Tuesday, June 09, 2009

DUGAAN HIDUP.....

apa pengorbanan terbesar anda selama anda hidup di dunia ini?... itu topik yg aku dengar kat hotfm petang tadi masa otw balik umah... ada sorang caller ni tetiba buat aku sebak.. dia call... cerita tak sampai 2 minit.. tp dj radio dua org tu pon tediam sebab sebak... huhh....

caller ni cerita... dia orang kedah.. dia kehilangan bakal isteri, ibu bapa dan kaum keluarga dia sekali gus.. dan kejadian tu berlaku lagi 10 minit sebelum akad nikah... can u imagine? (aku ingatkan car accident).. rupanya mereka terlibat dalam kejadian ngeri yang tak dapat satu dunia lupakan... kejadian tsunami di Acheh!!!!!! bakal isteri caller ni dari Acheh... dan dia melihat sendiri bagaimana ibu ayah dia dihanyutkan ombak ganas tsunami dan dia adalah antara orang yg terselamat dlm kejadian ngeri itu.... sambil becerita suara caller tersebut tesekat2 menahan tangis dan terus letak telefon sambil dj2 terdiam... termasuk aku!!!.. OMG betapa hebat dugaan hidup yg dia lalui?..

aku tesenyap tiba2 tadi.. berapa besar dugaan hidup kita nak dibandingkan dugaan hidup lelaki tadi? tabahnya dia atau dia sendiri terpaksa menabahkan hati kerana di duga sebegitu dasyat.. takziah dan Al-Fatihah....
*pembetulan: i'm not sure caller tu asal Kedah ke..atau orang Acheh yg now dok kat kedah ke.. or orang kedah yg dulu menetap kat Acheh ke... tp walau siapa pon dia... semoga dia tabah dan terus cekal....


10 comments:

♥chentaMAYA™ said...

aku bace p0wn sebak~

genny da bomb said...

alamak terlepas nk dgr tadi..sebaknye jadi lelaki tu..dahsyat dugaan dia

suterabatik said...

Ha ah... sy baca pun rs sebak... rs insaf... Bersyukur lah

Akma M.Rudy said...

OMG...aku pun tersentap...
tp tetiba aku cam x caya plak ko nih masih ade hati & naluri pompuan jauh di sudut hati..ekekke jgn mare ehh babes...sbb slalu kan ko rawk kapak..hahaha

MY HEART said...

Al-fatihah buat keluarga dia. Pehni kena hargai keluarga arr..

Sue said...

omg.. sungguh tabah lelaki itu. tapi sure dia masih trauma even da bertahun kejadian tu.

**selalu pk adakah aku bole terima hakikat kalau org2 yg dekat dgn aku dah tiada???suami? anak? bole jadi gile atau matiii...sob sob..**

Kasih Aleeya said...

u all: tulah.. sedih jer.. lom tentu kita leh kuat mcm dia.. kalo aku dah pengsan..koma.. tak nak idop dah rasanya... akma, mak mmg agar2 di dalam..huahahahha...

busyuksayang said...

yes, i ada dgr gak...cuma tak concerntrate sgt...but pity him...i rasa dugaan utk i dah cukup hebat tapi...itulah hidup kan...:(

nydia-mama akif said...

ye..ade dgr gak,betul tu filla,mamat tu dari kedah,dia kawin dgn org acheh,serious mmg terdiam lepas dgr tuh...abis sume terkorban termasuk tok kadi,sebak giler dgr....kan mamat tu ade ckp sampai skg dia tak kawin lg and sampai skg dia terdgr2 bunyi org mintak tolong...cannot imagine camne dia hadapi sume ni...kesian giler

sheila said...

meremang bulu roma aku...
aku xlehlah baca sesedih ni...

tolong kasi turun balik bulu2 aku yg dah tegak ni...