Thursday, January 31, 2013

MAKANAN LAGI...

Malam tadi dinner kat luar lagi.. Sebab Acih teringin nak makan fish and chips.. So kali ni makan kat Papa Rich... whatsapp Anny dia cakap kat Papa Rich ada.. so mari kita pergi... Padahal dah masak nasi dah niat dalam hati time balik keja "Apa pon terjadi, aku mesti masak jugak harini".. takde makna... sumbat balik ikan bawal yang dah siap garam kunyit tu dalam fridge.. sorry ikan..

Semalam rasa tak selesa sebab baby macam ada masa turun ke bawah sangat.. rasa ngilu dan senak sikit.. kadang ok.. Haih... jalan slow gila... hahah macam orang baru bersalin la pulak gayanya.. hahah.. baby, sila bawak bersabar.. jangan buat mama cenggini ok... 

Kak Long bergaya depan drinks.. soya cincau and soya cendol. 

mine.

papa's.

Kak Long's.

Ani.. Tapi Ani tak bedal nie.. dia bedal papa dia nye roti ngan kari. 

Amboi ada yang komen cakap suka masuk blog ni sebab food.. amboi amboi... gigih ahkak terus snap gambar food untuk ko dik... hahahah.... 

Ini dah masuk insta haritu... Text Pak Radie suh dia singgah beli Subway balik kerja.. Yang ini Italian BMT...  sedap ;) dah tahap kronik dah kemalasan aku nak memasak sekarang... hahaha... sebab tak boleh berdiri lama.. rasa perut nak terjatuh ke bawah.. pastu penat.. termengah-mengah... sila lah anak-anak dan suami memahami keadaan diri ku ini... So far diorang faham.. Ani je tak faham.. kalau tengah baring kat atas.. tetiba jerit "Mama nak milkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk" pastu mengamuk-ngamuk tak bagi chance 1 minit pon.. time tu jugak dia nak.. 

Semalam balik dari dinner kat luar.. terus siapkan bahan nak buat nasi goreng.. nak bawak bekal gi kerja.. sebab foodcourt kat area office ni pindah ada renovation sikit... pindah jauh plak tu.. Hoi tak terdaya aku nak berjalan beli makanan kemain jauh lagi... nak kirim orang pon tak leh selalu.. kang nyusahkan pulak... So gang2 office pakat masak-masak buat potluck.. Hari ni dengar citer nak masak nasi lemak.. sorry friends... aku tak menyumbang bahan-bahan tambahan utk nasi lemak.. hahahahah... bawak perot jelah.. nasi goreng jelah yang mampu... nanti kita makan sesama ye? auww ngan budak opis pon nak anjer anjer.. 

Alkisahnya.. pagi tadi sempat lah goreng kejap..subuh sekarang kemain lambat pulak masuk waktu.. kena buat benda lain dulu.. Aku keluar gi kerja kul 6.30 pagi.. subuh 6.15.. acaner? so mari kita masak dulu... Walaupon rupa dia pucat.. tapi rasa dia ok laaaa.. Wah takut kena kutuk lettew.. bila dah siap masak.. naik bilik balik.. bersiap.. Tanya Pak Radie.. 

Isteri: Pa, ma masak nasi goreng.. Awak nak ke bawak bekal?

Suami: Bawak jelah..

Aku ni kurang paham kalau cakap tak jelas macam tu.. Jawapan yang macam tu ko boleh fikir maybe dia maksudkan "Awak bawak jelah, Pa tak nak.. Pa boleh makan kat kedai mamak tu.. sebab dah sign kontrak 8 tahun dah".. Mungkin macam tu kan maksud dia?

atau

"Oklah, Pa bawak jelah, awak siap-siap letak dalam bekas.. letak dalam plastik, tinggalkan kat atas meja tu.. nanti pa bawak".. gittewwwwwww.. Al-maklumlah kan.. aku kan pernah cerita perangai lelaki memang cenggitu.. Eh ke laki aku je? Jenis berat mulut.. kalau cakap tu.. buat ko kena soal balik lapanploh kali.. baru kau paham... pastu dia bajet ko ni bangsa susah sangat nak paham apa orang cakap.. Hoih. hangin mak... Ai perlukan penjelasan ok... 

So aku tanya balik..

Isteri: Nak ke bawak?

Suami: Yelah, tapi jangan letak dalam tupperware, letak je dalam bekas-bekas bodoh biasa tu..

Isteri: Ok.. 

Malas nak basuh lettewwwwwwwwww.... Isteri buat muka kewl, padahal.. ko tak tau... betapa berbunga gila hatiku ini... huahahahahah... Aku taktau lah kalau korang memang jenis isteri yang masak subuh gelap.. pastu bekalkan laki makanan... Jangan salahkan ai ok.. laki ai memang jenis tak suka bawak bekal.. maybe dia rasa tak macho.. maybe dia rasa lagi macho kalau makan roti canai mamak masak... hahaha.. Eh ke dia takut aku sentap meroyan kalau dia jawab tak nak bawak? 

Terkembang kempis hidung ai tau... maunya tak?.. Muka dia dah lah muka takde perasaan.. muka bajet kewl, muka ala-ala nak garang ganas doplohpat jam.. tetiba.. duduk silang kaki.. bawak keluar plastik.. keluarkan tupperware yang siap ada sudu.. pastu makan bekal depan kawan-kawan... Hahahahhaa.... tak yah orang.. aku pon rasa nak kutuk sama.. muahahhahahahahahaaaa... Eh tak tak tak.. ai bangga u ollsss... 

Ko kalau tak makan ko siap ko.... sila whatsapp gambar bukti yang awak makan bekal tu ok???? 


Dah tu je nak ngadu.. Babai... 






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

38 comments:

rehanayat said...

hahaha.. pagi2 dah buat akak sengih sorang2.. take care ya! suka baca blog adik.. menghilangkan stress ..ok. mehlah lawat blog akak yg amatur nih pulak

touch-down-norehanayat.blogspot.com

Cik Cammy Lia said...

suami sy lebih suka bawak bekal..So awal2 pagi sy kena bangun panaskan lauk...Lauk memang mlm tu sengaja buat lebih utk dia bawak bekal hihi..Rasa bahagia dpt sediakan suami bekal cmtu kan kak :-)

mami said...

lelali mmg gitu lah fila...my hubby pun taknak bawak...melainkan sandwich peanut butter ke apa2 ajelah yang sewaktu dengannya yang boleh masuk plastik dn sumbat dlm beg kerja dia...bekal2 ni tak main... takut org kutuk kot...or takut xmacho... entah...aku ni plak jenis tak tau malu... sumer aku bawak ke opis...dah cam dapur dah bilik aku tuh...hehehe..tp kalau dia sudi bawak...mmg mak bangga noks...

Daz Dazlaila said...

suweetttt sgt . moga bahagia akhir hayat .. ermm harap2 dpt bina keluarga bahagia jugak satu ari nanti ...
Insyaallah .

Izzati Asyraf said...

menyelerakan semunya kak..hehe..

Anonymous said...

hahaha, filla jganlha kutuk ok pe die nak bawak bekal, en. somi saya mmg suka bawak bekal masak lebih esok bawak ke opis, kalu tak de lauk lebih nasi goreng ke apa2 je yang sewaktu dengannya, siap bekal air panas lam termos, tapi hari ni die taknak bawak walaupun mak die ade bagi lauk rendang sebab suar die dah ketat hari2 bawak bekal..
muhaahahah....

Nad MamaZN said...

Ganaih, tp dlm hati ada taman
Hehe

Nurulhuda Abdul Latip said...

hahah tapi kan hubby kita pun takmo bawak bekal tau, tak cool la kononnya sebab nak makan kat kantin sekolah ngan kawan2..

umilia said...

huh..tgk kamu ngndg mmg ngerila..prut kemain sihat ye..aku ni klu ngndg prut comel je..smpai skali tu gi pesta perkahwinan ramai dok bg brochur kawin..padahal tgh sarat ms tu..hahaha..sib baik laki aku nak bwk bekal..klu tak tiap2 ari aku majuk..hahahaha..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

akak..bab berat mulut nak cakap pastu buat kita confuse tu adelah penyakit suami saya..hahahaha..pastu dia marah kita pulak tak faham ape yang dia cakap ..hihihihihi

La Cocca Di Papa' said...

hehehe saya adalah salah sorang isteri yg bangun sebelum subuh untuk masak breakfast dan bekal untuk suami...and i'm proud of that!!

muke hubby saya brutal gak, tp dia ttp dlm hati ada taman sbb sudi bawak bekal yg saya masak :))))))

*love abang ketat2.... :D

Ana said...

hahaha..suami kak filla mcm suami saya gak jenis berat mulut..kalo jawap tu nak kena soal lagi bagi lebih jelas..saye pon jenis blurr jgk..haha..tp rasa berbunga2 jer kalo laki nak bawak bekal yg kite masak n makan..tue yg buat rajin nak masak.:)

ini reen said...

:) bahagia je bila nengok laki makan kanz..

susumanis said...

pahala lebih ngandung, bangun subuh, siap bekal somi, sure beranak senang nanti nih..aamiiin

ini reen said...

:) bahagianye

Aya Ariel said...

hahaha..comels uols laki bini..tak macho ke bawak bekal? laki i oke jer bawak bekal..tp crita dulu..sekarang??? takyah bekal2 lahhh..mkn kedai jeee..nak cepatt..alasan kauuuu..

cian mama..ani len kali kalo nak milk buat sendirik..letak susu dlm botol sdiri..pastu letak air sejuk sendiri..takyah guna air panas nanti bahaya..nescaya mama akan buat double keje..lap meja ngemop lantai..muahahahah..

♥ QaseH ♥ said...

Kte pn suka tgok blog akak pasal makan...and the kasih's gang,hehe

Chekgu Azrine said...

Haah..lelaki mmg kadangw ce ggigu..tak cool katanya ek..hehehe

Hani said...

hahaha gelak dulu :)
hubby I pon ok je bawak bekal. lagi dia suka sebab kat site byk kedai indon n mamak. dia mana nak makan kedai mamak, pilihan terakhir dlm dunia barulah kedai mamak hikss. so seminggu tu ada la 2-3 kali buat bekal. cuma skang preggy, agak malas sket huhu.
tapi I still masak for dinner.

Hafizah said...

oh,suami sy pun begitu.. klu bleh suh letak dlm polistrin je..jgn lupe wt love pkai sos atas nasi goreng tu.. haha..

mama ila said...

hihihi..lawak..suka betul baca n3 kak filla ..sempoiii jer =D

lina said...

saya pun suka masuk blog akak sebab foods. walaupun akak masak simple2 je pun dah buat saya terliur.

lagi 1 sebab ani sebab keletah dan comel sgt. sebab slalu sgt tgk ani mase pregnant, anak saya pun semangat jugak :)

lily said...

hari ni jumpa kak filla kat alamanda ^____^ tapi segan nak tegur..akak tengah borak dgn kawan akak yang tinggi tu, cakap "sondol..sondol" ape yang menyondol tu kak??hehe ^_______^

Anonymous said...

salam
org lelaki kita je malu bawa bekal..lunch. kalau kat england dari director sampai ke staff bawahan bawak lunch dlm beg..
cool aja.

mrs kayrul said...

aik tiba-tiba acih dah jadi kak long..terus rasa acih dah muda remaja

Kniedaz said...

lama tak bw bekal...napa gambar Ani menyelit tak ada ek??

Im happy being alone said...

hahaha..lawak sungguh korang.. semoga sentiasa happy n bahagia selalu..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila baru 4 bln dah tak masak filla

sharifah rosidah said...

Hahaha kelakar lah filla...nasib baik Pak Radie bawak juga bekal tu kalau laki aunty dah 30 tahun kawin sejak dia kerja swasta pastu masuk kerajaan dan kerja swasta balik langsung sekali pun dia tak pernah bawak bekal tau...padahal dulu duduk di Telok Panglima Garang dan kerja di Pejabat Kerajaan Jalan Duta....jauh tuu....agak nya dia malu kot....takut staff kata SU pelokek....ko masak sedap macam mana pun haraaam lah nak di bawa nya.

tnur kartini said...

Hehehe bertuah ko filla kalau betul radi bawak bekal...abg aj...sejuta alasan kalau suruh...bagus bagus radi..kipidap hehehehe

Sabariah Fariz said...

Wah sweet nyer akak ni...comel sgt...saya pun salah sorang isteri yg suka siapkan sarapan tuk en.somi. Perkara spt. Ini la buat en.somi makin syg kt para isteri. Anyway, sis tq. Subuh2 da tersengih saya baca N3 sis filla. Tq sis!

ZulWana said...

baru prasan blog ni..caner la x pasan sblm ni..best laa ur blog..sengal..hehe..wat i gelak sensorang smpai ank tengok pon peliks..gud job!

Nadya Honey said...

samala laki kite kak, sy smpai kene bubuhkan dalam polisterin.siap beli polisterin baru okey, dah mcm kedai mkn dah.nk jimat punya pasal sbb tmpat kje laki harga makan mahal2..tp malu nk mkn dlm tupperware..acaner..?hahaha..

Anonymous said...

asalamualaikum

haha lawak juga ye...tapi saya tengok omputih yg hidup teratir berdisplin bawa bekal. yg bujang bawa bekal left over and prep sandwhich kerepek ubi sbungkus chocolate sketul,buah epal sebiji limau dua biji,
yg dah ada bini kenkadang pack their own lunch
kenkadang isteri buat. so sandwhich le juga mainly
tapi ada salad siap.buah dan jelly kenkadang
yoghurt.
bila tanya dia kata first jimat dan bersih yg kedua jimat .ketiga jimat.
kat sini kos sgt tinggi dari incometax sampai ke cukai pintu ke cukai maka kat restaurant dan beli
makanan kat ssupermarket kena charge tax.

jadi mereka sgt cermat..esp yg pangkat sr atau mgr ke atas kena bayar cukai 40percent. tak termasuk lain lain up to another 10-18 %. klu shoppg eat out
anpther tax vat,food tax bila beli makanan
groceries,makan kat restaurant pun kena tax lagi...sobayar mortgage umah keta takde apa yg tinggal. savings pun kena cukai...so gi holiday cukai ...so pd mereka kalau bawa bekal on most day mereka akan jimat dan dapat save kurang kurang
utk benda lain.
lepas tu kerja stability memang susah

kalau yg tak displin nbeli lunch pastu bila tgh
sengkek bawa bekal.gak..

itu lah rakan sekerja saya lihat dan juga jiran..jiran..buat...
kalau builder keja kat sini siap bawa termos patsegi besar macam dia bawa. only yg koboi je beli beli..sbb dema mkn selambak.

kawan saya suami yg pack lunch utk seisi keluarga.sandwich buah biscuit.
ada siap bawa flask air panas. mereka tahu income fixed kena cukai lagi suma..so mereka nak bayr mortgage.keta umah holiday etc.so planning mereka execute with disiplin.
ada ister pack kan ada siapa sempat...ada siap letak salad sayu hijau etc 1tupperware...then add sardin dlm tin ada letak ham.
but tupperware mereka satu setnwith clip on head so takkan tumpah.
sandwich kenkadang pakai foil atau kertas.minyak atau plastik cling..then dlm tuperware together with other food..

sekadar berkongsi..kita nak belajar dari satu kaum..kita amik good habits not bad one..

wassalaam

ida

kissz said...

Tq kakkkkk makbulllll permintaan... heeeee

kissz said...

Tq kakkkk penuhi permintaan... ailebiuuuu larh!

Anonymous said...

Suami saya pun suka klu saya msk utk bwk bekal. Sy siap isi dlm tupperware pastu ltk dlm paper bag gambar bunga2 lagi. Haha..dia relax je bwk pi mkn kat kafe dgn member2 dia. Tp kena isi mknn lebih la. Nanti dia x cukup mkn sbb kwn2 pun pau jgk mknn dia. Haha..

Ari Isfuzzy said...

Hahahaha.... sangat lah kapel ni... suke2x!!!