Thursday, January 03, 2013

entry 2013

Previous entry "anak dah darjah 2" tu sebenarnya type guna iphone jer.. dalam kereta.. dalam keadaan pinggang nak patah dua.. tapi bosan tunggu laki tak siap-siap lagi urusan bank.. pastu tau lah kan jari ni dah debab2.. mata dah rabun.. hahahah.. main tibai je.. sudahnya.. aku pon tak paham apa aku post..hahaha.. 

Lately macam sangat takde mood nak snap-snap picture pastu nak transfer ke pc.. rasa lagi selesa berborak je.. amacam tanak kawan fillanie dah? muahahah... biasalah ragam orang mengandung ginilah.. dengan masalah maid nak masuk tapi last minute tak jadik.. hoi puas hati aku sergah akak kepada maid tu kat phone..naik hantu aku dibuatnya tau... aku elok-elok.. ko main-main pulak.. dah tak jadi bukan reti nak bagitau.. so plan telah bertukar.. sambung balik Ani kat nursery.. pastu aku dah pening nak memikirkan time aku pantang nanti cemana lah 3 bulan tu.. Acih sekolah.. balik sekolah macam tak sempat apak dia nak rush amik.. tapi takpe.. wait and see jelah cemana.. semoga dipermudahkan hendaknya.. anyway, siapa tau mana nak dapat maid? yang harga berpatutan, legal dan boleh dipercayai untuk menjaga bayi.. please recommend kalau ada ye.. boleh email:

framekasih@yahoo.com

Gila promote diri sendiri pulak kali nie.. hahaha.. yelah orang lain senang je dapat maid.. aku ni mungkin sebab penakut sangat nak pecaya kat orang kot.. tapi kalau ada yang dapat bantu.. boleh jugak ye.. pakai maid ni aku rasa kena gamble.. kiranya nasib ko baik, dapatlah maid yang semenggah.. nasib tak baik dapatlah maid yang satu sen tak guna.. 

Ok lah malas nak citer pasal maid yang buat aku naik hantu tu.. eh nak citer sikit, alasan dia tak bagitau awal  yang adik dia tak boleh kerja ngan aku sebab anak demam.. hahahahha... dengan aku kau nak jawab macam tu? Aku sound balik "Anak demam????? kamu tak bagitau saya awal sebab anak kamu demam??? Call bagi tau saya 2 minit je cakap tak jadi pon susah ke? saya call kamu tak angkat, kamu ni memang menyusahkan orang" *panggggggggggggggggggggggg hempas telepon* tak hempas sangat laaa... end call je.. ok menggelegak darah aku ok.. tak pasal2 aku berangin kat semua orang.. hahahah.. ok tu lah aku sebenarnya.. tapi kejap je.. lepas minum air.. tarik nafas.. think positive.. aku ok balik.. 

Ok tak nak citer lagi pasal maid... kita citer hantar Acih gi sekolah... Kul 7.30pagi sampai kat sekolah.. pegi sekali ngan Pak Radie.. sebab serious aku dah macam tak larat sangat nak membawak perot nie hah.... belum jalan dah mengah.. sekali jalan berhenti 5 minit.. gila betul..hahaha.. Kelas Acih dah naik darjah dua ni kat tingkat 1.... cuma kelas Kafa je dah tukar kelas lain... Kafa start isnin depan.. so habis sekolah tengahari ni aku kena gi amik dia bawak gi office.. sian pulak budak nie.. hahahah... tapi dia memang suka sangat lah pegi office mama.. jangan kacau ok.. boss mama ada.. duduk je diam-diam ;)

Pasal pregnancy pulak aku blur aku dah berapa bulan.. tapi dah 7 bulan lah.. exact aku tak tau.hahahha.. yang aku tau.. Doc dah bagi due date aku from 14th Feb - end Feb.. aku dah takde EDD yang sharp maybe sebab aku tak ingat last period aku dulu.. so untuk korang yang period every month tu sharp.. sila take note date period tu penting ok.. masa time Acih and Ani aku record.. so due date Acih dulu 30 Sept 2005.. dan dia memang lahir tepat-tepat on her due date.. Ani pulak dulu EDD 18 June 2010.. tapi dia lahir 17 June, awal sehari.. So biasanya kalau jenis bersalin sharp-sharp ikut EDD tu memang gitulah jika bersalin anak seterusnya.. Haihhhh boleh pulak yang no.3 ni aku taktau.. so agak susah lah aku nak budget hari apa budak ni nak melihat donia.. aku kena on standby mode 2 weeks tu.. Dah cakap ngan Pak Radie.. aku tak nak cuti awal macam time Ani dulu.. 2 weeks before dah cuti..hahah.. gila excited bajet anak no2. mesti lahir awal.. padahal idok nyeeeee... jadi kali ni aku decide untuk kerja selagi larat... bila dah ada tanda-tanda pandai lah aku nak buat cemana.. kalau kat office laju-laju lah drive sendiri gi DEMC sana.. hahahah.. nasib tak baik aku park je lah tepi jalan bersalin dulu pastu bukak cermin kereta lambai-lambai mintak pertolongan.. hahah.. tak kelaka yeh? mudah-mudahan aku akan start contraction masa kat rumah bila pak radie ada... 

3rd pregnancy berlalu dengan pantas.. macam sekarang dah bulan 1.. macam tak percaya bulan 2 dah nak bersalin.. Hoi pantas sangat masa berlalu.. walaupon dalam tempoh tu makkkk aiiiii... seksa jugak lah.. tapi alhamdulilah.. dapat melalui dengan jayanya.. rezeki masing-masing.. mengandung hazab, bersalin mudah, ada yang mengandung mudah bersalin hazab.. ada yang mengandung senang bersalin pon senang.. minta2 aku dalam kategori yang senang... tak moh manja-manja sangat.. sebab aku rasa bila manja-manja sangat mempengaruhi minda jugak.. kang sakit sikit tak tahan.... so bila kita macam kuat, tabah, proses bersalin yang sakit pon tak terasa sakit gilaaa... aku rasa lah, ikut lah cara macamana kita nak psycho diri masing-masing ;) 

Baju baby pon dah beli haritu.. pastu kan asiklah hujan.. tak nak lah basuh pastu nanti tak kering betul bau busuk.. huwaaa.. baby mesti bau wangi.. mana ada baby bau hapak.. so macam biasalah.. mintak tolong Wan hahahah... dah siap dah Wan basuh siap lipat comel-comel masuk dalam bag.... botol susu baby guna je Ani punya yang kecik2 dulu tu... barut baby ntah mana ntah.. rasa kat umah Wan.. kena selongkar balik.. tilam baby guna je Acih ngan Ani punya dulu... bantal ngan bantal peluk mana tah.. arghh beli je nanti.. hahha.. set bersalin ni pon masalah... dulu aku guna Amway.. so far ok lah.. tapi macam nak try brand lain.. any suggestion? 

Ok nanti kita sambung ok.. mak buyung lapar la..







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

25 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

oh samalah kita boleh lupa pulak tarikh period anak ketiga ni, so kalau ikut scan tarikh edd 9/6 tapi redha jelah, dah lupa nak buat camana kan...

Anonymous said...

Nak tau gender baby plssssss hihihi

Mardhiyyah Fadzil said...

akak... set bersalin tu ce try tanamera plak... ramai kata very very ok punyerrr.....

ieja isa said...

salam....saya pun preggy skang..dah 21weeks..saya preggy mabuk teruk...skang baru ok skit..ank first alhamdulillah...salin senang...koyak pun x..jait pun x...hehe..baby kecik je...tp semua selamat..harap2 baby ni pun nnt semua ok n senang nk salin..kan..tu la mengandung susah..salin senang..alhamdulillah..

ieja isa said...

salam....saya pun preggy skang..dah 21weeks..saya preggy mabuk teruk...skang baru ok skit..ank first alhamdulillah...salin senang...koyak pun x..jait pun x...hehe..baby kecik je...tp semua selamat..harap2 baby ni pun nnt semua ok n senang nk salin..kan..tu la mengandung susah..salin senang..alhamdulillah..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Mslh maid mmg ikut nasib...if ur btl2 nak guna maid better try carik frm now...so dlm cuti branak nnt filla bole nilai maid tu ok or not ok jaga bby...dun wori naluri kta akn bt penilaian yg btl if dpt yg baik or yg x baik...pglmn sy dlu pn mcm filla...takut n x pcaya dgn org luar jaga anak...1st sy cuti seminggu perhati gerak geri maid...2nd wiks asben cuti...3rd wiks my mum frm kg jd penilai yg trakhir...if ur dpt maid yg dr awal dah byk songeh better rejek...maid yg btl2 nak keja dia la yg trbaik..wlu x pndai bt keja jaga bby tp maid tu bole d hrp sbb mau bljr...

Psl acih..sy syor kn fila ambik bus skolah dr skolah..antar g opis...lps tu tkr baju n.mkn d opis baru fila antar g kafa..sy bt mcm tu...pagi antar g sekolah...blik dr skolah bg bus skolah ambik antar g my opis..siap2 semua baru g antar skolah blik...save byk masa ctu..n x kelam kabut...

strawberi said...

filla..ni pndangan je..rasanya botol susu..kalo yg ani punya,..cam dh lama kot kan..better bli baru..sebab botol susu..mmg dinasihatkan guna 6 bulan je..pastu buang..

just bg pandangan je.. :)
semoga selamat sumenya

Anonymous said...

cer try shaklee,ble bg spcial price tuk blogger ksygn..muahaha..

nabila aridzuan said...

tanamera...!femes sekarang nie.

araa cruch said...

KAK FILLA .. CUBA TRY BRAND MERLANG .. ELOK TAU , PRODUCT BY DATUK ZAHRAH KAT KUALA SELANGOR ..

emy pokden said...

betul tu...aku lg suka susah masa pregnant..senang masa beranak..hehee..

Cik Cammy Lia said...

saya skrg pn dh nak masuk 7bulan. ada mslh ngn set bersalin gk..xtahu nak pilih yg mane. anak 1st la katakan.hehe..kne tanya byk pendapat ni..ekeke..

Anonymous said...

sian mak buyung, nampak sangat fikiran tengah bercelaru ye, bawak bersafar filla, jgan tension2, insyaallah semuanya akan ok

lynda said...

x sabar nak tengok baby yang ketiga....ala akak cepat jer kurus, jeles tau...nak bg tips kurus time pantang eh...

FatinSyahirah said...

Salam kak fila.

apa kata akk try herbalife? insyaAllah nnti baby pun sihat ngn maknye skali. insyaAllah ngn breastfeed skali ok. :)

akk bleh tgk sini, review sikit2 org yg guna herbalife time pregnant n bpantang.

http://amalina-peter.blogspot.com/2011/10/mengandung-dan-berpantang-dengan.html

:)


akk boleh contact sy for more info. 0193709753 ;)

NUNU EERA said...

due bulan february ye kak.. ok la, lps pntg leh lwt kite plk dlm pntg.. bwk bby skli.. :)
i pn ade bca review tanamera mcm ok. ingt nk gna tu je nnti.. :)

Anonymous said...

try la produk hiraq. produk ni berasaskan kurma dan lain-lain makanan berkhasiat. tidak seperti jamu tetapi lebih kepada makanan tambahan untuk wanita baru lepas bersalin. juga untuk menyusu. insyaallah baik utk badan . boleh juga dimakan bukan untuk selepas bersalin. barangan bumiputera dijamin halal. pengasasnya raja mazian raja mohamed. boleh tgk kat sini www.hiraq.net

linalilo said...

wooo saya suka btuiii baca post akak..kikiki..gender baby blum taw ek?

Anonymous said...

kak filla, dari pengalaman aunty saya, baju baby tu, aunty saya tak cuci dulu pon lepas beli, terus sarung dekat badan baby, hasilnya, badan baby allergic. so, better cuci dulu ar baju baby tu, hihi.

Aya Ariel said...

byk ok..kejap ok..kejap ok..hahah..xpe kak..harap sumenye ok2 aje..heheh..

rilek2 dah laa...sabar byk2..istigfar..kang nanti besalin rilek je lah..

SuZiE said...

Filla boleh try set pantang Shaklee, Shaklee pun sesuai sangat kalau nak breastfeed. ramai yg dah berjaya...

Kalau nak cuba set pantang Shaklee boleh sms/whatsapp saya
Suzie 0132650441
http://suzieahmad.blogspot.com

Shaklee - Sentiasa selamat, berkesan & semulajadi.
Brand yg di percayai sejak tahun 1956.

fyza said...

Saya cadangkn akk guna set confinement shaklee..sangat la bagus..dan ia sangat2 membantu kalo akk nk fully breastfeed bby nnt...kalo nak contact saya ye fizasalleh83@gmail.com. ..saya bg special price utk sis...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dah nak bsalin tue fila... kalau nak tau tepat ukur saiz babyla dalam scan.. anak2 ila semua ikut date scan sbb peot berterabur.. anak first dua bulan tak peot igatkan 2 blnla baby tapi rupanya baru 2 minggu.. caner?

ila tgh try amik maid.kalau maid ila berjaya sampai baru ila bagitau fila ek.. selagi ila tak dapat ila tak caya nak recommend..

Anonymous said...

saya pn tgk peknen second baby.. yg 1st saya take note bila period tp kali ni mmg x ingat.. dan smpai skrg x tau bila due date.. kena tunggu baby besar skit nak ukur size utk konpom date.. dulu saya amik nona roguy.. mmg bgs tp tau je la kalau jami ni, agak panas skit.. tp sgt cepat kurus. dlm 2 bulan lepas brsalin sy turun 20kg dpt blk berat time bujang..

sharifah rosidah said...

Anak no 3 bulan feb ya....aunty pun bulan feb tapi 5hb le.

Aunty dulu pakai set mustika ratu....bagus sangat dan puas hati.