Tuesday, May 08, 2012

Makanan Punca Angin Dalam Badan

Sejak semalam aku tak berapa sihat.. mungkin salah makan.. tapi nak cerita pasal diri sendiri dulu... dulu perut aku memang bangsa tak kisah.. telan apa pon ok jer.. tapi yang aku perasan.. sejak bersalin Acih, ada beberapa jenis makanan yang aku alah... 

Kekacang!!!! Bila makan benda-benda ni aku akan kembung!!! 

dulu kat office ada jual kacang macam kat atas nie.. aku selalu amik breakfast dan skip lunch.. so bila petang perot lapar.. so aku makan lah kacang nie.. lepas tu confirm aku kembung!!! cemana rasa kembung? kembung ni angin sebenarnya.. tapi aku bukan jenis yang senang angin nak keluar dari badan.. aku telan ENO  halia ke apa ke still angin susah nak keluar.. bila perot kembung ko akan rasa sebu.. jalan pon slow je.... ulu hati pedih.. pinggang belakang sakit.. so terbaring jelah jawabnya.. sambil usap-usap perot bagi angin keluar.. 

tak lama lepas tu aku perasan aku tak boleh makan kacang boncis atau kacang panjang.. dulu aku suka makan kacang panjang mentah cicah ngan sambal belacan.. tapi sejak dah tau aku alah..aku dah tak usik dah.. sedih laaaa :(

Ini lagi satu... Taugeh Kasar.. haritu Wan bawak.. Taugeh kasar masak ngan tahu.. memang lah sedap! tapi hamek kauuuu.. berapa hari perot tak selesa.. kembung gila... macam nak meletop! tensi aku tau... 

Petai is my favourite.. aku kan tekak kampung sikit.. tapi sejak aku makan sambal petai udang ni dulu.. sampai ceret beret kaw kawwww punya.. aku terus tak sentuh... takutttt sangat... kalau ada pon sambal tumis ni aku makan udang dia je.. nangis tengok petai tegolek-golek macam "makan lah aku makan lah aku".. tapi sorry lah... bukan aku tak nak, tapi aku tak boleh! 

Tapi lain orang lain alahan.. ada orang kembung kalau makan pulut.. aku ok jer... tapi sejak bersalin Amaani dulu (masa baru lepas pantang) aku tak boleh makan maggi.. bila aku makan maggi, confirm kepala pening bedenyut-denyut.. tapi now dah ok.. lagi satu nescafe 3in1 tu.. dulu ok.. tapi lepas je bersalin aku tak boleh.. kang pening kepala.. tapi now dah ok.. pelik jugak kan? kenapa lepas bersalin tetiba benda yang dulu boleh je makan or minum tapi lepas tu tak boleh? nasib baik maggi ngan nescafe dah ok... tapi benda-benda kat atas nie terus dah jadi tak boleh langsung.. 

So selepas ni aku berhati-hati sikit.. segala kekacang memang aku tak boleh.. korang ada pantang or petua elak perot kembung? selain suruh aku sapu ngan cream halia kat perot laaa... boleh lah share ;)

-all pics googled-





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

37 comments:

cekodok said...

masak semua benda letak halia banyak2..pastu makan dengan halia2 sekali... :)

hOtMaMa said...

aku menda lain semua bole bedal.. tp tang petai tu.. aku pun perasan klu aku makan mesti sakit perot cirit birit.. naper tah.. makan satu dua ulas ok lg.. malas banyak sket.. siapp.. terus pose2 dlm jamban! hihi

Anonymous said...

salam kak.... saya minum coke jer bila kembung....kl guna cr lain x mjadi so far coke je yg bleh setelkan mslh kembung sy nie... hehehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

lepas pantang amana ila tak boleh makan sardin rasa nak termuntah2.. tp hsbd mmg paberet dia.. mmm

Anonymous said...

hai fila..
i pon ade gak yg tak boleh makan sbb kan ade migraine sejak 15 tahun lalu lg..paling pantang sayur kobis..makan kul 1.00 tgh hr..kul 2 dah start sakit-2 d bahu..kul 5 dah start muntah..sama jugak kalo kacang buncis/kacang pjg..tapi skang dah ok dgn syarat lps potong sayur-2 tu..rendam lama dlm air..biar kluar gas dia dulu..kalo nak masak tgh hr,potong awal-2 pg lg..then rendam..
kalo dah ter 'kembung perut' , i minum 100 plus campur air suam, dan urut di bhgn perut betis sebelah kaki kiri..

Mooniqueen said...

Adoiii kak, pagi2 Dah tala pic makanan...betul2 buat sakit perut ni kak...hehe...

Anonymous said...

sy amik gaviscon je....ala ubat dlm iklan tv tu...mmg berkesan. tmbh2 bl peknen ni sll sgt pedih ulu ati...

genuine1224 said...

standard la bila dah branak pinak ni. urat putus, masuk angin la..hehe.saya pun gitu jugak.tensi okeh klau perut kembong.mcm pompuan peknen plak.rimas.kentut,sendawa pun kdg2 xhilang.bule hilang klau kita mkn ubat,tp klau mkn lagi benda2 berangin tu,ha jadik balik.sampai ke sudah klau mmg jenis mudah kembong ni,mmg susah nak hilang.dlu sy mkn ubat HPA,tuju angin nama dia. ok la jugak

Golden Rose said...

tiap kali memasak lebihkan bawang putih & halia....utk makanan yg berangin masak dgn bawang putih

Anonymous said...

Salam Filla,

Filla utk u atasi semua penyakit angin 2, u amalkan makan ubat Tuju Angin keluaran HPA, murah je tak silap harga RM20++ tak pun amalkan makan Habbatussauda tak kira serbuk (Kapsul) ataupun pati minyak, Habbatussauda banyak khasiatnya, kalu nak best Tuju Angin tu makan dengan Pelawas Keluaran HPA jugak, saya bukan agent utuk produk ni, tapi pengidap penyakit angin tegar dari kecik, so inilah ubat2 yang saya ambik.

Sharing is Caring..

Hayati Arshad said...

hehehe..filla, aku pun sama mcm ko.lepas bersalin byk menda yg tak leh mkn, kalau silap mkn sket, mmg perut aku sama mcm ko. tp aku'+' pening kepala sampai muntah2.bila mknan yg aku mkn tu keluar balik dr mulut baru la perut dan kepala aku rasa selesa. bila kerap jadi mcm tu baru lah aku sedar yg diri aku dah tua :-(. Sebelum bersalin, rilek jer, mkn apa pun no hal.Bila aku tak alami mcm tu, sure aku 'feel' aku ni muda remaja lagi!

Aya Ariel said...

aku kalau kembung perut..telan coke tak pon pepsi..konpem pruutt pruttt...dulu suka minum nescafe..sblum g keje minum nescafe ngan biskut..buat alas perut..pastu mencirit..tp best sbb cuci usus..sekarang..telan laa nescafe segelen pon..tak jalan..kata perut tebal..maklum laa..lemak-lemak degil katanya..

Anonymous said...

minum air suam byk2..pastu bykkkan jalan..ala tawaf dalam rumah je pun takpe..jgn duduk atau baring je..angin susah nak kuar..

lepas minum tu jalan la dalam 10-15 minit..nak senam ke nak joget ke..nanti akan terbelahak angin tu kuar..mcm muntah tapi kuar angin je yg sgt byk..angin kat ulu hati tu pun mcm terkeluar sama..

Anonymous said...

Petua yg paling mujarab : ELAKKAN makanan2 berangin yg tak suit ngan bdn kite tu jek la Kak Filla.

Conpom kite pn tak dpt kembung perut. Hehe.

Owh by the way, after deliver smpai skang da 4 thun, mmg sy takley makan kobis, nangka. Kembung!

Anonymous said...

salam,

semua dalam gambar tu makanan yg sama buat saya kembung...sampai senak perut...tp skrg dah kerap makan halia hiris dgn minum akar kayu..memang boleh keluar semua angin2 yg terkumpul...

Nana Hussin said...

saya xleh overnight atau pun naik kete waktu malam .. confirm kembung punya .. mmg betul air coke elok kalau kembung perut .. minum coke selesa sket rasa .. lau tak nk bercakap ngan org pun xnak ..

Norasiah Nasir said...

sama la filla..aku pantang sungguh dngan kacang tanah goreng tu..sure mcm org dlam pantang..kembung melampau..

Miss Moon said...

weyyyyyyyyy nko sama bangsa ngan aku ...aku pun cepat kembung '

semer makanan nko letak tew kasik aku kembung ...kecuali taugeh kasar tew aku tak pernah makan .

aku kalau kembung letak minyak yuu yee banyak banyak ...meletop2 kentut hahahha laki dengar pun lari ...hahahhaha tak pun rebus halia banyak2 kasik minum air dia

aku pun tak suka kalau kembong terus nampak cam peknen hahaha

Raihan81 said...

Assamu'alaikum filla..

1 Mkn habbatussauda' , sya amlkn yg tak diproses, amik dlm 1/3 sudu teh, kunyah hncur telan perlahan-lahan ..kmudian minum air kosong.

2. Tungku letrik air garam - sya beli rm25 , bila kembung atau sakit2 bdn bertungku, letak kat mana2 tmpt yg sakit atau berangin..sya slalu letak kat blakang, pinggang, kaki, perut atau yg sesuai..insya-Allah keluar angin dan berpeluh mcm dlm sauna.. Suami sya pun dah jrg sgt urut sya skrg sbb ada tgku ni (klau tak hmpir setiap hari dia urut sya satu bdn) jgn dok ngadap kipas plak..tp klau nak dok kat kipas, jgn bukak laju sgt.

3. kekacang mmg antra punca angin, tp ikut org la. Klau bleh jgn mkn bnda sejuk dan air sejuk. Klau tabib cina, mmg dia lrg mkn bnda2 sejuk ni, cili yg dimasak pun dia tak bg. bgus filla dah kenalpasti mknn yg memudaratkn filla

4. Petai, jering, geduak dan yg sewaktu dgnnya, mmg bgus utk 'cuci'...buang toksin, cuci buah pinggang...minum air byk2 klau tak, mmg bleh memudaratkn ( sama mcm mknn tinggi gula dan grm) ..bleh mmemekatkn darah.

5. jintan manis - rebus minum air, mmg bgus, nak cmpur halia lg bgus (sagat halia tua amik airnya) Klau org iran (sbb ada kwn dr iran pernah bg cmpurn tu suruh amalkn) , dia cmpur jintn manis dan jintan putih, blend kering halus..kembung ja, bncuh dgn air suam dan minum.

zUraiDa aWaNg mat said...

salam,
saya penghidap gastrik yg tegar. selalu pedih ulu hati, perut kembung dan macam2 lg. tak boleh makan byk benda sampai kan dh tak rasa nikmat makanan.tapi yg paling kronik kalau minum teh tarik atau nescafe. mmg lepas tu merana la kembung nya.

selalu saya sapu minyak yuyi cap limau tu, sure lepas tu sendawa dan kentut.hehe.lepas tu lega lah. minyak tu bukan utk bayi jer, utk dewasa pon ok kot. tp if teruk terpaksa jugak telan gaviscon atau sapu minyak panas.huhu.

btw, saya belum kahwin lagi, tak tau la if dh kahwin n ada anak nnt cmner laa agak nya.
betul ker if gastrik teruk susah nk pregnant?

waniez nurul said...

nmpk kak filla kat pizza hut pavi...meroyan dah tp segan nak amik gmbr...btw chomel amani ngan topinye..

obat tradisional asam urat said...

segera mendapat tindak lajut../.:D

anis said...

cuba filla sapu perut dengan minyak angin yuyi...yg dlm tin tu...mak mentua saya pon ada masalah angin/kembung ni dulu, agak teruk jugak sampai muntah mcm kena gastrik. tp sejak guna minyak yuyi anak saya, selesai dah masalah dia alhamdulillah...fila buleh cuba mana tau sesuai dgn filla kan. kita cuba jer dulu. buleh beli kat farmasi.

Anonymous said...

fila, tghari tadi i nampak u kat pavvy. ngan pak radi and amani. dpn money changer dkt2 caring pharmacy.. heheh to be precise! nak tegur tapi lunch time gopoh gapah balik opis.... nampak la cikkak dompot tu ngan pak radi, then i tgk muka u masam je sbb amani buat perangai ke?.. hehe... gerammmm tgk dia. i wish can geget pipi dia tadi.... u look pretty in person...
sorry, komen yg tak related ngan topic u... :-p
muaaah2! ~ina~

Filla ~ Kasihs said...

huwaaa excited membaca komen!! tq untuk petua tu semua, nanti aku amalkan mana-mana yang sesuai.. pil HPA aku penah makan, tapi tak sesuai ngan aku.. terus sembelit..
ok pasni yang pasti minyak yuyi hahaha..

oh readers yang nampak kat pavi..hahah kenapa lah tak tegur tadi? muka aku memang garang, tapi hati tak garang..auwwwwwwwwwwwwwwww!!!!

Yana said...

akak... kekacang memang boleh menyebabkan kembung... kekacang mengandungi sejenis flatulence oligosacharide... die lah punca kite rase berangin bile makan kacang... ini berlaku bile kite makan kacang secara berlebihan... sebab badan kite kurang mengandungi bahan yg boleh melarutkan kandungan oligosacharide yg kite makan pada kacang itu.. oleh itu oligosacharide tersebut tidak dpt menembusi intestine kite... bile ia berkumpul, microb akan menghasilkan gas2 yg menyebabkan akak rs kembung... pengambilan kekacang secara berlebihan adalah tidak bagus juga... kite kene makan sikit2 je... =)

Yana said...
This comment has been removed by the author.
JMR said...

kalo angin, tekan2 perut smpi kentot..mesti legaaaa..~

Anonymous said...

Salam filla
Samala kita,selalu kembung.saya selalu tido awal sebab mmg Xde mood je.sapu minyak angin kat perut,betis

Anonymous said...

Masa dalam pantang makan jamu ape?sbb itu ade kaitan tau,,akak masa anak dara plak kerap kembung pas beranak ok jer,semua leh makan, akak dlm pantang mkan jamu nona roguy, dah anak 4 dah ok jer.cer torai mkan nona roguy,set bersalin tu,boleh jer.

CT@mamaLuqmanTiara said...

Filla....aku tau kalau perot kembong camana rasa....dia punya rasa sampai mencucuk2 belakang badan kan....
aku setakat ni kalau biar perot kosong pastu makan,mmg merasala perot kembong pastu....
perot mmg xleh biar kosong....

mamasuri said...

uhui...
kacang mmg lah..
mmg jenis berangin..
tp aku bedal jer..ahaks..

Anonymous said...

cepat la update we..dulu sehari 2x ko hapdate...sekarang 1 entry sehari pun punye la ssh...aku taw ko bz..hahhaa...

sharifah rosidah said...

Bagus lah awak ni, kalau aunty ni nama je dah tua tapi degil dah tau ada semput tapi masih gak minum air batu dan makanan yang sejuk sejuk nanti bila kena serangan semput baru insaf kejap pastu bila dah baik buat lagi, kata suami aunty susah kalau orang tua ni degil.

Noniey said...

sis,

patut ada beberapa tempat berubat saya pergi dorang kata jangan amalkan makan sayur yang batangnya di tengah2 berlubang contoh cam kangkung, bonces ker..kancang panjang...ada guna jugak pantang orang tetua neh..

sampai skang saya memang elak makan sesayur cam gitu..

paling senang sis elakan sume itu..nampak sgt sis nak tua dah neh( jgn mara aaa LOL )

mohd z said...

RM1 Strip Ujian Kesuburan dan Kehamilan Murah

http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/

Anonymous said...

salam,
sy ade kes same mcm blogger..
makanan diatas diantara sebab punca berangin dalam badan,disebabkan selalu berangin teringin la nak pegi buat checkup,2 hari selepas tu pegi la specialist damansara KPJ,doc ambik darah dan result uric asid dlm badan terlalu tinggi (kalau tinggi lg boleh menyebabkan gout)perghhh...cam tak caya dah aku..punca utama makanan laut tu of cos la,taugeh mngandungi acid paling tinggi,kacang panjang..klau boleh jgn mkn taugeh..control makanan..lebihkan mknan biasa2 (diet)..insyaAllah dalam masa 2 bulan berkurang la acid dlm bdn dan lepas tu boleh mkn apa2 saja haha..tp stil lg kene control makan...hidup ni kene la balance..asyik melantak je apa yang kau nak kau terpaksa la terima akibatnye...hehe...assalamualaikum..