Tuesday, July 24, 2012

Buka Puasa Day 1

Weekend baru ni balik umah Atok and Wan Enstek.. kebetulan 1st day puasa jatuh hari Sabtu.. memang bagus sangat lah..boleh request Wan nak makan apa... Lepas zohor dah sampai dah umah Wan.. Wan pun tanya nak makan apa? aku cakap nak Ayam berlada.. tapi Wan cakap Ayam berlada buat besok sebab esok abang aku join sekali.. kecoh tul mamat ni tau.. tapi tak kiraaaa!! nak gak masak belada Wan.. so Wan pon melayan.. buatkan Ikan goreng berlada ;) 

Pastu Wan mengenangkan cucu dia Acih yang puasa tu.. Acih kan fav dia masak lemak cili padi.. so Wan memang dah siap2 buat Ketam masak lemak cili api.. pastu Wan memang dah siap masak Rendang Ayam saja2 makan malam and buat bersahur first day.. aku request nak Nasi Impit buat lembut-lembut.. sedapnya cicah ngan rendang.. *meleleh ayaqlioq* tapi tulah.. Nasi impit takde.. tibai jelah ngan nasik.

Aku ni memang dah biasa.. kalau bukak puasa mesti makan nasi.. kuih-muih takde aku tak heran.. tekak melayu sejati ler katewkannn..

haha siap letak menu lagi tauu... sodap Wan masak.. Acih habis sepinggan nasi dia.. siap tambah kot..

petang tu sebelum berbuka Pak Radie bawak anak-anak gi PARAM kat area umah Wan.. aku tak ikut.. malassss! heheh.. eh siap ada reader twit lagi kata nampak apak ngan anak2.. hehehe.. Acih kata dia nak kuih koci.. ok dapat pon koci.. tak sedap langsung! kering je, takde minyak2 lemak2 santan tu pon.. tak sukeee.. pastu dia beli cendawan goreng fav Acih and Amaani.. katanya.. macam haku tatau.. dia yang suka sebenarnya.. pastu Pak Radie citer.. lek jer Acih cucuk ayam crispy tu masuk mulut.. hahahahah... nasib benda tu panas ke apa.. dia lupa lah tu dia puasa.. Ani plak saja je sua-sua makanan kat mulut kakak.. haih.. nasib lah Acih.. bila ada adik nie.. dugaan dan cabaran berpuasa tu lebih sikit.. hahaha.. takpe.. pahala berganda ok? *sayang Acih ketat-ketat* Semoga Acih boleh bertahan puasa penuh mcm last year ;)

Gambar keseluruhan.. tak sempat snap muka Ani.. dia makan mengalahkan orang puasa.. hover gila!


* korang sila update gambar bukak puasa ke sahur ke.. aku suka tgk hahahahaha.... 




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

14 comments:

Huda said...

sedapnya la lauk2 ni semua..

Ikhwan Suhaimi said...

Mak haih... ketam masak lomak cili api. sedapnyeer

Nak tgok Suasana berbuka ye :-

http://bacerjer.blogspot.com/2012/07/rakan-pengubat-hati-bila-berbuka-di.html

Aya Ariel said...

nih mesti ani dulu yg makan..agagag..

cian acih..sabar ye nak...nanti mama papa kasik upah..boleyy..haha

sHeeMa DeaN said...

perghhhh sedapppnyaaaa menu menu semua.. lagi nampak marvelous ikan berlado....

good girl acih.. semoga dapat puasa penuh yerk..:))

kakchik@ella said...

KC pun suka tgk lauk pauk di bulan puasa.

Mooniqueen said...

Geram kat ketam lemak tu...

✿dazZdaEng✿ said...

kecur lahh ...
sedap sumenyaaa ..
smlm kite wat nasik ujan panas :))

mimiEhalim said...

wuishh, sedap tu masak lomak ketam, faveret saya laa k.fila.. mencurah2 dah ayaq lioq ni.. hee, klo senang2 meh laa singgah
http://mimie-cheriterachenta.blogspot.com/2012/07/buka-puasa-day-3.html

FARAH deeb said...

mak aihh ni macam lauk kendurik! Adedehhhh...
My latest Entry :)
JJCM: Day 2 Ramadhan 1433

Miss Layaleya said...

terliur.. gulp! gulp!sy update hari2 menu berbuka kat blog.. :)

huda said...

ms filla,

nak mintak resepi rendang ayam wan ni bole x?

Anonymous said...

resepi ikan belado wan plzzz...tq ;p

sharifah rosidah said...

Sedap lauk lauk buka puasa awak tu, aunty buat lontong jer. Rumah tak ramai tinggal bertiga itu pun nasib baik anak perempuan aunty yang cuti semester ada kat rumah kalau tak tinggal berdua je lah.

filla kesian anak aunty dia nak seluar yang awak jual tu semua dah tak ada size dan warna, tak ada rezeki kot.

Anonymous said...

shuweet nye acih pose smpi lupa dia pose..siap nk mkn ayam lg..hikhik..sme dgn anak reen (ana) laju je nk sedut vitagen..nasib sempat jerit..tkejut ana...tp 1st day puasa tu kantoi dh pg kul 9 dia leh blasah nasi 1 pinggan..pastu 2nd,3rd,4th ok dh sbb reen janji nk bl roller blade klu dia puasa smpi raya :)
acih puasa penuh ye kak filla?pandai acih,cian tgk muka layu nk buka :)
ani plak bakoo kak acih ye..nway lauk wak msk sgt myelerakan...igt lg kak filla ckp wan pki kain baju kurung siap tuck in,atok brahim bole x tegur wan...huhuhu lawak sngguh..kim salam kt wan n family akak..