Tuesday, August 02, 2011

renovation umah baru...

 perghhh tak siap-siap umah aku... hehehe... takpelah biar lambat asal selamat... Pak Radie sibuk buat umah orang.. rumah sendiri tak siap.. tak pe.. kita kena dahulukan orang lain.. baru kita pikir pasal diri sendiri.. ecewah.. mentang bulan ramadhan.. cakap pon belapik beralas gitew..

membosan muka baju hitam.. hehehe.. nasib ar kan.. nie otw nak g tengok umah, anak-anak dah hantar umah PIL..sementara lom puasa masa nie.. kena habis-habisan meredah jalan.. nak carik tiles utk dinding kitchen cabinet tu..

ok setakat ni jelah baru siap..hahah... dapur ni kecik gila.. tapi ktorang remove bilik air.. actually toilet kat sebelah kanan tu.. so sekarang belah kanan tu akan jadi kabinet dapur jugak.. dan fridge kat situ jugak..

ok comel je kan? cukuplah utk aku letak rice cooker ngan kettle ke apa ke... fridge tu aku dah ckp buat besar-besar sikit... kecikkkk jugak dia buat.. kalau aku KAYA nanti aku nak beli fridge besar stok 8 orang boleh masuk... ko pecahkan balik kabinet ni ye.. muahahahahahahha... idok ler.. pakai je fridge yang ada tu.. tu pon asik kosong je, lagi nak besar-besar buat apa kan???

breakfast counter tu memang sengaja buat pendek sebab Pak Radie ko ada plan nak buat something kat situ.. kita serah jelah kepada dia bulat-bulat.. kang aku masuk campur kang kene petir plak.. janji sinki aku ngan dapur masak aku menepati citarasa, mak ok je..

ini snap dari dapur ke pintu masuk.. plaster ceiling dah siap.. ada lari sikit dari plan asal.. cemana leh lari malas nak citer..

ini snap dari pintu masuk ke dapur..

ini ceiling kat master bedroom..
ini jugak plan dia untuk letak lampu kat tepi tangga.. ok ni aku suka :) baru lah ada rasa 'menuju ke spa'.. hahah..

ini dia naikkan apa tah kat atas tu.. so nanti akan letak lampu panjang dalam tu.. so nampak cahaya je melimpah keluar dari situ.. auwwwww...

ini bahagian belakang.. yang ko nampak tingkap kecik kat belah kiri tu bukan tingkap toilet yeh.. itu ada washing machine.. muat-muat je.. toilet sebelahnye plak.. ok umah aku pelik sikit sebab majoriti kat kawasan ni remove toilet (yang aku cakap aku letak fridge and cabinet tu) dorang akan pindah terus habis ke belakang.. so letak tingkap toilet..
ok ini toilet bawah.. kecik je kan? ok lah dari takde.. ala takat-takat nak buang air jer pon.. nampak tingkap tu.. ok luar tingkap tu aku letak washing machine.. eh seboleh-boleh nak explain macam orang kesah plak..hahaha.. aku elok jadi cikgu kan? selagi anak murid tak paham.. ko duduk kat kelas aku sampai malam..hahahah..

bezanya umah kitorang nie.. Pak Radie kecikkan bilik nie.. (pendekkan) dan letak tingkap seketul macam tu.. so sebelah tingkap tu ialah toilet, dan sebelah toilet ialah tempat letak washing machine.. paham?
oh bilik ni nanti akan dijadikan mini office..

kat hall nie dia naikkan benda nie.. i love the idea.. nanti dah siap kita tengok dia jadi apa ok? sekarang tanak citer.. sebab ai suke kejutan.. auww auww auwwwww.. korang pon suke kan? auw auww auwwwwww lagi skali..



kemudian kami meneruskan perjalanan untuk mencari tiles.. untuk lantai dapur dah settle dah.. tinggal nak pasang je.. tapi ni untuk dinding kabinet tu..

belambak-lambak kedai tiles, tapi satu pon takde.. sebab yang aku ngan Pak Radie nak tu style lama old skewl gitew.. kilang dah tak keluar dah.. boleh??? hahahahha.. kami kan taste orang tua.. tak pe, kami tetap berusaha sampai dapat... tapi yang dapat cuma table top saja.. aku tak pakai granite.. sebab granite mahal.. muahahahha..

ok ni gambar keesokan hari plak.. eh kulit tetiba hitam kan? betapa gigihnya berusaha hari sebelumnya.. hehehe..

askar-askar akhirnya berjaya bertemu jubin pilihan hati.. walaupon takde yang exactly ktorang nak, tapi yang dapat ni pon lebih-lebih kurang lah.. janji tak lari konsep ;)

ok, duit nak pasang kitchen cabinet tak de.. so daun-daun pintu kabinet kita hold dulu..hahahaha... tanye pak radie "Pa, wardrobe cemana ah?"..

Pak Radie jawab


"humban je kain baju kat lantai dulu... macam tak biasa plak"


"baik banggggggg... ayang menurut perintah.. susah senang bersama"





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

23 comments:

ibu iman said...

hahaha...!!! saya suke ayat pak radie yg last tuh... hehehe...

Asri Devi said...

dah mo pindah rumah again??

macaroni89 said...

haha....terbaik betul jawapan hasben akak...

♥ Ambia Aziz-Suhaimi ♥ said...

Hahaha..humban ya,...kelakarlah pak radie..heheh

elfa said...

hello kak filla.feel free to visit our page yg insyaallah bole tolong in creating your interior space for your new house.:)
http://elfa-design.blogspot.com/

Anonymous said...

yeayy, ada update pasal rumah...nak tgk idea uollss tu.....terkejut-kejut u....mesti marbeless mcm rumah ur bro tu jugak...ni nak bagi tau, weolls sume suke design rumah ur Bro...tapi tak dapek la nak reno mcm tu lagi sbb tgh kumpul Agong2....

Anw, ayat yang last tu....sama ngan hasben disini juga...hehehhe, dulu pun beralmarikan lantai ajee..mujur sekrang dah ada lemari...tak pe, pelan2 uolls....janji puas hati, kan?

selamat berpose buk Filla.. :)

-mommy Zaralisa-

Iela Fazielah said...

filla..serius..cantik ko design rmh ko..lain dr yg lain... aku berkenan lampu kat tangga tu...apsal masa tu xterpikir ea... xlalu nak reno2 lg dah... nnt berhabuk2 rmh...papehal...xsabar nak tgk hasil lepas pasang tiles n cat bagai!..

halila Ibrahim said...

haha .. best la korang .. awak cerita bersungguh2 .. suka akak..

BTW .. salam kenal ye.. raya ni raya kat rumah baru ke ???

Anonymous said...

kelakarnya pak radie ni..

Sally

Nurul said...

OMG!
I bloghopped from Moon's blog. AND I SAW YOUR HUBBY's PIC. I think I know him. We worked @ architect firm in Kepong last time. The same person, kan? He showed me his GF (you, then) photo last time and I thought she is so pretty!

And YES, you are pretty! Send my regard to Adi. Wonderful family you have there.

Filla ~ Kasihs said...

ibu iman: suke yeh? hahah

asri devi: again? no lah..

macaroni89: jawapan dia selalu terbaik dan terpahat di hati ;)

ambia: haha

elfa: ok dik, tq..

Filla ~ Kasihs said...

anonymous Zara: haoahaaooo.. taklah... setakat yang mampu...ongkos nya gak cukup!! hehe

iela: oih belum siap lah..hahah dah siap aku tatau lah kalau jadi lain..muahahha...

halila ibrahim: tak sempat lah kak..heheh.. tahun dpn baru pindah kot?

sally: hai sally, i'm wondering who's sally.. x de blog ke ;) hehehe..

nurul: owh hai nurul!! what a small world kan.. eh betul ke tu gambar i? ke ex dia? muahahha...

Aya Ariel said...

kak..comelnye umah..huhuh..

baru nih aku mimpi jumpa ko..ko ade salon rambut gitu..tp apsal muka ko tak macam dalam blog?

ok..tu hanya mainan tido..takpe kak..ko tetap comel cam kasih-kasih sekelian :)

pak radie skali kuar jawapan..zassss...terpahat di hati gitu!

Nurul said...

WWHOOOOPPSS!

T.A.K T.A.H.U




lariiiii!!!!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

fila, ila pun tgh sibuk cari umah.. so tigat fila cakap umah fila kat parragon 202 kan?? sibukla search kat website.kot2 boleh jadi jiran fila. kalau itu lor dekat gilerla dgn puchong (umh sekarang) tapi kalau nak beli kat atas tangan org..banyak meh nak bayr 10%+legal fee segala tok nenek so sekarang insyallah kalau loan lepas ila beli kat kajang...

JuJue said...

cantik dah tuhh... takde lemari pon dah cantik. hehe..

Lenny said...

plaster ceiling idaman yang zamzari.. aku je tak suka pasal nanti perangkap abuk.. aku dah bitau nanti aku nak maid dua.. ahahahha..

pak radiiieee.. bila nak jumpa ... ko jgn lupa plak pasal rumah aku nieh haaaaaaaaaa....

irmafittaputri said...

wah...major reno kak..tepi tangga tu yang mcm divider terjulur siap pasang downlight cam menarik jeee..xleh nak imagine mcm mana rupa dh siap

Anonymous said...

Hi Filla,

Unfortunately, Sally dont have a blog. Why? tak tahu apa nak tulis and gambar apa nak letak. My life is quite boring juga. Work, home, work, home, then weekend filled up with housework pula. But I just love to read other people's blog especially those that are funny and informative. At least can release stress sambil baca membaca. I like your blog mainly because it is funny and ada banyak information, eg, mana nak makan, mana nak makan angin jalan2 etc.

Regards,
Sally

JMR said...

auuuuuuuuuuuwwwww....

sempat tak, naik umah bARU RAYA NIH???

aishah jamrek said...

wah best!

Siti Fatimah said...

syoknyer!!! best best nie bila siap leh wat house warming nie hihihi...

Anonymous said...

as-salam....akak sy nk tanye btul ke sy nmpak mcm Pak Radie akak dlm rncangan X-RELL?? sy siap bukak blog akak depan TV nk konfirm...sm je...apkah benar...he3