Wednesday, January 30, 2013

MASAKAN IBU

Haritu ada terbaca Hanis Zalikha tulis kat FB ke Blog ke mana tah... Masakan ibu adalah yang terbaek.. tak kira lah ibu kepada kawan ke.. ibu kandung sendiri ke... kalau dah namanya ibu.. masak dengan penuh kasih sayang.. memang tiada tandingan rasanya... Ye.. ibu saya memang hebat kalau memasak.. Ewah kau nak up jugak ibu kau sendiri kan? Eh mesti lah ;)

Dah lama sangat aku tak balik Enstek... Shah Alam pon lama jugak.. sebab dah sarat.. so rasa tak larat sangat nak pack-pack kain baju.. kang nak unpack lagi.... kang kain baju sekolah Acih nak urus lagi esoknya nak sekolah.. Lagipon Sabtu pagi biasanya Pak Radie gi panjat bukit broga tu.. preparation nak panjat kinabalu katanya.. puiiii.. hahah.. yer yer sangat nyampah tau..Dah lah janji manis dulu nak bawak isteri sama-sama panjat Kinabalu.. Akhirnya keseronokan tetap dicari dan dikecapi bersama sahabat-sahabat jugak... ai is merajuk. Sekian. 

Ok berbalik kepada topik asal.. Wan masak semua lauk nie.. hahah.. Aku tak tolong dengan alasan tak larat.. hahaha.. baring tertidur depan tv.. tau-tau.. "Nak makan ke? dah siap dah".. Amboi kelas kau Jah.. orang gerak suruh gi makan jer.. Eh laju pulak bangun cedok nasik? muahahaha... 

Favourite Acih ialah Ketam Masak Lemak.. Amboi Acih request kemain lagi... Selain kegemaran Acih, kegemaran Pak Radie jugak.. aku? hmm.. tak kuasa nak kopek kulit ketam.. orang pemalas elok carik makanan yang tak yah susah payah.. masuk mulut terus telan je.. 

Atok teringin nak Bayam rebus.. So Atok, sila ratah sampai habis.. 

Ok ini Mak Buyung request.. Sambal Sotong meletops.. perghhhh suka sangat... makan ngan nasi panas.. letak sambal banyak-banyak gila... biarkan nisbah sambal dan nasi seimbang.. 1:1 baru cun... kalau boleh.. satu sudu sambal terus masuk mulut.. powerrrrrrrrrrrrrrrrrr... hahah.. over gila... pastu perut panas lah.. apa lahhh... 

Ketam Goreng.. untuk siapa? Ani.. Oh aku dah tau ni favourite Ani... sebab haritu gi makan kat luar Pak Radie order Nasi Goreng Ketam.. ada seketul ketam bertenggek atas Nasi Goreng tu.. Ani leh cakap "Eh, Lipas".. hahaha.. ketam ko kata lipas? Dia terror gila makan ketam ok.. Pak Radie tolong kopek2 isi.. pastu habis kaki ketam semua dia sedut, dia patahkan.. dia gigit-gigit.. Amboi like papa like daughter nie..  

Tempoyak daun ni Wan yang teringin.. tapi aku rembat gak bawak balik.. hehehe.. 

Hoi kemain payah nak upload gambar ikan ni.. berapa kali percubaan baru dia appear.. hahaha.. Ni lah ikan yang Wan dah siap gaul garam kunyit tu... ada kat dalam fridge.. lom goreng lagi Wan.. Penat!! hahaha.. 

Slurppp... Gila tak sedap makan macam nie? pitam ok.. 

Acih anjer nie.. licin ;)

Tetiba Ani dah pandai baca doa makan.. mesti Cikgu kat school yang ajar nie.. sekarang asal balik dari school memacam dia pandai.. latest nie pandai nyanyi lagu Anak itik tok wi.. tapi version dia lah.. lirik hantam je.. aku dengar ada ayam, itik, betelur, kolam, parit.. semua ada..hahah.. 

Budak ni dah fanatik ketam dah... ko nak yang mahal-mahal je kan? cer fanatik ikan sadin ke.. Alhamdulilah lepas makan ketam aku check jugak kot-kot naik gatal-gatal ke.. yelah dulu Ani kan problem sikit kulit dia.. now dah ok ;) 

Boleh gang lah ngan Papa korang.. gila ketam... 




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

25 comments:

D' Hasnie Aini said...

comellah anak akak num dua nie...geram sy tgk..

Jojet said...

ah, rindu terubat tgk ani! thanks akak.

aishah jamrek said...

kak, sambal sotong tu memang nampak sedap...

mc laa said...

masakan wan nie buat sy laparla plak akak .. heheh sy alergik xleh makan ketam so nengop orng jea la .. :)

mc laa said...

masakan wan nie buat sy laparla plak akak .. heheh sy alergik xleh makan ketam so nengop orng jea la .. :)

mc laa said...

masakan wan sedap giler tgop !!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

boooooooooooolattt je ani tue kan??

Adzah said...

slurp slurp sedapnye ketam

Anonymous said...

tak tahan sy nengok sambal sotong ngan bayam rebus tu kak. Tu kalu combine ngan nasi..perrghhhh! mantops hehehe

kissz said...

Huuuu nk tau knp sy suuukaaaaa bc blog kak filla??? Sbb fooddddddd... mmg xpnh mhampakan bg air liur melejehhh.. hoiiii dapppppp

C!kpuanmuda® said...

ani! leh geng ngan kakak jugak. kakak pun suka ketam.. hahahah

eda said...

huwaaa comel nye gaya aniii .... gilooorr r terpikatt !! i like ketam too la anii .. gimme five

eda said...

kak , wan letak sayur ape dgn ketam tu ?

Ana said...

saye tgk ani gaul nasi dah kenyang!hehehe..comel betul anak kak filla nie

Cik Eka said...

ermm dapnyer semue menu..hehehehehe

bila nak goreng ikan bawal tu kak?? hikhik

waaa sambal tempoyak daun tu..jadi fav eka dah skang.hehehehe

sebelum ni tak penah makan pun,sejak pegi kenuri kat Pilah haritu.ehhh sodap lak aiiii...

hehehehe

Filla ~ Kasihs said...

daun dalam ketam tu daun kunyit sayang ;)

nanti kita rajinkan lagi diri kitew utk snap gambar food ye... grrrrrrr....

are-fine said...

kak filla, kalo ada ayam itik bertelur parit kolam tu lagu air pasang pagi kot..

Aya Ariel said...

sedapnyeeeee...teliur ehhh

Nurulhuda Abdul Latip said...

ketam sedapp...tapi mmg leceh nak kopek kulit bagai semua..kita suka siput sedut, hehe

Anonymous said...

Yeayyy finaly ani!!!

susumanis said...

ani adalah sangat comel..sekian tqvm :)

sharifah rosidah said...

Macam ni lah entry.....baru lah kelas ko Jah.

Rumah aunty kalau anak sulung balik....2-3 kilo ketam pun dia sorang je bedal...entah apa yang sedap sangat...nyusah kan je nak makan.

MISS DIVA said...

kak..aku geram sgt dgn si ani ni..rasa mcm nak gigit je pipi dia yg bam..bam..tu..alaaa...tomey..tomeyy..hihihi

mrs kayrul said...

tak leh geng ngan ani la...sebab tak pandai makan ketam...hahhaa

Ari Isfuzzy said...

Ani yang comel gila ketam... eee... geram ngan Ani nih...