Tuesday, July 30, 2013

RESEPI NASI AYAM SIMPLE TAPI SEDAP.. (BUKA PUASA 2013)

Hambik kau.. kalau aku bukak comment for anon.. mampos aku kena maki.. hahahaha...lambat sikit update.. i busy hari nie.. Tapi walaupon lambat update today.. Aku nak isytiharkan, sepanjang bulan puasa yang aku masak sendiri.. aku rasa.. menu semalam adalah yang tersedap.. kahkahkah.. lantaklah puji diri sendiri.. nak harap orang puji susah sangat kan.. Bengang je Pak Radie sebab nak dekat doploh kali tanya sedap ke tak? sedap ke tak? Pak Radie cakap "Sedap".. hahahah bukan senang nak dengar dia cakap sedap.. selalunya jawapan dia "Bolehlah".. rasa nak hantuk kepalaku ke dinding... 

Resepi Nasi Ayam dah pernah or dah banyak kali kot tulis kat blog nie.. Tapi semalam aku tukar style lain.. Kalau korang nak try, boleh try yang ni.. dah lah simple, sedap pulak.. hahahahahah mampos puji diri lagi.. 

Tapi harap ampun la.. rumah aku takde ayam besar.. semua aku beli suruh siang kecik.. hahaha.. kalau korang plan nak buat nasi ayam.. beli ayam sekor potong 4 ok? baru umphhh!!

Nak impress kan laki.. mesti setting ala kedai sikit.. baahahahahha..

Perapan Ayam pon sedap.. hoi lapa hoi.. 

Dah mari salin resepi.. Masak nasi ayam untuk berbuka memang sesuai.. tak payah nak 3-4 macam lauk ;)

NASI AYAM
3 pot beras (untuk keluarga kecilku)
basuh beras bersih-bersih dan toskan

lemak dan kulit ayam (jangan buang.. basuh bersih dan guna untuk masak nasi)
3 sudu majerin
(bahan tumbuk)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

* on kan rice cooker anda.. bila dah panas, masukkan majerin.. tumis bahan tumbuk hingga perang.. masukkan lemak dan kulit ayam.. tumis sekali ya.. kemudian masukkan beras tadi dan kacau rata-rata hingga wangi.. membunuh ok bau dia time ni.. hahah.. kemudian masukkan sup dari rebusan ayam.. jangan banyak sangat air takut nasi menjadi lembik.. kurang tak pe.. Ok!! siap nasi ayam!!!! kalau sup tak cukup, pepandailah korang tambah air biasa ke apa.. hehehe

SUP
potongan ayam

(bahan tumbuk)
4 biji bawang putih
2 biji bawang merah
2 inci halia

1 kiub ayam
daun sup
daun bawang 
bawang goreng

*tak perlu tumis.. didihkan air.. lebur je ayam ngan bahan tumbuk tu.. campak kiub ayam.. masukkan garam.. bila ayam dah masak, tutup api.. keluarkan ayam dan toskan ayam.. sup tu bahagikan ye..separuh untuk masak nasi.. dan selebihnya untuk dimakan bersama nasi ayam.. campakkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan ;)

AYAM
Bahan perap
sos tiram
kicap cair
kicap manis
madu
3-4 titik minyak bijan
Lepas perap/lumurkan.. panaskan minyak.. dan goreng ayam.. tak perlu lama.. sebab ayam dah masak.. sampai nampak cantik je terus angkat.. potong-potong ayam macam kat stall nasi ayam :)

KUAH LADA
4-5 lada hidup (merah)
1 biji bawang putih
sedikit gula
sedikit garam
1/2 sudu kecil cuka
2 sudu makan cili sos
*blend kesemua bahan.. cili sos tak yah blend dulu pon takpe.. kemudian panaskan periuk.. tambah air dan cili sos (ikut tahap kepekatan masing-masing)

KUAH KICAP
*Guna balance perapan ayam tadi.. campurkan dengan kuah sup.. kalau cair.. tambah lagi kicap manis.. 

Senangkan? InsyaAllah walaupon simple je.. tapi rasa dia mengagumkan.. ok, disebabkan tu juadah untuk berbuka puasakan... rasa tak berapa best kalau menu itu je satu.. so aku buat cekodok bilis.. rangup-rangup makan dengan cili sos.. Acih sorang je hadap berapa ketul.. puas hati tengok semua orang suka ;) aku tak makan pon tak pe.. waaaahhh ibu mithali sangat ni.. hahahaha... 

Boleh refer SINI untuk resepi bangang ni.. tapi semalam aku tambah hirisan daun bawang dan hirisan cili padi... 

Beli acuan ice cream ni kat DAISO... RM5 je.. pastu blur nak buat ice cream apa.. aku pesan kat bibik suruh masukkan Peel Fresh Orange.. hahahahha.. sedap je aku telan.. hahahah.. Acih nak ice cream Milo plak bukak puasa hari nie.. jimat duit mak apak ko.. ice cream buat sendiri je hahah..

Ok lah.. nanti kita sembang lagi ye.. bagi ai tarik napas jap.. bye.



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

51 comments:

nurul harnani said...

alamak, sama entry kak.. yeayyyy, lebih kurang la resipi kita ni..

salam ukhuwah dari nanie utk akak gojes :)

Jojet said...

akan dibuat hari ini! caiyo0k!

double H said...
This comment has been removed by the author.
salwana nordin @ che'wa said...

sedapnya..mohon salin resepi ye..

Unknown said...

kak...pakai marjerin apa???? soalan bodow ni..hehehehe

MamaAliya said...

nyumsss.baru ku tahu begitu caranya buat kuah lada dan kicap.haha..selama ni mkn nasi ayam melawati tu pun dah rasa sedap sangat.esok nak cuba la resepi nasi ayam kak filla ni.

Filla said...

majerin apa2 pon boleh, daisy pon boleh je

promises_promises said...

kalau bukak komen utk anon..matiklah kena maki..hahaha
eh suka lerr blog kite nk up ape pon relate ngn hal sendiri kann? bukan nak mengampu pungpangpungpang kritik org pon! padahal diri sendiri sedihhhh..haha syabas filla syabas!

Mummy Qiqi said...

sedapp...mesti buat hari ni..mohon copy resepi yer :)

ceritadarimakkah said...

dah try tadi. sedap! tapi nasi tu saya tukar guna butter sebab tak jumpa cari majerin kat makkah ni. thanks for the recipe. semoga berganda pahala akak di bulan puasa ni. aminnn..^_^

MamaAliya said...

dah try buat semalam. memang mabeles sedap.thanx for sharing kak..minta ijin copy paste kat blog ye.

amira syazwani said...

hi there! saya seorang pembaca senyap (ada ke perkataan ni??) blog akak ^_^ tapi kali ni kena komen jugak..tak kira! saya dah try resepi nasi ayam terbabit! saaangaaattt sedap!! recommended terutama utk org2 yg baru first time nk try masak nasi ayam (macam saya buahahahahahh)!

mak abah siap request masak lagi time raya nanti (mampos laa daku!!)

suhaili mohd isa said...

Sedap sis dh try semlm.thanks.drop by blog i ye. Suhaili-mohdisa.blogspot.com

suhaili mohd isa said...

Hi dah try resepi mmg sedap. Thank u. Drop by blog i ye suhaili-mohdisa.blogspot.com

suhaili mohd isa said...

Sedap sis dh try semlm.thanks.drop by blog i ye. Suhaili-mohdisa.blogspot.com

suhaili mohd isa said...

Sedap sis dh try semlm.thanks.drop by blog i ye. Suhaili-mohdisa.blogspot.com

Norhazwanieta Mohd Nor said...

Semua kate sedap ni..hari ni kene try lah...huhuhu

asnizawati said said...

Hr ni punya plan last minit.....

asnizawati said said...

Hr ni saat ni inilah pilihannya.......simple dan ptg ni blh proceed keje2 lain yg blum settle......ye haaaa....

asnizawati said said...

Tq dgn tuan resepi....
Alhamdulillah. ...dah sudah mkn pun.....yg penting sedap....suami dan ank2 ckp sedap....dan yg tak blh blah tu suruh msk lg.........i luv my family

asnizawati said said...

Tq tuan resepi sis filla.....
Alhamdulillah......br sudah mkn.....ank2 n hsband suka dan ckp sedap.....mintak buat lg gitu......sy ambil resepi unt koleksi ye

~Wardah Abu Dardak~ said...

salam..maaf menyelit..kalau ada masa boleh lah singgah page saya.. tq :-)

http://pencariketenangandisana.blogspot.com/2013/11/set-kurus-shaklee-yang-meletop.html?m=1

dean zahari said...

Assalammualaikum....alhamdulillah n terima kasih utk resepi..br je siap masak mmg best n simple..hehe

dean zahari said...

Assalammualaikum...thanks utk resepi..mmg best n simple..hehe

Fatimah Bt Tony said...

Assalamualaikum .. Lama dah nak cuba masak sendiri sebab kat kedai macam sedap je.. Thanks yer.. Hehe..

Erra Saerah said...

Semua comment sedap, hari ni nk cuba...tqvm sbb share resepi ni...

Erra Saerah said...

Semua comment sedap, resepi simple n mudah nk buat, hari ni nk cuba....tqvm kongsi resepi

Inarah Online Shop said...

siyes sedap...tq sis sbb kongsi resepi...hubby n anak2 suka sangat

Inarah Online Shop said...

siyes sedap...tq sis coz kongsi resepi...hubby n anak2 suka sgt

Anonymous said...

Salam.nampak menarik.idea untuk lunch arini

Anonymous said...

Bagus le akk ni kngsi resepi..tq..nk buat le..

3AN said...

Sdap sgt... Thanx sudi kongsi... Suami puji siap suh bukak kedai

dayahmk said...

Salam akak, Thanks share resipi ni. Sy buat utk sahur td. Sedap. Duk jepun xjumpa daun pandan, akak punya xpakai, simple and sedap. Thanks kak

June Sapine said...

Salam..thanks sgt dah share resepi ni..br la dpt try mase raye ni..sedap n simple..senang utk sy yg mmg jrg msk..tk pandai msk sbnrnye..:-)) tks dear..

hana tholib said...

Thanks,dah cuba buat,family suke sesangat,mintak share yer.. :)

Ainismaira said...

Setiap kali nk buat nasi ayam msti refer resepi.. sng mudah sedap.. bestt! Tenkiu!

Anonymous said...

Hari ni nk buat lahh..kompom sodap ni..thanks sis

Anonymous said...

Untuk sup tu mmg guna 4 biji ke?bkn 4 ulas?

salam... kak.mohon copy ye..nampak mablesss.. said...

Niza

Anonymous said...

Xprnh try sblm ni. Xsangka plak menjdi buat ni aym ni. Mudh, murh n sdp. Suami n ank2 puji memnjg. Senyum pn smpai ke telinga. Le ni nk mkn nsi aym je, xyah gi kedai. Ank2 kate, lbh sdp mama buat dr yg kt kedai. Thanks for the simple, marvellous n dlicious recipe

Felia said...

Alhamdulillah br selesai mkn dgn mgunakan resepi Filla...senang & sedap! Hubby mkn sampai btambah2...tq yer share resipi!

azerine said...

Mohon copy resepi,terima kasih :)

Nur Diyana said...

Terima kasih sbb share resepi yg sdp ni.

Farha said...

Oh... kene perap dengan minyak bijan rupenya. baik, ilmu baru. catat2.

Pearl V-TA said...

Thank you!! May Allah bless you. Sangat bermanfaat.moga jadi saham akhirat.

http://pearlvta.blogspot.com

Anonymous said...

thanks sis..saya dah try buat & memang sedap sangat,tak muak..

Anonymous said...

Resepi mudah...nampak.mcm sdp nanti saya try yer tq u

Nur diyana said...

Resepi yg mudah. Terima kasih ye kak sbb share resepi yg mudah dan simple ni.

Vicks GoInG To RoCk ThIs WoRLd said...

Wow tengok resipi pun tau lak .mesti cuba besok

Anonymous said...

Akakkk, sy dah tryy. Tapi ayam tu sy gantikan dgn ayam celup tepung. Nak feeling2 ala-ala nasi ayam kfc gituu. Hihi :)

Sirap Anggur said...

Resepi mudah untuk diikut. Menarik dan menyelerakan..tak sabar nak cuba😄