancy test tengokkkk :p

Pn. Zana said...

mak aii. lmbat nye datang kan . bise kalu bf tuh pun dlm 3,4 bulan je lambat. cer cek doktor tanye pendapat .:)

yunz_02 said...

aiyak.. mmg pengsan!

i dlu first period after baby 4mths.. pastu 2nd, 3rd, 4th mth dh tak datang dh. time tu dh shaking2 jek tkt preggy lagi.. ye la baby kecik lagik kn.. pastu jmpa doc bagai, scan bagai nk puas hati punya pasal.. so takde isi dlm tu. then doc bagi ubat turun period. on the 5th month tu bru la period blk.. lege denn..

pastu trus berhati2 dijalan rayee.. cuak..

ZanaNordin said...

setahu zana ler kan
if BF mmg selagi kita BF kan anak selagi tu miss period tu tak datang or lambat datang....

tp dlm kes ko nie, amani still BF lagi kan....

apa kata ko gi check...
jeng jeng jeng jeng
takpe..rezeki tu sumer...

Filla ~ Kasihs said...

MUAHAHAHHA.. RAMAINYE DOKTOR SAKIT PUAN..

sopisTcated said...

hahah! ala filla....aper salahnya..rezeki Allah taála..

Ummi M.I.M said...

the best solution.. pegi check jerr.. hehehhe...

Iela Fazielah said...

mmg biasa bf period lambat.. mcm ila gak.. sbb esklusif bf irfan 10bln xde period.. tp pastu keluar regular..pastu ada gak terjonket2 sikit...mcm this month..2minggu lmbt.. xtau la kan.. tp xyah pening2... buat je UPT test tu... segala persoalan akan terungkai...haha

bee2312 said...

wah...suspenla kak filla nie...

lovely said...

KALAU ADA PUN APER SALAHNYER.. TANIAH.. TANIAH..TANIAH!!!

Ummi to NAJLA and EMRAN said...

Assalamualaikum

Jangan Risau..period tak datang mmg Normal untuk BF mommies (although sesetengah ibu not fully breastfeed i mean breastfeed + susu formula)... stress juga menyebabkan period tak datang .. i mean stress dari segi kerja, uruskan anak etc juga boleh melambatkan period..biasa utk working mommies :-)

Usually kalau nak try natural ways boleh regulatekan balik period dgn Evening Primrose oil.. kalau guna medication usually dr akan recommend "Oral Contraceptive" either Yasmin, Mercilon etc

mAmAbuDaK said...

ke..ke..ke...muahahahah bleh jugak pak radie kawan jantan...es...terlebey cam pak nujum plak... cam mana tau ni lelaki.. tp..kalau bf 100% bleh mengandung x..???

Dong, Dia & Azra said...

Samalah. Lepas deliver Azra, sampai lebih 6 bulan baru aunty flow datang. Lepas tu memang period jarang2 dalam 2-3 bulan sekali. Mungkin betul sbb masih bf Azra sampai dah setahun empat bulan nih.

Sue said...

ni sy punye experience pas bersalin khalish (no.2). Dia fully bfeed sampai umur 1y4mos, dan dlm tempoh tu jugak sy tak datang bulan. Tapi bulan april 2010, tetiba period, maybe coz 1st time sy berjauhan ngan dia n just pump saje. Tapi bulan mei tak dtg. Bulan june datang balik. Then bulan 7 tak datang.

Macam selang seli je kan? Tapi pas bulan 7 tak dtg tu, pas tu rasa pening2 loya2........ tau2 saya peknen lagi. wakakkakakakaka!!!!!

so sila la hati2 ye fillanie. :p

Akma M.Rudy a.k.a MrsSLuRp said...

Menarik nih...esp tang ke? Ke? Ke? Hehe
Tp mmg byk dgr kata kalo yg bf nih mmg akan lambat..ikut org jgk..tp bila once dah dtg tp tiba2 xdtg balik?..uiskkk sbb kalo ikut pengalaman sndiri & telah mendpt nasihat Dr...aku mmg jenis yg hormon lebih sket..maka anak bf ke x ke mmg aku akan dtg period normal..smpai le pkai sgala mak nennek pun period normal jgk....so kes ko nih aku rasa baik gi check le esp kalo ko mmg x amek any protection or plan apa2,, musti ko bleh rasakan...ekek tp kalo betul alhamdulillah congrats...;p

my kidszone said...

mmmm....baby BOY made i n bandung mungkin...?

mama_aifan said...

Cam nak pengsan jugak akak dengo cerita suspen fila. Cam akak dulu..masa 1st 2nd 3rd tu mmg berterabur gak tarikh period. Suspen tak abis2 oooo. Mmg camtu kot. Kalo nak puas ati. Pi bli pregnancy test. * jgn pengsan kalo +ve* :))

Aya Ariel said...

perghhh..hebatttt..
nak dapat adik boboy ke?
lalalala...

Mama Darwisya a.k.a Fiza Qadida said...

o..owwwww.....adakah ini suatu petanda? kih kih kih....maaf ye sis..gurau je..blogwalking kat sini..seronok bace blog akk!

Anonymous said...

breastfeed tu memang natural contraception tuhan bagi. Jadi memang perempuan tak datang period selagi perempuan tu breastfeed. jadi jangan risau :)

green apple said...

mak mertua aku cakap, memang biasa lambat datang lepas bersalin. Kadang2 setahun pun ada, nak2 pulak kalau kau BF. Tapi aku BF ke tak BF ke, tetap cukup datang lps bersalin. Tu yang aku kena jaga-jaga tu. Gaya macamkan subur sangat, tapi payah gak dapat anak.

Macam kes ko kalau lambat datang tu biasa la kot, sebab aku pun sejak bersalin Rayyan ni mcm tak teratur sangat period. Kadang lewat 2 minggu, macam baru2 ni lewat 4 hari. Tapi datang jugak la.

Miss Moon said...

pillaaaaaaaa aku anak aku umor 14 bln baru peyed akakka 2 bulan ok bulan ke 3 onwards ntah apa apa akakkakakakak

weyyyyyyyyyyyyyyy main deposit2 ke ....nak test deposit dalam dalam ka akakkakakakakkakakakkakakakakakkaka

~ rusila ~ said...

salam fila...
akak rasa, fila tak perlu risau sangat, sebab akak dulu pun, masa anak dara, period ok je... pas bersalin anak pertama, dia suka suki nak kuar...tapi sebab berpegang pada petua orang tua, kalo bagi anak menyusu badan, period memang tak berapa lancar... fila tak payah risau le... busuk2 pun, nanti fila kena sembelit je macam akak, g cek dokter, dokter kata kat dalam perut ada baby...dah 5 bulan lebih dah pun... kira ok le tu kan...masa tu anak yang sulung baru 8 bulan...ngehhh...trajis tak..??