Wednesday, July 04, 2012

Jonker Walk, Cendol, Assam Laksa, Hard Rock Shop, MELAKA.

Ok title gila-gila.. padahal motif ke Melaka sebab kena attend course.. hahahah.. nampak sangat agenda yang tersembunyi tu lebih penting.. hihi..

kitorang stayed here.. ok lah.. hotel baru kot? boleh stay 3 orang sebab ada 3 katil.. 

yang kat depan tu apartment..

Ini kengkawan yang pegi course sesama ;) sib baik dorang pon kaki makan.. haha.. 

Sempat snap satu je gambo food kat hotel time lunch.. sedap! ayam masak lemak dia memang power.. asam pedas power! Melakeeeeeeeeeeeeeeee la kateeee kannnnnnnnnn.. apa yang tak sedap kat melaka? ewah promote kampung sendiri nampak... 

pas kenyang nasi sepinggan.. kita makan ice cream ngan buah pulak ;) Ye betul.. aku gemok sekarang.. sekian terima kasih ;) 

i duduk ngan Vicky.. sian dia asik membebel my skin very dry.. i cannot stay in aircond.. if not, my skin become very dry... it's itchy.. dry.. itchy.. dry.. "kak filla, borrow your moisturiser?".. yer silakan silakan.. 

Day 2 kot kitorang telepas kandang kejap.. sempat lah haku google.. sib baik bawak ipad.. dan ada wifi kat hotel.. keja aku google makanan jer.. muahahahha.. so dari hasil peng-google-an.. aku jumpa tempat nie..

Ok baiklah.. mari kita rasa cendol gula melaka ngan Asam Laksa jom.. tempat ni betul-betul kat dalam Jonker Walk tu.. shop lots.. pepandai la carik yer.. Jonker88. 

Menu dan harga

Auntie jual Asam Laksa

Ok lah sedap gak..sebab dia pedas sangat dah masam.. cukup rasa lah ;)

Uncle ni pulak cendol dah habis.. adoi lah uncle.. wa latang jauh-jauh... lu punya cendoi habis pulak... 

ok kita amik ABC... aku rasa ok-ok jer.. tapi kengkawan semua cakap sedap.. aku tak kuat manis kot? so aku rasa terlampau MANIS... 

Ini deco yang simple dalam kedai.. ala-ala Baba Nyonya 

1 mangkuk laksa share 3 orang sebab nak rasa je konon ;)

pastu jalan-jalan

Chicken Rice Ball ni pon orang cakap famous jugak.. tapi aku tatau lah halal ke tak.. tapi erk. macam tak lalu jer tengok chicken rice tu kepal2.. hahah



Ok mari bergambar jap.. hihi..building yang besar belakang aku tu tempat makan... kat situ lah Raja Permaisuri Perlis makan.. 

sebelum tu tegezut tengok.. eh ada HRShop kat Melaka? ok boleh singgah nak beli fridge magnet jap.. rupanya baru je bukak bulan 10 last year.

keluar dari HR tu lah tetiba riuh rendah dpn nie.. Raja Permaisuri Perlis makan kat dalam tu..

Heheheee.. sempat lah posing depan kereta jap.. memula segan, takut kena marah.. pastu haku tengok polis2 escort tu pon sibuk keluarkan phone memasing kemain lagi dia pulak yang posing.. hahahha

Nurul and Ami

pastu singgah tepi sungai tu pekena cendol..sebab Vicky tu asik berzikir nak cendol nak cendol.. Ok lah yang ni.. tak manis sangat... 

Lepas melantak cendol share-share.. ktorang jalan sikit kedepan (depan post office).. dapat belikan Acih baju kebaya sepasang.. taktau lah murah ke mahal.. tapi aku dapat RM75.. baju macam jarang sikit yang ada sulam.. pastu kain tu batik yang lembut tu.. kalau yang keras tu murah tapi mcm miang-miang sikit.. 

Ok nanti kita sambung cerita pi makan ikan bakar kat Crystal Bay ok.. 

Bye.






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

Aya Ariel said...

ade pun update..muahahaa..lama i tunggu tau..

nampak best laa cendol tu..tp almost yg jual cendol kat melaka memang cina ke?? alahaiii..daratnye aku..kate jer lahir kat melaka..tp tak penah jejak pon..

-__- gilerrr jakun

♥fie yasmin♥ said...

sedapnye..ikot rombongan sekolah harituh terliur tengok asam laksa yg jual kt kedai2 tuh.tapi takot nak beli takot tak halal

::EIDA:: said...

Melaka the BEST! *motipp tetiba? promote kampaung jugakk.. hihi*

una imana said...

melaka mmg best..:)

Rara Nasiha said...

wahh, tergodanya tengok semua makanan ni. nyummm :)

Shinnaz Ahmad Rasid said...

Melaka tak best sebab kampung laki aku. hahaha. sedap pulak cendol Vicky tu!

Rasidah Ahmad said...

wah kene pegi nie...husband shida hantu asam pedas nie...review la lagi makanan2 besh kat sana




baju kurung raya budak! murah!!
www.bajukurungmurahsangat.blogspot.com

C!kpuanmuda® said...

aduh makk... aku plak yang menjejes ailio tgk gambar makanan ko *dari org melaka jugak*

muahahaha

Anonymous said...

oh hi vicky!! emm rupanya org sebelah pejabat ker..wut a small world..

sharifah rosidah said...

Sambil menyelam minum air ya filla, bapa mertua aunty pun asal melaka kat tangga batu.

deeja hunny said...

ade djavu dgn melaka.. hehehe.. anyway melaka mmg syok ^_^

Afasz said...

salam singgah n follow sini

dr
afasz.blogspot.com

seronok nye jalan2.

Konot said...

ciken rice ball yg dlm gambar u tu tatau halal ke idak, but i've been to another ciken rice ball shop kat area situ jugak (melaka raya) and its halal.

sedap!!!

i pun memula tak lalu tgk nasi kepal2 mcm tu tapi once dah rasa memang perghh!! dap!!

my everything said...

filla.... nurul tu kawan baik sayeee!! kim salam kat die yee hehe

Shasha Catering said...

Jonker walk, wah! nice! Dah lama tak pegi Melaka. Tentu dah banyak berubah. Sapa nak ikut saya pegi Melaka? Insyaaalah ada masa saya akan ke Melaka lagi. dan kalau ada kawan nak ikut tentu best kan?

Suriada Sulong said...

kak fila, hujung april lepas sy pun bercuti ke melaka. sy duk apartment depan hotel akak tu. sy pun ade tgkp gmbr hotel akak. tengok balik sebijik gambar kite sama.

dr apartment sy tu sy tgk2 hotel tu ada sediakan food. sbb npk ada meja cawan kat depan. lepas raya nt nk pegi lg. and nak try htl akak duk tu plk. kalau blh share (kl akak tau) range harge brp.

kl pegi melaka most popular asam laksa dan cendol. hari tu sy jalan2 jonker walk tp x perasan kedai tu. sy mkan cencol jam besar tepi jalan tu jer. sekali mkn pun 2 mgkuk.

mse pg jonker walk kedai hard rock bru nk bukak at 11am. tp mlm sebelum tu sy jalan kt dataran pahlawan. tetibe ade gerai jual baju hard rock, terus terkejut dan selamba tanya "kak melaka nie ade hard rock ker?". then abg yg jual tu ckp stkt nie belum ada cafe tp kedai cenderamata dah ada. esoknya masuk jonker walk rupanya kt situ kedainya.

nt akak share pasal htl tu tau.

Anonymous said...

sy ni org melaka dan tinggal jg di melaka...sy cadangkan, tak payah lah cuba makan asam laksa dan minum cendol & abc kat jln jonker tu, org bukan Islam yang buat tu, anda rasa Halal ker??

Aya Ariel:
ramai je org melayu yg jual cendol kt mlk, kalau pergi kaw cina, mmg la npk cina je yg jual, p/s: jonker walk tu kaw cina yek!............

Anonymous said...

mummyyyy... corrections... kalau sultanah... santap bukan makaan... budi bahasa budaya kite be....