Thursday, February 16, 2012

DIET.

 Kalau korang nak tau, aku tengah gigih tak baper nak gigihlah berdiet..hehehe.... aku dan makanan tak dapat nak dipisahkan, bak air dan tebing.... perkataan yang sesuai bukan diet kot.. tapi sedang control pemakanan.. hahaha.. disebabkan usaha ke gym agak kurang berkesan, so terpaksa tukar strategi... workout kat gym bagus sebenarnya cuma aku yang tak konsisten.. sebab aku dah pernah ada pengalaman workout 3 bulan non stop.. serious berat aku turun... tapi tu dulu.. anak baru sorang.. so masa senggang aku banyak... sekarang dah ada anak dua.. susah sikit lah.. kena plak anak kecik tu kuat makan.. kalau aku balik keje terus gi gym.. pastu terus lari sana lari sini amik anak.. pastu nak masak lagi..penat okeh.. hahah (alasan) so sepatutnya aku gi gym 3 kali seminggu.. jadi 1 kali jek.. nak nampak hasil kejadah hapa mcm tu kan? 

so aku try control makan... elakkan nasi... kalau nak jugak nasi, aku letak lah dalam 2 kali suap ke.. breakfast aku memang amik heavy breakfast lah kan..sebab aku selalu skip lunch.. dah lama actually aku amalkan ni utk weekdays... tapi kena tukar jugak strategy sebab tak berkesan sangat. strategy aku sekarang.. 

pagi - heavy breakfast such as kueyteow sup or mihun sup 
minum air kosong.. elakkan minum minuman bersusu spt nescafe ais atau teh ais.

lunch - skip
kengkadang makan yang ringan seperti roti/biskut kering.

dinner - makan lauk.. sampai kenyang.. hahah

so far aku dah turun 1kg dalam masa 4 hari... tapi belum betul-betul turun.. sebab dia tak maintain..masih turun naik.. 



ok panjang lebar kemain intro... dah korang jugak sibuk nak tau diet aku kononnya tu.. hahah... belum berjaya so aku tanak share dengan muka bangga ok.. hahaha..

ini lauk dinner semalam... jom tengok.



aku makan ayam goreng 1 ketul
telor sambal tu 1 biji
sup sayur aku habiskan
nasi 2 sudu



Hahaha.. diet kejadah hapa macam tu.. ngeh ngeh ngeh.. aku takde lah drastik sangat sampai tak leh sentuh benda berminyak.. tak leh itu tak leh ini.. aku buat biasa-biasa jerrr.... boleh mati ok tak makan.. dah ko yang masak semua pastu ko duduk buat muka kesian depan laki.. depan anak yang sedap-sedap je mentekedarah? tak dapek bai....

So sesiapa yang sedang berdiet mari kita menyokong satu sama lain supaya tidak kecundang di tengah jalan ;)






*ada reader yang tanya kat mana Shang? yang aku dinner ngan family aritu.. Shang tu Shangri-La KL.. 


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

21 comments:

kakchik@ella said...

KC pun camtu ~ gigih tak bape gigih. Godaan makanan terlalu banyakkkk .. tak sanggup ku nyahkan.

Afida said...

Wahhhh...tengok sambai teloq tu...terus terliuq :D...lapaq~~~

::Salam kenalan...jemputlah ke blog saya::

Aya Ariel said...

boley laa tiru gaya fillanie..

kema said...

emak ayam ngan anak ayam ko telan sekali...

kurus pemender nyer..hahahaha

nydia-mama akif said...

sedang berdiet jugak...eh, bukan sedang, baru bercadang...tp belum pape dah kecundang..sobsob....tp tgk filla gigih diet nak try lg skali la....)

Nazz@Purple said...

adik nazz pernah diet..dia mkn buah je keje..

CikFi said...

teruskan berdiet huhu

Mamavouge said...

hai su pun ngah gigih berdiet....xlehla klo xmkn..vibrate je tau...ada gak g gim tp lmbtnya trun...tmbh stress tgk kwn2 yg blom kwen g gim tp leh kurus..trus mud sentap!

Intan said...

cayok2 kak!! jom diet sama2..sya klu belh nak buang 9 kg nie..mau kemabali ke berat sebelum kawen, bleh,haha..takpun, reduce dalam 6-7 kg pon dah ok..itu berat sebelum preggy..tgh berusaha keras nie kak..Weekdays je puasa..Berbuka tak makan nasi, makan bihun jer..Moga tercapai target!! Jom kak, tengok misi kiter berjaya ke tak,hehe

KaMi said...

Sama lah ngan saya, tahan je nak makan, exersize hari2 tapi makan banyak je lagi... caiyok caiyok...

Salam kenal

my everything said...

bestnyee diet kan huhuhu hakikatnye hazab hahah same la i pun diet tapi kadang2 kecundang gak huhu tapi takpe filla dah di tahap selamat me?? tetap tahap bahaya huhu

ratna said...

Cuba filla diet malam. Skip dinner...insya allah jadi.

Filla ~ Kasihs said...

wah ramainye berdiet.. bagus!!! tapi cara diet beza-beza kan.. makan buah? oh sorry.. aku boleh kena pakinson jap gi..haha... tak amik dinner? also cannot.. nanti aku tak leh tido sebab lapar.. early dinner is better kot.. boleh makan, tapi jangan sampai teduduk kenyang! elak nasi, elak manis... nak makan sampai kenyang gila tu.. ratah sayur-sayuran lah kot.. ok nanti kita share lagi k ;)

s.z.a_s.z.a said...

ayuhhhhh kak filla.
mari kita menyokong...

p/s: swimming yok...
:)

are_zyeda said...

sy pun tgh on diet nie.tp sy xmkn mlm r.pg2 after subuh sy wat cardio dance.nak tone kn badan gak.hope dapat r capai berat idaman..hehehe

kutak jinggong said...

Berusaha kak!!!!! Saya dh 3 bulan jaga makan. Alhamdulillah dh lost 10kg and feel really good like brand new. kihkihkih.. Jom makan dgn sihat!

Anonymous said...

filla, teloq tu ko rembat umah kezen ko kawin ari tu kan ;)

Anonymous said...

knape la akak takut makan nasi.. nasi secawan br 150 kalori, ayam masak merah tu plg kurg 250 kalori seketul..

eda said...

kak weh ~~ ayam tu mkn yg kecik ke mkn yg paling beso ?? mknan yg tak abes lak mcm mane ?? huhu kata tong sampah kan .. mcm tak logik yg lain leh abeskan mknan hehehehehehhehehehehehehehehehh ;-D

Anonymous said...

Kak Filla,
Just to share cara sy makan:

Sy tak berdiet, tp sy JAGA makan. Makan nasi lemak rsnyer sbulan skali jer. Minuman berais, bikarbonat mmg tak sentuh. Tak sarapan berat. Tiap2 hari just air panas ngan biskut. Tghr makan nasi lebey kurang 2 cawan . Balek keje , kol 6.30 trus makan dinner. Malam mmg tak lapar . Sbb perut da kenyang nk cepat tido jer . Kat rumah mmg jarang2 sgt masak bersantan ( tak brp reti sgt sebenarnye). Menu masak kat rumah hanya tomyam/asam rebus / sup2 sj. Hasilnyer mmg bdk mentain 48kg. Jeans 27 , bj size S/M.
Sy mak anak satu & melahirkan anak 3 thn yg lps secara csection. Last berat ms melahirkan 64.4kg.
Ok tu jer nk share ngan kak Filla. :)

Anonymous said...

Sy bru anak satu umo 2thn bsalin ceasor.berat b4 kawin 50.skg 70. Hamik kaw!! Cmne tu? Mmg lapo memanjang.nk diet xleh thn rase cm nk mati.