Wednesday, January 09, 2013

Acih dan Sekolah...

Kasih Aleeya

Dah gemok kan? Tapi muka jelah.. pipi dah bulat dah hahahaha.... tapi badan dia tetappppppppppp kurus!!! 

Lama tak share apa yang mak ngan anak borak kan? Semalam balik from KAFA berborak dalam kereta ngan Acih..

Mama: Duit RM5 mama kasi pagi tadi dah beli name tag?
Acih: Cikgu cakap tak payah, sebab semalam last.. dah habis dah..
Mama: Ok, mana duit tu? 
Acih: Nah.. (rm3)
Mama: Aik? kenapa rm3 pulak? kata tak beli.. ni beli apa?
Acih: Kasih beli nugget
Mama: Duit belanja untuk makan kan papa dah bagi RM4.. mana?
Acih: Kasih beli buku RM2
Mama: Nugget RM2, buku RM2... so RM9-RM4.. sepatutnya kene ada RM5 tapi Kasih bagi mama RM3 je.. lagi RM2 mana? 
Acih: Jap Kasih lupaaa... Oooo Kasih beli ice cream!!
Mama: Amboi banyaknya belanja? mama dulu gi sekolah bawak 50sen je..
Acih: Mama bawak bekal..


Ok budak-budak sekarang memang pandai menjawab.. Stok menjawab sampai ko pulak yang terdiam.. tul gak eh? aku dulu bawak bekal nasik.. so buat apa bawak duit banyak... haih... 

Kasih: Mama, kalau kasih cerita ni mesti mama happy sangat sangat..
Mama: Kenapa?
Kasih: Tadikan kat KAFA.. Ustazah bagi buku.. pastu Kasih amik.. pastu Kasih cakap lah Terima Kasih Ustazah!!
Mama: Pastu?
Kasih: Pastu ustazah bangun.. Ustazah cakap "Kasih sorang je cakap Terima Kasih bila ustazah bagi buku".. 
Mama: Hahahahaaaaaaaaaaaaaa
Kasih: Kenapa mama ketawa?
Mama: Sebab nama Kasih tu Kasih.. sebab tu lah rajin cakap Terima Kasih.. tapi bagus lah tu.. kita kena selalu cakap terima kasih..
Kasih: Pastu kan mama, masa ustazah nak keluar kelas dia cakap "Kasih kamu jadi Penolong Ketua"
Mama: Ye ke?
Kasih: Kasih macam tak dengar, Kasih tanya kawan Kasih.. "Awak dengar tak ustazah cakap apa tadi?" kawan Kasih cakap "Ustazah cakap Kasih, kamu jadi Penolong Ketua"..
Mama: Hahaha.. Kasih suka lah tu? Siapa ketua? 
Kasih: Ketua Kelas nama dia Ariff.. Ketua kene lelaki, penolong perempuan.
Mama: Kena belajar rajin-rajin.. jadi Penolong kena pandai.. tak leh nakal..
Kasih: Alah, Penolong Ketua Kelas pagi tu bising je bercakap je..
Mama: Siapa?
Kasih: Kawan kasih lah nama dia Sumayyah..
Mama: Ooooo Sumayyah yang sebelah kasih tu?
Kasih: A'ah, sekarang Kasih selalu dengan Sumayyah je gi Kafa sama-sama.. 


Ok tu dia dialog semalam... Dah besar dah Acih.... Poyo gak Acih ni, siap tak dengar plak, siap tanya kawan apa ustazah cakap.. aku rasa dia excited dan tak percaya kot? muahahha.. Kasih ni kelakar gak.. teringat masa darjah satu result Kafa keluar.. pastu balik dari Kafa dia sedih-sedih mengadu.. dia cakap Kasih sedih sebab tak dapat jubah.. Ustazah dah cakap siapa dapat no.1 je ustazah bagi hadiah jubah.. kawan kasih yang dapat jubah tu.. kenapa Kasih tak dapat no.1.... Aih kesian pulak... pastu aku cakap lah.. Kawan kasih tu rajin belajar kot.. sebab tu dapat no.1... then dia cakap.. yelah, Kasih nak jubah macam tu cantik sangattttttttttt... 

Tapi ko dapat no.13.. hahahah.. kot no. 2 ke 3 ke oklah dah dekat.. hahahha.... takpe Acih.. try again.. 

Pastu last year masa darjah 1.. ada few students dapat masuk kelas paling pandai.. Katanya kelas Anggerik paling pandai... So bff dia Amber and Hannah dapat masuk kelas 2 Anggerik... nak kata bff tu tak gak sebab asyik sentap je.. hahaha.. kasih selalu cerita.. Hannah tak nak tegur dia.. Hannah tak bagi Amber kawan Kasih.. Yelah tu.. aku bukan percaya sangat kalau cerita budak-budak nie.. ntah-ntah Acih yang bangsa kuat sentap kannnn... hahahha.. Pastu dia sedih sebab diorang berdua je dapat pegi kelas pandai... Aku cakap lah.. Kasih kena belajar rajin-rajin lah.. baru lah dapat masuk kelas pandai.. ok? pastu dia jawab.. Hannah dengan Amber gi tuition.. erk? ok nanti mama hantar kasih gi tuition ok? pastu dia cakap..

Kasih: Mama haritu kan Kasih tanya cikgu..
Mama: Tanya apa?
Kasih: Macam nie.. "Cikgu, kenapa Kasih tak dapat masuk kelas 2 Anggerik?"

Oh Em Geeeeeee... hahahah boleh pegi tanya lagi??? muahahahahha kalau aku lah.. sorok bawah meja ok... 

Mama: Hah? Kasih tanya? cikgu kata apa?
Kasih: Cikgu kata sebab awak banyak sangat bercakap dalam kelas!
Mama: Heheheeeee... tulah Kasih selalu bising kot?
Kasih: Masalahnya Amber ngan Hannah pon bising jugak.. menjerit-jerit lagi... boleh je?
Mama: Kalau bising kuat bercakap, tapi belajar pandai.. takpe.. boleh masuk.. cuba lagi ok?
Kasih: Ye la tuuuuuuuuuuuuuu...

Ok itu lah Acih... Tak nak kalah okeh... muahahhaha... Semoga naik darjah 2 ni ada improvement sikit.. sebab plan nak panggil cikgu datang rumah.. sebab maths dia agak slow sikit... nak amik 4 subject.. English, Maths, BM and Science... Bagi dia cikgu garang-garang sikit.. aku ni tak leh.. kalau aku yang ajar.. rotan ada kat tangan sebelah.. salah je.. rotan meja kuat-kuat.. suara tak keluar.. rotan kerusi kat sebelah.. melawan, rotan betis!!


Cayang Acih ketat-ketat.







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

Cik Cammy Lia said...

hehehe..budak2 skrg kalo berckp mmg kite kalah kak hikhik

marr said...

Fila,

Acih banyak cakap sebab bijak lah tuh.. hehehe..

Anyway, saya suka baca cerita anak2 nie, org baru kt sini, aaa my daughter pon banyak cakap n loyar buruk ..:)

kikin said...

alolo sweetnye acih....

nurul said...

hehe...ada anak buah saya lagi la dpt no 21 dlm kelas. saya mls le nak bg present mcm dah corot je. tapi dia kata dapat semua A pastu dpt terbaik matematik siap dpt hadiah lg masa hari anugerah cemerlang tu. cuma no je byk.

haiissshhhhh...kira saingan sengit kot belajar situ. kurang 1 markah pun dah bagi impak maksima.

Mira Adzlia said...

hahaha....lawak la acih ni....mmg byk ckp ni

Nuriesya Nadia said...

Haha Comel je conversation Kak Filla dengan Acih. Dah besar dah dia sekarang. Nanti kite tunggu Tomatomato pergi sekolah pulak. Tah apalah yang die nak jawab. :DD

Anonymous said...

Assalamualaikum Kasih dan Mama Kasih,

acik zue doakan Kasih jadi anak yang solehah dan beriman dunia akhirat. Jangan tinggal solat ya. Doa banyak-banyak ya Kasih. Minta dengan Allah yang baik-baik. Allah kan Maha Mendengar dan Maha Mengasihani. Amin.

acik zue

nona hidayah said...

hahahaha..comel jer achih nie..innocent jer die..kalau saya masa kecik2 dulu, takder maknanya nak tanya cikgu napa tak masuk kelas lain ker ape ker..maluuu...hahaha

Irfa said...

comel je siri bercakap dgn acih ni
anak aku keciwa tak dapat jd pengawas tp suka sikit sbb jd penolong ketua darjah..hehe

sharifah rosidah said...

Kelakar sessi temu bual ibu dan anak.....cam dah besar nau si Aceh ni bersembang....

White Dove said...

comel la acih ni...hehe..

Syazwan Che Deraman said...

kehkehkeh.

moga acih makin cemerlang bila besar nanti!1

pau said...

my Along also mcm tu, kdg bdk nie lambat panas... lama2 dia akan compete....jom support them sama2.

misz sempoi said...

saya baru abes degree... xkerja lagi...nak saya jadi cikgu tak?? saya duduk putrajaya jugak...hehehe..

mrs kayrul said...

bijaknya kasih..kalau kayrul pasrah je la klu x dpt kelas pandai...hehehe

belajar2 rajin2 tau kasih supaya dapat masuk kelas pandai

Atie said...

salam kak filla...sbenarnya atie malu nie nak tanya...tapi kene tanya jugak...mcm mana nak buat sticky post yer.??....atie tak pernah buat sbb tue tak tau....
mintak ajarkan yer....hehehhe

Akal yang panjang said...

Akak cubalah anta kat kumon. Kumon ni self studying tok maths and english. Cubalah akak google kumon. Bagos kak kumon ni.. kalo budak2 ikut rules yg tetapkan, insyaallah excellentla jadinya..heee~

mc laa said...

acih acihh .. kiut jea muka dye .. hehehh