Monday, August 08, 2011

BUKA PUASA DAY-5

 ko apa hal galak sangat mengupdate?? hahaha.. well i kenot stand u know.. kennottttttt!!! gambar ni tak leh disimpan lama-lama... hahaha... 

lauk untuk bukak puasa Day-5 ni simple je.. sebab sayur-sayuran pon termasuk dalam lauk nie.. 


IKAN SIAKAP PELBAGAI RASA

RESEPI??? 

refer bahan-bahan kat gambar sudah lah ye... 



1 biji bawang besar didadu kasar
4 biji bawang putih didadu halus
1 ketul halia sebesar ibu jari kaki haku dihiris 
1 sudu besar cili kering blend
cili sos + tomato sos + sos tiram
lada bulat hijau dan merah didadu kasar
timun didadu kasar
tomato dibelah-belah
10 biji cili padi dibelah-belah

CARA-CARA
panaskan minyak... kemudian tumiskan bawang besar + bawang putih + halia + cili kering blend.. setelah cili betul-betul masak, masukkan cili sos + tomato sos + sos tiram.. kacau rata.. jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air.. letak sedikit garam... campak lah segala sayuran yang ada mengikut tahap mana layu cepat sila masuk last.. paham??? 
bahan masakan ada direfer dari blog akubukancheff sebab dia letak timun.. hehehehe..  


goreng ikan siakap tu garing-garing.. guna banyak sikit minyak biar ekor ikan ngan muka-muka ikan tu sekali ranggup..hahaha.. pastu kuah tu dah siap ko siram dari hujung rambut ke hujung kuku.. eh silap.. hahaha.. 


ROTI JOHN

giler bapak tak sedap doh! beli kat foodcourt P.9 nie.. dulu sedap.. sekarang bukan yang dulu punye.. Pak Radie cakap timun besa-besa penumbuk.. apa hal? 

Acih nak buat puding.. hhehehe.. kita layankan jelah budak puasa ni yeh? singgah kedai beli nie.. ada macam-macam perisa u olls.. ada grape, mango, stobeli.. mcm2 lagi..

ni hasilnya.. cara-cara? didihkan air ikut belakang kotak tu ada bagi sukatan..pastu tuangkan serbuk nie.. kacau dan tutup api.. siap.. Acih hangin je.. baru nak beria-ia tolong mama buat puding.. sekali dah siap.. 'Eh?? dah siap ke mama' *muka konpius*.. pastu sejukkan dalam fridge.. ;)

itu saja Day-5.. 

korang tunggu Day-6 yeh?? dijamin puas menjamu mata ;)



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

8 comments:

CuTeNyer@Ku!!!~~ said...

cepat la..post...day 6..day 7..hahahaha

kema said...

giler kentang sedap...uhuu...aku lom masak pe2 pun lg ms pose ni...sian laki mak

NenekPenne said...

suka i baca blog ni..
cepat tak sabar nak tunggu untuk esok dan seterusnya...
go filla go...

aku.mamalia.wanita said...

terbaek ikan... dan dan lapor la!

Aya Ariel said...

hahhaah..
sedapnye roti john tu..
mesti carik satu keping dgn segera utk petang ini :)

♥ Elin ♥ said...

menu yg 1st tuh nampakkk sodapp!

J.M.R said...

siakap pelbagai rasa yg takleh blah tu..kahjkahkah...

InaAchik said...

uih, cam sedapnya ikan memacam rasa tu. nak terjah blog aku bukan chef jugaklah!
#mode: poyo! :p