Friday, August 05, 2011

Acih Berpuasa di usia 6 Tahun...

Hahaha... gelak dulu... ni nak citer sikit pasal Acih puasa... Alhamdulilah dah genap 4 hari Acih puasa.. belom ada yang tinggal lagi ;) entry ni nanti leh dibuat kenang-kenangan buat Acih ;)

Dia kata kalau dia puasa 30 hari.. dia nak 30 bunga api... muahaha... 3 ribu bunga api pon tak pe Kasihhhh...

Aku bukan lah tahap nak memaksa dia puasa.. tapi saja nak try.. sebab masa dia 5 tahun pon, pegi tadika, dia puasa.. sampai je rumah dalam pukul 5.00 petang baru dia buka sebab nak milk.. so aku rasa tahun ni InsyaAllah dia boleh tahan sampai 7.30 ptg...

Aku rasalah kan.. sebab Acih ni memang susah gila nak suruh dia makan.. sekolah lama komplen, sekolah baru pon komplen.. dia punye tahap tanak makan tu kronik jugak.. sampai teacher kena mengadap dia sorang to make sure dia finish the food. siap selang dengan air.. teacher cerita, satu suap.. tak kunyah, terus teguk air.. demi nak paksa nasi tu masuk dalam tekak dia.. hahahaha...

tapi jom tengok dulu apa kes budak nie..


Day 1

ko tengok melengkung okeh perut dia.. kesian giler... hahahaha

kita puasa kan 1hb hari isnin.. so pegi sekolah macam biasa.. tapi sahur dia minum 4,5 sudu horlicks jer.. tanak makan! pastu time amik dia dari daycare tu.. aku siap bukak tingkap lambai-lambai.. siap thumbs up dari jauh *kecoh nye mak kau* pastu dia masuk kereta aku terus 'Waaaaahh.. hebat lah anak mama puasa'.. lepas habis ayat aku.. terus berderai-derai air mata dia.. perghhhhh.. terus sentap dia tau.. dia pegang perot sambil cakap "Kasih laparrr.. laparrr... laparrrrrrrrr".. aku diam je.. sambil tu cakap kat dia, "sayang kasih, sikit jer lagi... Kasih balik umah, mandi pastu tido.. nanti mama kejut kita makan".. makin kuat dia melalak.. perghhhhhhhh aku dari kesian dah nak angin sikit dah.. sebab dia nangis kuat-kuat macam sengaja..

turun dari kereta.. terus pegang-pegang perot sambil nangis.. lagi dia nampak orang lalu lalang. lagi dia belakon bongkok-bongkok macam teruk sangat.. hahaha.. pastu balik umah dia cakap dia lapar... sambung lagi nangis.. aku cakap, "Kasih, dah pukul 6.30 dah nie, sikittttttttttt je lagi".. "dah, mama nak masak, kasih tengok tv, kalau tanak tengok tv pegi mandi"...

sambung lagi nangis.. aku jerit plak "Nak mandi ke nak tengok tv.. baik Kasih pilih".. hahah sebab aku tau dia takkan mandi punye.. terus dia jawab "tengok tv".. bagusssss.. sambil aku masak tetiba dia datang.. dia bediri depan tin biskut.. "mama, kasih makan biskut sikit dulu yeh?"... aku nak gelak tapi tahan.. "eh, mana boleh, puasa tak boleh makan tak boleh minum, biskut pon tak boleh"..

*uwaaaaaaaaaaaaaa* sambung lagi nangis.. terus merajuk lari depan tv.. adui lah Kasih.. giler serious aku tak sampai hati okeh.. tapi sebab aku tau dia boleh... tinggal setengah jam tuuu.. sayang lah...

pastu Amaani nak milk pon aku siap sembunyi-sembunyi bawak Amaani masuk dalam bilik.. suruh menyusu dalam bilik.. takut akak dia nampak lagi kuat melalak jap lagi.. hahaha..

pastu duduk tengok tv.. tetiba Acih lari pegi dapur bukak fridge.. dia amik puding coklat aku buat aritu.. datang kat aku.. dia bukak selamba je.. aku sound "eh, mana boleh makan".. pastu dia tenung je puding tu.. pastu dia cakap mcm nie:-

"Mama saja je kan? Mama saja je buat kasih macam nie kan? Mama tak bagi Kasih makan"

-OMG-

terus pikir apa nak jawab.. "Kasih, kita kene puasa... Kasih puasa bukan sebab mama yang suruh.. Tuhan yang suruh kita puasa, jadi kita kene puasa... kalau tak puasa nanti tuhan marah"

pastu Acih nangis kuat-kuat.. dia calit laju-laju puding tu terus masuk mulut.. muahahahahhahahaha... kira macam calit permukaan puding tu je lah.. dengan PANTAS okeh.. tak sompek aku nak halang.. hahaha.. "Kasihhhhhhhhhhhhh!!!!! mana boleh mcm tu".. terus aku amik simpan balik... suruh dia baring tido dulu.. kejap lagi mama kejut.. pastu dia tertidur (*refer gambar di atas) hahaha.. aku kejap-kejap jenguk.. kot-kot pengsan ke.. muahahahha... bersalah aku rasa ok.. tapi aku tau she can do it..

pastu azan... aku dengan pantas kejut dia "Kasih.. bangun.. jom dah buka dah ni.. jom makan".. dia bangun terus melompat ko tau.. pastu macam kelam kabut tak tau nak pegi mana.. hahahha.. serious aku nak menangis plak tengok..hahahah.. terus pimpin dia kat meja.. aku dah siap-siap nasi dia.. buh kicap.. goreng ayam ala-ala KFC utk dia.. sedap ok dia makan.. diammmmm je.. sambil makan sambil minum milo sejuk.. licin!!!!! hahahaha... kitorang berdua je, Pak Radie buka kat luar... begitulah kisah Day 1 Acih berpuasa...



Day 2

hahaha.. makin ok kan??? day 2 berbuka kat Alamanda.. kat The Chicken Rice Shop.. sahur tu dia makan nasi+kicap+ayam goreng.. aku suapkan habis dia makan.. maybe sebab sahur makan banyak.. so dia ok sikit.. tapi tu sekejap jer ok.. lepas beberapa saat muka dia jadi macam gambar di bawah T______T

masa ni lebih kurang 15 minit lagi nak buka.. duduk dah tersandar melorot ke bawah.. stok sikit lagi terduduk atas lantai.. muahahahahhaha... bila aku tunjuk jam.. "Kasih, 5 minit je lagi kasih.. jarum panjang kat sini dah boleh buka.. sabar.. tahan sikit ok"... menitik-nitik air mata dia.. siap jawab "Hahhhh? lambat lagiiiiiiiiiiiiiii".. dan sambung air mata keluar lagi.. hahahah... eh tapi kita zaman kecik-kecik pon camtu kan.. 5 minit tulah hazab paling hazab.. hahahahahah.. adik aku ke abang aku dulu.. tangan dah siap standby nasi..mulut dah siap nganga..azan je ko tak sempat doa, terus suap nasi dalam mulut.. GILA LAH!!! hahahahahah.. tu belom kes amik botol air sejuk kat fridge.. kejap-kejap golek kat badan.. golek kat tengkuk.... aku ok sikit.. hahahah.. eh tapi mak aku cakap aku pon teruk gak.. well, aku kan auta.. hahahahah...

eh tapi aku dulu tak leh tengok iklan makanan kat tv.. tapi bila dah petang-petang time puasa.. hah masa tu plak belambak-lambak iklan makanan.. menangis tengok makanan.. hahahah.. tapi dulu petang-petang mesti ada cerita masak-memasak kan? Chef Wan lah.. chef itu lah ini lah.. kuih raya lah.. lauk pauk lah.. sekarang macam tak de jer??? BORING!!!

Eh citer lain plak.. ok day 2 macam tu lah.. Acih berjaya jugak ;) Alhamdulilah...


Day 3

hahahah better??? ni day 3.. hahahah... time ni dah pukul 7 kot... siap boleh peace-peace.. ok lah tu kan? sahur tu dia makan bun yang ada sausage tu.. aku paksa dia habiskan.. pastu milo satu mug.. dia makan.. pastu dah tinggal suku dia dah tak boleh makan dah.. Pak Radie blah jer masuk bilik dia campak roti tu kat pinggan depan aku "mama, tanak, dah kenyang".. aku terus macam "ok, minum milo tu yeh".. pastu tetiba Pak Radie keluar dari bilik.. automatic laju giler Acih amik roti tu makan macam biasa.. macam takde apa-apa yang berlaku.. muahahahahhaha... dia memang gerun ngan apak dia.. depan haku, ko campak-campak je roti tu kan?????

pastu buka puasa pon ok.. begitulah kisah Acih berpuasa.. InsyaAllah akan amik gambar dia setiap 3 hari.. ok tak? pasni kita buat plak Acih berpuasa Day 4,5 and 6.. hahahah..



ok selit lah gambo Amaani satu.. sian budak ucuk masham ni hah.. ni gambar 2 hari lepas ;)

ok tu suar polka dots beli kat bandung.. muahahah.. sodap giler wa cakap lu.. budak Amaani nie.. ya ampun... lasak sikit dari akak dia dulu.. hari tu dia kudanya perot Wan.. kalau perot aku ni jangan cakap lah.. dia sekarang suka singkap pastu "cakkkkkkkkkk".. ko cak perot buat hapa?? hahah.. pastu korek-korek pusat.. pastu cucuk-cucuk perot orang.. hahahaha.. tu kain baju kat belakang habis dia kumbahnya..

tengok akak ko Amaani.. baik, lemah lembut, sopan santun.. hahahha.. tapi Akak Acih auta sangat DASYAT.. tu jangan ikut ok? heheheheh..





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

19 comments:

mamamarissa said...

rasa nak menangis tgk gambar acih tgh tido sambil pegang perut tue...hahaha!!!

chaiyok chaiyok acih...mama kata 3 ribu bunga api pun tak pe :D

| Hani Alani | said...

alahaiii sian plak acih...tapi kalau tk latih dari skarang bile lagi ye dak?? hihi dak amaani nih rmbut da panjang. kemaen cantik lagi.

Nurizzah Majif said...

:: GO Acih GO Ach GO...
:: GOOOOO.....ACIH...
:: Well...Amaani sgt chumelll nak mamp**...
:: pinjam semalam boleh tak kak filla??? :p

^izzah_fendi^

yatie chomeyl said...

go Acih go !

kema said...

sampaikan ucapan taniah kat acih ek...kecik-kecik dh leh tahan lapo...sian mmg sian tp kalo x dibiasekan nnti sampai beso xleh tahan...uhuu...

Muhammad Al-Afiq said...

alahaaaiii comel giler muka yang last tu...comel sgt si amani ni kak fillanie...gerammmm plak tgk...!

chinta dea said...

comel la akak ngan anak2 akak.. sweet sgt2..huhu kalau bc entri akak xsengih xsah..hehe :)

Ummi M.I.M said...

:) aunty tumpang bangga dengan acih..
acih sememangnya good girl..
bertuah mummy dia..

ooh.. amani.. tetap menjadi pujaan hati aunty.. heheheh

Jiejah @ Iza said...

anak akak pun sebaya kasih ,tahun ni puasa gak .last year pun mcm kasih ,kul 5.30-6.00 bg je dia berbuka . so mmg menguji gak kesabaran bab nak suruh dia bertahan lagi sejam ,setengah jam ,seploh minit hahaha . sabar je la kan ..

kiranajoe said...

sedihhh tgk acih...mama jahaatt! eh!! hahaha

tp bagus la, kita dulu2 pun umur mcm ni la training puasa.tabik mama filla. :)

azlin said...

akak,try kasi acih makan cheese ngan roti.my kazen sebaya acih pun lepas stop milk,susah gila nak mkn.suruh mkn nasik mcm kena pergi bercucuk tanam.tp bg cheese,elok je.maybe lidah dia masih rs masin2 susu tu kot.agaknya la...

nur farhana mat sahari said...

wakaka klakau lah acih neh.gud job bebehhh!sy dlu dlm pkul5 cmtu dah start dok dpn peti sejuk.nyamannnn jekk.kuakakka

asal amani ni kiut sangattt???culik kanggg..haha

ninie said...

warhhahahhah...
gelak sampai leleh air mata baca entry awak nie...sampi kakak kat opis tanya..."apsal nangis??"..
hehehhehe...
syabbbaass Kasih..Mommy must be proud of u...harap2 dpt cukup 30 hari...

hOtMaMa said...

Good acih!

Shasya aku tak berjaya lg le nak puasa.. hr pertama dia bertahan sampai pkl 11.30 jek... nangisssss aku.. dia pg bedal air kt peti ais.. aku tak tahu pun... tgk2 dia dekat kt aku bau air oren!

ArsheedA said...

haha sian nya dia...tp comel je :D

Miss Moon said...

wah hebat la kasih ...malu la Isk cam nih ...

Anak aku bibik kata sampai umah kol 12 30 dah mintak minum air ...haus kata nya bibik tak kasik siap merangkak2 ke dapo sambil sebut tolongggggggggglaaaaaaaaaaa auta tak Isk tew ...

tadi call tanya Isk poser tak dia kata puasa mummy ...isk lom mkn lagi tapi isk minum air sikit jeeeeeeeeee hahahha aduuuuuuuu

genuine1224 said...

klakar gila acih..tp budak2 mmg camtu..dia mampu bertahan kira ok la kan..cuma klau dia btul xlarat, kasik la buka...kesian plak klau dah sampai nangis2 tu

Aya Ariel said...

budak2 puasa mmg macam tu..anak sedara aku jantan..darjah 2 tau..dekat2 nak buka puasa boley dia muntah..anak kawan aku pulak anak darjah 1..pompuan..puasa oke jer..sabar lah..melentur buluh biar dr rebungnya..

btw..budak pompuan kuat dr budak laki kan?? good job acih

Lenny said...

yeays.. bagus kasih.. nanti kalau puasa penuh untie kasik duit raya lebeyyyy ok?

alya pon alhamdulillah so far blom ponteng lagik... sama la ngan kasih.. tapi dier nangis kat bibik je.. ngan aku ke.. Yang ke.. dier tak nangis... ada la sekali nangis kat aku.. kat Yang... JGN HARAP nak nangis.. dier tunjuk macho je.. tapi alya bam bam... nengok kasih perut melengkung camtuh.. cian aku nengokkan...