Sunday, February 12, 2012

Aku dan Pasar

Hari sabtu pagi lepas aku gi pasar.. naik motor... tapi Pak Radie yang bawaklah.. aku pon pelik apasal aku tak reti bawak motor.. tak yah motor.. bawak basikal pon tehegeh-hegeh.. maklumlah, ai kan jelita.... mana reti merempits.. hihi.

Hari ni nak citer pasal Pasar... korang kalau belanja kat pasar cemana? besar tak belanja? hari tu aku belanja bih kurang RM80... apa aku dapat dengan RM80? 

-sayur sawi batang putih
-broccoli 
-sehelai daun kunyit
-fish ball 2 paket
-sayur bayam
-kunyit besar ibu jari kaki
-serai 3 batang
-tomato 3 biji
-peria 1 biji 
-timun jepun yeh? 1 batang

-ikan jenahak 1 potong
-udang 32 ekor
-sotong 7 ekor
-ikan sadin 2 ekor
-ikan apa tah, kembong kot? 2 ekor
-ayam gemok 1 ekor
-daging 200 gram
-santan 2 paket

total: RM80

ok ke tak ok.. sebab aku memang fail gila pasal barang basah nie.. aku tau beli je.. tidak lah kutahu mahal ke murah ke... 

kalau beli ayam ke ikan ke.. aku taktau nak kira harga/kilo ... masa aku beli ikan.. muka konpiden.. tapi aku mesti ke tepi sikit.. nak dengar apa makcik sebelah nak tanya budak jual ikan.. hari tu aku dengar makcik tu tanya "ikan ni sekilo berapa?"... then budak jual ikan tu cakap lah berapa rm.. sumpah aku tak leh nak bayangkan 1 kilo tu anggaran dia berapa ekor.. pastu aku dengar pakcik ni laki bini borak sebelah aku.. laki dia cakap "Ikan ni kat sinun murah.. tapi kalau beli potong-potong mahal.. beli sekor je lah" pastu dia tanya penjual ikan.. "Dik, ikan ni sepotong berapa?".. budak tu jawab tapi aku tak ingat.. pastu pembeli tanya "Kalau amik sekor berapa?"... penjual jawab "Sekor 26 ringgit"... pembeli jawab "Ok bagi sekor".. (ikan besar) 

OOoooooo baru aku tau.. kalau beli sekor murah lagi daripada beli 1 potong ke 2 potong ke.. aku ingat sama je.. kalau RM26 sekor.. kalau ikan besar tu dapat 8 potong.. so RM26 bahagi 8 je.. so itu harga sepotong.. bukan yeh?????? kasihan kau fillanie... tapi apa pon.. aku takkan pulak nak beli sampai sekor besar gedabak tu? nak buat apa? kenduri???? pastu aku tak suka simpan ikan lama-lama.. nanti rasa dah tak 'manis'.. macam makan kayu pon ada... aku kan suka membeli.. pastu membuang.. hahah.. ikan cantik-cantik aku beli pastu hamekkkk!! duduk 1 bulan dalam fridge.. terus ikan tu jadi kurus aku tengok.. sayang nak buang.. aku goreng jugak.. pastu ikan tu jadi macam ringan... pastu kering keras macam dahan pokok T_________________T

Pak Radie pon tanya.. "Nie ikan ke kayu?".. ntah lah banggg... kayu la kot.. 

Ok citer bab ayam pulak.. masa beli ayam tu.. aku tak reti kalau makcik-makcik tu bukan main kelebet-kelebet lagi ayam.. pakar gila.. macam dia membela ayam pulak... aku tengok ayam belonggok-longgok kat pasar tu samaaaa jek ghoper dia.. so aku akan duduk tepi tengok orang tunjuk kepakaran masing-masing.. (sambil belajar) pastu makcik tu dah pilih dia bagi ayam tu kat mamat jual ayam.. ok aku pon buat muka pro amik ayam sekor campak dalam bakul "Bang, kepala, kaki, isi-isi dalam semua tanak" then abang tu angguk sambil senyum.. napa kena senyum?? betul lah aku cakap kan? pastu dia tanya, kulit nak???? aku jawab.. "ermm ermmm.. nak lah".. pastu aku pegi tempat lain sementara tu.. pastu aku datang balik aku sound "bang, hati ngan pedal saya nak lah" Abang tu angguk je senyum lagi... aku saja duduk jauh-jauh.. takut tukang potong tu tanya nak kerat berapa.. mampos haku tak tau.. tapi aku dok bayangkan jugak.. yang ada kerat 12 ngan 18 yeh? eh ke 18 tu Mona Fandey? matilah menampakkan kebodohan... so aku prefer duduk jauh sikit.. lantak kau lah nak potong berapa.. heheheee.. bila budak tu dah potong masuk plastik baru aku datang dekat... aku tanya "Berapa?".. budak potong ayam jawab "17 ringgit kak".. oooooo rm 17 tu standard yeh? ke ayam aku gemok sangat??? aku bayar pastu nak blah mamat tu tanya "sekor je kak?".. aku senyum je jawab "Ye lah cukuplah tu"... sopan je jawab.. dalam hati jawab, abis ko nak suh aku beli baper ekor? lapan ekor??? 

pastu aku bergerak tengok daging.. ok ni lagi aku tak reti.. takut pon ada.. hahaha..... takde orang pulak tu kat tempat daging tu.. kalau ramai boleh lah aku menepek sambil belajar cemana orang order nak daging... aku baca kat papan tu dia tulis jenis-jenis daging dengan harga sekali/kilo...ada tulis tulang, daging biasa, daging batang pinang, daging bla bla.. bla bla... haish banyak jenis.. kalau nak order aku nak cakap apa.. ada pulak daging biasa ngan tak biasa ke? daging batang pinang aku tau lah dia sedap dan mahal.. 1 kilo besar mana daging tu.. erkk.. tidak lah ku tahu... pastu nasib baik ada sorang akak tu beli daging.. aku biar dia mintak dulu.. dia tunjuk ada daging sikit tergantung kat penyucuk tu... bagi setengah.. budak jual daging pon kerat campak daging kat penimbang.. pastu bagitau harga.. tapi aku taktau daging tu daging apa? daging biasa? batang pinang? kang nak tanya "Bang yang gantung tu daging apa?" kang takut dia jawab "Daging lembu dik, takkan daging itik pulak".. malu 7 keturunan aku kang... 

so pastu aku buat muka confident.. "dik, bagi daging tu setengah"... (setengah dari yang tergantung tu) then budak tu tanya "Setengah kilo ke?".. haishhhhhhhhhhhh.. kat akak tu tadi dia tak tanya pon pasal kilo???? then aku jawab "tak, bagi setengah dari daging tu".. dia pon amik kerat campak kat penimbang... "7 ringgit kak"... sambil kira duit aku tanya "macam tu berapa kilo?"... budak tu jawab "Hah? ni baru 200 gram kak"... Ok terima kasih.. still dia nak bodohkan aku kan? vangsat betul... 

1 Kilogram - 1000 Grams



tapi bukan itu yang berlegar kat kepala hotak aku.... korang tau tak, 200gram daging tu kalau ko pegang penuh jugak dua tapak tangan.. boleh buat 2 hidangan daging masak kicap.. untuk 2 orang ;) dalam hati aku 200 gram daging dapat 2 kali masak, habis tu aku target nak kurangkan berat badan aku ni lebih kurang 3kg... 

1 Kilogram - 1000 Gram
3 Kilogram - 3000 Gram

gila siot.. maknanya daging/lemak dalam badan aku ni boleh dimasak sebanyak 15 hidangan....

Daging Fillanie Masak Kicap untuk 30 orang makan

kepala hotak kau bejanggut lah!!!!! 

ok CONFIRM aku kena diet gila-gila from now on.




*lari setempat 80 minit*






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

24 comments:

Nurizzah Majif said...

kak filla g pasar p8 ek?
kat situ memg mahal..
harga bih kurg mcm pasar tani je..
Klu ade masa try lah g pasa borong selangor tu..
sgt menjimatkan okey..
iza klu g sane habis rm60 tp dpt mcm2..
sayur sgtlah murah..

Aya Ariel said...

hahahahahah..pasar pegi pasar pon bleh gelak sakan ngan akak nih..

tp ayam rm17 siyes aku rasa cam mahal..biasanya ayam dia kira kilo..mcm kat tempat aku nih..ayam murah giler..rm4.50/kg..kalo dua kilo baru rm10..kalo ayam gemok2..cer kira..cer kira..

ikan pulak mmg laa mahal skarang nih..sekali beli ikan selar jer...ingat aritu beli ikan selar kat tesco..sekilo rm 12++ ..pastu kemain ag kedekut amik 3-4 ekor jer..pegi timbang mak aiihh...dekat sekilo jugak..huhu..

biasanya kalo beli barang basah..ko kena survey2 jugak laa rege dia..jgn main tibai jer..nanti rugi plak..cer try pegi pasar borong ke..bleh laa jimat singgit dua..yer lahh..ape lah sangat singgit dua tu..tp lama2 byk wehhh..

p/s : beli byk2 nih..utk stok bape hari??

ibuayu said...

Ingat akak sorang je yg sukar mengenal nama ikan di pasar dan yg tak tahu beza ikan tenggiri dgn ikan tongkol..bab gi pasar memang akak pun fail..tu yg selalu suami je yg pergi...hehe

izzah said...

kalo ayam aku pun x reti potong 4,8 ni.. aku cakap potong masak tomyam.. potong nak buat nasi ayam, potong nak goreng.. so pepandai org tula.. biasanya dorg tau.

org jual ayam biasanya mmg ramah.. siap ngorat-ngorat tu biasa.. soalnya ngorat ko okeylah. ngorat aku? hahahaha.. bute ke. pandai ngayat laa.. baru ayam laku

QASEEH HATIKU QASEEH said...

sy klu p pasar..mmg keluar sifat tamak haloba..semua yg nmpk d pasr tu..ikut rasa hati mcm semua nak beli...pdhl balik rmh buay perhiasan aja yg lebi...

sbb tu klu p pasar kan bwk duit ngam2..klu bwk lebi2 komfem napsu membeli membuak2...semua nak d beli..semua nak d mkn...

hahaha

OmbakBaik said...

kak udang tu kira mase beli ke da balik rumah baru kira ade 32 ekor??rajen mengira..hehhe

Mooniqueen said...

Hehe...sy pun xpndi..laok bsh sume laki yg beli sbb dlpnh Kene komplen dgn die nape ikan ni lembek, nape mate die ijau..so ko,beli sendiri...

JMR said...

daging fillanie masak kicap?? nak resepi!

sheila said...

aku kalo gi pasar incik suami lagi pandai bab pilih memilih daging / ikan sume ni. aku pilih sayo jelah.

Raja Mariam said...

Salam Filla...I am your silent reader..I think your blog best gila.. And amani is so cute!!!! Selalu tunjuk2 your blog kat my friends.. Hahahah (ok jap gi Filla ingat I psycho)anyways I dah lama dah nak drop a comment.. I think I have met you and ann dulu..Sebab heheh masa i belaja kat Uitm I penah jumpa Natrah.. then dulu Natrah belaja kat akademi tv3 kan??

Raja Mariam said...

Salam Filla...I am your silent reader..I think your blog best gila.. And amani is so cute!!!! Selalu tunjuk2 your blog kat my friends.. Hahahah (ok jap gi Filla ingat I psycho)anyways I dah lama dah nak drop a comment.. I think I have met you and ann dulu..Sebab heheh masa i belaja kat Uitm I penah jumpa Natrah.. then dulu Natrah belaja kat akademi tv3 kan??

Anonymous said...

Filla, ayam saya biasa seekor dlm RM12 je...kenapa filla punya mahal sangat?

faridah

sawaNiLa said...

pasar borong selangor murah... tapi bukan i le pi..husband yang pi sbb I tak reti nak pilih ikan..mana satu fresh pun tak tahu :)

shaz said...

Rase mcm mahai je klu tgk apa yg di beli...tp barang semua dah naik harga.. Huhuuuu..

shaz said...

Rase mcm mahai je klu tgk apa yg di beli...tp barang semua dah naik harga.. Huhuuuu..

Shasha Catering said...

Tak tahu beli takper. Selalu2 pergi pasar, pastu selalu bertanya nanti lama2 pandailah.
Pastu kena gak survey harga kat banyak tpt, baru tahu kat mana murah dan kat mana mahal.

Anonymous said...

Lawak gile bace daging filla utk 30 org mkn..lawak la akak ni..Hihi..actually murah la jgk brg basah yg akak beli tu..

Bab ikan tu biasanya klu kuarga kecik cm akak beli la 2 ekor utk ikan sardin or kembong ke..Klu ikan yg besar cam tenggiri tu 2 ketul dah ok kot..

Pastu bab potong ayam lak sy dlu pon blur gak nk potong bpe?cmne nak tau potong bpe..kang potong 18 mau hancur ayam..hehe..so sy pakai formula ni:
Potong 2 = sebelah+sebelah
Potong 4 = quarter (breast 2,whole leg 2)
Potong 12= setiap ketul size quarter td di potong jd 2 bhgn lg so semua dpt la 12..So size paling potong ayam paling ok 12 ketul semuanya..Klu nk kecik lg 18 kot..Tp kecik la plak...

Daging beli ikut gram sudah...Tu paling jimat kot n senang kira...

aishah jamrek said...

kak fila, pasar p8 adalah sangat mahal..better beli kat pasar tani p2..kalau tak terdesak memang saya tak pegi..

s.z.a_s.z.a said...

yummmyyy... daging kak filla masak kicap!!! auwwwwwwwwww... 15hidangan eh????

kemonlaaa kak diet. usaha tangga kejayaan... diet protein pn ok. mkn ikan je...
:)

p/s: sarapan apa td?

kakchik@ella said...

Kos barang skrg mmg terasa mahalnya la filla. KC beli utk mkn bertiga pun RM50 tak lari. Tu belum masuk yg beli hari-hari .. yg buat tambah-tambah tuuu ..

~farah~ said...

ok lagi tu, saya kalo beli brg basah sng kat tesco sbb ade nama dengan harga skali hehehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

fila yg lain tue ila pahamla kalau fila kira sekor2..tapi statment "udang 32 ekor" kira satu2? biar betul..hahahahahahahahahahah

ila pun tak tau kerat ayam 12/18 tp ila akan cakap "jangan kecik sangat" tp ada jugak dapat kecik mcmla nkmasak tomyam!!

Sue_Echan said...

klw sy survey dulu harge. bile ade yg paling murah baru sy beli. tp, xpenah pon amik tau harge pasaran..heeee...

faizahfazril said...

entry lucu dr fillanie..xpa kak,lama2 pandai la bab2 pasar ni...