Thursday, August 18, 2011

KES CERAI-BERAI...

First of all aku nak mintak maaf kalau entry ni macam a bit sensitive issue for some of you.. bukan niat aku nak memandai-mandai.. tapi just to share sikit info lah kan.. not to say info lah.. share apa aku rasa... 
Cerai berai ni dah jadi lumrah aku rasa.. artis ke bukan artis ke.. kalau dah namanya tak de jodoh.. maka bercerailah... tapi cerai adalah the last solution yang patut kita pilih.. kalau ko bertahan pon tapi takde kesudahannya, dan bercerai itu lebih baik dari ko bertahan benda yang dah tak boleh nak diselamatkan.. baik ko bercerai dan move on.. 

i know i'm not an expert coz i never experience pon benda nie.. tapi kita hidup ni jadi pemerhati... buat pemerhatian dan belajar dari kesilapan... siapa yang nak rumah tangga yang dibina tu runtuh macam tu je kan?   bila dah runtuh, acara tunding menunding jari pon bermula... lagi sekali kita duduk jadi pemerhati je.... semua orang ada salah masing-masing... dari tunding menunding mendabik dada kata diri sendiri betul dan asyik nampak kesalahan orang lain.. rasanya lebih elok fikirkan kelemahan diri sendiri terlebih dahulu.. mustahil setiap kejadian tu kita tak de satu kesalahan pon kan? lepas kita cari kesalahan kita.. perbaiki... 

siapa tak tau kisah Norman, Abby dan Memey?... hahaha orang duduk bawah tempurung je yang taktau... masa memula tau tak tau lah nak kata apa.. no comment je senang.. sebab kita boleh ngong ngeng ngong ngeng hentam orang ni salah orang tu salah.. ko tau detail ke cerita????? dalam kes ni si Memey tu lah yang dah sah-sah kena hentam.. hahaha.. tapi benda baru jadi mestilah hot sekejap kan.. lelama suam-suam kuku lah.. Abby pon dah ada boipren (eh ye ke?) Norman pon dah nak kawin dengan si Memey.. anak-anak pon pegi sekolah macam biasa... 

LIFE GOES ON and people MOVE ON

aku rasa Family Norman adalah contoh terbaik yang boleh semua mangsa cerai contohi... kalau ikutkan kesalahan Norman tu.. aku rasa Abby tu dah tak leh tengok kot muka Norman ngan si Memey tu.. tapi sebab diorang ni professional kot? yang bercerai is mak ngan bapak dia.. takkan anak-anak yang jadi mangsa????? apa pon yang terjadi.. Norman tu tetap bapak kepada anak-anak dia.. dan apa pon Abby tu tetap mak kepada anak-anak dia..... nobody can replace them.. and that is the fact... 


-anak diorang still dapat merasa berbuka puasa bersama-sama-

Banyak gak gambar-gambar Memey bermesra-mesraan dengan anak-anak Norman dan Abby.. ntah, aku rasa macam tersentuh plak? hahahah.. pembenci fanatik Memey sorry yeh.. aku tak minat dia.. cuma aku suka plak tengok semua orang gembira-gembira.. Abby pon ok je? hahaha..kan???? walaupon anak-anak Abby tu peluk cium si Memey tu.. tapi dorang tetap sayang mak kandung dia kan? dan Memey tu tetap tau yang tu bukan anak kandung dia... kan elok semua aman damai... ooohh mungkin aku pandai cakap je.. tak kena so tak tau.. yelah.. aku bukan cakap pasal orang lain.. aku cakap pasal family si Norman tu... ada masalah ke? hahaha...


memey dan anak norman, ko ada cium-cium molot ngan bakal anak tiri? haha.. comel arr gambar ni


semoga Memey dapat menjadi ibu tiri yang baik eventhough nanti dia ada anak sendiri ;) 
manusia ni kan.. kalau mak tiri baik ngan anak tiri pon kene hentam, kalau jadi mak tiri yang mendera pon kena hentam jugak... haihhh... 


Penceraian ni bukan sebab untuk memutuskan kasih sayang anak dengan ibu bapa... kalau bercerai tak de anak mungkin lah ko tak perlu nak mengadap lagi muka bekas pasangan kan? tapi kalau ada anak?? ok fine, nasib ada Mahkamah Syariah... kalau tiada persefahaman untuk berlaku adil ke atas hak ke atas anak tu.. boleh lah refer kepada mahkamah... mahkamah boleh tentukan hak penjagaan.. hak lawatan..  tapi aku rasa yang kesian is the anak... dah lah ibu dan bapa tu tak boleh tinggal bersama... so anak tu akan kehilangan kasih sayang salah seorang dari orang tua dia.. kita nampak biasa je.. tapi ko tau tak pembesaran anak tu sebenarnya terganggu? dia tengok orang lain ada mak.. ada ayah... so nasihat aku.. kalau dah bercerai dah tak tinggal sebumbung... curahkan lah kasih sayang tu kepada anak-anak tu... tak tinggal bersama itu bukan masalah... tapi berlaku adil lah.. jangan ada sifat tamak sampaikan lupa salah seorang dari ibu atau bapa punya hak ke atas anak tersebut.. dia tetap mak.. dia tetap bapa kepada anak tersebut.. berdosa untuk memutuskan pertalian darah anak dan ibu bapa.... yang ada masalah bukan anak tu...tapi mak ngan bapak dia.. realistik lah... 


Norman hantar anak ke sekolah


Abby pon hantar anak ke sekolah

itu yang orang selalu cakap anak menjadi mangsa bila ibu dan bapa bercerai...

tapi bila tengok keluarga Norman dan Abby nie.. rasa macam anak-anak dia happy kan? oh mungkin kita tak tau lah apa diorang rasa.. tapi at least.. at least ada masa-masa diorang masih dapat meluangkan masa bersama.. kejap dengan mak dia... kejap ngan bapak dia.. kejap dengan bakal mak baru.. Eh? hahahaha... 
banyak yang boleh kita belajar dari kisah diorang nie... anak-anak dah lah comel-comel.. kesian kalau membesar tanpa belaian mak atau bapak... itu jelah jalan yang ada untuk bantu anak-anak dari trauma dan hilang kasih sayang... lainlah kalau bapak dia perogol ke.. itu memang patutlah tak bagi anak tu pegi kat bapak dia... huhu.. 

air dicincang takkan putus ;)

entry ni takde niat untuk menyentap hati sesiapa... entry ni just nak share opinion aku tentang isu cerai dan nasib anak-anak mangsa penceraian... berilah ruang untuk anak-anak membesar seperti orang lain... berilah mereka peluang untuk bahagia macam kanak-kanak lain.

mana yang baik kita jadikan teladan, yang buruk kita buang dalam longkang


-Sekian-


*all pics googled*




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

|~Hani Alani~ said...

daku suke sgt entry kak pilla yang ini, sokong!

ikatankasihku said...

1 n3 yg menarik..
sy pun mcm abby skrg ni,tabah dlm menjalani hidup,hbgn kami baik demi anak2 tsyg..mereka tak patut terluka di sebabkan isu cri ni.hak masing2 thdp anak2 tak patut di nafikan oleh kedua2nya sekali..skrg kami berkwn baik.benda dah jadi, tak guna nak berdendam sesama sendiri.berfikiran positif & cool itu lebih baik

Anonymous said...

tetap x suke si memey tu..mmg dye yg b'salah dlm hal nie..kalo kite layan org mcm memey nie dgn baik nnt lg suke laa dyeorg nie amik laki org sbb nnt dyeorg pk akn ada org sokong dyeorg..kesian kat abby..kite boley tgk betapa sedey hati abby kat page fb dye..cube tgk k..

kema said...

ye lor..bender dh lepas...cmner pun kehidupan tetap kene teruskn...tp jgn lupa kat anak-anak...sian dier org jd mangsa keadaan...

NenekPenne said...

filla filla...

setiap orang ada kesalahan masing2..betul... tapi biarlah kita ni bercakap dari hati ke hati, berbincang dahulu bukan tetiba balik di subuh yang hening melafazkan cerai mcm tu jer...

i tell u one thing...lelaki kalau dia dah gila dengan pompuan lain, memang dia tak akan dengar cakap sesiapapun...anak pun boleh diabaikan...

for me, senang, laki orang jangan amik dan laki orang jugak jangan menggatal... si pompuan pun sama kalau dah tahu laki orang, jangan nak menggatal...jangan offer diri nak membantu...



kalau masing2 sedar kesilapan masing2 baguslah, i sedar kesilapan i pada dia... tapi masalahnya sang suami tu asyik nampak kesalahan isteri je dan kesalahan diri sendiri tak nampak..then bila bercerai baru dia tahu kesalahan diri dia..dan cakap menyesal berpuluh2 kali...

i move on with my life and treat him as my buddy/good friend tapi masalahnya bini baru tu punyalah tak suka we contact each other sampaikan hp my ex pun dia pegang.. i dont get her actually...

for memey baguslah dia tak halang abby dan norman berkawan baik... that is good... tapi kita tak tahu apa yang ada dalam hati dia sebab kita tengok pada luaran je..

sorry filla, terpanjang pulak ....

HappyIrfa said...

emmm..camner nak komen yer.
kita tak berada dlam situasi mereka.pd saya Abby sangat kuat.mgkin krn anak2nya.

norman juga mungkin juga menyesal tapi x boleh nak berpatah balik..so terpaksa teruskan..

kesimpulannya disini..TETAP TAK SUKA MEMEY..hahaha

Rine Aziz said...

terharu tgk the last pic...somehow i rasa semua org tahu n boleh nampak mmg norman syggggggg sgt anak2 dia...alhamdulillah

me suya said...

betul3..setuju.. even suya tak suka memey..tp xde sampai benci cuma no heart feeling kot.. hehehe~

Aya Ariel said...

kalo aku?
takleh jadi cam abby..
sgt2 kuat tempuhi dugaan ni..
ex-husband dah punye pengganti..
dia jer sensorang lg..
arghh..mereng kejap

Konot said...

i ni antara contoh yang bercerai berai (anak umo 7 bulan yewww). its true that cerai is the last option but sometime it is also the best option, not only to the parents, but also to the kids, well sometimes lah.

sometimes kita kena tanya diri sendiri, adakah anak2 tu lebih bahagia hidup dgn mak bapak yg masih tinggal sebumbung as suami isteri tapi bergaduh kemain lagi hari2.. or lebih bahagia bila mak bapak dah berpisah tapi masih boleh bagi kasih sayang kat anak2.

i agree with you, contoh norman, abby and memey ni mmg yang terbaik (pada luaran la, dlm hati tak de sapa tahu).

but sedih la.. bila tgk cerai berai ni dah jadi mcm lumrah. (aku ler antar penyumbang statistic :p)

Moonchild said...

me pun TETAP tak suke memey..gatal gi amik laki org.cam dh abih dh jantan lam dunia nih...

and sal anak2,me tetap rase maybe patut kot anak x jumpe dah ayah die pas cerai..sbab ayah die kan de bini baru..wat lar anak baru...anak yg lame nih tinggal la kt bekas isteri..laki dh xde..anak jer lar satu2 nye harapan tuk trus idup..tp klu anak pun syg mak baru,whuaaaa...harus lar dijauhkan...takut the end nti tinggal kite sorang2 jer kt umah bile tua sok..huhu..

ape2pun harap dijauhkan lar dr me sekeluarga...amin....

Anonymous said...

Hai Filla....Suka sangat dengan semua cerita-cerita Filla...rasa x lengkap ari2 kalau x baca cerita Filla...(ehh ayat mengampu ker?) takderlah...semua cerita Filla tu nampak jujur tanpa perlu nak hide apa yang buruk apa yang baik...seronok baca...so lepas2 ni rajin2lah update blog...Filla nak tau ramai kawan-kawan I kat SUK Shah Alam ni dah seronok baca celoteh Filla lepas I suggest blog Filla kat diorang...suke tak?....

Anonymous said...

tapi kak filla, awal2 lepas cerai dulu depa tak pon nmpk cam bahagia pon..norman pon wat perangai gak, abby pon asek sedih, memey pon sama buat perangai...la ni nmpk cam depa happy sbb norman ngan memey dah nak kawen, mahkamah gugurkan kes depa lak tu...so hepi la depa...tak de stress2 lagik.yang abby pulak makin hari makin kuat la dia, lupakan kisah lama demi anak2...huhuhu...apa2 pon dalam hati depa sapa tau kan...

iRa said...

Nauzubillah.. mintak jauh la dr kes2 cerai ni terjadi pada diri kita.

For me, Norman patut amik berat tentang anak2 dia.. SO, no big deal. sbb mmg dh tanggungjawab dia pun.. jgn jd mcm AC Mizal, dh kawin baru, anak lama x dipedulikan. mcm bukan anak dia je.. Kesian kt anak2..

untuk Abby pulak, kita x tahu apa yg abby rasa bila jumpa norman depan anak2, tp dia kena buat muka happy sbb xmau bg anak2 sedih..kalau nk gadoh ke, apa ke, blakang2 boleh la.

buat memey, mmg salah sbb dia penyumbang keapda penceraian ini. x kira la apa saja alasan dia, salah tetap salah. buat la baik mcm mana pun skrg ni, org tetap nampak kesalahan dia dulu, sbb kesalahan tu sgt besar dan mengundang kebencian ramai org.

mierafaziera said...

aku antara pompuan senasib dgn abby, dan ku pun mcm abby..segala rasa simpan dalam hati..muka mmg org nampak happy, tapi hanya Allah yg tau apa ada dlm hati kami...betina mcm Memey besepah kat luaq tu, so mana yg x bercerai berai lagi aku nasihatkan jaga laki masing2 elok2, sebab spesis tu diorang x pandang muka, x pandang laki kor berduit ke x, janji diorang nak menempel..esp. kaum Indon. jagalah laki msg2 ye kawan2..aku ckp ni penuh ikhlas di hati..

iRa said...

ada member baru share link blog abby abadi.
http://absolutelyabbyabadi.blogspot.com/

ira nanges baca blog dia.. semoga dia terus tabah demi anak3 dia nnt..

Cik Bambam said...

kita kena terima qada n qadar.. mmg lar kita nak yg terbaik dlm hidup kita but sumtimes the results not exactly what we expect kan.. :)

Anonymous said...

kak setiap kali bkk blog akak mest rase m'yampah sgt bile smpi TERTENGOK pic si memey cium mulut dgn anak abby..mintak2 laa abby x tgk pic tu..mest hati seorg ibu hancur bile tgk pic tu..cepat2 laa wat entry byk2 supaya pic tu akn pergi jauh2..hahaha..btw ske sgt dgn filla..ari2 mest bc blog akak.. best..sume entry best kecuali entry psl si memey nie..heheh..muahhh