Wednesday, July 10, 2013

Kisah Puasa...

Bekobar-kobar ni buat entry sahur hahaha.. ko siap lah pasni.. aku jamin, sebulan ni blog aku dah tukar jadi blog masak memasak.. balas dendam ok.. last year aku tebaring tunggu laki balik beli lauk.. serious tak larat gila time tu nak masak.. tapi kali ni aku gagah.. baru kul 11.00 pagi dah google resepi.. ko mampu? muahaha

Paling tak tahan tadi sebelum kul 12.00 tgh... Aku call Pak Radie.. dia cakap call lagi 5 minit dia busy.. aku cakap ok lah.. pastu dia call aku balik tanya nak apa?

Pak Radie: Hah kenapa?
Fillanie: Hahahaha.. awak nak makan lauk apa buka nanti? hahahah

kenapa hahaha banyak sangat? sebab 10 tahun dah kawin.. kiranya puasa kali ni yang ke 10 kot aku berpuasa ngan dia as laki bini.. setiap kali bulan puasa aku mesti call dia pagi-pagi tanya dia nak makan apa untuk buka.. haha.. benda macam ni pon penah jadi hal dulu.. gaduh besar ok.. sebab haku angin.. aku tanya dia nak makan apa.. pastu dia marah.. dia cakap aku gila sebab pagi-pagi buta dah tanya nak makan apa.. hahaha.. gila sentap aku time tu.. aku semangat ni nak masak sedap-sedap untuk dia.. dia boleh marah? siap cakap aku gila? dia cakap aku saiko sebab lom kul 12 lagi.. tanya lah petang-petang sikit.. muahahahah.. lepas tu tiap kali tanya, jawapan mesti "apa-apalah".. "ntah tak tau".. "ikut awaklah" "blasahlah" hoiiii ini boleh mendatangkan amarah.. 

Tapi kelakarkan? tulah ragam rumahtangga.. ni dah kali kesepuluh.. hahah tadi bila aku call.. dia dah ketawa tebahak-bahak sebab tiap kali bulan puasa aku jadi macam nie.. kalau korang nak tau.. aku ngan pak radie.. kalau dah gi kerja.. tak penah call each other.. hahaha.. dia kan tak romantik langsung.. nanti jelah jumpa kat umah.. hahahaa.. so Ramadan ni bagus jugak kan? merapatkan silaturrahim katanyaaaa... pastu tadi.. aku cakaplah.. "awak nya paratha la apa la, salad lah beli tu.. bila nak buat tu?".. pastu dengan yakin dia jawab "jangan risau, malam ni pa buat.. makan malam-malam sikit sambil tengok tv" puiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... takde maknanya okeh.. hahahaha.. aku dah gelak tebahak-bahak dah.. ni pon isu gak nie dah 10 tahun macam ni.. dia mesti berdebat ngan aku.. kalau dia balik tu belambak beli makanan.. aku tanya ni sapa nak makan?? dia cakap takpe.. jangan risau.. dia nak makan tgk tv dalam kul 10 lepas tarawih.. memang tak laaaa... ko melantak bukak puasa tak hengat.. stok kenyang sampai ke tengahari esok.. hahahahh.. 

Gitew.. sahur tadi buat nasi goreng pedas.. pecah telur 2 biji.. goreng ikan bilis asing.. bibik tolong goreng ikan bilis sementara aku goreng nasik.. pastu dia sibuk gi amik gula ngan teh.. aku tengok ikan bilis dah hangit.. good job bibik... 

Acih makan koko cruch je.. tapi banyak gak lah.. mudah-mudahan dia dapat bertahan.. tapi dia cakap ngan aku.. 

"Kasih boleh tahan puasa.. tapi satu je kasih tak boleh"
"Apa?"
"Kasih tak boleh kalau orang minum depan kasih, nanti kasih amik air dia kasih minum"

Ok, aku dah tebayang dia tengok amaani minum lalu merampas air dari gelas amaani dan meneguk gulp gulp gulp dengan rakusnya.. hoih imaginasi tak leh blah.. shuhhh amaani ko gi main jauh-jauh sikit.

Lepas sahur Pak Radie tampal ni kat pintu stor.. Hoih dah macam rumah sewa aku time study dulu je nie? tapi takpe.. sebulan je pon.. senang nak tengok waktu berbuka dan imsak.

Nanti korang share ye kisah puasa dan lauk pauk sekali ;)





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

3 comments:

Jojet said...

akak jenguk la blog kita www.jetsemut.blogspot.com..sahur semalam sy masak telur mata isi kicap banjir ngn ikan bilis goreng letak bawang ngn lada kecik bebyk..suami walau sahur tambah2 mkn.mmg simple tp makan kering2 cmtu jd selera, kena plak kicap 3 udang merah tu! perghhhhh, nk resepi ke? wakakakaka *matikla*

WaniGhani said...

Kak,sama la menu sahur...cuma beza ikan bilis tu ku tumis je skali..n ku xde kcg pnjg..

strawberi said...

kak filla..kita dh wat menu utk sebulan..hihi..

http://mystrawberi.blogspot.com/2013/07/meal-planner-utk-ramadhan.html