Tuesday, July 16, 2013

NASI LEMAK (BUKA PUASA DAY 5) 2013

Bila anak dah besar.. dah puasa.. priority dah jadi banyak.. nak ikut tekak apak dia.. nak ikut tekak anaknya.. Haih baru aku tau kalau anak ramai pitam ok.. anak tu suka makan tu.. anak sorang lagi suka makan lain.. kalau masak yang ni.. anak tu suka, anak tu tak suka.. apak dia suka lauk lain..habis tekak aku ni acaner plak? ish ish ishh... tapi apa pon.. bila dah jadi mak ni, tekak suami ngan anak-anak kita utamakan lah.. seronok tengok diorang makan berselera kan? sebab aku pon jenis semua aku telan.. mana ada benda aku tak makan.. hahahaha

Ahad haritu banyak masa.. so Acih request nak makan Nasi Lemak.. dia nak ayam goreng yang macam Wan selalu buat tu.. marinate pastu goreng.. Ok lah anak.. mama masak lah.. 

Sambal Sotong..

Aku tak reti nak agak kalau rebus telur.. teringin nak makan telur yang kuning dia tu tak masak sangat tu.. haihh sedapnya.. sekali kopek.. alaaaaaaa... ni terlebih masak ni.. pastu rebus lagi 2 biji sebab aku bayangkan Ani je dah 2 biji telor dia makan kang.. 

Yeay.. jadi jugak hahah.. kalau air mendidih.. pastu baru masukkan telur.. api kecik.. bih kurang 4 - 5 minit kot? pastu terus angkat.. keluarkan telur.. rendam dalam air biasa supaya stop kan process masak dia tu.. kalau lembik sangat ko masak balik..hahahah

Telur rebus ajaib.. muahhaah.. telur ni retak kot masa rebus.. terus dia beranak pinak.. 

Ikan bilis halus yang Pak Radie beli masa dia gi Kinabalu.. aku tak berapa suka sangat.. aku suka lagi yang saiz biasa tu.. ni halus bebenarrr... 

Ko jangan memain.. walaupon hitam.. tapi takdelah hangus sangat.. hahaha.. first round menggoreng tu aku suruh bibik tengok jap.. aku cakap yang drumstick tu biar masak betul-betul.. aku tanak ayam tu kang tak masak, berdarah pulak.. euwww... memang dia tengok je kot.. sampai hitam legam.. adoi.. "ya saya takut nanti ayamnya tak masak, puan suruh lama sikit kan".. ye tapi tak yah lah lama sampai hangus.. pfffffttt...  takpe.. yang legam biar aku ngan ko yang makan.. yang cantik biar laki ngan anak-anak makan :)  

Alhamdulilah jadi jugak nasi lemak.. Eleh baru masak nasi lemak nak poyo lebih.. eh, mestilah... bangga ok, Acih makan 3 kali tambah tuuuuu... 

Time ni Pak Radie pon ada masak something.. next entry aku cerita ye.. Ok bye.. 



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

12 comments:

Jojet said...

akak, nk resepi buat nasi lemak..peeelisssss

salwana nordin @ che'wa said...

alahai sedapnya tgk nasi lemak pagi2 hari ni..

rata2 ramai yg dah berbuka dgn nasi lemak..aku pun nk kena buat jugak ni..:P

Anonymous said...

Bau nasik lemak la kat sini pun. haha. sambal sotong tu tak tahannn...

Irfa said...

TETIBA RASA MCM NAK WAT NASI LEMAK JUGA UTK BERBUKA.NYESAL TENGOK, KAN DAH TELAN AIR LIOR.HUHU

Anonymous said...

lawa sgt gambar hearder.....

mazlina said...

lawa sgt gambar header.

Anonymous said...

terbaikkkkk la sambal sotong akak. telan ailio cmni. blm kul 12 lg ponnn. huwaaa. ;) love u kak <3 .. hehe

cputeh said...

sis, acaner nk marinate ayam tu ya?shre resepi bleh?

hOtMaMa said...

nak pengsan aku tengok sambal sotong tu merembesss sngt.. harus aku buat gak nanti nih.. tak leh jadiii.. hahaa

:: Mrs.Eady :: said...

ya allahhhh...tak menahan tgk sambal sotong!!!!!

Jan@Afzan said...

eee.. terliur tgk sambal sotong dan telur rebus!

Anonymous said...

kak fila,bleh bagi resepi sambal sotong tu tak...?