Friday, February 03, 2012

Macaroni Goreng.

 Sila jangan guna kobis purple.. nescaya macaroni korang akan tukar kaler purple selepas 4 jam.. muahaha...

Aku takpe, sebab itu je sayur yang ada dalam petiais..

 Nampak menggiurkan.. tapi menggiurkan untuk Amaani sahaja.. sebab tekak aku tak lalu sangat tiub basikal nie... tekak melayu sejati ler katekannn... 


 RESEPI MACARONI GORENG

1/2 paket tiub basikal macaroni (dicelur dan ditoskan)
1 keping dada ayam di potong dadu
sedikit minced meat
1 biji bawang merah (dipotong dadu)
4 biji bawang putih (ditumbuk)
1 batang carrot di racik halus
sedikit sayuran yang logik lah.. tak yah lah kobis purple ni yek
1-2 biji telur
1-2 sudu cili kering blend
cili sos
tomato sos
kicap 

CARA-CARA
Panaskan minyak, tumis bawang merah+bawang putih hingga wangi, masukkan 1-2 sudu cili kering blend.. kacau hingga masak, terjunkan ayam/daging.. letak air sikit... dah masak terjunkan sayuran, gaul rata. pecahkan telur.. tabur garam secukup rasa... masuk segala cili sos, kicap... 
terjunkan macaroni.. gaul rata-rata... sampai sebati.. 

pastu boleh jerit "Amaaniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, Makan!!!!" konpom dia campak semua mainan sebab nak pergi mendapatkan makanan.. pastu dia jerit "Katakkkkkkkkk, matannn!!" "Papaaaaaaaaa Matannnnnnnnnn!!"
*super comel panggil Kakak, Katak*

Amaani juara sebab dia makan paling banyak.. tiub beskal ni aku kerat2 sikit.. tengahari sepinggan.. petang dua pinggan.. siap tambah hahahah... 

Alhamdulilah dia senang makan.. sementara dia boleh dan suka nak makan, aku bagi je.. sok2 dah besar macam Acih, semua tanak... :(

sampai stim-stim dapat makan..muahahhaaaaa... 

Katak mana tanak makan ke? aku tengah tos kan macaroni Acih leh sound sambil tutup hidung "Mama, bau apa nie???? busuk"... duhhhhhhhhhh.. rebus macaroni ko kata busuk????? homaigod Acih...

"Kasih tak makan macaroni goreng, Kasih makan macaroni sup jek.. mama boleh buat?"

"Baiklah anaknda, sup pon sup lah, ko tak makan siappppppppppp!!!!"

aku buat sup bodoh je.. janji macaroni ni berendam dalam sup.. siap nak kena basuh pulak macaroni ni hah.. anak punye pasal, buat lah dua tiga kali keje sikit, janji makan.

"Kasihhhhhhhhhhhhhhh sini, makan ni, macaroni sup"

*muka monyok*

"Macaroni sup kan? sup macam ni kan kat School Krista masak tu??"

"Bukan putih macam nie, dia putih pekat lah mama"

"Wateva lah Kasih, tak reti dah mama, makan je tu jangan banyak bunyik"


*****************************************

pastu nampak dia dah golek-golek tengok tv, aku jeling mangkuk tengok licin.. bagus... tau pon takut..

pastu jerit lagi "Kasihhhhhhh, dah makan, mangkuk angkat letak dapur.. jangan nak main tinggal je"

*muka kelat terus bangun angkat mangkuk letak dapur*










Amaani perot dah kenyang 
























sibuk mengalahkan menteri


















ke hulu ke hilir

























tapi aku tak daya okeh


























perot dah kenyang kan


























tapi masih mahu ini









































sambil tengok tv.. hati manyak sinang... 









EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

33 comments:

my everything said...

sonoknyeee la tengok si amaani ni tau!!!!!!! sunggguh geramm

Nur Zakiah Zahri said...

Bulaattttnye peyot Amaani Kak Filla....geram tgk......

aishah jamrek said...

cute lah amaani!

Sue Sakarnor said...

habis ke roti tu? kak filla, per kate next entry cer bg tips camne nak pilih kindergarden untuk anak. TQ. :)

Deqna said...

memang geram sgt2 lah ngan amani ni.. mataaan jer dia ni... comel sgt

suehaida_84 said...

tembam nyer amaani.............kuat matan...:P

zana said...

terjungkit2 bahu saya tahan gelak tengok amaani..tapi makan macaroni je mmg tak kenyang pun..saya pun lepas 15 minit makan macaroni tu kena makan benda lain pulak..tak tahan lapar..

mizlynaibrahim said...

kakak i pon pgl tu tiub basikal,aritu tnye ko nk mkn speghetti ke macaroni sambil tnjuk die.. die ckp..eyh xnk la macaroni ni cm tiub beskal

nalsweet said...

haha..sgt cumils ini budak!!
amaani..i adore u!! ;)

Nurul Atika said...

babam nye amanii..comel nengok die..kuat makan plak tu.hihi

Anonymous said...

alah amaami oiii.cubit peha kang :D

Anonymous said...

seronok nya Amaani melantak !! hahaaa, kak mesti ko paling shappy bila anak2 makan licin pinggan kan.. ;)

Anonymous said...

stylelah Amani....

OmbakBaik said...

pipi dan rambot nye ...comelssss

Anonymous said...

eeee....rs mcm nk "mataannnn..." amaani.....=)

Zareene Saifuddin said...

hiii...seronok la tengok si amani ni makan... padan la muka ko besar talam dek oiii....comelll.... amani ni sama cam anak akak canaz tu... makan jek kejanya...

nasazfrog... said...

boleh cuba ni....

Mama Tuah Melaty said...

Bila anak suka makan, mesti mama dia pun semangat nak memasak kan. Best tengok amaani lalu makan. Comelnya lah amaani nih..

Mooniqueen said...

Sis saya sampai bagi anak supplement untuk selera makan...susah sgt nak makan..suke bende bukan2 je..bender mengenyangkan susah sgt..mcm ne ae?

Azrine Aziz said...

ARGGGHH geramnya Amani ni...gebuuuu betul ^luv u dik^ ;)...mesti ikut wan dia ni putih gilerr kulit

Intan said...

mak aih...manyaknyer mkn si amani nie..tak mcm kasih,hehe..tp, maintain comel..,hehe

Liyanaroxx said...

tembamnya paha amaani...hahahaha comel sungguh muka makan roti!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

biarlah dia makn..itu pun nampak dah susut sikit sbb dahmakin tinggi..dulu lagi gemok

chocolatomuffin said...

ala comel amaani..harapla bby 2nd saye ni mcm amaani..bestnya..sebab yang 1st tu dah mcm acih je gayenye..makan memilih..jenuh nk kejor suh die makan..

chocolatomuffin said...
This comment has been removed by the author.
ratna said...

Geramnya tgk tangan & peha diaaa...

cik loliy said...

sweet je amani ni..geramm okeh!!
hehehe

amy said...

hahaaa..comel nya lahhhh amaaniii nih...terliur tgk amaani makannn...

amy said...

ohh btw,saya nak mntk izin copy gmbr amaani.nak review blog kakfilla.kalo x boleh sy padam nnt.tenkiuuuu;)

akuorangsakit said...

Sedapnya!One of my favourite food.Kirim salam kat si comel tu.Makin semangat dia :-)

Anonymous said...

ala kak cian acih.. muka pun pucat je.. da makin kurus da..=(

Aya Ariel said...

xpe lah kak..anak2 ni..selagi dorang berselera..jgn lah disekat2..bagi jer dorang makan..janji jgn sampai pecah perut..

patot laa amaani tembam..makan byk..muahahaha...bagus nak..membesar bagai juara okeh!!

Sue dbp said...

amaani dahi luas..insya-Allah bijak ni nanti..hehe...