Wednesday, January 23, 2013

Dialog.

Semalam balik dari KAFA berborak lagi dalam kereta..

Acih: Mama, kalau Kasih cakap ni mesti mama marah kan?

Mama: Nak cakap apa...

Acih: Alaaaa.. Tapi kalau papa tau mesti papa marah..

Mama: Cerita lah..

Acih: Jap, Kasih amik dulu (tetonggeng geledah bag sekolah)

Acih: Mama, Kasih beli baju nie tadi..

Mama: Hah? Siapa jual pulak?

Acih: Kawan Kasih lah... 

Mama: Jap, mama tak paham.. macamana kawan Kasih boleh jual baju pulak ni? berapa ringgit? mana Kasih dapat duit?

Acih: Alaaa murah je mama.. Singgit je!!!!

Mama: Biar betul baju harga RM1 je? Ni mak dia tau ke tak dia jual baju nie? dia memang jual ke cemana???

Acih: Tak, camni, Kasih tanya dia camni "Awak ada jual baju tak?" pastu dia kata ada.. esok tu dia bawaklah.. Kakak dia darjah 4 pon cakap jual singgit je..Kasih dah try dah mama, muat.... Kasih suka sangat baju nie.. tapi Kasih takut papa marah..

Mama: Mana ada baju harga Singgit... Eish mama takut ntah-ntah mak dia belikan dia baju, pastu dia pandai-pandai jual kat Kasih?

Acih: Taklah... Mama, baju ni tulis Beauty and The Beast.. Beast ke Best?

Mama: Beast lah! 


Ni acaner nie? Betul ke baju singgit nie? Tapi kat tag harga tu takde pulak tulis harga... 

Apa-apa lah Acih.. Janji tak curik.. janji beli...

Tapi memang budak-budak zaman sekarang baru Darjah 2 pon dah pandai jual baju ke? Sebab Acih cakap kawan dia yang nie jual RM1.. ada kawan lagi sorang tu jual baju jugak tapi sehelai RM5.. ko biar betul???? 

Acih: Mama, mama tak nak jual apa-apa ke? Mama asyik jual baju orang besar je..

Mama: Napa? Kasih nak jual jugak ke?

Acih: Apa kata mama jual Nasi Lemak seringgit?

T_______________________T

Nak pi beli nasi lemak singgit pon aku malas.. ko nak suruh mak kau bangun sebelum subuh, tanak nasik, masak sambal, buat meniaga? Tak pelah Acih.. 





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

27 comments:

Jojet said...

biar betul harganya singgit kak oii??hahahaha..kena siasat!

nurul said...

masih ada tag. kira baru lagi la. amboi2 kecik2 dah jadi bisnesgirl =) kalo akak kawan acih pun kata singgit mmg singgit la kot dia jual.

Nad MamaZN said...

Acih ni petah la..suke bace dialog die =)

Anonymous said...

comel tul la budaks2 skrg kan kak....aduhaiii!!! Ni sume duplicate dari mak masing2 la nih..huhuhuuu;D

anna hashim said...

kak serious..ana baca tergelak tonggeng2 kt opis ni..hehehehe siap berjemaah baca ngan kawan2

Lovehatelove said...

bajut singgit! nasib baik tak dua singgit~ tiru dialog jarjit dalam upin ipin

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nak satu.. beli tuk amana haha

susumanis said...

nak li satu ode gan acih leh x..hihihi

Jan@Afzan said...

huhuu...of coz kena siasat tu Filla. Mana lah ada baju RM1 (dah ada ciri2 usahawan ek kecik2) hehe

Hahahaha, serius klaka Kasih ni. Cadang Mama jual nasi lemak ek..huhuhu.

Irfa said...

Gila murah.pe kata ko beli banyak2 dan jual kat blog rm5.untung rm4.kih kih kih

Aya Ariel said...

homaiii...singgit jerr..mai acik beli seplohh..ase2 padan tak ngan acik..muahahah..melampau tau acik tak agak2..

Hafizah said...

haha..hadoila...klu singgit xdenyer mama marah.mama bg lagi rm10,borong 10helai.haha... ni mesti mak budak tu meniage,pastu die main amik je selai,pastu jual. mungkin jugak mak budak tu dah belikan tapi die xmuat. so jual singgit pun xper..huhu

genny da bomb said...

wakakakakakaaka...abis la acih dh nk meniaga pulak..hihihi..tp zaman skolah dulu2 pun kawan2 suka jual mcm2..ada kepek la..key chain la..macam2 ada..

Rusuk Kiri said...

singgit??biar betik kak?? acih tolong order lagi la hehehe

Tijah said...

Hehehe. Ni mesti acih pandai tawar menawar nih.

alyn amalyn said...

budak zaman sekarang..adohai..:)

NenetPenne (NP) said...

tak menahan gelak bila achih suruh jual nasi lemak singgit...

ha ha ha..

antalya said...

murahnya kwn dia jual baju.kirim selai kt kasih buleh tak mama nya???

Cik Cammy Lia said...

hahaha pndi plak dia suh mama dia buat nasi lemak..acih2..bijak btl

Julia Abdul said...

nasi lemak seringgit 1..hahaha!!!

Anonymous said...

filla ntah2 harganye RM10 bayar ansur2 singgit sehari jeng...jeng..jeng..
budak2 sekarang mmg pandai kan, pandai meniaga, pandai bercakap, macam2lah

Iela Fazielah said...

tergelak part acih suruh jual nasi lemak singgit... nak nangis pun ada... xsanggup ooo

JMR said...

acih boleh JV dgn tsugoi team nih.. acih boleh tlg promotkan..cayalah, tsugoi dh masuk market skolah...:-)

sharifah rosidah said...

Mungkin ayah kawan acih tu jadi manager kat kilang buat baju tu kot...dia bawak balik banyak so anak anak nya jual lah.....ala takper lah Filla positif je, tak kesah berapa harga nya janji kasih tak mencuri....itu yang penting.

Anonymous said...

Peh rm1 tuh kak tnye kasih ade lgik tak sya nk beli 20 helai hahaaaaa...- intanjb-

VivicMalarn said...

Kah kah kah.. Gelak sendiri bace. Acih2.. Nak suruh mak pulok juai nasi lemak ye.. So sweet of her..

mrs kayrul said...

murah betul klu baju sehinggit...tolong beli sepuluh...hehehhe


budak2 sekarang kecik2 otak business...