Monday, February 13, 2012

Makanan Orang Putih

Ya ampun.. i tell u, ni dinner bila tah.. last week kot..haha.. punye lama simpan.. sesekali bosan makan nasi kita makan western pulak yer.. 

Paling lah kacang tanah nak prepare benda ni hahah.. tapi sedap ;) biasalah.. tong sampah kalau becakap memang hover..

lumur dada ayam / chicken breast w/o bone tu dengan knorr BBQ Traditional nye sauce tu.. buh honey sikit.. garam sikit.. black pepper sauce sikit.. kalau ada lada hitam biji-biji tu lagi bagus.. tumbuk je sikit lumur sekali kat ayam.. siap!

panaskan pan, letak olive oil sesudu dua.. tepek je ayam nie.. tebalikkan.. dalam 10 minit siap! bau dia merebak ke satu blok kejiranan.. hahahaaaa...

sayuran tu lantak ko lah nak buat apa.. aku rebus jek kentang, carrot, broccoli tu.. buh garam sikit kat air nak rebus tu.. 

cuma aku tak khatam lagi buat black pepper sauce nak curah atas ayam.. eh senang kan? cuma aku takde bahan masa tu.. macam ni pon dah sodap.. cicah cili sos.. siap ;)


nampak? jangan risau.. walaupon tebal, tapi well done bebeh!!! 

*burp*

oh buat yang taktau.. i'm on diet... dah 2 hari start..hahah.. target ialah nak buang 3 kg.. makan nasi cuma 2-3 sudu je boleh.. tak nak air manis utk breakfast.. minum air kosong.. kita tengok berjaya ke tidak ;)








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

19 comments:

kakchik@ella said...

alahai Filla .. Filla kurus je dik. KC ni lain ler .. kurus berisi. Nak gak buang 3kg tapi semangat nak makan lebih derrrr. Caman? Hihihi.

iLiAiSyAhkaDir said...

sedapnyer =) sedapnyer... lapar balik dah nie

Aya Ariel said...

wowww...sedapnyee...

mudah2an berjaya..gudluck~~

Miss Moon said...

aku rasa nko kena wat entry pasal apa nko rasa nko gemuks sebab aku nampak nko slim je hiksssssss

nih misi utk nko kay

apa bukti yg aku sudah gemuk

part apa aku nak kuwus kan

hahhhahaha walhal aku yg tingin nak tahuuuuuuuuuuuuuuu

nana said...

Nak style saya makan tapi tak pernah lebih 45kg tak..Mmg la lain org lain caranya..lain bdn lain gayanya..tp saya dh amalkan sejak umur 18 till now..tak lebih 45kg dgn tinggi 160cm..

kalau cakap nanti org kata riak pulak..kalau nak tau je baru saya kabo..tanpa mkn pil@sebarang ubat kurus..

Ain said...

nana...nk tau..meh la share kat cni...;)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

jogging jangan lupa k

kelipkelipchumel said...

waaahhh...dapnya nampak.sgt mudah lak tu.moga berjaya nyahkan 3kg itu dari badan kamu sis.

O'gosh said...

sedapnya...mana gemuk ..watpe la nak diet...nanti kurus sangat x cun plak..

kelipkelipchumel said...

nana...sila gitau...nak tau...

Natasya Naslin said...

pehh sis .. nice da tu ..
next time leh share2 .. haha =p

lapaq lak da .. >_<"

Mooniqueen said...

Saya ni tinggi 155cm je berat pun 45 kg je semua org ckp kering.. Tp sy sedang berusaha. Nak gemok sikit atleast 50 kg..

Shinnaz Ahmad Rasid said...

filla, ko kan dah kurus!! Nape ko nak kurus lagi niii! Ishhh...risau lah!

Cik Amoi. said...

Sayur2 tu kalau nak lagi sedap, lepas rebus. masok dalam satu bekas yg bole masok oven/microwav. then toskan. tuangkan mushroom soup campbell ke, carbonara sauce prego ke, then baked dalam oven for 15 minutes. yummy! senang + sedap!!! :DD

Miss Anne said...

trus rasa nak masak roasted chicken lps tgk gmbr ni ok! hehe..
yelah..kak filla mana ada gemok pun.kurus je..lain lah macam sy ni..hehehe..

Miss Anne said...

trus rasa nak masak roasted chicken lps tgk gmbr ni ok! hehe..
yelah..kak filla mana ada gemok pun.kurus je..lain lah macam sy ni..hehehe..

Zaidatul Akmal said...

kak filla target nk buang 3kg tu dlm selang mase berapa lama? sy pon tgh diet ni.. chaiyok2!

nana said...

breakfast nak amik heavy pun xpe..air manis sikit pun xpe..sebab nak kerja guna energy tu semua balik..lunch makan biasa2 je..sbb rasa kenyang lagi..kalau mkn heavy nanti nak sambung keje ptg mengantuk melampau..malam pun kena makan utk alas perut..kalo lapa xleh tido..

saya pagi je minum air manis..lepas2 tu minum air kosong je..tak pun jus..jgn pulak nak tido bantai air manis2..nak tido tak guna byk tenaga pun..better minum susu sblm tido..saya tak campur gula..kalo bdn saya mesti terkentut2 minum susu..esok pagi sng nk beri..

oh ya..pastikan pagi2 beri..saya wajib amik breakfast sbb nk beri..minum air kosong bgn tdo pn ok..ada org takut nak mkn pagi sbb takut sakit perut pagi2 katanya..saya pulak risau kalau tak sakit perut pagi..toksin2 harus dibuang..lagipun isi perut harus di topup =P

sejak umur 18 saya cuba makan ikut sunnah Rasullullah..yg selalu saya ikut kalau mkn haiwan darat saya tak mkn haiwan laut..begitu jugak sebaliknya..bila campur2 saya dapat rasa perut sebu dan makin tebal pulak..eh tapi time bbq dgn raya dgn kenduri ssh pulak nak ikut..main taram je smua =(

saya minum stgh jam sblm mkn..then agak2 1 jam lps mkn baru minum blk..lepas mkn saya tak minum susu..susu saya mkn dgn roti je..minum susu dgn buah pun tak elok..tapi ramai gak kwn2 sy yg diet buat ni..katanya nak khasiat susu dan vitamin c buah tu kan..ekceli vitamin c tak larut dlm lemak ye kwn2..tak efektif pun vitamin c yg di ambil tu..try air sunquick campur susu tgk apa jadi air tu..

biasanya saya mkn sampai saya rasa kenyang..tp bkn la kenyang melampau..sampai perut dh refuse utk disuap makanan lg..kalau mkn sikit perut still lapar & mula la nak mengunyah biskut la kuih la cikedis la kepek la..makanan ni kan byk gula..lagi2 benda ni diproses kan..mesti la ada campur MSG bagai..stok biskut mmg saya takde..dan saya tak biasakan diri utk kudap2 kepek ke apa..

kalau tengah suka makan apa makan sampai muntah..dulu dekat rumah ada akak jual nasik lemak mmg sedap melampau..almost hari2 makan..skrg bau nasik lemak dgn sambal tumis pun can not go dah..ni laki saya yg train macam ni..

suka makan kepsi..1 set pada saya tak cukup..nak 2 set..laki saya suh makan 3 set..sate pun camtu..10 tak cukup..20 ok la utk saya..laki saya bagi 30 suh habiskan..sebulan saya taknak mkn apa2 yg berbau ayam penangan sate 30 cucuk ni..apa yg saya suka makan dia akan bagi makan sampai muntah..sampai nak bau pun tak lalu dah..skrg mkn cekodok dgn nasi goreng pn dh ok je..

skrg laki saya offer mkn apa2 pun saya taknak sgt..dia kata saya la satu2nya manusia yg dia bwk gi pasar mlm/bazar ramadhan/tmpt byk makanan tapi balik xnak beli apa2..plg2 pn beli buah je..

setakat ni tu je yg ingat..nak ikut ke tak terpulang la kan..badan masing2 tak sama penerimaan kan..tapi try ikut cara makan rasullullah tu..mmg perut tak buncit..cuba try test............

Anonymous said...

Ni care plg cincai nk bwt blck peppr sauce. Saute onion n garlic,biar garlic tu perang baru mskkn air,kicap manis n black pepper yg tumbuk. Mskkn tepung jagung n chic stock. Settle. Ni la blck pepper org bujang haha. Nk recepi yg betul2 ori pun ade. Huhu