Wednesday, July 04, 2012

PUNGGUNG SIHAT DAN BERGAYA

*48 hours sticky post*
*please scroll down for new entry*

Hari ni aku nak share ngan korang pasal masalah Amaani...aku tau siapa ada anak kecik yang pakai diapers mesti akan mengalami masalah rashes atau ruam... kadang-kadang Amaani pon kena jugak rashes ni sebab kulit dia memang a bit sensitive dan mengada-ngada heheh... bila kena tu.. dia menjerit-jerit cakap "Atitttt Atittttt Ataallll Ataaaallll" bermaksud "Sakitttt Sakitttt Gatallll Gatallll" sambil menggaru-garu dan menangis-nangis.. huhu... dah pandai becakap ni lagi lah haku hangin... 

Aku perasan dia selalu naik rashes bila lambat wash.. lagi-lagi lepas yak yak.. luckily dia dah pandai cakap "Adik yakkkkkkkkkkkkkk ucukkkkk mama" dengan pantas terus berkerjar ni noo ni nooooo ke toilet utk wash.. kesian tengok kalau sampai merah-merah tu.. dah macam melecet haku tengok T________T sebab tu kita kena laju-laju dan rajin-rajin tukar diapers bila dah basah lencun.. kadang sebelum lencun baru kencing sekali dua aku dah tukar.. 

Bila Amaani naik rashes/ruam.. dia gelisah dan merengek-rengek.. dari aktif ke hulu ke hilir dia jadi moody dan asyik marah-marah pastu nangis-nangis.. haiyakkkk.. manyak susah la ini budak... so aku akan make sure dia sentiasa 'kering' dan takde masalah rashes. 

Nama saya Amaani... Nama glamour saya Ani ;) 



gaya budak tak reti duduk diam..

Hari tu aku gi kedai runcit Darussalam kat area rumah tu.. nampak Drypers tapi macam Eh? kenapa dah lain??? rupanya memang dah lain.. hahahah.... disebabkan ahkak ni pemalu orang nya.. tak kuasa nak snap gambar kat dalam kedai runcit.. kang tak pasal-pasal kena sound "Hello miss, no snapping photo please!" malu tujuh keturunan sapa nak jawab.. so bila dah tengok Drypers tu macam lain je.. terus beli.. muahah... beli Drypers Wee Wee Dry (Flexi Tape) dan Drypers Pantz.

Drypers Wee Wee Dry.... kalau dulu Drypers guna jenis yang sticker tu.. kalau kena bedak terus tak melekat.. budak tu dah lah lasak gila.. stock nak pakaikan bersilat ok.. kalau dia tak nak jugak.. memang penampar satu kali paha dia.. menangis-nangis pon still nak meronta.. ko dengan sibuk nak pakaikan bedak lagi.. memang jawabnya kena bedak kat sticker terus tak leh melekat.. buang dalam tong sampah.. tensi ok.. sayang tuuuuuuuuuuu!!!! 

So bila Drypers Wee Wee Dry ni dah ada di pasaran.. tak sabar nak try sebab dia guna Flexi-Tape.. boleh lekat-pasang-lekat-pasang banyak kali.. now sedang gigih menghabiskan stok-stok lama.. kencing sekali dah tukar.. hahah kejap-kejap tukar, kejap-kejap tukar... cepatlah kau habis. *phuhhhh tiup jampi serapah sikit*

Drypers WeeWeeDry untuk Amaani guna kat rumah dan hantar umah babysitter ;)
Mama tak sabar nak guna yang baru ;)

 heheh cantik tak Drypers Wee Wee Dry nie? Warna-warni dan kemas je.. 


Pastu yang Drypers DryPantz boleh pakai untuk jalan-jalan yer..

 alamak haiii.. comey gila.. sama macam Drypers Wee Wee Dry jugak.. Kini lebih moden, dynamic, ceria... kira kalau Amaani pakai boleh jadi trend setter lah... hihihiiiiiii...  gambar Front and Back tu dah lah lain-lain.. sungguh mengujakan ;) pastu setiap size lain-lain gambar dia.. terus tak sabar tunggu punggung dia lebar lagi so boleh tukar size lagi.. muahahha...

 Drypers DryPantz (front view)

 Drypers DryPantz (back view)

Tips: untuk daily (hantar ke babysitter dan lepak-lepak di rumah) aku guna Drypers Wee Wee Dry... tapi untuk keluar jalan-jalan aku memang suka guna Drypers Dry Pantz.. tapi kalau kat rumah Ani mengamuk tak nak pakai yang jenis biasa tu.. memang penyelesaian ialah sarung je yang pantz.. pantas, senang keje. 

Ok itu je nak cerita, lom sempat yang lama habis Amaani dah pakai Drypers Wee Wee Dry dan Drypers Pantz yang baru....kahkahkahhhh.. sungguh tak penyabar mak Ani ni tau... tapi paling best sebab setiap size ada design tersendiri.. comel ah! *gedik*



Kalau korang nak tengok sendiri sila ke Website Drypers dan FB Drypers confirm korang pon akan cepat-cepat habiskan diapers sedia ada.. hahahah *gimme five*


15 comments:

Mardhiyyah Fadzil said...

kak,amani pakai M???huihhhh.......bby kita tak setahun lg pun dh pkai XL tau......maknanye mok mok lg bby kita la....hahaha......apape pun,drypers pants adalah best..tak perlu lg bsilat bila pakai diaper..ailoike!

sharifah rosidah said...

Hi filla aunty dah tak ada anak kecik lagi, ko gila umur pun dah nak dekat menopause nak beranak lagi ya ampun sebenar nya saje nak share pengalaman.

Masa zaman anak2 aunty dulu tak macam sekarang dulu kalau ada pun brand pampers, pureen, huggies dan ada beberapa jenama lagi. Aunty kan masa tu berangan kaya so pakai kan lah yang paling mahal punya iaitu huggies, kuality memang baik lah satu hari tak perlu pakai banyak 2 siang dan 2 malam. Itu dulu lah kuality nya bagus sekarang memang tak tahu lah.

una imana said...

Hehehhe..comel

AngelbAbeS said...

Kalau size L...corak buah2an....kaler oren + merah cmtu...kalau S lak corak star...mmg skrg puas hati ngan drypers walau kuantiti dkurgkn sdkt sbb ade flexi-tape tu. dulu mmg tensen kalau trsalah tape dan bukak balik..mmg alamat xmelekat lg lerrr...hehe

Aya Ariel said...

mmg drypers yg baru ni comel gilak..ehh tapi aku tgk ani kemain ag chubby..pakai size M muat ke? kesya kurus kering jerk..perut jer yg gelembung tp dah bantai XL..

gelojoh mak kesya ni..dan-dan tu jerk rase anak dah besau terus jadik XL..huhu..tp mmg drypers wee wee dry ni comel gilsss~~ rasa nak pelempang byk2 kali..huhu

Filla ~ Kasihs said...

haha Ani pakai drypers L lah.. tesilap size.. stok L pon ada ni hah.. perabih dulu yang M.. hahah

Anggun said...

ha'ah...Anggun pn dah gune drypers yang baru ni...more colorful n flexi tape..Anggun 7 bulan dah pakai L...huhuhu...Anggun pun adew masalah rashes ni...but now,its getting better..kene rajin cuci n tukar laa..

Anonymous said...

cuba pakaikan dia cream drapolene (pink tube), boleh beli dari pharmacy. its good for nappy rashes.

Sally

Anonymous said...

kak Filla, sorry mencelah d entry tak patutnyer.

Nape kak Filla nampak lain sgt kt enrty D ?

Berkelip2 mata ni tgk btul ke ni kak Filla.

Anonymous said...

hai filla..nak tanyalah...dulu org panggil u dilla kan..camner u blh tuka jadi filla...i know nama u fadilla..tapi filla ...cer buat satu entry pasal nama filla ni...camnerleh tercetus...

mama_mya said...

sy pun guna drypers utk anak 1st. tapinye ada yg xpuas hati.. jumlah makin sikit tp harga naik. T___T.

mrs kayrul said...

keciknya ani, hadif yg baru 7 bulan pun dah pakai L sekarang...

dari anak first dah masuk 2 tetap setia ngan drypers nie tapi tue la tension tau yg lamanya...sampai kena pakai salotape kalau taknak lekat..nak buang rugi la plak

Shasha Catering said...

Hmmm Drypers! Camtu ek. Bagus jugak nih, sapa2 yg ada anak2 bolehlah try.

* FAR * said...

Drypers mamang best!
kalau joint members kat fb pun best.. mcm2 hadiah dapat..

corak baru dia memang cun2 kan..

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum....anak2 mselim3 masa 1-2 tahun pakai drypers... drypers nie mmg best ... tp mselim3 biasa beli bila ada promosi .. heheh

mselim3