Thursday, February 16, 2012

Email Tentang Cinta.

assalamualaikum..

xtau mcmana nk mula... maaf ganggu akak.. sy da buntu sgt2,xtau mana jalan penyelesaiannya... mungkin ini kisah paling bodoh dlm hidup sy skang ni kak.. ni jadi 1 mimpi yg sentiasa ganggu sy.. sy da bosan mcmni kak.. sy da penat.. tp xtau mcmana nk hentikan.. perkenalan sy dgn wan bermula masa sy baru melangkah ke ofis baru.. diawal2 lg sy akui, sy sedaya upaya elakkan utk dihimpit mana2 lelaki.. mungkin kerana fobia dgn kisah lama.. tp, bila makin hari x putus asa wan berhajat tumpangkan sy balik.. sy trima sbb da xde alasan lg sy nk elak.. utk pengetahuan akak.. wan da berkahwin da hampir 5 thn,tp blum dikurniakan cahaya mata.. bukan itu yg menjadi punca utk kami rapat.. mungin kerana sy memberi ruang dimasa hati ni dilukakan.. itu menjadi masalah pd sy sekarang...

untuk pengetahuan akak jgk, wife wan da pn tau tntg ni.. malah 1 ofis kami da sedia maklum tntg ni.. tp,entah kenapa hati ni keras utk bertahan disisi wan.. wife wan pernah datang ofis utk jumpa sy,tp kebetulan sy baru turun.. kemudian wife wan call ofis cari sy.. sy da kehilangan kata2.. malah, wan sentiasa bg sy kata2 utk sy bertahan dan wan akan uruskan wife dia.. tp skang da hampir setahun.. selama setahun ni, sy memerhati kebahagiaan dia tnpa sy ggu masa dia bersama wife dia.. tp, hati sy bgi disiat2 bila penipuan demi penipuan yg dibuat.. sy salahkan diri sendiri kerana hati yg 1 ni dikorbankan lg utk dilukakan.. sumpah kak, sy da berkali2 cuba undur diri.. tp wan sentiasa muncul depan mata sy.. sy da mengelakkan utk reply smua msj dia.call dia.. tp dia sentiasa ada.. sy da buntu mcmana nk buat wan supaya x ggu sy lg.. percaturan utk membahagiakan diri sendiri dari kemusnahan org lain.. tu bukan impian sy kak.. saat skang ni pn, sy da xtau ape lg jalan yg patut sy buat.. minggu lepas, utk buat dia benci sy.. sy nmpak kain baju wife dia dlm keta masa amek sy.. sy gunting kain2 tu depan mata dia kak.. masa tu perasaan sy cuma nk buat dia mrh sy,dan berhenti cari sy.. tp jangkaan sy silap kak.. dia x marh pn.. malah dia katakan pd sy walau ape pn jadi.. dia akan pastikan dia akan tinggalkan wife dia.. Ya Allah kak, tu bukan niat sy kak.. sy da habis buntu.. xtau mana arah sy nk tuju..sy da xtau nk bercerita dgn sape kak.. sy da xtau ape jalan yg sy nk lalu sekarang ni.. tolonglah beri sy sikit jawapan ape yg perlu sy buat lg kak.. 
sy mengharap.. terima kasih.






Ok itu email dari sorang lagi... sorry lambat nak publish.. sebab masalah cintan-cintum ni aku pon bukan reti sangat kan.. tapi tak boleh pulak nak biarkan je.. sian pulak.. at least kalau publish kat blog.. boleh jugak orang lain tolong bagi nasihat ;)

Sebab dah selalu sangat bagi pandangan.. aku dah tak reti nak bagi pandangan apa lagi.. adik boleh cari previous entry ahkak ada tips nak pulihkan semangat.. nak lupakan kekasih.. semua ada.. tapi sila godek sendiri.. hehehe... 

Kita panggil peng-email ni Adik jelah ye.. Dari apa yang adik cerita nie... sebenarnya tak lah susah sangat nak diselesaikan.. cuma sebab yang menanggung tu adik kan.. jadi bila benda dah melibatkan hati dan perasaan nie.. yang senang tu boleh jadi susah untuk dibuat.. 

Pokok pangkalnya hati.. ahkak rasa adik cakap dah cuba sedaya upaya nak blah dari dia tu.. tak cukup sedaya upaya lagi dik.. dalam hati ada cinta.. so perlakuan dan niat tidak sejajar.. yelah.. adik kata adik cuba ignore dia cuba nak tinggalkan dia.. tapi niat dihati tak 100% lagi sebenarnya.. sebelum nak memutuskan hubungan tu.. tak boleh 70%.. 92%.... 99.99% pon TAK BOLEH... kena 120% memang betul-betul NAK PUTUS.. then baru boleh berjaya... kalau mulut kata tak nak, tapi hati kata nak memang susah lah dik..

Yang Jantan opps sorry.. Yang si Wan ni lagi lah tak boleh pakai.. baca tak email-email masalah pembaca sebelum nie? haku rasa majoriti semua jantan macam ni kan? AMBIL KESEMPATAN!!!! mulut manis.. pandai janji.. pandai cakap.. Dik, dia kawin dah 5 tahun.. pastu siap cakap NAK CERAI kan wife dia demi adik.. baper lama??? dah 1 tahun.. kenapa tak buat???? Kenapa adik boleh tengok lagi gambar-gambar kemesraan diorang????? hahah.. adik sendiri dah tau sebenarnya yang dia sayangkan wife dia... cuma adik ni jadi cair dengan ayat-ayat manis jantan nie je... sebenarnya dia dengan wife dia mesra je.. takde masalah pon.. so kenapa nak tunggu????? adik rasa Suami macam ni ke yang paling sesuai MELINDUNGI adik??? nak ceraikan wife dia sebab adik.. pastu esok kalau dia kawin ngan adik.. dia jumpa orang lain.. boleh lah nak ceraikan adik untuk orang lain pulak? OMG. 

Kalau betul dia nak cerai wife dia.. dah lamaaaaaaaaaaa dah dia buat.. cerai kat tangan lelaki.. faham? kalau rasa-rasa tak boleh nak lari dari lelaki ni sebab korang satu office.. mintak je tukar.. jantan memang tamak.. sekali 2 orang dia nak sapu.. TAMAK!!!!  sana sayang sini rindu.. fak u lah. 

Dan perempuan selalunya suka emo lebih.. suka merana... suka rindu lebih... suka fikir macam-macam.. dik ko ingat lelaki ada ke masa nak pikir semua tu? depan kita memang pandai becakap.. dia dah blah tu... dia dengan kehidupan normal dia... kita ni perempuan.. baik depan mata or dibelakang mata.. kalau dah suka tu memang ingatttttttttttttttttttt je.. kesian kan?

Lagi satu akak nak cakap.. adik betul ke adik salah ke.. orang takkan salah kan wife dia dik.. orang tetap salahkan ko jugak.. orang takkan salahkan lelaki tu dik.. walaupon sebenarnya dia yang bagi harapan kat kau.. orang akan kata.. "eleh, lelaki biasalah... boleh kawin 4" .. lelaki kalau nakal pon orang anggap comel.. siapa yang buruk? adik jugak.. tu kat office semua orang dah tau pulak.. adik sanggup ke jadi bahan gossip orang mengata... sabar ye dik... nampak tak kat sini sekarang siapa yang untung siapa yang rugi???? 

Lagi satu akak nak tegur pasal adik pegi gunting baju wife dia semata-mata nak buat boyfriend adik tu MARAH... dik, kalau ahkak lah jadi boyfriend ko dik... akak tido malam senyum je... sebab apa yang adik buat tu sebenarnya bukan buat dia marah... tapi lebih menunjukkan adik CEMBURU kan wife dia....kalau ko gunting baju boyfriend ko tu ok lah jugak... 

Sebenarnya benda simple.. tapi kita yang complicated kan.  tapi kita tak sedar.. eh kengkadang kita sedar, tapi kita tak nak jugak sedar.. akak mintak maaf banyak-banyak kalau apa yang akak tulis ni buat adik terasa... tapi kadang-kadang bila kita dilamun cinta nie.. kita selalu tak sedar.. kadang kita nak orang nasihatkan kita.. tapi kita tak pakai satu sen pon nasihat tu.. sebenarnya yang kena bertindak bukan orang lain, tapi Adik sendiri... jantan tu ko memang tak leh buat apa.. dia memang bangsa menggeletik je aku tengok... 

Kata omputih, It takes two to tango.... 

Kata orang melayu, Bertepuk sebelah tangan tak berbunyi.. tapi kalau ko tepuk kat paha. dia bunyik gaklah.



Lupa kan dia.. Redho dia bukan jodoh kamu... Percaya kepada jodoh dan pertemuan... Biarkan dia bahagia dengan wife dia.... Tukar tempat kerja.... Berhenti kerja dan cari tempat kerja lain... Mulakan hidup baru... Tukar nombor telefon.... Pindah rumah.....

dan paling penting..

Pulang kepada Allah.. banyakkan berdoa.. dan minta Dia damaikan hati adik dan temukan dengan lelaki yang baik untuk adik.. percayalah, lelaki tu bukan lelaki yang baik untuk adik.. 











EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

42 comments:

Anonymous said...

Dikkk. Betullah kata our sister nih. Pokok pangkal hati. Ko sanggup lukakan hati perempuan lain? Bini dia tuh oii. 5 tahun tu lama juga.. Kesian orang dik. Kesian jua ko kena tanggung. Tapi fikirlah balik, sampia hati ke nak lukakan hati orang lain? Macam mana kalau kita/mak kita ada dekat tempat isteri Wan? fikirlah dalam-dalam dengan prinsip ni,inshallah ko mampu nak buang wan tu dari hidup.

mama maman said...

agree with filla.. kumbang bkn sekunum.. skrg ngan wife dia buat gitu.. mana tau time ngan awk dia pun camtu gak.. lgpun lelaki nih perangai/tabiat mmg susah nak berubah..

Mama Tuah Melaty said...

Semua yang filla katakan itu benar, tiada lain melainkan benar. Jangan lah ambik hak orang lain. Nanti orang lain pulak yang akan ambil hak kita.

Sakit hati tak bila orang yang kita sayang mula ada skandal dengan orang lain. dan orang lain tu tak peduli pun dengan sakit yang kita rasa.

kalau u rasa u dah cukup sakit untuk tinggalkan dia yang konon sayang sangat kat u tu, apatah lagi wife dia, yang dia dah nikah 5 tahun dulu. Yang hidup Susah senang selama 5 tahun.Suka duka yang diorang lalui bersama. Agak-agak sunguh2 ke dia nak ceraikan wife dia.

Kalau pun ditakdirkan satu hari nanti u berjodoh lah dengan dia, kawen dengan dia, agak-agak famili lelaki tu akan terima u ker? Meruntuhkan rumahtangga orang lain demi kebahagiaan sendiri.

Sebagai seorang perempuan, sepatutnya kita faham akan hati seorang perempuan. Perempuan mana yang rela hati yang redha berkongsi kasih sayang dengan suami tercinta. cer cakap cer cakap??

Apa pun, ingat selalu. Apa yang kita buat pada orang hari ni satu hari nanti tak mustahil berpatah balik terkena batang hidung kita. Roda beb Roda!

Haikk macam dah boleh buat entry kalau gini panjang punya komen.

Anonymous said...

((Lagi satu akak nak tegur pasal adik pegi gunting baju wife dia semata-mata nak buat boyfriend adik tu MARAH... dik, kalau ahkak lah jadi boyfriend ko dik... akak tido malam senyum je... sebab apa yang adik buat tu sebenarnya bukan buat dia marah... tapi lebih menunjukkan adik CEMBURU kan wife dia....kalau ko gunting baju boyfriend ko tu ok lah jugak... ))


Aku setuju sangat dgn apa Kak Filla cakap.. laki camni, mmg hampeh.. bila suka nak sangat ayat manis bagai, bila dah jumpa yg lain, ko dia dah tak bap nak heran.. alahai, kesian org pompan ni. senang sgt cair.. bawak2 la mengucap. kalau susah sangat nak lepaskan diri dair jantan tu, balik kampung suh mak ayah carikan jodoh pastu kawin duk diam2 jadi bini misali. Ok, bye

Sue said...

betul tu filla.... adik, sume kata2 filla tadi tu mmg betul. dr email tu je da tau si adik ni bukan 100% usaha daya nak tinggalkan si wan tu ha. lagi satu part pi gunting kain bini org tu wat pe? ko marah kat wan ke kat bini dia skang ni? konfem si wan senyum tido siang malam sbb pikir si adik ni jeles kat bini dia. lg satu diorg da kawen 5thn tak de anak, tu mungkin belom rezeki diorang. kawen dgn adik pun belum tentu beranak jugak kalau problem utama datang dr lelaki tu. paham....?

tukar keje, tukar no.tepon, pindah umah.....

Sue said...

ops lagi satu. kalau rasa2 tak mampu nak tinggalkan sbb sayang........ tp tak sanggup nk lukakan hati bini wan, adik buat solat istikharah. sebab lari macamana pun kalau dah tertulis si wan tu jodoh adik, konfem kawen jugak cepat atau lambat je bezanya. ok.

Anonymous said...

kak, aku silent reader ko selama ni.. aku nak like 100juta kali ko punyer pendapat.. kawan aku ada sorang cam dak ni kak.. berbuih mulut aku nasihat.. tetap gak camtu.. last2 aku ckp kat dia lantak ko lah..

Aya Ariel said...

setuju ngan fillanie..

jgn lah kerana bahagia diri sendiri..hati wanita lain derita..

ingat..di dunia sekarang..Allah bayar 'cash'. Redha lah..biarkan dia melutut sekali pon..Adik teruskan kehidupan adik..Lagi pon..jantan mcm ni takleh buat laki..kang elok2 jadi laki kita..g carik pompuan lain..masa tu baru sedar langit tinggi ke rendah..

Insyaallah..Allah tahu apa yang terbaik buat hambaNya.. Bersabar k..ikut nasihat kak fillanie..insyaallah..

sHIdA said...

Terbaek.......nasihat yg mmg btol tuh....mmg kena ikut nasihat cam gini.....tahniah....

SURIA AMANDA said...

yea..setuju dgn kata2 fillanie...lupakan dia..kuatkan hati dan semangat..

MsCuya said...

tibe2 teringat cerite kawan sy..die pun penah kena jgk dgn laki org(tapi bini die xtau)..janji manis gile barbie..tp lepas kantoi dgn bini die, laki tu senyap seribu bahasa..abis mcm tu je..yg sy geram, laki tu siap plan nak kawen dgn kawan sy..dah jumpe parents pun..tak paham betul dgn org takde hati n yg tak reti malu mcm ni..yg perempuan beriya2 bcinta,ingat kan si laki ni ikhlas..yela umur pun dh bertambah..mesti la perasaan nak berfamily tu ade kan..kesian tau..

kalau pasal kes adik kat atas nih, sy cume leh ckp..the choice is yours..take it or leave it..dua2 pilihan ade risk..

terima: happy> serba salah> merana > happy > serba salah > sakit hati (sampai bile2)

move on: meroyan > sakit hati > recover > buat la pape ko nak > happy

kite tak nak la hidup serba salah seumur hidup kan..ce pikir..mungkin die takde anak..tapi bini ngn family bini die? sy dari background family retak..sedih tau..boleh byg mcm mane perasaan bini die..nak buat keputusan ni kena tegas..sama ada nak atau tak nak je..takde org nak duduk tengah2..panjang pulak mengkomen..ok tu je..;PP

lovely said...

aku sangat setuju dgn semua comments kat atas ni..semuanya betul belaka..
kpd adik yg m'hantar e.mail..cuba fikir kalau adik kat tempat isteri dia, apa adik akan rasa? lu.. fikirlah... sendiri...k bye.

CikFi said...

setuju ngan pendapat mama kasih ni..

lelaki manis je kate2 bile bedepan..bile blakang...hampehh....

qasqas said...

betul lah filla ..apa yang filla kata kan itu..lelaki memang tamak...sy pun skrg tengah mengalami situasi begini..suami sy ada perempuan lain.suami kata nak ceraikan sy tapi tak pun ceraikan sy...sebab lelaki ini tamak...dengan kita dia nak dengan perempuan satu lagi itu pun dia nak..lelaki memang tak de pendirian k...suami dan lelaki yang baik takkan pertikaikan kekurangan isterinya...suami yang baik akan setia disisi isteri tak kira apa silap nya....dan perempuan yang baik takkan melayan suami orang...takkan biarkan hati perempuan lain menderita kerana nafsu semata-mata...itu bukan cinta ...itu kegilaan nafsu namanya..jgn mudah terpedaya dengan kata-kata lelaki....boleh menyayangi tetapi jangan obsesi sgt smpi memusnahkan perhubungan ..jauhkan diri kalau rasa diri itu masih ada rasa perikemanusiaan...!!!

Anonymous said...

betul ape yg kak filla tu bitau.
dik oii, kat opis akak ni ade beberape lelaki/suami yang mampu utk kahwin lebih dari satu..tapi mereka tak buat sebab mereka tahu tentang hukum. Dunia bolehlah lepas..kat akhirat esok belum tentu lepas.dik, klu wan tu betul2 orang yang berpegang pada agama dan boleh menjadi suami yang bagus, dia takkan buat begitu pada wife dia mahupon dengan adik. dahlah, jangan buang masa lagi..pergilah cari seorang suami yang boleh membimbing ke jalan yang lebih baik..

ak yuyunz said...

percaya pada KARMA.. the best way is, tinggalkan je lah jantan tu..

O'gosh said...

saya x paham...kenapa xle nampak agaknya..terang2 dah si wan tu akan membawa masalah dalam hidup..nak gak compromise...nak kata saya x pernah lalui...dah banyak kali jumpa lelaki macam ni sebelum kawen dulu..modus operandi sama je..ayat2 manis...tapi terpulang kat kita la..kalau awal2 kita dah menolak dan PAHAMkan diri kita yang dia tu hak orang dan xnak benda2 macam tu berbalik pada kita...dari awal lagi patutnya X PAYAH layan langsung...bukan dah sakit..xde solution..baru nak mintak tolong...semuanya terletak pada diri sendiri..kalau dia ada masalah ngan wife dia..patutnya dia settlekan dulu...then..nak cerai ke hapa...lantak dia..pastu bila dia bukan sesapa punya..baru la x kisah nak tergolek dog ke hapa...sekian komen emo dari saya...hehe

Anonymous said...

setuju dgn Sue..solat istikharah dan mohon petujuk dari Allah adalah sebaik-baiknya..

saya juga ada pengalaman lampau yang semuanya hampir sama seperti kisah Adik tu. suami org dgn 2 org anak dan kami kerja 1 ofis. kami bercintun hampir 2thn..walaupun saya ada bofren, saya masih tetap berskandal jgk..

tapi bila pk balik sampai bila saya akan terus begitu, menanti sesuatu yg belum pasti akhirnya saya nekad buat solat istikharah mohon pada Allah seikhlas hati jika benar dia jodoh saya panjangkanlah, tp kalau bukan minta supaya senang untuk lupakan dia.

dan akhirnya dgn hati dan azam yg cekal saya dpt lupakan sepenuhnya. sampai sekarang pun kalau terserempak di ofis saya pasti tidak akan menoleh atau senyum pada dia..

kerana saya lebih bahagia kini dengan suami n anak kami..syukur sgt =))

Anonymous said...

Kisah adik ni mmg sebijik mcm kisah aku. Nak lupakan org lain, sangkut kat laki orang pulak. Selain manis mulut, pandai pulak merayu buat ayat sedih la konon hidup tak lama la. Wei benci gile bila ingat balik.

Ko kena kuat dik. Mula2 memang la susah, tapi ko pun tau dan sedar kan kebaikan dan keburukan hubungan ko dengan dia.

Akak doakan ko bole rasional, jgn ikut emosi sgt. Bila ikut emosi, sbb tu la ko jadi lembut hati kat dia.

Kuatkan hati ko dik. Mintak pd Allah sungguh2. Dan tegas la dengan diri sendiri. Mulakan hidup baru. Jangan takut kehilangan, insyaAllah Dia akan gantikan dengan yang lebih baik untuk adik :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

hati sendiri yg kena kuat nak tinggalkan laki org ne.. diorang selagi kita dok melelh selagi tuelah dia mengayat. tunjukkan ketegasan. baru dia tinggalkan kita. dah pernah face mcm ne.. lagi satu lelaki yg ada niat nak kawin 2 akan carik jugak mana2 ppuan yg sanggup jadi bini no 2.. kalaua dik tinggalkan dia carikla yg sanggup. bukan susah sbb puan ne bak kata filala..

alasan anak tue pahamla..salah satu alasan utk dia kawin lain tapi kalau dia nak kawin dgn adik dah lama hantar rombongan cik kiah..

please wake up!!

mummy bie said...

biase la tu zaman bercinta kentut pun wangi..adik oi.. bak kata kak fila..if ko nak tinggal kat Si Wan ni u have to do it 100%!!! kuatkan semangat, banyak lagi lelaki kat dunia ni...tinggal kan dia! percaya la dik ko takkan bahgia dgn dia ni..dia hanya nak mainkan emosi ko je..
Think Wisely!

Anonymous said...

jangan sekali skandal ngan suami org. bile suami kite curang.. baru kite tau ape ape rase die..

kite ni pmpuan.. rase lah kesian skit yg istri laki tu. klu jd kt kite camne?

JGN NK JD SELFISH K.

resign.. then cari keje lain. bukan susah pon. mlainkn klu ko btul2 gatal nk kt laki tu.. ko trus lar keje situ lg..

alahai umat..

Anonymous said...

Thumbs up Kak Filla!! Agreed 100% with ur statement...kepada "adik", senang jer....cari org lain..melambak lg yg blh sayangkn u lebih dr "Wan" tu...Lu pkirla sendiri yea dik.... :)

elly hamzah said...

suka comment filla! tabik spring nah!!!

^*NaNa*^ said...

sakit tau kalau kita duk kat tempat wife wan tu...kita kan pmpuan so sndiri bleh la rasa kalau org lain ambil hak kita..5 tahun tu diaorang suami isteri diaorang da lalui macam2 ..tapi ngan adik..?so..siapa yg dia lebih kenal dan syg?kalau da tak syg da lama sgt dia buang isteri dia..dikk...lelaki mmg tak pernah nk cukup..carik lah lelaki lain..yang bukan hak orang...sakit tau hati kalau amik hak orang..

Anonymous said...

kisah Adik ni sama dgn kisah aku.huhh...dia dah kawen..anak sorang.tp stil berskandal ngan aku.yg aku pulak terus terbuai dek kata2 manis dia.mgg aku akui dia baik, caring ...tp aku lupa dia laki orang.payah nya nak lupakan dia.tambah2 satu opis.

now, aku pon dah kawen.aku dah lupakan dia.yg penting, kuatkan semangat.buat tak tahu.lawan balik perasaan tu.mula2 memang susah..tp lama2 Adik akan lupa jugak dia.Bab satu opis tu, time kerja buat cara kerja.igt kita cari rezeki.jgn campur aduk kan hal peribadi.InsyAllah lama kelamaan Adik boleh lupakan dia.

to Filla, aku suka sgt2 cara ko reply email Adik ni.semua yg ko cakap tu mgg dan tersangat la betul.kalau di kenang2 balik kisah aku, eiii menyampah, meluat dan rasa bodoh sangat boleh jatuh cinta pada laki orang.

miszme_ieda said...

ko punye story kan dik, lebih kurang cam den dulu. my ex dulu ayat punye manis.. masa tak jumpa dah nekad ni nak clash sbb ap dia buat ni salah bla..bla..bla..

tapi bila jmp, dia treat baik sikit je, dia ckp lembut sikit je terus cair mcm ayor. even dia garang pun ak rs mcm dia nk protect ak. punyela saiko -___-"
sbb dalam hati ada cinta...otak kata nehi hati kata mari. susah. susah gile. ak boleh bygkan ko punye dilema cane.

nak benti keje, bukan senang cari keje baru
nak tukor nombor, bukan senang sbb ramai org dah tau

nak benti dari semua ni kena ada planning.
kalo ko pakai celcom postpaid boleh kot block nombor org...pat taon lepas ak penah je buat.
kalo ko pakai nombor lain boleh je stay tapi tukar service provider kan?? senang cite, ko tny org celcom/digi/maxis/umobile boleh tak block nombor...

da block jgn lak gatal tgn msg..

ak tau susah T___T
u either delete nombor beliau atau berazam nekad2 tanak msg. sbb dlm case ak, ak ni jns hapal nombor. so delete adala usaha sia2 T___T

pastu slow2 la melarikan/menjauhkan diri. sbb kalo lari mendadak kang ko jgk yg takley terima.meroyan bagai. bukan tuduh tapi i've been there =)

and, bina kekuatan! jgn plak ko gi mtk kekuatan dari bini org yg laki dia main kayu tiga mesti teruk ko kena. takpun jgn ko gi mtk nasihat dari kwn yg single sbb takut tersetuju yela sbb wan ni kan nice org dia, gentleman, baik...semuanye la yg single ladies required.
ko mtk nasihat dari Allah. doa byk2. bc quran. doa supaya jauhkan beliau jika ini yg terbaik. ko nak nangis ke, nak meraung ke, DIA tapenah marah.

and....jgn ko cuba salahkan takdir sbb buat ko jd mcm ni. sbb bila da slhkan takdir, ko akan rs teraniaya and indirectly ko akan rasa oh, da terjatuh cinta nak wat acane?

silap.

ko kena terima ni as ujian utk bagi ko kuat lagi. sbb pompuan nikan lemah hati lembut. nak kena uji berkali2 baru jadi strong..

berkali2 ditipu------ekeleh, ko da sedor pun tapi sbb hati kata cinta, kena telan idop2 pun ko kata takpe. see, sebenarnye Tuhan nak tunjuk this man no good sbb dia tipu. ko nak dia tipu ko esok lusa tulat pastu lepas 5 thn ceraikan ko sbb ppn lain??? mesti tanak kan??

ekceli ak bkn anti bermadu tapi dlm kes ko ni beliau adalah pengecut. depan bini bukan main mesra...dia ni tak layak berbini dua.

see, ekceli laki ni bila beliau boring, beliau suke test power pada aweks lemah comel mcm kita. kalo betul beliau series, da lama gi jmp mak apak, gi bwk jmp bini etc etc...

ko boleh nilaikan sendiri. cuma sbb chenta itu buta, ko terlepas pandang benda2 kecik...

ko sbnrnye takut...
takut kalo lepas clash ko takkan jmp laki lain...
takut ape org kata..
takut takboleh lupa...

buangkan takut tu, bina kekuatan and nekad! nekad tu penting syg sbb itu yg menunjukkan ko ada pendirian.

and last but not least doa.

doa and doa mtk kekuatan. kalo ko berdepan benda ni sensorang mmg takkan jalan...

okeih? gudluck. chaiyok2...

Anonymous said...

Aku mohon.. Pada adik/kakak yang email ni. Berusahalah tinggalkan suami orang.. Aku sendiri ada pengalaman dalam hal segi tiga ni tapi aku anak;jadi mangsa..Kesianlah dekat wife wan..walaupun dia takde anak..tapi fikirkan la hati dia.macam mana suami yang dia sayang tu ada perempuan lain.

memang lelaki gatal..mana ada lelaki yang tak pernah hatta menjeling perempuan lain sekalipun?tapi tolonglah dik..kita perempuan jangan lah melayan suami orang.fikir la hati family dia..

kalau kau berjaya tepis dugaan ni, im so proud of u. tepuk sebelah tangan takkan berbunyi dik :)

miszme_ieda said...

nak tambah..in certain case, laki bkn tamak. tapi hati besor. semua org dia bulih syg. tapi bengong tak reti bahagi masa, bahagi tanggungjwab, takde kepimpinan. tapi bila sedor diri bengong tanak mengaku kalah masa tu la kita gelar mereka- LELAKI TAMAK. ppn kalo benarkan suami kawin dua, dapat payung emas. pengiktirafan tinggi tuh..tapi ppn kena kuat la. and kena tengok laki awak makan pakai semua mampu ke nak bagi 2,3,4??? kalo tak cukup, suro dia taubat byk2 dpd aniaya ppn lain..heee....ini pandangan personal. kalo ada terasa, mtk maaf la ye. Islam ni agamanya luas. tepuk dada tny iman timakasih.

Suriada Sulong said...

betol dan setuju kata kak filla.. sy pun penah kene mcm nie. tp sy sedar dan jauhkan diri. bahkan pakwe sy bkn org biase tp org ada name. die atlit negara. tepuk sebelah tgn tak kan jadi. cuma bezanya pakwe sy dlu belum kawin. drpd merana dan sakit hati baik sy tgl kan die even die penah nangis depan sy.

kasih abadi said...

Yes!!!apa yg kak filla nsht n ckp tu smuanye btl....may b adik ni jth ati dgn kta2 c laki tu....cme cinta tu yg dh buta kan ati n mte adik ni utk pk logik...pliss ar dik, wake up utk diri tu....nekad tul2 kt ati tu, sesusah mne pn adik nk lpe kn c laki tu,lmbt laun adik leh nmpk diri adik sndiri....jgn d sbbkan adik, kbhgian rmhtgga org len terjejas....ckup ar adik mngundur kn diri tanda pghrgaan utk adk lpskn kbhgian yg msih samar utk kbgiaan mreka yg dh wjud slme 5thn...xd ank bkn sbb utk laki tu nk jd kn umpan tarik perhatian adik,muslihat laki xnmpk d mata tp d ati n kta2 diorg...so pk yg terbaik utk diri sndri... :) kak filla silent reader

aishah jamrek said...

memang kena percaya pada takdir, qada' dan qadar..tapi selagi boleh, janganlah runtuhkan rumah tangga orang lain..kalau pun rumah tangga wan hancur, hope bukan sebab adik..kes rumah tangga tak sama macam alam percintaan..bila dah kahwin, ikatan tu adalah sah..bukan macam kes rampas bf/gf..
hopefully adik betul2 nekad untuk tinggalkan wan..
sebenarnya tak paham reason sebenar dia nak divorce dan nak kahwin dengan adik..kalau sebab takde anak, he should take u as his second..bukan menceraikan..

Anonymous said...

kak, nk tau.. kt ofis sy org yg sebuk dok brskandal adlh laki orang+ ada anak=lengkaplah. yg peliknya ada laki org sorang ni dah lama kawen xde ank pun rilek je xde nk berskandal2..dah terbalik pulak

Anonymous said...

kak fillanie..sy stuju sgat2 dgn nasihat akak tu.sbb sy pn tgh mghadap msalah y sama.bkn suami sy tp mak sy..diorg kawin dh hmpir 40thun. apsal plak time ni bru nk jdi kn.klau kita prmpuan xmlayan llaki 4 sure akn give up jgk.sy sdih btul bila tgok air mata mak sy tumpah sbb mnde2 cmni.rase mcm nk bakar je pmpuan y merampas ni hidup2..cuba imagine kita kt tmpat mgsa je ckup dh.kita xkn sggup jdik perampas..

Fera said...

bak kata kak filla bertepuk sebelah tangan tak kan berbunyi. Sendiri rajin sangat nak menepuk tu kenapa. Ni bukan masalah tapi MENCARI masalah.

Cik Bambam said...

dah tahu laki org..pi melayan buat apaaaaa... hadoi~!!!

Anonymous said...

MAVELLES NASIHAT KAKFILLANIE.. HIHI..
CLAP.. CLAP.. I LIKE....



** hem2.. macam2 masalah dalam dunie ni**

Lissa Salfarina said...

tak perlu lah kita bergembira di atas kesedihan/tangisan orang lain..

teruskan usaha untuk lupakan si dia..

tak berbaloi rampas hak orang..sbb orang tak akan bertepuk tangan pun klu kau berjaya rampas si dia..

fani cun said...

kalau nak buat laki tu marah bukan pi gunting baju.. tapi pi kua ngan laki lain.. konpom dia bengangg.. kata jer awak dah jumpe laki lain.. yang lebih baik... abis citeee

Anonymous said...

nasib baik filla yg komen..kalau aku yang komen..1 je ayt aku kasi.."GATAL"

Anonymous said...

ermmm.... satu jer yg aku nak kate...sendiri cari pasal... awal2 da tau laki owg dok gatai melayan watpe..mmg mule2 pikir bole elak, setakat menumpang.. tapi lame2 sgt menumpang ade la yg ke3 menumpang same..hasut ati ko tu ditambah mmg ade rase suke kat jantan tu..mmg menjadi la.. mulot aku mmg bunyik jahat tapi ko pikir la sendiri ape yg wife dia rase..tau plak ko nak lari bile wife dia carik ko kan... ko lari sbb takut da wat salah kan..pastu berani gunting baju dia kt blakang je..ape cerrr?????? ALLAH balas cepat je dik..jgn la aniya owg laen & diri sendiri..

Anonymous said...

nasihat akak filla ko mmg betoi pun.. pokok pangkalnya kalo sendiri x melayan xkan jadik... plg betoi kompom kuarga dia xkan trime ko... apa yg kat atas akan ke bawah gak nnt..so berpada la..