Friday, February 03, 2012

TIPS BAWAK BAYI BERCUTI..

Assalamualaikum..

Baru-baru nie ada dapat email... cik puan peng'email' mintak tolong ahkak bagi tips sikit lebih kurang cemana nak bawak bayi bercuti memandangkan ahkak ko ni kononnya selamba bawak baby gi cuti-cuti..hehehe... 

pertama: ko kena slamba.. tibai dan belasah.. hahaha..

ok tak kelaka.

Jom kita tengok sikit tips yang aku rasa boleh nak dikongsi.. my style lah yeh..



1. Beli bubur instant. hahah.. dulu aku tatau.. tapi before aku gi Hong Kong aku dah risau sebab Amaani kecik lagi.. bih kurang 11 bulan umur dia masa tu... budak besar tu confirm dah makan.. so pegi pulak negara yang susah nak cari Halal Food.. aku dah terpikir nak bawak rice cooker... memang bawak, tapi guna sekali jek..hahah... so bubur nasi instant tu berguna lah jugak.... aku lupa brand apa.. tapi korang boleh carik lah kat hypermarket ada jek... bubuh hot water.. biarkan 2 minutes, siap! tapi jangan lah letak perencah tu banyak2... sekadar ada rasa sikit sudah.. 

2. Bawak Food untuk baby seperti biskut-biskut tu.. budak kan suka mengunyah-ngunyah.. biskut tiger ke.. biskut heinz ke.. belasah jeklah.. silap-silap orang tua ganyut macam kita pon boleh tibai biskut dia T____T

3. beli container yang bertutup.. in case anak ko kecik lagi.. boleh bawak cereal tu.. bawak air panas kemana-mana.. container tu make sure yang boleh letak sudu kat dalam tu.. ada kat entry aku yang lepas-lepas pasal container tu.. 

4. kengkadang budak ni bukan nak makan sangat.. tapi nak menyusu je lebih.. sebab menyusu pon buat dia kenyang jugak.. so make sure ko beli milk powder dispenser kalau tak silap aku nama dia.. aku suka yang ada 4 ruang sekali tu.. so boleh buat 4 kali.. 

5. kalau pegi negara yang susah nak cari halal food tu.. nak beli rice cooker kecik cinonet tu pon boleh.. tapi leceh lah.. ko rajin ke nak bawak beras? haha.. tapi boleh jugak apa salahnya.. kecik je... pastu beli sekali mushroom soup instant tu.. masa masak bubur nasi tu, ko curah je sikit mushroom soup tu.. siap.. boleh letak dalam container untuk dibawak berjalan-jalan ;)

6. pastikan bekalan diapers mencukupi.. selalunya kalau pegi holiday, aku lebihkan diapers pants.. senang sikit... agak-agaklah kalau kau keluar sehari suntuk, bawaklah dalam 7 keping.. so kalau bercuti 4 hari.. bawaklah 28-30 keping.. just incase tak cukup, pegi jelah beli..hahaha

7. bawak baju yang selesa dipakai dan cantik dipakai..hahahaaa... setiap kali keluar (holiday di tempat orang) dah tentu keluar dari pagi sampai petang or malam.. so bawaklah persalinan 2 pasang.. mana lah tau.. terberry ke apa kan..

8. kalau bercuti, aku usually bawak bag galas untuk letak segala susu, botol, baju baby.. pastu suruh apak dia yang galas.. hahahaaa.. idok ler dia malu nak galas bag ala-ala gegirl.. eh tapi aku mana penah ada bag galas baby yang gegirl-gegirl.. Pak Radie tak bagi.. hakhakhakkk.. eloklah tu.. dia pon yang nak kena hangkut..

9. pastikan bawak stroller.. melainkan setakat dukung budak berat 10kg ke atas tu no hal bagi korang. dipersilakan lah.. tapi budak nak tido.. so biarlah diorang selesa ;)

10. wet tissue mesti sentiasa di bawa.. sangat penting.. sebab mana lah tauuuu.. tak jumpa toilet.. boleh ko tala lap bontot dia kalau terberry.. darurat hahaha... kang makan tercomot-comot senang ada wet tissue..

11. bawak set mandian yang kecik-kecik tu.. campak dalam bag sekali.. jangan lah gatal nak angkut yang besar2 macam mandi kat umah plak.. bawak yang kecik gila tu jek.. ringan sikit..

12. pastikan jangan lupa bawak ubat-ubatan masa pegi bercuti.. ubat utk anak-anak paling penting.. kita taktau negara orang.. mana tau demam ke apa.. macam masa aku gi Bandung haritu.. Amaani baru 7 bulan kot? dia boleh demam pulakkk.. erghhhhh... meragammmm jek... kadang kalau temp. panas sangat.. ko perlukan ubat apa tu? yang masuk kat vontot tu.. tu lagi mujarab.. so bawak lah siap-siap yer.. 

13. kalau baby kecik lagi.. bawaklah carrier.. sebab tak semua tempat sesuai nak usung stroller.. mana tau ko nak jalan memalam gi pasar malam ke atau tempat sesak-sesak.. pakai carrier je senang ;)




ok lah.. rasanya tu jelah kot nak share.. mungkin ada yang tak cukup lengkap.. boleh lah suggest ;) 

semoga tips ni membantu anda yang ada baby..





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

13 comments:

saya tak tipu.... said...

kalau nak lagi senang,tinggalkan jer depa!!!kwang,kwang,kwang...

kakchik@ella said...

elehhh .. bukan bb je, yg dah tua2 mcm KC ni pun suka bwk wet tissue sana sini ..

hatim a.r said...

yang paling penting; BAWAK SUAMI.siapa yang nak angkat stroller tatkala menaiki train? siapa yang nak berdiri coverline tatkala anda mengelap bonts bayi anda di khalayak ramai? ya itulah gunanya suami hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

penah sekalije bwk amana jalan dia berry dalam flight..pulak jenis yg kalau berak mcmla ada kucing cakar bontot menjerit2 tak hengat..

Qaseh Suhaida said...

tak sanggup nak bawa rice cooker
instant je lahhh senang, cepat & mudah.

IdaShazana said...

risau jugak bawak baby berjalan jauh

Anonymous said...

Bg yg muslim jgn lpe bw yassin..penting tu :)

Shasha Catering said...

Tips yang bagus ;)

Aya Ariel said...

betol2..takder idea dah nak tambah..huahuahua..semua ko dah bagi..

JMR said...

ok ok..saya save tips ni utk kegunaan 3,4 thun lg..heheh

Anonymous said...

wahhh..berguna sgt tips2 nie.
time kase kak..muahhh :)

aishah jamrek said...

thanks for the tips..hehe..saya dah try bubur instant tu n taste not bad..lepas ni boleh la guna tu je kalau travel.. (if saya ada baby lagi..huhu)

Anonymous said...

Vicks or myk angin xkesahla brand ape cm yuyi cm limau ker.in case baby kembong @ sakit perut.perubahan cuaca kan.nway good ntry sis :)