Wednesday, May 23, 2012

Makeup untuk ke pejabat.

Selamat sejahtera ;)

ni gambar snap guna BB tapi edit bagi ala-ala instagram ke hapa haku kan buta IT.. hahaha..

Aku gi kerja cenggitu je lah paling hebat pon.. tau la tak hebat mcm ngkorang-ngkorang.. hahaha... 

Sebab aku ada banyaaaaaaaaaakkk lagi keje nak buat lepas bangun tido.. kelam kabut so make-up pon asal boleh je.. kang tak make up orang kata ko baru bangun tido plak.. hahaha... 

Pemakaian make up untuk ke pejabat sepatutnya simple je.. meh kita sharing is caring sikit ye


Make Up ke Pejabat style aku



Moisturiser / Day cream
or apa-apa lah cream ko nak sapu kat muka.. aku guna day cream tabita.. so sapu tu dulu..

Compact powder (MAC) 
sebab aku bukan jenis suka tukar-tukar benda yang aku dah terbiasa.. dulu aku guna foundation, sekarang tak kuasa.. (jimat foundation dah la mahal) hahaha.. so aku tepek bedak je bagi rata skit lebih kurang..

Eye shadow (MAC paint pot)
ye kot nama dia camtu? cream tu kita guna sebagai base je sebenarnya.. supaya eye shadow lasting lah sikit...

Eye shadow
baru lah apply eye shadow.. tapi ingat!!! untuk siang make up tak payah nak over.. lagi-lagi untuk gi office jer.. tak yah colour nak hitam2 mcm panda sangat ye.. bajet smoky eyes konon..hahah... tak sesuai ye.. aku selalu guna natural je seperti nude, earth, cream, brown.. ah gitew lah yer..

Eye Liner
aku tak boleh kalau tak apply.. kang mcm orang sakit plak... aku apply nipis je lah selalu nya pon.. kalau tertebal tu maknanya aku menggigil pastu silap, so kasi tebal je terus..hahaha.. 

Mascara
Apply lebih kurang je.. tak kuasa aku nak tebal-tebal.. 

Eyebrow
kalau bulu kening ko lebat sampai stok boleh tocang.. sila sikat dulu bagi dia kemas.. pastu baru ko guna eye pencil.. pilihan aku ialah dark brown.. jangan lah pakai kaler hitam ye.. sebab nampak garang.. grrrrrrrrrrr.. aummm mcm nak makan orang.. serammmm... hahah.. lukis natural jangan tekan kuat-kuat.. kira macam 'layang-layangkan' je.. pastu guna brush kening tu.. ko brush sikit-sikit bagi dia natural ;)

Blusher
aku guna MAC jugak.. aku suka yang natural je.. kalau guna pink pon aku tak de lah apply sampai bajet clown plak kan.. nipis je.. asal boleh... supaya muka berseri dan tak pucat.. cukup lah..

Lipstick
sebelum apply aku akan sapu vaseline dulu sikit.. then apply lipstick.. bab lipstick aku main tibai je.. mcm ada 5 lipstick, aku capai satu tanpa check itu kaler apa.. nasib kau lah.. hahaha.. apa aku capai.. kaler itulah bibirku hari itew.. 

nampak macam beria sangat ke aku make up? tak ok.. aku make up 5 minit je.. laju gila.. hasil takde lah bombastik.. tapi itu jelah aku guna untuk make up gi office..

eh merepek-repek dah aku menaip nie.. sila jangan make up over gila nak gi office ok.. tak perlu lah bulu mata 4 inci, pastu betingkat2 la pulak.. hadoilah.. stok boleh cedok lauk guna bulu mata..pastu "come to mama, bukak mulut" sambil suap anak guna bulu mata.. gila.   itu gi joget kebudayaan boleh lah..

ok bai.






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

13 comments:

Irfa said...

teringin nak mekap am org lain'tp x pandai.huhu
pakai pelembab,bedak pixy dan lipcare..pastu sapu lisptik
tu je

wong meimot said...

cantik make nampak sgt neutral tapi raut wajah akak cam xpuas hati jerk..heheheh

Anonymous said...

Cantik nye kulit kak filla since pakai tabita :)

ms boyot said...

guna eye liner apa erk???cap???ada masalah bab pemilihan eye liner asik sememh ja...

~i just lose 11kgs in 2 week
azamtahunbaru.blogspot.com

aimi said...

akak kalau tak make up pun cantik je kak :)

Mummy GreenyHouse said...

sy x pakai lipstik pon..pakai lipbalm je..haha :p

Aya Ariel said...

peekkkkk...kelepeekkk kena kat batang idung sendirikk

larikkk carik sink cuci eye shadow itam.. T__T

kelipkelipchumel said...

semat la.neutral la best.pastu hagak2 tertenyeh time gatal mata pon org xprasan.ehehe..sbb diri sendiri slalu sgt jd gitu.bahaha..

Filla ~ Kasihs said...

saya guna eyeliner macam-macam dari dulu... hahah.. tapi guna sampai habis.. pastu tukar lain.. tp yang sekarang mcm ok dan best.. brand THEFACESHOP kot? tp bli kat korea.. malaysia pon ada kan?

JMR said...

makkkk..simple2 pon byk gk tools nk make up ni ek...

Anonymous said...

ye betul adik2 mekap neutral je g keje, less is better.. bukan nak g cucuk langit pun smokey eye bagai
tapi i mmg tabik la sapa yang suke mekap beria2 ni g opis, rajin tul kan, kalu i takde la..

sharifah rosidah said...

Ok lah ni cantek apa, tak payah lah make-up macam nak pergi disko lagi ngeri.

♥ Elin ♥ said...

caanttiikkk kak fila nih....

makeup apa pun paling mahal mata sepet :)