Wednesday, January 23, 2013

BERGADUH LAH ANAK...


Semalam adalah hari yang aku rasa paling penat... Tak tau kenapa... Balik rumah je budak-budak ni nak main depan rumah.. ok fine.. Hari tu Wan datang ada belikan ice cream tapi sembunyi2.. sebab masing-masing baru lepas mandi.. nanti melekit.. so tak yah makan dulu... So ni dah main-main kat luar boleh lah bagi.. Diorang pon makan dengan happy... Happy sampai tumpah-tumpah kat baju sekolah putih.. Huwaaaaa.. aku dah tensi dalam hati sebab nanti aku kena berus.. Aku dah tak larat nak cuci kain guna mesin pon.. ini nak suruh berus? nak nyangkung pon tak lepas.. tapi nak buat cemana kan...takkan nak marah pulak... basuh je lah... 

Amaani lagi best... siap genggam-genggam ice cream terus masuk rumah menitik-nitik.. huwaaaaaaa.... "Aniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii bak sini ice cream tu!! melekit-lekit la lantai".. jerit si ibu.. Ani muka derk.. dah lah aku merangkak atas lantai lap ice cream menitik... 

Dah tu.. suruh diorang bukak baju pegi mandi.. Aku pegilah gelocok baju sekolah Acih jap... terus on machine.. basuh sekali baju lain.. dalam hati telan ailio... nak kena sidai kain pulak malam nie.. huwaaaa tak larat!! tak pe jangan pikir dulu.. tu malam baru pikir.. 

Naik je atas dengar suara budak dua orang ni bergaduh dalam bilik air... Ani memang tiap kali mandi.. memang tepekik menjerit sampai nak tecabut anak tekak... Kadang aku hempas gak pintu pastu jenguk "Ni apahal menjerit-jerit nie?"... Acih cakap Adik picit sabun banyak-banyak basuh dinding toilet... A'ah kaya mak apak kau beli sabun ko buat tibai basuh dinding toilet ngan shower gel.. Pastu Ani leh jerit "Mama, jangan cakap APAHAL"..  Hoi dia kalau bab mengajar orang no.1... dia tangkap je kalau ko tersebut apahal or bodoh.. "Mama cakap bodoh yeh? jentik mulut tu kang"... "Opsss sorry!" 

So disebabkan aku letih gila.. aku terus gi mandi.. solat pastu baring jap.. sebelum tu dah siap-siap buat susu Ani panas-panas.. mesti dia nak milk lepas mandi kang.. baru nak baring dengar lagi menjerit nyaringggggggggggggggggggggggggg gila.. aku ni pantang gila dengar orang menjerit nyaring-nyaring nie... Acih dulu dia suara garau.. so dia susah menjerit... takde lah bingit telinga aku nie.. yang si Ani ni bantai menjerit memang nyaring gila.. hoihhh mendidih telinga aku nie... Tapi sebab penat.. aku diam je.. lantak lah. 

Pastu dah siap mandi... dah pakai baju semua aku dengar diorang bertekak lagi dalam bilik Acih pulak... Beria-ia ni begaduh.. Aku pon tak paham Acih dah darjah 2 boleh bergaduh berjawab-jawab dengan Ani.. Ani dia kalau takde modal nak menjawab dia menjerit.. melalak-lalak... Aku dengar Acih bising-bisng sambil menangis-nangis.. Yang ani pon menangis menjerit-jerit.. pastu aku dengar Ani menjawab-jawab "Biarlah.. Biarlah.. Biarlah".. itu je pon dia jawab dengan Acih.. Aku diam lagi.. nak tengok apa kesudahan dia.. 

Pastu dua-dua datang mengadap depan muka aku yang tengah baring mengiring nie.. Dah dia bantai bergaduh depan aku pulak... Acih menangis bersungguh-sungguh... dengan dialog ni:

Acih: Sudah lah dik, Sampai hati adik buat kakak macam ni kan????? Sampai hati adik patahkan kakak punya nie (bekas kristal kat langkawi) (nangis)

Ani: Biarlahhhhhh (nangis)

Acih: Takpe, Kakak dah tak pedulik lagi... Kakak dah tak kisah lagi... patahkan lah, pecahkan, ambik semua nie.. kakak tak kisah.. buat lah apa adik nak buat kat barang-barang nie.. buat lahhhhhh... (nangis)

Ani: Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa Biaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalaaaaaahhhhh (nangis)

Aku dah pusing alih ke sebelah sana sebab bantai gelak sampai begoncang badan.. hahahaha.. memang kelakar habis.. dah macam Neng Yatimah lah Acih nie.. ko ngan adik umur 2 tahun pon ko nak sentap.. hahahahha... 

Pastu sambung lagi..

Acih: Tak de sekali pon Amaani nak cakap sorry kat Kakak kan???? (nangis sambil berlalu pergi ke bilik sendiri dan menghempas pintu)

Ani: Mama Ani nak milk. (Lekkkk je)

Sekian... hahahahha...

Inilah dua permata hati saya, Acih dan Ani..

Hooohohooooooooooooooo anak aku dua ok.. baru dua nie.... begaduh bertikam lidah.. berlinangan air mata... aku dah tak leh buat apa.. leh pandang je pastu siap boleh gelak dalam hati.. dah tu aku tak tau nak pujuk cemana.. nak marah pon aku letih... syok sebab tengok je dah macam drama swasta.... 

Anak perempuan kot... Serba sensitif... gaduh pon main jawab-jawab.. kalau lelaki ngan lelaki aku rasa dah bertumbuk kot? elok lah perempuan... kalau lelaki dah bertumbuk depan aku..silap2 aku tumbuk sekali dua-dua kang.. nak gaduh sangat kan? hahahha... 

Ok itulah sahaja nak cerita... Adik beradik.. gaduh cemana pon sat gi dia bekepit balik... ;)







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

59 comments:

Irfa said...

hahahha.aku gelak sampai meleleh air mata ;)

sweet je siap berdrama lagi si acih
mmg tahap maksimum la tu kot dia boleh buat dialog mcm tu

mamisue said...

aku selalu suka baca je, malas nak komen. tapi kali ni tak tahan, nak komen gak... oh ani, i lap u... gengster kemain. nasibla comel..hehehe

Ibu Double Q said...

Ahahahahhaha... terlalu comellllll mereka ini..

Ibu Double Q said...

Ahahahahhaha... terlalu comellllll mereka ini..

mami said...

filla...

akak ada tiga org anak perempuan...18 tahun, 15 tahun ngan 11 tahun...macam tu jugaklah...kadang2 tensi dibuatnya.... rasa nak lari pun ada..

Anonymous said...

hahahaha...
sungguh lawak ini cite swasta, syok la kan tgk budak2 gaduh, gaduh2 manja giteww, smpai satu tahap kite malas nak bersuara kan, tgk jelah diorang gaduh, kejap lagi baik la tu

Atiqah Abdul Aziz said...

diorang sgt comey....
pecah perot bace blog akak nih... hohoho ^_^

Atiqah Abdul Aziz said...

diorang sgt comey...

pecAH perottt bace blog akak nih..

^_^

Pinkish Mumma said...

ani si saiko yang kiut!

Anonymous said...

hahahaha....sweet la....

intanjamaaiyah saari said...

lawak sangt...tergelak2 baca...huhu

anna hashim said...

hahahhaaaaa...acih mmg kakak yang baik..syahdu je ayat dia...hahahahaa kalau ana, da lama ana cubit2 adik ana tu,,hahahahaaa

Cik Cammy Lia said...

hahahaha..sy pon ikut gelak kak..boleh byg cmne dorg gaduh mulut tu..cian akaknye snsitif tp si adik elek je..kihkih.. 2 2 comey

zunirrah zamri said...

K.Filla lawak betul la anak2 akak..tergelak sy sorg2 depan computer kat opis ni..smpai berair mata..xleh byang klu depan mata jd mcm tu..mmg bantai gelak guling2 punya..hehehe..

~MaMA Auni~

JMR said...

hahahahahahahahah...dialog drama melayu tol....~

Syue Mustafa said...

Bergaduh macam drama. Notty betul Ani, kesian Acih.

Fariza Darwish said...

Best nya tengok drama live.. Nnt cite lagi pasal bebudak ni banyak2 ye.. Best

Huda Ramlee said...

selama ni silent reader je, tp ni tak tahan nak komen..
Macam ni kalau bergaduh, nak marah pun x jd.Siap de drama lagi..

Dah mcm citer batu belah batu bertangkup lak..

Aya Ariel said...

hahahah..klaka nau korang yehh..siap lah mama jap g dlm pantang..lagiii kena byk sabarrr...

keadaan kita sama cuma yg bezanya ank2 aku tu beza setahun sorang..mmg bersilat laa kalo aku tgk dorang gaduh..silap2 dua2 terbang duk luar rumah..kau nak begaduh kan..sila gaduh kat luarrr sana..haishh

pinky said...

hahahha....sweet jer ani cakap biarlahhhhh....

Anonymous said...

seriusly mmg kena komen..tergelak2 kat ofis...hahahhaha.....

Juliana Abdul Rahman said...

bukan akaknye badan je bergoncang....ngan saya2 skali tehenjut2 bahu gelak..wakakaka..ani punya biarlah tu penuh perasaan bersalah..wakakakaaka

Sue Sakarnor said...

gelak sampai leleh air mata

shiela said...

kelaka cite ni..haha..saya bantai gelak2 sampai baby dlm perut goyang2..tp mmg mcm drama dialog acih tu..yg adik pulak rilek jek..

Ana said...

ok jugak kak filla dua org anak pompuan..gaduh pon dok tikam mulut jer..saye 2org anak laki yg sorg 5thn dan sorg 3thn..kalo bergaduh bertumbuk,berguling bagai..nak tak nak saya kene jadi pengadil..:)..ape pon anak kak filla si ani nie perangai cam anak saya yg no2..hehehe

ibu iman said...

hahaha.... kak filla... anak2 saya dua2 lelaki. mmg ponnn kalau gaduh tangan kaki naik....

aishah syayus said...

hahaha tergelak bace dialog acih n ani tu...

Kniedaz said...

Adoila...baca sambil gelak kua air mata...Biarlah.....hahaha

Cik Hanis said...

dah macam cite sinetron dahhhh acih ngan ani nie.. hahhahaha tak tahan gelak sampai bergoncang badan badann. hahaha

Elly said...

Aku sokong Ani....biar arrrr

ayza ukashah... said...

hahaha...comel la kak...saya teringin pulak anak pompuan

Anonymous said...

klaka la dorg ni...haha.akak ni prgnant ade amik any suplement tuk bby x.share la..huhu

Siti Fatimah said...

hahahaha... acih leh geng dgn sofia kalau gaduh dgn syafiq pon gitue kdg2 si adik2 yg mula kan... si adik yg tahu nagis melalak2 kdg2 lari kan i siap ckp mummy see kakak... kang si kakaka lak mummy see lah adik nie... hihihi i pon sometimes tgk je kesudahan nyer... x sampai 10 minit baik balik and si kakak kdg2 suruh si adik ckp sorry balik kat dia ada2 aje kan...

durar zulkifli said...

kahkahkah. klakar sungguh anak2 kak filla..mesti best kann hari2 ade hiburan nk gelak. hihi

Anonymous said...

hi filla, tergelak2 i baca.
adoilaaa kanak2..mcm2 perangai kan..
i paham, i pun ada satu budak pempuan darjah 2, satu lagi budak pempuan 3 tahun.
yani

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kelakar la tapi ragam anak2 cam gitulah, saya anak dua orang lagi, perempuan dan lelaki..ingat kurang gaduh tapi sama je.

alyn amalyn said...

budak2 memang macam tu, semua tak nak mengalah..masing2 nak menang..adohai..:)

Anonymous said...

salam kak...

kak saya suggest akk pki je dynamo. buat mcm kt tv tu...amik sket sapu kt kotoran..pastu lempor je dlm mesin...ahhahaha saya kn dasarrrrr mak pemalash...gerenti bersih kak x yah susah2 gonyoh

kelipkelipchumel said...

ahahahahaha...tegelak besar sy baca..hikhik...suwit jep.dua2 emo nangis2..tapi ani tetap relax jep mintak milk lps tu.ehehehe

Aimi Laili said...

Tak booleh behenti gelak dah kat ofis ni.! omg acih boleh jadi pelakon ok.

ibuhebat said...

memang lawak la.. ye kot kalo anak pompuan bertikam lidah je la jawabnya. laki dah abis bertumbuk punya. haha

Zurina Hj.Zainal said...

adoi....aku gelak kt opis sorang2 mcm org giler baca entry ko....hehehehe...kelakor jer acih...sentap sgt kan...ani relax jer....hahahaha!

MyraQhairel said...

ani suke ckp biaaar lahh ekk...dlm nak tunjuk gengster kat akak dia...nanges jgk ehh..hahahha..

Akmal aqeyma said...

kelakar la berbudak ni akak...macam dialog lam drama lak..si kakak emo bkn main...adik steady aku aje...macam takda paper...hahhahah...bijak...bijak...

Akmal aqeyma said...

kelakar la berbudak ni akak...macam dialog lam drama lak..si kakak emo bkn main...adik steady aku aje...macam takda paper...hahhahah...bijak...bijak...

Anonymous said...

Lawak gileeeeee saye bace ni mask tgh tertepek kat mike tak tahan jugak lantaaak gelak je pedulik mask retak

Puan Mimi said...

Hehehhe lawak baca dialog ni. Sian acih asyik kene mengalah jek dengan ani. . sok ada adik, ani ni mesti buli adik dia plak. Heheee

sharifah rosidah said...

Filla memang lah acih tu dah 8 tahun...walaupun dia kakak dia pun budak budak juga....tapi bahasa dia tu aunty suka tak der lah guna bahasa2 yang tak sopan...... Biasa lah tu adik beradik gaduh pastu bila baik polok polok.

Im happy being alone said...

hahaha...comel gilerrrrr

eyqaaman. said...

Siyes saya tergelak2 baca dialog tu kak..ni bru dialog, belom video lg..cer nnt akak amik video pulak..gelak sampai menangis agaknya.. :D

Acih tu makin besar makin lawo tgk dia..hehee

Anonymous said...

Aduiii..skit prut gelak kt acih n amani..mmg cam drama..xleh byg muka ani msa mnjwab.. Lekk jer..

Nurul Aziz said...

hahaha. kelakar la ani dengan acih ni. gelak sampai tak berbunyi dah nurul ni haa. haha

Anonymous said...

Hahahaaa kak kalau ade vdeo tuh besh tuh tgk gelagat dorg gado2 manjaaa.. Nnti da besar kasi dorg tgk cmpnfrm gelak sakan n malu hahaaa -intanjb-

Anonymous said...

hadoi Filla.. sakit perut gelak sampai kuar air mata, sebijik perangai anak2 sy, cuma sorg 4tahun, sorg 2 tahun.. hari2 baca, tp ni baru nak tinggal jejak, sbb entry ni sama sejibik kes adik bradik gaduh mak kontrol gelak..

(nisa- yg kirim return Octopus Card HK tp smpi skrg blm htr gambar minta frame kan lagi, hehe.. tu pun kalau Filla ingat lagi la.. :)

kUyacUmi said...

salam...

hai sian kat akak...memang nampak pun muka akak penat blk keje smlm...
hurm..btw, x sangka lak kak filla duk satu lorong ngn umah akak saya...smlm tgk insiden akk nak masuk kete dlm gate, tp ani x mo masuk dlm kete..x psal2 kena jerit ngn akak..huhu..so sweet...

afnasya said...

Comel

susumanis said...

bagus mak nya x masuk campur, tgk drama swasta leh end by itself, kalau mak belah mane mane selalunya mesti belah adik kan. lagi acih haruuu...hehe..ani mcm kita mase kecik arrr..hahaha

mrs kayrul said...

kalau kayrul kat situ mesti gelak guling2 kot...comel la gaya diorg gaduh

nona hidayah said...

hahahaha...aduiiii...neng yatimah disamakan dgn achih...ahahahha