Wednesday, July 25, 2012

Budi Bahasa.

Pagi tadi sempat dengar HotFM.. topic dia macam menarik jugaklah.. 

Menyentuh tentang isu kesopanan di negara-negara maju.. So dalam Reader's Digest ada lah dia mention negara kita Malaysia.. Eh, tetiba terngiang-ngiang lagu "budi bahasa budaya kita" bak kata Fafau ;)

nak tau Malaysia menduduki tangga ke berapa????? 

34

Yeszaaaa.... dasyat okeh... aku ingatkan dari berapa ratus negara.. rupanya dari 36 negara.. ye, tangga ke 34 dari 36 negara which is tak boleh dibanggakan.. 

Kenapa, teruk sangat ke negara kita nie? yang sibuk mewar-warkan tentang kesopanan, lemah lembut, berbudi pekerti.. penyayang.. eh semua yang baik-baik jelah.. aku tak tau lah sebab aku jarang jugak pegi negara-negara luar dan tengok sendiri budaya dan kesopanan diorang nie.. tapi pernah jugak isu ni keluar kat radio lama dulu... isu pengalaman di negara orang... 

Ada satu caller masa tu call.. aku boleh ingat sampai ke hari nie.. caller tu cakap, masa tu dia kat negara luar.. aku tak ingat, kalau tak silap UK kot? kat sana, dia paling tak lupa pasal budi bahasa mat salleh nie.. kalau bukak pintu (nak masuk office atau kat tempat awam) diorang akan bukak pintu tu dan tunggu sampai orang belakang-belakang masuk jugak baru dia tutup pintu dan teruskan perjalanan... Aihhhhhhhhhh.... terus rasa terkena kat batang hidung.. kita ada buat macam tu tak? tak yah jauh lah.. kat pintu masuk office pon cukuplah.. ko masuk dulu kat depan.. sedangkan kau tau ada orang kat belakang ko ni lagi 4-5 langkah nak sampai kat pintu.. tapi ko lepaskan diri kau je.. orang belakang bukannya tak reti nak bukak sendiri.. aku boleh bukak, kau pon bukak sendiri lah? ye.. begitulah kebanyakan masyarakat kita.. BERDIKARI. 

Apaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa lah salahnya kau tunggu kejap.. bukak pintu, tengok orang belakang, senyum sikit.. tunggu dia masuk sama-sama jugak.. pastu dia cakap terima kasih, ko pon cakap sama-sama.. then ko blah lah.. itu contoh bodoh je lah nak bagi. walaupon bodoh, besar impact dia kepada orang lain.. mesti dia ingat dalam hati "baik budak nie, boleh buat menantu"... opss sorry makcik, ai dah kawin T___________T

Pasal wanita mengandung ko tak bagi duduk dalam bas ke dalam train ke.. itu dah normal lah kan.. dulu masa iklan Adlin Aman Ramli tu kecoh gilaaaaa.. yang Adlin nampak perempuan pregnant, laju-laju dia buat-buat tido.. siap banned iklan tak bagi keluar.. sebab tunjukkan kenegatifan rakyat kita.. eh bukan kita memang macam tu? Aku memang setuju buat iklan macam tu.. orang kita nie ko ajar lembut-lembut masing-masing tak paham... kena terus terang sikit.. susah sangat ke nak bangun dari tempat duduk, bagi tempat duduk tu untuk orang-orang yang lebih memerlukan? susah? nak didik masyarakat bukan senang.. mungkin sebab didikan dari kecik.. atau memang orang kita ni jenis kurang sensitif.. jenis tak kisah pasal orang lain.. so susah lah sikit... 

Aku rasa, masyarakat kita ni bukanlah tak sensitif... sensitif.. cuma kadang-kadang malu kot nak buat baik.. kang orang ingat kita nak tunjuk kat orang kebaikan kita.. macam bagi perempuan pregnant duduk.. dalam hati nak bagi.. tapi malu.. nanti apa kata orang dalam bas tu.. mesti kata aku ni poyo nak tunjuk baik depan orang.. ahhh.. tak yah lah bagi.. biar orang lain je bagi.. kan kan kan?  telampau sibuk takut orang mengata ni pon susah jugak.. buat baik malu? buat buruk tak malu pulak? haih.. 

Lepas nie, jom kita improve kan diri.. mana yang kita rasa remeh tu.. mungkin tak remeh bagi orang lain.. nak tunjuk budi pekerti mulia bukan susah sangat.. bukan kena keluar duit ke peluh ke.. sempena bulan puasa nie.. kita buat baik banyak-banyak lagi ok.. semoga pahala pon bertambah ;)







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

25 comments:

Nazirah Azeman said...

fila......yg psl iklan adlin tu mmg sy penah terkena ms ngandung dulu.perut nih mmg dah sah2 nak meletup,bile naik train ade 2 org budak sekolah nih pandang jer tak mo bagi duduk.pastu cakap bisik2 ngan pandang2.grrrrrrrr

Nadra Farissa said...

sungguh setuju!!! I dah la pregnant dgn ada anak kecik.. abis tgk wayang turun nk kluar ada mamat ni main slamber jeks bukak pintu dan tak tahan pintu tu... hampir2 kene anak daraku ngan perut yang boyot ni skalik.. masyallah...

Huda said...

setuju dengan entry ni..like banyak kali..:)

susumanis said...

Nice N3..sayang kan orang melayu yang terkenal dgn sopan santunnya seme g mane..oh ya 1st time komen kat sini tp da lama polo filla:))

Anonymous said...

Filla, i pun dgr pg tadi scary giler bile tahu rangking kite no. 34, huhu... malu kan, tapi itulah hakikatnye, betul la kata u tu orang kite malu nak buat baik, takut orang kata, pagi tadi mmg badigol la ade satu keta camry lelaki driver nak g kiri tak bagi signal cam sial palis jerk,mmg patut la negara kite dapat no. 34 kan, ape yang susah sgt nak bagi signal pakai minyak agaknye.

Anonymous said...

hehe..kak..benda ni mmg dah lame dah jadik isu..cume kiter jer x sedar..xsalah pun iklan adlin tu dulu..cume mentaliti rakyat kite jer xdpt terima keburukan sendiri..
sy yg pregnant ni pun penah baper kali naik bas xdpt duduk..sadis kak..huhuhu..padahal bukan tido pun..elok jer relex2..
(natrah)

Cik Cyida said...

kte pun ade dgr kt radio hot fm kak,
terkejut jugak..
34 kot!

mama amana said...

haaa.. kan buk fila dah bagi tazkirah.. yg baik kita buat.. insya allah

Rawlins byRawlins said...

Setuju!
Paling tensen bila kita mengejar lift
Buat muka bodoh je, bukan nak tahankan lift

PutriesNoora said...

teringat lecturer noora pernah cakap,omputih ni kalau jumpa bakal menantu or baby kulit gelap ke hape ke..still akan cakap "wow,u r so beautiful",diorang hargai kenalan baru,tapi kalau orang malaysia..takyah negro..kulit sawo matang sket dia dah kutuk "napo kulit dia golap bonar,takdo ko yang cerah sket",siap pandang sinis tu.emmm..

ini reen said...

orang melayu paling sombong kalau jumpa kat oversea..napa tah..malu sendiri kalau je senyum-senyum kat depa...haha

Aya Ariel said...

betul tu...setuju sgt..

eh..iklan adlin aman ramli tu kena banned eh??tatau pulak...tp kan bila tgk iklan tu...geram pulak tgk muka dia..lempang sedas boley..hahaha...

Anonymous said...

sy penah mkn angin kat grmany dgn family..kitorg berjalan kaki nak ke train station pastu bertembung dgn sorg mat saleh ni (tak tau la dia local ke org luar) kami tnya arah nak pegi train station, dia bg direction. dah tu masing2 teruskan lah perjalanan, dia ke arah yang bertentangan lah, mcm aku pegi utara ko pg selatan..pastu dah jauh la jarak dlm 100m lebih kot tiba2 rasa ada org berlari mendekati kami...rupanya mat saleh tadi dtg balik say sorry dia ckp klu ikut direction tadi mcm agak susah and dia bgtau balik jalan yg mudah, dan say sorry lagi pasal kami terpaksa patah balik sikit. tapi kitaorg tak kesah pun jln2 menikmati suasana sejuk kan.. tapi cer tengok kesungguhan dia tu, patah balik berlari lagi tu siap minta maap. kalo kat cni rasanya takde kot nak berlari patah balik bgtau arah kan.. pandai2 lah ko...

Anonymous said...

tapi ada jugak penah jadi dlm train, tempat duduk biasa la..bukn tmpat special tu.. bila kita bg org tu duduk org tu mcm jual mahal, cthnya kita nmpak dia mcm lebih berumur dr kite, (..berat sikit..), kiranya ciri2 tu dia lebih layak duduk..kesian berdiri, jadi simuda ni bagi lah tmpat tu tp taknak duduk, jadi tmpat tu kosong je pulak, takkan kite dah bediri nak pg duduk balik kan.. jadi kite pun ada air muke kan, rasa mcm malu pulak org tak sudi.. entahlaa.. tapaham

diana said...

masa keje kat cyberjaya dulu saya selalu naik bas je..kat cyber kan ramai foreigner..kalo nak naik bas foreigner lelaki ni mesti bagi pompuan naik dulu.."ladies first, i'm gentleman" katanya..mmg diorg selalu bg pompuan yg duduk walau perut tak boyot pun..=)

tapi kalo tmpt lain yg majoriti org kita ni harammmmmmm..yg si jantans2 pulak berebut nak naik berebut nak duduk..pompuan plak berdiri..kalo bas brek2 merasa la terhoyong-hayang segala..gegar la segala lemak atas bwh..masa blk kg dulu naik bas lompat2..semua jantans duduk & semua pompuan berdiri..m'sia indon bangla nepal ke mana tah lg +- je spesies..mmg tak respek pompuan..

*JGN SALAHKAN POMPUAN KITA LEBIH PANDANG OMPUTIH..diorg lbh gentleman lbh respek pompuan lbh romantik..walau majoriti nk amik kesempatan je =P tp dah mmg hakikat cara diorg lyn mmg blh buat kita cair.......

~fiza~ said...

Assalamualaikum kak,
Bab tren tu memang saye setuju pasal saya pengguna tegar pengangkutan awam. Memang dah biasa nampak kejadian ni. Cuma nya sekarang ni susah sikit kalau nak kata rakyat kita yg berperangai macam tu. Sebab dalam tren hari ni boleh kata hampir 50% rakyat asing...so faham2 je lah macam mana peel diorang. Dengan duduk terkangkang selebar2 alam...kita pandang pun, dia jelingnya kita balik.
Lepas tu kita pulak terkedu, segan dilayan macam tu kat negara sendiri...hahaha...ape kes kannnnn.....

Myra Jay said...

Dengar jugak pagi tadi pasal ni, ada caller cakap pemandu perempuan lagi teruk memandu dari lelaki, kadang cam konpius pun ada ;)


Apa2 pun, sama2 kita terapkan kesopanan kesusilaan dalam diri kita. :)

JMR said...

wah..boleh jadi speaker masa assembly skolah nih..

Rasidah Ahmad said...

nak like entry nie banyak2 kali...hehehe

Anonymous said...

Kak filla, sy nk kongsi pengalaman semasa sy belajar di UK.selalu naik bas kt sana,pakcik driver akan tegur kita"good morning love,where're you going"hehe,rasa happy org pnggil love :).klu nk melintas jalan,diorng akan berhentikan kereta,pejalan kaki diutamakan.klu bab yg tlg buka pintu tu memang selalu lah,kadang2 kita jauh dr pntu,tp dia dh nmpak,dia akan tunggu.klu naik lift mmg diutamakan perempuan.

Filla ~ Kasihs said...

Appreciate comment ni semua....saya mmg suka baca pengalaman org lain dan terus terpahat dlm ingatan ;)

Misz Mieza said...

Oh, kalau bab kes wanita pregnant or orang tua kena berdiri dalam bas or tren tu memang biasa sangatlah tengok.. Ntahla, mungkin dah mentaliti orang Malaysia ni suka sangat pikirkan takut orang lain mengatalah itulah inilah, tu yang dibirakan je orang yang lebih memerlukan tu berdiri..

aMiYs said...

Terigt masa tggu tren time peak hour kat kl sentral.. masa tu balik dari mana tah... tgh preggy.. perut boyot mmg nmpk la.. rakyat malaysia ni klu nmpk tren smpi berebut dia tu punye la ganas... main tolak2... org yg nk kuar pun tak dapat kuar... sy yg tgh preggy ni pun slambe dia tolak smpi sy kena jerit kuat2...

'Oiii!!! Apa tolak2 org ngandung ni!!!'

nasib tak tersembam depan pintu komuter tu...

NUNU EERA said...

ade skli msa tu naik flight dgn opismate yg preggy.. die mnt tolg akk beg hand carry tu ltk kt atas.. blh plk FA yg budget lawa tu ckp, u help me jgk la sbb i pun xlarat nk agkat.. mak ai.. bkn beg besar pun..:(

Anonymous said...

Hi, dengar jugak topic ni. nw, sy rase some ade kesedaran, mostly siswa siswi. dulu buat dip kat uitm shah alam. one time nak balik KL, naik bus rapid U80 tu la. sy baru lps lunch so perut bucit sikit, bawak beg pack, handbag, travel beg. and sy pakai long t tapi body hugging, maka nampak lah buncettt. sy naik, sit bus dh full, sy berdiri n depa kaki sikit nak balancekan diri. few mins pastu ade siswa ni dtg dkt, "puan, duduk lah sit sy tu (tunjuk sit kosong), kesian puan berdiri." zuppp! muka sy rase panas. sy say tq n pergi duduk pastu kena berlakon la preggy sampai stesen pasar seni. hahaha! *ok bersalah sb amek sit atas nama pregnant. tpi dh malu sb buncetku dikatakan pregnant!hihi.*
sy mmg buat ape yg siswa ni buat evetym naik public trans, mmg ramai yg pandang 'hek leh, bajet'. bgi sy, ape org ckp, mind it. ur niat yg penting :) hope the young generation like us can ignite this & jadi contoh next2 generations.