Tuesday, January 29, 2013

1 Bulan Lagi...

Perot ni tengah ada baby berdansa kat dalam.. hahahah... Kemain lagi herot berot.. Buat regangan kah? Bila fikir balik.. seram jugak.. lagi 1 bulan je nie.. Dah ready ke? aku ni memang penakut sikit.. tapi suka buat muka sadin takde perasaan.. sebab malas nak fikir.. bukannya kalau ko fikir, sakit masa bersalin nanti boleh kurang pon.. baiklah buat bodoh je selagi masanya belum tiba.. amboi sedapkan hati.. anak nak masuk 3 dah.. tapi bajet macam nak bersalin anak pertama.. hahaha..

Persiapan nak sambut orang baru nie tak tau lah nak kata.. Yang basic dah ada lah.. seperti baju, botol susu, napkin, kain bedung baby, barut perot baby, mandian dan wangian bedak-bedak.. maternity pad, kain batik, t-shirt, sweater, socks (lupa nak masuk bonet kereta) hehe... bengkung ibu ada selai.. lagi selai orang pinjam tak reti bagi balik.. haih ni aku malas nie.. 

Yang lain-lain tu nanti lah baru kita pikio kan.. Gender baby kemain ramai yang nak tau.. amboi amboi amboi.. nak ganti AA keeeeee.. hahahha... Nanti lah baru bagitau yek.. tunggu bersalin.. nanti ai up kat fb or insta or twitter.. amboi kauu.. bajet retis sangat nie.. Well nama baby pon takde lagi nie.. acaner nie weh... kalau tanya apak dia.. asyik tak serious je.. main-main je.. nyampah tau.. 

Anak ke-3 ni aku malas nak amik cuti awal-awal.. aku nak kerja macam biasa.. bila dah ada tanda sakit-sakit sikit baru kejo ke sepital... dulu masa Ani kemain hover.. amik cuti awal 2 minggu kot? pastu melanguk baby tak keluar-keluar..haha.. pastu stress kengkawan seangkatan semua dah besalin.. kau jugak asyik melantak baby tak keluar-keluar.. hahahaha.. So kali ni kita jangan mengada-ngada sangat.. buat ala kadar je.... bukan tak tau contraction tu cemana.. so bila dah rasa-rasa tu baru pegi... rutin harian drive sendiri gi office, hantar Acih gi sekolah.. buat je selagi terdaya.. masak tak larat.. tak yah masak.. makan luar je.. hahahah.. Eh Wan bagi ikan bawal siap dah gaul kunyit ngan garam.. Atok Braim cakap kalau takat goreng ikan pon malas.. tak tau lah nak cakap apa.. khakakakakakakaa.. Alaaa tok, lek laaa.. goreng ikan kacang je... anaknda boleh goreng sambil tutup mata tau ;) 

Baru ni balik Enstek, Atok leh tanya "Cuba gi timbang, dah berapa sekarang? 80kg ada????" Amboi Atok tak agak-agakkkkkkkk.... sentap hati ai tau... "Baru 66kg okkkkkkk!!!" hahah.. Aku dulu time bersalin Acih ngan Ani tercapai gak lah angka 7.. hahaha.. 72-74 kg ada kot? ini ko rasa lagi sebulan leh naik ke sampai angka 7.. tolong lah jangan yer.. aku dah semput dah nie.. bila tengok diri sendiri kat cermin terus mengucap.. muahahahhaha... nak keluarkan tulang kat bahu dah takde ok.. jungkit-jungkit bahu pon tulang tak nak tersembul dah.. ai is tensi ok.. hahahhaa... lengan, paha, dagu ko jangan cakap lah... tak pe tak pe..akan ku usahakan menguruskan badan masa pantang nanti.. hahaha.. A'ah, padahal masa pantang ko lah orang paling berselera makan.. tak penah tak habis.. kalau mak mentua hidang nasi tu.. habis licin memanjang.. 2 minggu straight makan masak pindang pon licin.. sungguh pelik ok... hahahha.. ni awal-awal dah request kat Wan.. tanya Wan.. "Ma, ingat tak nak masak lauk bersalin?".. Wan jawab "Alah hentam je.. ikan tu gaul garam kunyit, tabur halia banyak-banyak.. bakar je, siap".. OMG sedap tu.. nasi panas-panas.. mau 3 pinggan.. orang tua-tua cakap masa pantang tak leh tambah nasi.. Ok tak pe.. aku tak nak tambah.. tapi masa letak nasi tolong letak banyak-banyak.. hahaha.. macam ni nak kurus????? 

Teringat time pantang dulu.. breakfast mesti ada Kopi O ngan roti or biskut.. sedapnyeee.. roti sebuku pon boleh habis.. gila ke apa aku ni.. hahahahhaa.... Ni lah susah bila tekak jenis tak kisah... ko campak aku dalam hutan pon aku boleh hidup.. telan je apa pon.. janji kenyang... Bersalin kali ni maybe aku pantang kat Sri Kembangan kot.. rumah sendiri.. MIL ngan Wan gilir-gilir kot jaga... Sebab akak yang urut kat Shah Alam tu dah tak urut.. lagipon Acih sekolah.. kesian pulak kalau Acih tinggal ngan apak dia je 2 orang kat umah... Lagipon aku kalau boleh nak lah Apak dia pon ada sama-sama ngan baby baru ;) tak nak lah kau di sana aku di sini... 

Ok lah.. nanti sambung lagi.. nak beristirehat kejap... baby dah main kasar dah nie.. kuak lentang ke apa dalam perot.. sabo jelah.. ngilu-ngilu mak kau nie.. 








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

19 comments:

sharifah rosidah said...

Ya lah berpantang kat rumah sendiri senang...zaman dah berubah...aunty masa beranak anak yang ke 2 berpantang dirumah sendiri je....mak aunty datang dari jb dan mak mertua sentiasa ada sebab duduk rumah dekat2...dua dua mak pun tak jaga...aunty tak bagi...mereka datang tengok cucu dan balik...

dini said...

OMG kak filla...
tgh2 sy baca citer ni tetiba sy bau baby....aduhaiiii sedapnyer bau baby....hehehhee...serius xtipu ni kak....tetiba jer terbau.... :)

Rusuk Kiri said...

hishh kak fila yang citer, kiter plak yang debor hehehe.

Aperpun, semoga kak fila dan baby selamat la yer. Bestnyer anak ramai weeeee :D

Adzah said...

Haha, masa ni xsabar nk beranak kan...tp bila dh bersalin, rindu plak time ngandung...

Nur Hafiza Rahsid said...

Allahuakbar.. Besarnya pengorbanan ibu.. Bawa perut boyot ke sana ke mari. dengan lelah mengahnya lagi..semoga dipermudahkan urusan kak :)

Ina Khairina said...

baby aktif kuak lentang bagai ni sure baby boy nih....yeeayy mudah2kan kali ni dpt geng otomen

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

Seronoknya! saya yg tak sabar & saya pulak yg berdebar kak hahah :D

All the best...semoga semua dipermudahkan Allah...dan selamat
InsyaAllah..
get ready utk meneran jelah nanti ye kak!

Cik Eka said...

hehehehe

selalu tengok makcik2 dalam pantang,nasik tak boleh tambah,
kena makan panas-panas

hari2 ada ulam pegaga,serunding bilis,warghhh sedap.. ngecek sikit kat org dalam pantang

pastu jemu sikit ada la ikan bilis masak lada hitam campur bawang putih seketul2 buang angin.

lama2 sikit barula ada ikan hidup.

lepastu petang2 ada kopi O kaw cecah ngan biskut lutut atau roti penumbuk yang keras keletung kalo baling kat dahi mau benjol.Haha

Roti biasa putih tak bole makan.Nenek ea tak bagi lak.
Muke org dalam pantang kelat je makan biskut penumbuk tu ari2. hahahahaha

tapi kekadang nenek selang selikan dengan biskut petak2 tu.patah kecik2,rendam dalam kopi O tu.

Slurpppppppp sedapnya..Dulu suka mintak kopi O makcik eka.. hahaha.

TUnggu la turn dah kawen nanti,nank nenek jaga.. Disiplin terbaik punyer! hahahahah

alyn amalyn said...

haha..kak filla memang sempoi la menulis..hehe..btw take care akak punya kandungan,,be healthy..:)

Muhammad Al-Afiq said...

harap2 la ibu filla dapat baby laki..semoga semuanya dipermudahkan =)

Nad MamaZN said...

Moga dipermudahkan segalanya kak...!

Chekgu Azrine said...

syiok baca entry nih..rasanya bb boy kot ni..hehe..smoga dipermudajkan urusan olehNya..

rieyz said...

Salam akk

kat seri kembangan pn ada org mengurut u lepas bersalin.nama dia kak zetty.0125115258.

mc laa said...

xsabar nk tgop adik ani .. hheeheh (peminat ani ))

Aya Ariel said...

adoi..aku pulak yg stress ni..pk nak branak OMG mmg takot..hahaha..tp tetapp beranak sampai 3 org..haha..aku branak yg ke 3 aritu duk rumah sendiri..2minggu pertama tu suami terchenta je lah yg letih..bgn pagi siapkan air mandi mak+baby anak2 lg..masak..basuh kain kemas rumah sikit2..so far alhamdulillah..suami sgt sporting..akak rilek2 sudah yee..insyaallah suma baik2 ajee..eee..xsabooo nak tgu adik ani cemana.. Kak Ani nanti tlg mama jaga baby ok

Jan@Afzan said...

Filla...sama mcm Jan. berselera je time pantang. Takde pun lauk tak sedap, walaupun pindang tetap habis...memang serius rasa nak menambah nasi! haha

So, akibatnya, berat dan badan tak slim lah bila dah habis pantang! tension, bila baju banyak x muat, jeans pun x muat...ai is tension!

Itulah akibat tak berpantang..hehe

NUNU EERA said...

OMG.. i yg lgi 3 bulan ni da cpi berat 70++kg cmne?? uwaaa...

IEJA 3SHA said...

Huhu...ok la tu ...me 3 x pregy smua 80kg keatas.
Tekak tahap gajah,laki tengok pon tercekik tngok me mkn srope dinasor.
Ape pon Filla amalkan surah Nabi yunus.surah Al-anbiya ayat 87
Amal smpai nak bersalin.
Me bace smpai kat labour room,dah mcm org berzikir dah
Alhamdulillah me contraction 1 jam stengah je pastuh dah bersalin

Ari Isfuzzy said...

Blog yg sgt fun... baca sorg2, gelak guling2... hahahhaha....