Thursday, January 10, 2013

TUTORIAL STICKY POST ENTRY


Eh apa ke halus sangat aku crop nie.. muahahha.. soalannya ialah macamana nak buat sticky post? Olooo loo looo anjer anjer anjer nie... Ok lah mari kita bantu.. mungkin kita tau, mungkin ramai jugak yang tak tau.. sharing is caring ;)

Memula, click new post macam biasa.. dan buatlah entry apa kau nak macam biasa.. pastu click Publish.. pastu ko bajet nak buat entry tu as sticky post for 24 hours lah kononnya ye..

So ko pegi kat Blogger Dashboard 

Tengok belah kiri tu.. Click ---> Posts

Katalah aku dah publish dah Entry BIRTHDAY tu.. pastu letak cursor bawah tajuk BIRTHDAY tu kan ada Edit.. yesza, sila click EDIT.

Eh pi kat entry lain pulak.. hehehe.. Ok tak pe tak penting.. tapi bila ko click Edit.. cer tengok belah kanan tu... 
1. Click Published on
2. Click Set date and time
3. calender tu ko pilih nak sticky post tu sampai bila.. tukar date ngan time.. 
4. Click Done
dah tu click lah Update entry macam biasa (kaler oren) 

Ok itu sahaja adik-adik... lepas ko dah click Done tu.. date entry tu akan lajak ke depan (ikut ko masukkan date sticky post tu sampai bila) dan lepas tu entry-entry yang ko publish akan automatically appear di bawah entry sticky post tu... 




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

7 comments:

missalongwani said...

oh..info yang berguna..tq kak...lama dah nak tau camne leh jadi sticky post ni....huhuhuhuh...asyik buat xjadi je....tq kak
p/s>>kalu blh nak blajar buat yang button2 macam HOME /ABOUT ME / FRAMEKASIH / CONTACT ME tu...pasal wat masih tak jadi2....boleh tak ajarkan..... kalau akak senang2 la..tq kak....

Cik Cammy Lia said...

oh thank kak filla..dh lama sy nak tahu cara sticky post ni.hehe.. sgt membantu

Atie said...

kak filllaaaaa.....tima kasih banyak2 yer.... info yang berguna... :)

karmilamohdshrif said...

tqvm....info yg sgt berguna...dah lama teringin nak buat sticky post ni...akhirnya kak filla turunkan ilmu gak..

Azlina bt. Azis said...

waaaaaahhhhh banyak nyer view count

Fariza Darwish said...

wahhh..terimakasih banyak2.. semoga murah rezeki..!

mrs kayrul said...

akhirnya tahu jugak..sebelum nie memang tak tau tapi malu nak tanya..mujur la kak filla buat entry