Friday, March 25, 2011

Kasih Amaani dan gigi-giginya..

Amaani dah ada 3 batang gigi.. lagi satu on the way..haha.. ieshhh lawak gambo atas nie.. ni balik from nursery semalam.. 

teacher-teacher dok ngadu amaani ni susahnya nak tido.. haa ko tau takpe.. dia kalau tido.. 15 minit tu dah cukup lama lah tu.. hangin mak ko nie.. baru nak cecah bontot kat sofa dia dah celik..pastu suka mengamuk-ngamuk kat nursery.. dalam ramai-ramai kenit dalam bilik tu.. Amaani paling suka buat hal T_T

kadang teacher tatau nak buat apa.. biarkan jer..nanti dia dah letih meragam dia tido sendiri..boley? erghhh.. tataulah nak buat cemana.. teacher cakap suara dia dah lah besar..kuat plak tu.. sekali dia jerit.. kelam kabut orang.. ko buatlah hal banyak-banyak amaani..sat gi orang tak kosa nak layan baru padan muke.. 

perkembangan amaani ialah dia dah merangkak dengan jayanya.. pastu pantang nampak benda dia leh berpaut.. dia akan paut dah terus bediri.. pastu keje dia mengumbah barang kat umah nie T_T.. decoder astro dah banyak kali dia tolak sampai jatuh-jatuh kebelakang.. helmet apak dia pon dia main tolak jer begolek.. aku risau jatuh tekepit atas kaki tu je kang! akak ko dulu lemah lembut jer tau tak.. sampai sekarang akak keje dia sentap, merajuk, cebik mulut, NANGISSS... haa tu Acih memang terror.. tengah ko borak-borak ngan dia.. gelak-gelak tetiba, "Mama, kenapa takde beli coklat mcm semalam?".. terus merembes-rembes air mata..menganga-nganga mulut.. eh eh ehhh?? sabarrr jer mak kau ni.. time dia sentap tu.. ko telanggar sikit jer.. sikittttttttttttttt je pon dia boleh meraung "Mamaaaaaaaaaaa langgar kasih tau tak?" dan berterusan lah air mata mengalir membasahi pipi.. amaani ushaaaa jer... Acih kan drama queen.. Miss Windy.. ngeh ngeh ngeh.. 

ok berbalik pada Amaani... korek telinga memang dia suka.. siap sampai terlelap-lelap mata dia.. tapi sepit kuku? hah ni memang mcm ahkak ko.. langsung tak leh nak sepit.. kecuali tido! mata aku ni dahlah rabun.. tekial-kial nak kepit kuku dia.. Amaani ni plak kalau tido, tak leh tesentuh sikit.. tejaga jer.. terus nangis.. arghhh... 

sekarang ni kes eczema plak.. tak tau betul ke tak dia ada eczema.. rasanya ialah kot.. sebab amaani skarang minum isomil.. (susu soya).. budak ada eczema tak boleh minum susu lembu.. nanti kulit dia gatal-gatal.. tp masa checkup Amaani 6 bulan doc suruh dia minum susu soya sebab kalau budak ada eczema selalu selsema dan susah nak baik.. so aku try lah.. kulit kat bahagian betis amaani kering.. bila usap tu mcm kasar sangat.. so baru-baru ni aku beli lotion ezzera kalau tak silap..rm30 mcm tu.. sabun pon aku tukar.. dulu pakai johnson's tapi sekarang pakai ezzera tu jugak.. utk sensitive skin.. ada orang pakai sebamed..it depends lah.. taktau lah lagi nak buat cemana.. selain dari seafood mcm ketam/udang.. apa lagi yang tak leh yeh? pipi dia selalu merah-merah.. tapi kat bahagian pipi ngan dagu jerlah.. ada masa tak merah.. kalau merah tu dah biasa lah tu.. kalau teruk dia jadi kering jugak pipi tu mcm kasar jer.. sejak sapu lotion tu kat pipi dia.. nampak mcm ok sikit.. cuma kat betis tu susah nak lembut.. 

ada jugak aku baca kat mana tah.. dalam ramai-ramai anak, ada possibility sorang ke mcm tu akan dapat eczema.. tak sempat nak google lagi.. jap lagi baru buat research kot.. ada tak sesapa anak dia eczema? leh share? treatment dia ke.. apa yang boleh apa yang tak boleh? 

sekian, 
mama Kasihs melaporkan..



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

15 comments:

| Cik Hani | said...

amaani mcm acihh...gegam nye lah tgk. jap, si acih ni terror laa. cane eh die bole twist watak dalm mase singkat mcm tuh. hihi u go acih. :)

My name is EDA said...

lahaiiii...comel gilossss...

Pn. Zana said...

sy suke bg blog kak filla!

oh ye. anak sy dulu ada gak merah2 kat pipi. entah nape. selalu ada. sy pung pakai la krim + sabun segala smua. tp, pipi je.lepas tu dh masuk 1 tahun..mak aiii. magic. hilang sndiri. :P

Iela Fazielah said...

filla... aku rs amani kes ekzema dia mcm irfan... aku pun pelik sbb ruam2 ekzema irfan dulu xpernah hilang... mcm2 ubat aku pakai.. bedak n sabun mandi siap tukar.. skali doktor kat Hosp. Putrajaya suruh aku stop amik mknn laut seminggu termasuk sos tiram... rupanyer betul..dia allergik kat sos tiram and aku pun xleh mkn...sbb dia B/F.. aku stop lama gak la... terus hilang.. now dia nak msk 2 thn kasi mkn sos tiram tu balik dah ok pulak...pekata ko cuba...

yunz_02 said...

hi kak fila..

anak 1st sy adre ade eczema.. paed kata genetic reason pn ye.. smpi skg umo dh 4thn ade jek rashes.. memula masa baby minum anmum. pastu tak blh blah lgsg.. pastu tukar soya dia tak blh minum nk muntah maybe bese minum susu lembu. so paed advise lg so carik susu yg lactose intolerance.. so jmpa pediasure tp sedia maklum bapak mhl susu tu.. so smpi la skg adre minum susu tu.. makanan byk kne avoid. everytime dmam msti amek nebulizer. bdk eczema related dgn asthma..

now 2nd baby tak tau lg. sb bru abes ari jek pn.. tp yg pasti mmg liat nk tdo xpecially malam.. phewww.. blh geng akak amaani hehe.. hehrp tak lama lg sng la nk tdo.. kalau tak mmg berchenta nk pegi keje..

IEZA said...

Dah tumbuh gigi...hi..hi..lucunya..kalau budak baru tumbuh gigi..mesti air liurnya asyik meleleh jer..

NuNu EeRa said...

senyum.. xperlu kata apa2.. senyum.. xde gigi pun xpe.. ;)

Mazni said...

Fila,

Anak aku pun kena eczema, klu Amani kena teruk, ko p jumpa Dr. Ranjit Skin Specialist kat Subang nun (SS15). Dr. ckp kt aku, ezcema ni more pd kulit kering, so kena sapu krim pelembab manjang n dia suggest kat aku beli CETAPHIL CREAM, jgn beli lotion punya sbb kelembapan tak tahan lama. Mandian pun pakai CETAPHIL punya jugak, or takyah sabun langsung, cuma tang rambut tu aku sympoo ler, kang busuk plak..tp cubalah, mmg berkesan, tp makin dia besar benda tu akan kurang, cuma diorang ni xleh terdedah panas sangat, nnt rengsa n elakkan makan telo, seafood...tp bwk jumpe dr dulu la so that dia leh identify amanai jenis eczema apa....

mAmAbuDaK said...

anak sedara sy ada eczema..1 klinik je dia bleh pkai ubat..kat k.terengganu ..klinik sulaiman..pakar kulit..bila minta nama ubat dia staff cakap rahsia... wuwuwu...ulang alik..kl-terengganu ntuk bli ubat..

sayuni said...

hi filla. just to share about eczema. anak i since umo dia 6 bln camtu dah detect ade eczema. makin lama makin teruk start dr pipi terus ke seluruh badan especially kat pelipat sume. mmg kena special treatment. sabun kene beli sebamed, oilathum, eucerin or cetaphil jer.boleh pakai aques cream sebagai sabun juge if kulit kering sgt. cream sama ada aques, ezerra atau vaseline sapu pas mandi ms badan baby tgh lembap lg. tp ikut pglmn i ezerra x bape berkesan la filla. cream lain ok sket. kulit kaki/betis dia sentiasa kering n bleh luka bile dia start garu. pastu ssh nak baik.so elakkan dr sgt kering k. baby plak akan selalu meragam n susah nk tdo lama/nyenyak sbb bdn dia rs miang/gatal. dats y amaani meragam kot...so ape u boleh buat if u tgk rashes dia merah or tetiba naik or dia meragam x tentu pasal..bg dia ubat piriton utk tahan gatal/allergik.pastu pakaian dia kene yg nipis + cotton sj..elakkan pakai pakaian yg bleh buat dia berpeluh. kena elakkan tmpt yg crowded or pns then tdo mlm seeloknya pakai aircond..pastu letakkan sebaldi air utk kekalkan kelambapan bilik tu bg elakkan kulit jd makin kering. i dah pegi byk pakar knk2..mostly ckp eczema ni punca dr genetik ibu or ayah yg ade allergik/athma/resdung. jrg sbb food tp kalau nk control seafood+ tenusu digalakkan..utk control kegatalan sbnrnye. lg satu..susu pun xde kaitan ekceli. kalau dia minum isomil tp still naik merah2 means susu bkn punca...even my paed not suggest isomil but dia suruh continue susu anmum. now my baby almost 2 years...kulit bdn dia getting better but still kering sket2. we all kene maintain kelembapan every time pas mandi sapu aques/vaseline. alhamdulillah lately dia nmpk dah selesa..dah bleh tdo mlm lena & jrg meragam. step2 yg i bgtau td mmg rutin hari2 yg kite kena amalkan if ade baby penghidap eczema.and don wori sbb eczema ni akan beransur pulih bile dia semakin besar & antibodi badan semakin kuat. mengikut research baby mmg senang allergeik..kalau x attack kulit (eczema)..dia akan dpt allergik lain yg sebabkan selsema and boleh sbbkan athma. sume puncanya adalah sama iaitu genetik:-) sharapnya info ni membantu filla ye...

Filla ~ Kasihs said...

thanks korang ;)

i dah buat research sikit pasal eczema, yes memang betul, maybe sebab genetik.. kita kene xtra rajin lah sapu cream/moisturizer supaya kulit dia tak kering sgt..

nak try cetaphil cream lah plak, sbb most of you kata bagus ;) my SIL pon pakai tu utk her daughter.. dia ckp bagus..

sayuni: tqvm, yes u're right, ezzera mcm tak berkesan sgt pon.. so lepas habis ezzera tu nak try cetaphil tu plak lah.. or sebamed? tgk ler nanti.. bab susu plak.. tul gak u cakap tu.. mcm takde apa pon? tukar ke tak tukar ke.. dia mcm tu gak kulit dia? tapi tengoklah.. mebi after 1 year baru tukar ke susu anmum ke apa ke.. tgk cemana.. ingat nak gi pakar sekali, at least dia tgk tahap amaani nyer eczema ni teruk ke tak.. tq yer..

M.i.r.a.n.d.a said...

saya dpt extra info dr komen2 kat ats tu. thanks juga. selama ni just guna sabun jenis eubos shower oil je. tp mmg elok pun. bile kulit kering guna sabun tu terus baek. tp susu guna pediasure je tak tukar isomil ke ape. nnt nak cari cetaphil cream pulak. thanks again.

owh hai kak filla =)

sayuni said...

i lagi:-) suke dpt sharing info kat sini. kalu baby i..i beli eucerin..itu suggestion dr paed hosp pantai cheras. cream i pakai emulsfying lotion/vaseline utk first layer...hydrocot utk 2 nd layer if ade kuar rashes merah2.i maintain smpai arini. lgpun sabun tu kurang bau berubat + wangi. pastu i mmg dah xpakai losyen biasa + bedak sbb sume tu boleh buat kulit dia makin sensitif. just sapu cream je..if nak anak wangi pakaikan cologne je kat baju dia sket2. kesian pulak kan. hadiah ms pas dia lahir dulu sume bg kat org sbb dia mmg xpakai sume tu. pastu psl susu isomil tu doc x galakkan susu soya if dia bkn mslh serius. biasanya isomil utk yg alah susu lembu je..kalu alah susu lembu minum je susu lembu terus muntah +cirit birit. kalu setakat kulit xperlu tukar kata doc. lg satu info yg sgt berguna utk i share kat sini ialah bg baby pribiotics seawal usia dia 8 bln. xkire la dlm bentuk cecair or serbuk. sgt bagus utk membantu mslh eczema. memula doc bg yg cecair utk 10 hari..azabnye nk bg dia mkn kan sbb dia xsuka ubat. pastu i gi farmasi beli PRIBIOTICS PROTECT. harga dlm 60-80 sekotak rsnye utk 30 peket. dlm bentuk serbuk..just bubuh sepeket sehari dlm susu dia..senang & mudah. elok utk anak2 sensitif & cirit birit plus boleh kuatkan ketahanan badan. moga info ini membantu filla & ibu2 lain:-)

Ieja Sheppet said...

cube try bioresonance treatment.cek website http://www.bioresonanztech.com.my

Ieja Sheppet said...

cube try http://www.bioresonanztech.com.my