Friday, July 12, 2013

BUKA PUASA DAY 2 ~ 2013

Amboi berebut-rebut nak update menu berbuka puasa... hahaha.. Ini tak leh jadi nie.. aku siap simpan gambar ni untuk tatapan korang dan aku sendiri.. *lapailio* 

Siap tanak share kat ig ngan fb... nanti tak exclusip.. padahal ada orang kisah? hahahahah.. sian blog dianaktirikan sejak ada ig/fb/keek semua tu.. 

Sampai pening aku taktau nak masak apa.. bukan tak tau ye.. tapi sebab excited nak masak macam-macam... so nak atur ni hari apa.. lauk tu hari apa.. over gila eh? Elly, harini aku pon nak masak asam pedas.. muahhahaha... 

Kirim Wan beli daging batang pinang... Adoi.. perot menggelegak plak.. Masak Lemak Cili Api Daging dan Rebung.. Aku guna rebung beli kat hypermarket je.. rebung madu dia tulis kat paket tu.. jeruk eh? sebenarnya rebung segar tu lagi best kan? lantak lah janji rebung.. pastu beli santan pekat RM2.. buat pekat-pekat sikit.. nyammmmmssss slurppp... kang tanya resepi plak.. nah aku bagi.. tanak sudah.. kalau nak salin cepat ;)

RESEPI DAGING MASAK LEMAK CILI PADI DAN REBUNG
1 mangkuk kecil daging
1 paket rebung / rebung segar (agak-agak la nak banyak ke sikit)
rm1.50 santan

Bahan Tumbuk
kunyit hidup
10 batang cili padi
1 biji bawang putih
2-3 biji bawang merah atau 1/4 bawang merah jenis yang besar tu..
garam
2 batang serai

Dah itu je pon.. masuk daging dalam periuk..letak air sikit.. kalau jenis daging liat sikit.. korang rebus la lama-lama sikit.. kalau batang pinang dah lembut.. so rebus kejap je.. air sikit je.. pastu masuk sekali ngan bahan tumbuk tu.. rebus.. pastu masuk santan.. kacau jangan tinggal.. takut pecah minyak.. pastu campak rebung ngan asam keping.. agak-agaklah dah 7-8 minit tutup api.. siap.. 

Kailan Ikan Masin

Sambal Belacan Tomato.. perah ngan limau kasturi.. perghhhhh... 

Tenggiri goreng untuk Acih and Ani...Acih favourite dia masak lemak cili api.. tapi kuah je.. 

Pak Radie beli Tafufa.. jenis hitam dan putih.. aku prefer putih ;)

Mamat tu suka la manis-manis nie.. pastu paksa aku cakap sedap.. ok la ok la.. boleh tahan la.. cuma manis.. aku kureng.. 

Tunggu Azan.. hahah ngan baju sekolah.. rambut tak terurus.. bibir kering.. alahai sian anak aku... 

Syukur Alhamdulilah.. Ngam-ngam lauk ni untuk berbuka dan sahur.. cuma time sahur aku tambah buat telo dadar.. heheheh.... 

Tukang Masak.. Siapa nak beli shawl Tsugoi full embroidery yang pelbagai warna ni sila click HERE.
Mujurlah dah 2 hari ramadhan ni masih sihat.. semalam pening kepala sikit.. agaknya perot kosong.. tapi ok la boleh masak.. aku berazam nak masak.. nanti dah hujung-hujung puasa baru beli ke apa ke.. wish me luck ;)




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

10 comments:

su EL said...

GAMBA LAST TU COMEY SESANGATT..

Jojet said...

muka sgt la gubu gebas rasa nk cubit kiri kanan pastu goyang2 kan? hahahaha

salwana nordin @ che'wa said...

meriahnya lauk ye..

kita masak simple aje..

alololooo kesian tgk acih tu ha..same goes to my son..terketar2 menahan waktu berbuka kkkeeee

awEEN said...

sedapnye lauk kak filanie..selame ni jadik silent reader..masuk bulan pose rajin lak nak komen2 heheheheehehe..krm salam acih gan ani =)

peej said...

menarik menu kau. telan air liur akak berkali2 tau.

amir balqis said...

Kecur tgk lauk fila...menari2 baby dlm perut...adooiii...:-)

Anonymous said...

Sedapnye

Anonymous said...

Cian tgk muka kasih, letih ye,,xpe nanti wan kasi duit raya

BetiZaini said...

eheh..cermin bilik kak fillanie same la mcm cermin bilik saye..gomen mmg xde design lain ek??pfttttgfsfg...

hehhe..sori..smpai ke cermin di telek..nasib xnmpak printer jename ape..kukuikui

Anonymous said...

kak filanie, tnya skit, popia tue beli dekat mana ya? sebab sy rasa mcm popia mkcik jual dkat serdang..dah lama dia xjual..dia rangup n manis kan.. :)