Thursday, February 09, 2012

Cendawan Masak Lemak Cili Api

Hehe.. macam trademark pulak.. asal petang je MAKAN... sebab memang haku tengah lapar kalau petang-petang nie.. so bila citer pasal MAKAN terubatlah jugak bijik mata nie tengok MAKANAN... eh, ke terseksa? hehehe..

RESEPI

2 pack cendawan apakebenda tah nama dia
1 bungkus santan or 1/2 kotak santan kotak
8 bijik cili padi (ikut tahap kepedasan masing-masing)
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup, kalau takde, hantam serbuk kunyit je
2 bijik bawang merah
1 cekup ikan bilis (ditumbuk lumat)


CARA-CARA
tumbuk bawang bersama cili padi, kunyit, garam.. hentak-hentak serai..pastu panaskan periuk.. lambak je bahan tumbuk dan serai..dan bubuh air.. kacau dan kacau.. masuk sekali ikan bilis tumbuk tu sikit.. kacau dan kacau.. masuk santan, kacau dan kacau... masuk ler serbuk perasa kalau nak.. rasa kuah..biar lama-lama sikit.. but jangan tinggal.. nanti santan pecah, tak lawa...kalau ngam jek rasa dia.. campakkan cendawan.. kacau rata.. then tutup api.. 

beselera Acih makan.. jangan tak tau.. Acih yang memilih makan tu.. kegemaran dia ialah masak lemak cili api.. tak kisah lah dalam tu ada apa.. dia bukan makan pon benda dalam tu.. tapi dia suka kuah jek.. licin pinggan Acih ;)

So yang tak pernah cuba.. boleh cuba.. senang jek.. dan sedap juger.. 





ada nak mintak tolong kat u olls nie.. siapa pernah pegi Ho Chi Minh Vietnam? Wan nak gi sana nanti... diorang pergi 6 orang.. so nak tanya sebab dia nak pakai transport dua hari nanti kat sana.. cemana yek? ada lah email sorang nie.. tapi dia charge mahal gila.. USD plak tuh.. perhead okeh! memang cenggitu ke? ke korang ada boleh recommendkan ke apa ke.. boleh booking siap-siap from here ke cemana... Sebab diorang nak buat budget.. so kalau boleh dapat harga terus, lagi bagus.. 

 day 1 - Mekong River dan kawasan persekitaran
day 2 - Cu Chi Tu

Wan nak guna transport tu 2 hari utk ke tempat-tempat seperti di atas.. rombongan 6 orang.. 

sekian terima kasih kalau ada yang boleh bantu ;)






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

17 comments:

~ rusila ~ said...

Kalau cendawan kukur, laaaaagi mabelesss.... pas tu terai plak masak lemak kulit rambai, bacang cincang.... perrrggghhh...!!! sodappp....

♥ Elin ♥ said...

kalau tambah hiris daun kunyit dan belimbing kecik tuh laaaaggggii shheeddaaap!

Anonymous said...

Hi Filla,

Dekat Vietnam ni kena berhati2 ya. Orangnya kebanyakan ganas2. Baiknya, Wan booking je package yg ada sekali tour guide.

Di vietnam mmg mereka guna US Dollar utk jual beli. Ada juga duit vietnam kat sana, tapi money changer kat msia and spore tak jual vietnam dong. So, sebelum pulang, jgn bawa balik apa2 wang vietnam ya.


If not, minta tolong hotel yg wan stay utk arrange transport tu.

Sally

NenetPenne (NP) said...

kat sana depa pakai USD
nak pakai duit depa boleh, tapi pinar2 nak kira DONG tu..
pegi dulu under persatuan so tak dapat nak nolong tapi sibuk nak cakap jer..

pegilah HOCK ANN... kat sini bykkk baju kurung lawa2... kalau amaani pakai mesti comel tau...

pegi MARKET BEN THARN pun hokay..

filla berani ke masuk chu chi tunnel yang sempit2 tu?

Anonymous said...

saya dah ke hcm,vietnam. kurang suka tempat tu. staff di hotel or restoran agak ok. cuma taxi driver, tukang stamp passport di airport dan beberapa org kat tempat beli belah tu agak kurang ajar and asyik nak cekik darah bila jumpa pelancong.

Sally

GreenJade said...

wan kite baru blk trip vietnam selasa lepas..trip 4D3N cuma RM1300+/pekej muslim..mmg berbaloi..tak payah nk pikir mana nk cari transport mana nk cari makan..sume rate included..

sediakan Dong (matawang vietnam) bcoz kalu guna Dolar, dorang mark up tak hengat..i soping sume guna DONG lebih murah.

kalu nak..ade next trip, middle march...if berkenan nnti kasitau kite..sok lusa baru nk updaload gambo2 g vietnam tu hehe

mamasuri said...

menarik jugak letak cendawan...
akan ku cuba ...hehehe

SURIA AMANDA said...

filla..kat sana transport dan sebagainya mmg urusniaga guna USD..lg satu pesan ngan wan sila berhati2 sebab diorang suka mencopet..beg tangan biar ke depan kita jer dan digalakkan guna sling bag..adalah rugi urusniaga guna dong..

azanadia said...

salam kak filla.setakat ne saye every 2 months akan berulang alik ke vietnam untuk beli kain for business.dun worry ckp ngn wan,vietnam selamat.behati2 tue memang la penting.saye ade orang yg boleh guide tuk g cuchi tunnel and mekong river..orang vietnam tapi boleh cakap melayu.orang tue boleh amik wan and group di airport jugak.saye bagi email and no fon ye.

email:alyminfr@yahoo.com
no phone:+84 1286826148/+841218747096(anak buah hjh basiroh)

any info's,insyaallah sy boleh tolong:)

Alyn Aellynn said...

Kak filla g la singgah blog saya. Ada update my trip masa cny tu kt vietnam. Http://aellynn.blogspot.com.

Day 2 @ chu ci tunnel
Day 3 @ sg mekong.
Yang lain tu g city tour and hari2 abiskan masa kt benh than market je.

Contact person kt kl pon ada, kt sana pon ada.

Saya amik full pakej.

Cik Bambam said...

dpt cendawan kukur lg sedap lar kak fila oi~!!! huhuhu..

p/s: x pernah sampai vietnam..x dpt nak nolong..

Shasha Catering said...

Hmm... Sedaap ;)

miSsMawar... said...

cantik jer ghope kuah lemaknyee... licin berkilat.. ehhehehe

FeezaAkashah said...

sy dah penah p.. masa tu p 5 hari... best tau masuk chu chitunnel tu... sempit hihih... mekong delat pun best... ben than market tu sgt best sbb baju murah2... nak join wan pegi boleh ^_^ oh ye better ambil tourist guide siap2... senang sbb restoran halal sgt limited...

Anonymous said...

saya ada ikut somi taun 2002.dia keja sana masa tu.dia tipun ajak dtg vietnam.saya g seminggu.mmg guna usd kat sana.mknan halal kat ho chi min byk,tpt lain limited.
rezeki kitaorg jumpa org vietnam kat masjid yg rekemen telekong murah.elokla filla carikan wan sesiap tourist guide.anyway,selamat bercuti ye wan.

Akemi said...

acih sme ngn auntie la..auntie pon suke cendawan masak lemak cili api n ape2 aje yang msk lemak cili api... mkn ngan nasi putih mmg TERBAEEKKKK kan acik..uhuhuhu

jUliANa^sAlLeh said...

Kak Filla,

kitorg br g Dec aritue..dlm 12 org camtue..we olls student pjj..amik ngan Syazwan @ wenkt..best!!!makan, hotel, sight seeing sume included.. :) price pon reasonable..leh nego..

Syazwan Zanini - 014-2964440
www.wenkt.com

btw, sane mmg gune USD..tp mase we olls pegi, die tanye nak USD/DONG/RM...kami pilih Dong, sbb USD diorg dapat extra tao...so, kami bwk calculator besar gabak wat kekire.. :) lao duit abis kami gune RM.. :) tp best sbb murah giler~~~~~~* bju kurung manik2 lebat just RM50 jeks.. :)