Wednesday, August 24, 2011

BUKA PUASA DAY-23

Oklah, masih belum bosan update lauk buka puasa ;) hahaha... 

aku jenis suka makan... macam kalau cerita bab food aku macam terbayang-bayang pastu mengidam.. pastu nak tanak kene buat jugak.. hahahaa... 

kadang tu pening kepala sebab kat rumah tu kepala lain-lain.. eh, Acih ngan Apak dia bih kurang lah taste...yelah time bukak puasa, Acih susah nak makan nasi... bila tanya dia nak makan apa.. jawapan dia 'TAKTAU"... dah lah budak tu puasa.. mau aku tak risau kalau dia tak makan???? telur dadar pon tak makan... ayam goreng??? dia makan kulit dan kerak2 yang rangup tu je... lauk??? sorrryyy dia takkan usik!!! tak kira pedas atau tak pedas.. dulu kecik2 dia makan je ayam masak kicap? now tak! cer ko cakap.. pening tak aku nak masak apa??? tu aku kadang buat ayam drumet tu je goreng.. kang dia makan lah.. luar je.. yang rangup.. isi dia tinggal gitu je.. tapi semalam dia suruh aku masak lemak ikan masin kurau ngan nanas..boley??? hahahah.. mati lah mak kau.. taste ko very the desa... 

pastu budak ni suka makan sana sikit, sini sikit.. dah mcm tu je.. kuih muih dia suka.. which sangat lah kontra ngan mak kau.. aku ni bangsa buka je nasik.. buka je nasik..hhahah.. aku kureng sikit nak sentuh kuih-kuih manis-manis nie... 

asam pedas, cendawan goreng, ikan terubok masin, telur dadar... kuih-muih dibeli sajer ;) 

ASAM PEDAS IKAN SENANGIN

Wah.. ikan pon ihsan dari Wan.. hahah.. dia bagi aritu.. aku ni penggila asam pedas... biarlah tiap-tiap hari pon takpe... hehehe.. tapi semalam, asam pedas dimasak oleh Buk Filla adalah terbaek.. puji diri sendiri kenapa? dah gila ke? lantak lahhh.. dah laki tanak puji.. apa salahnye puji diri sendiri kan kan kannnn? hahah..
letak plak daun kesom ngan bunga kantan.. ngan bendi. nyum nyum... buat kuah dia pekat-pekat.. nyum nyum.. 

EDIT ENTRY : ada orang nak resepi asam podeh nie.. baik diturunkan resepi sekarang:-

1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia 
sedikit kunyit hidup.. kunyit serbuk pon boleh.. sikit je
1 batang serai
3-4 sudu besar cili kering blend
1 sudu asam jawa diambil jus nya
4-5 batang bendi
1 kuntum bunga kantan di potong kasar
daun kesum
3-4 potong ikan 

tumbuk bawang besar + bawang putih + halia + kunyit hidup + serai (hentak2 sikit).. kemudian panaskan minyak.. biar lebih sikit.. bila dah panas.. tumiskan bahan tumbuk tadi hingga layu dan wangi.. kedian, masukkan cili kering blend.. masak hingga betul-betul masak...bila dah masak, masukkan air asam jawa.. agak-agaklah masukkan air tu jangan lah melimpah sampai jadi cair... pastu masukkan ikan.. masukkan bunga kantan dan daun kesum..biar menggelegak, masuk garam secukup rasa.. kalau ada aji masuklah.. aku takde.. so aku masuk gula sikitttt je.. secubit mcm tu.. last masukkan bendi.. dah masak tutup api.. kacangkan? oh sepatutnya guna belacan.. tapi aku tak guna.. sebab nanti hidung aku gatal.. bersin-bersin.. hahaha.. 

CENDAWAN GORENG CRISPY

Ini favourite Pak Radie ngan Acih... sedap jugak.. makan macam tu je.. Pak Radie suka cicah ngan cili sos.. Acih, aku paksa dia makan benda ni ngan nasi buh kicap.. hahahah.. badan dah melengkung dah.. lagi tanak makan nasik.. senang je buat nie.. celup cendawan ke dalam putih telur.. kemudian golek-golek kan kat tepung Adabi (tepung serbaguna ke tepung  ayam goreng kentaki eh?) sedap lah tepung tu.. kaler oren2 sikit tu.. dah pastu goreng je.. sampai rangup ;)

call Pak Radie suh dia beli kuih-kuih sikit untuk Acih.. balik2 dia beli kuih Akok 6 ketul.. gile banyak.. dia ni memang dari dulu kalau suh beli makanan tak reti mengagak.. kalau time puasa suruh dia, lagi hancos!! semua dia nak beli.. haishhh.. 

Acih makan seri muka je sketul.. ahahha.. lain-lain ada dalam fridge.. 


ok itu je lauk saya semalam.. korang?? ada resepi sedap nak share ke? bagi lah sikit.. 




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

5 comments:

harnidahussin said...

buk filla...resepi sotong celup tepung mu telah berjaya dibuat..mekasih banyak2...kalau idak...asik tertanggal jer tepung tu dari soton...hehehehe

Anonymous said...

filla share la resepi asam pedas tu.. nampak sedap ..

Susie said...

sedap je kak filla....asam pedas tu kebabommm je nampak....

http://susiyantisoleman.blogspot.com/

Filla ~ Kasihs said...

harnida:u r welkam ;)

susie: meh rasa meh..haha

anon: Resepi Asam Podeh nanti i edit balik entry ni.. cekidout k..

JuJue said...

buk...cendawan apa ah? kesiannn aku tak rheti!