Thursday, July 11, 2013

BUKA PUASA DAY 1 ~ 2013

Hai Chef Filla datang lagi... *pangggg* penampa sekali... Aku happy bila bulan Ramadhan datang.. sebab bila Ramadhan je.. semua berubah.. dari pemalas masak jadi rajin.. dari banyak makan terus jadi tak makan.. hahah.. semua yang negatif slowly bertukar positive.. yang jauh di perantauan balik ke kampung untuk berbuka.. amboi over.. aku tak balik kampung pon.. buka kat umah jer.. hahahah.. 

Bulan Ramadhan ni lah time nak kongsi-kongsi masakan.. hahaha.. ayat cover line.. nanti blog semua meriah dengan picture makanan.. yeayyy aku suka!! pastu mula lah kecoh tiru meniru resepi sebab dah tak tau nak masak apa.. 

Yang ada anak berpuasa lagi lah mencabar gila.. hahaha.. Semalam aku dah tensi dah.. setiap 1 minit Acih merengek-rengek tanya dah buka ke belum, dah buka ke belum.. boleh minum sekarang???? OMG rasa nak tecampak sudip aku.. aku tengah masak dia meniarap kat lantai dapur.. bley??? nasib aku tak tepijak.. pastu tanya lagi bila nak siap masak?... sambil berkaca-kaca mata, mulut kumat kamit tanya dah siap belum dah siap belum... aku ni kurang penyabar sikit.. kalau sampai 30x ko tanya.. memang ko siap laa.. padahal baru pukul 6.15 ptg.. gilos.. 

Pastu Acih buat hal lagi.. nangis kat hall depan tv pulak.. sebab Amaani minum vitagen.. kahkahkahhhhh... pastu Amaani marah dia pulak.. "Kasihhhhhh!!!! Jangan menangis je lahhhh!!!!!".. pastu teguk vitagen.. makin kuat la Acih melalak.. huahahhaha.. Aku memang nak bantai gelak je.. tapi coverrrr skit.. Ani tu selamba badak je kalau sound Acih tu.. "Kasih, mama masak lah, sabar sikit boleh?".. pastu dia jerit "Mamaaaaaaaaaaaaaaa Kasih laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr".. muahahhahahahaha.. 

Semalam paling aku tak leh blah.. Acih dah macam berzikir... ko tau dia sebut apa? 

Makanannnnnn

Makanannnnnn

Makanannnnnn

hahahahah... bih kurang macam "makanan, come to mama... makanan, come to mama".. rasa nak *pang* kan ajer.. muahahahhahaha.. naper comel sangat? mula lah aku membebel... "Kasih mama masa besar kasih dulu puasa gak..tak delah teruk sangat nak menangis camni.. pastu tanya tanya tanya setiap saat.. mama dulu puasa kalau lapar.. baring nangis senyap-senyap je.. kalau mama tanya Wan 20x mcm ni, ada yang Wan bagi penampar je" (ayat over gila tambah-tambah) pastu Pak Radie plak nyampuk "mengada sangat.. manja".. terus air terjun budak tu.. muahahhahaha... 

Pastu aku pujuk sikit lah.. "Kasih kuat sikit lah.. jangan lah lembik.. takkan dulu lagi ok dari sekarang? ni dah darjah dua ok.. dah besar.. kena lah tahan... mama, papa pon puasa gak.. ni kelam kabut masak lagi.. Kasih tak yah buat apa.. mama suruh baring je" 

Oih dah lah panjang naw plak aku membebel.. jom tengok lauk saya.. beriya-iya konon nak masak.. last-last yang biasa-biasa je pon ;)

Aku boleh pegi pasar lagi semalam.. padahal baru je membeli kat giant semalam.. hahaha.. ni lah penyakit aku kalau bulan puasa.. aku nak masak macam-macam.. pastu aku beli macam-macam.. siap ada beli mee konon nak buat mee kari.. bila tu??? hahahahha.. Ok atas tu sup campur-campur.. ada cendawan, fish ball and carrot.. ratah ni banyak semalam.. so boleh kurangkan nasi.. nak kurus konon.. puiiii

All time fav.. ayam goreng berlada.. hahahah.. korang dah muak dah tengok aku masak ni kan? nak buat cemana.. Pak Radie suka.. walaupon version aku tak sebest Wan punya.. tapi jangan nak komen2 ye... kang aku mogok tanak masak kang.. dulu aku ingat lagi.. beli ayam sekor kemain lama nak abis.. now beli ayam 2 ekor.. kejap kang abis.. sekali masak dah dekat 1/2 ekor kot.. hoiiii... ramai tul askar sekarang.. tu Leecha lom besar lgi tu.. pasni.. sekali masak sekor? mampoih.. 

Suasana dapur.. 

Gorengkan ni untuk Acih and Ani.. ada ketepikan ayam 2 ketul takut budak-budak ni pedas plak makan sambal.. sotong goreng tepung tu sedap ok!!! hahaha.. beli instant.. tinggal goreng je.. tu yang kusuka tuuu... ini asal gi makan kat luar je.. tepung goreng sotong.. hangin je pak radie.. ada satu kedai makan tu kat sri kembangan.. aku lupa nama dia.. sebelah kedai moto besar dobot ke apa tah tu.. kedekut nak mampos... aku rasa kalau ko order sotong goreng tepung tu.. dia guna 1/2 ekor sotong kot? dia hiris nipis.. so satu hirisan utk seketul cekodok.. boleh???? ko gigit tepung tu, tak jumpa sotong.. sebab halus nawwww.. hoi jangan kedekut sangat boleh? orang makan bukan tak bayar.. pastu daging alahai kecik2 gila.. celah gigi.. kalau order daging masak merah ke apa.. kecikkkkk sikit.. yang penuh bawang.. boleh? eiii tak suka!! so far aku suka kat K'Chiangmai kat PUJ.. walaupon ramai.. tapi service laju gila.. siap ada coconut shake.. pastu aku nampak ada orang order alpukat juice.. nanti nak try.. lauk dia sedap, banyak, service pantas.. harga pon ok.. 

Hah ni dia sotong tadi tu.. ngeh ngeh ngeh.. gi lah beli.. tinggal goreng je.. pastu cicah cili sos.. tebaek!

Ergh. mencabar tul update blog di bulan puasa.. 

Tu dia Cik Kasih kita.. hahahah.. kesian ko nak oiii.. mintak2 hari ni ok sikit dari semalam.. 

Lepas makan.. kemas dan solat.. pastu sibuk nak ikut Pak Radie tarawih kat surau kecik area umah nie.. kawasan perumahan aku ni takde surau.. tensi betul.. so ada lah kot orang wakaf ke apa tak pasti.. tapi rumah dijadikan surau.. ramai gak.. perempuan adalah dalam 3saf.. lelaki ramai lah.. buat 8 rakaat je pon.. tapi habis dekat 10.30 malam.. menitik-nitik peluh aku.. tapi seronok gak. ramadhan kali ni aku dapat pegi berdua ngan radie.. sebab bibik tolong tengok budak-budak.. kitorang jalan kaki je memalam.. romantik gitu.. muahha.. pastu sempat cakap kat Pak Radie "Pa, rasa macam dah tua dah kita kan.. jalan kaki gi surau".. hahahhaha.. tapi aku bayangkan aku kat island.. boleh? gila punya pompuan. 

Ok terus je citer pasal sahur ye.. pagi tadi aku buat telur mata je.. masak sekali ngan kicap cili bawang.. siap! hahahah.. blur ok pepagi buta tatau nak makan apa.. 

apa teruk nawww pinggan aku nie.. hahaha.. radie lah ni siap tuang kuah kat pinggan dia.. macam tak de sudu plak..  

dengan lauk lebih berubuka.. Acih makan koko krunch je.. 

Meriah aku bercerita hari ni kan? Cepat lah korang ni apa pemalas sangat nie??? mana entry lauk berbuka???? penat ai tunggu nie.. 



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

24 comments:

A.I said...

tahan ke acih mkn kokocrunch tu je? kot nnt lagi bertalu2 dia menyebut 'makanannnnn....makanannnn' tu nnt ;)

Jan@Afzan said...

huhu.. juadah buka puasa, lupa nak snap pic sebab segan lah nak amik pic, berbuka umah MIL semalam.. hukhukhuk.

apasal lah Sup filla tuh nampak mengancam dan sedapppppp, terus berhajat nak beli barang dan buat petang ni..NAMUN, kereta en.suami pakai...cancel!

tatap gambar filla je lahhh sambil telan air lior..hihi

Jojet said...

sian acih..hahaha! kesian tp gelak lg kuat, hehehehe..

kak, resepi sayur tu plss..hehehe

mia azzah said...

best nya baca blog ni..mmg dah lama follow..
cara filla menulis dalam blog mcm tgh berborak..heheheh..

kasihhh..lucu nau amaaniii ni..;p

mia azzah said...

best nya baca blog ni..mmg dah lama follow..
cara filla menulis dalam blog mcm tgh berborak..heheheh..

kasihhh..lucu nau amaaniii ni..;p

monamie said...

kakk.. kali ni baca entry akak sambil telan2 air liur.. pastu sampai tang gmbar makanan.. scroll laju2 takmo tengok! grrrr

umilia said...

hahaha..gelak smpai kuar airmata tgk gelagat acih n ani..anak sy pun smlm lmbik je..asik ckp haus je..sib baik arini da cergas kit..hehehe..

eryeyn idris said...

wahhhh......meriahhhhhhhhh

eryeyn idris said...

tbahak2 iolls gelak bace cite kak fila nih...hehehehehe...lawok2....acih2....

strawberi said...

ahh..salah publish ye td..penat kita perah otak..tak saba nk post tips..wakakaka

Nur Farabiyah said...

Salam,
Selamat berpuasa buat filla n famili.
Nak mintak resepi ayam goreng berlada boleh?
sedapnya tgok filla masak tu.
Thank u!

Nur Farabiyah said...

Salam,
Selamat berpuasa filla n famili.
Nak mintak resepi ayam goreng berlada boleh?
Sedapnya tgok filla masak tu...
Thank u!

hOtMaMa said...

stressnya aku bukak blog ko petang2 puasa nih.. tengok telo kicap pun menjejes ailio aku.. haha..
parahhh dak acih tu time puasa.. mebi puasa pertama kot mcm tu.. anak aku pun parah gak balik dr sekolah nak angkat kaki tak larat.. tp lepas tu dia bantai tido sampai nak buka tu..

cikji said...

hahaha cian plak kt acih,hamboiii dak ani mentang2 dia xpose,steady je tenguk vitagen hahaha.

siyesly selera bersahur ngan lauk simple camtuh.perghhh selera

linapencilbox said...

hahaha.....hard core la amani:)

suke suke suke

Filla said...

dah ada resepi tu.. google kat tmpay search atas blog ni blah kiri, type resepi ayam berlada

Anonymous said...

Hye akak,dh try byk kali dh ayam belada tu..
Memang terbaikkkkkk..!!!

~Syikin uda~

Anonymous said...

acih... bertabah la... hahahahahah.. amin mcm gangster..

Anonymous said...

salamn
best lauk simple tapi berkhasiat. makan di rumah lah paling berkhasiat dan bersih. kalau nak tahan lapar beri anak makan lebihkan protein supaya dia tak lapar cepat. protein dan fibre ie:sayuran.

btw lama tak cerita pasal anniey kawan awak tu. selamat berpuasa dan beribadat pada awak dan kluarga. dan juga Anniey.

rgds
az


awEEN said...

kak..kelako gile acih pose..lawak je acih gan ani..nak buka entry akak pon mencabar tau..baru pukul bape ni dah terliur tgk makanan akak berbuke semalam..hahahaha

Siti Fatimah said...

My sofia pon sama u... part tak leh tahan bila dia start berzikir pening and stress kepala I... yg pelik kat school boleh je tahan the moment tgk muka I mula lahhhhh.... bertabah lah kita semoga bulan yg mulia nie di berir tahap kesabaran yg tinggi amin...

Anonymous said...

Achu da'vass

Alahaiiii ciannye acih..ani brutal giler, mentang2 dia x posa, slumber je dia minum vitagen kt depan org posa yer..semoga acih kuat sket arini..kak ari2 bukak blog akak nk tgk menu ape..yeayyy finally dpt komen sbb akak dh bukak anon if not, jd silent reader forever jela..huhuhu...

Irfa said...

comel je acih meratib tu ;)

miszdilla said...

holloh holloh holloh Acih....

Do visit --> http://miszdillamt.blogspot.com/