Friday, January 11, 2013

TUTORIAL TABS PAGES KAT BLOG

Amboiiiii.. manja lebih-lebih korang ye.. bagi betis nak paha gajah... betis ahkak ni pon dah cukup gajah dah... lagi nak paha.. melampau tau.. heheh..

Dulu zaman aku dulu blogger lama.. lagi leceh nak buat tabs tu... now dah blogger baru lebih mudah dan tak pening.. tu pon korang pening kan.. ingatkan ai je buta IT.. rupanya celik jugak haku nie.. wahh eksen ko yeh.. hihi.. 

Tabs Pages tu apa kak filla? ntah.. haku tatau apa nama sebenar dia.. tapi tu hah, tengok kat atas blog aku ada Home, About Me, Contact Me.. ok itu lah dia.. Dulu pon aku tak reti buat.. tapi hasil godekan dengan Moon and husband dia Sutan tu.. tetiba ada.. kahkahkahhh.. memang heibat.. 

Sebab sayang sangat meh lah ahkak ajarkan.. Wah ada yang berbulu ni kang kata kak filla tunjuk baik plak.. kuakakak.. macam bagus khennn.. 

Ok pakai spek sekarang.. amik pen, amik kertas.. catit ye... 

Pegi Blogger Dashboard masing-masing.. tengok tepi tu click Pages. Sebab aku dah ada dah tabs tu so dia akan keluar lah segala Home, About me.. semua tu.. tapi kalau korang first time baru nak buat.. rasanya cuma keluar Home je.. Home tu tak yah buat apa-apa.. tu memang ada dah siap-siap.. 

Click New Page
Click Blank page (Add Text and media) 

Nanti keluar page nie.. alaaa macam korang buat new entry jugekkk... sama je.. cuma Title tu korang letak lah About Me ke Contact ke.. Aku bagi contoh letak TIPS. 

Then ko type lah nak cerita apa.. Tabs yang akan appear kat blog ko nanti yang TIPS tu.. bila orang click TIPS.. baru keluar apa benda ko nak mengarut kat situ ;) 

Dah siap.. Click Publish. 

Tadaaaaaa!!! kan dah ada TIPS kat situ? gitew lah seterusnya.. asal ko nak buat je Tabs tu ko click New Page---> Blank Page.  Tapi aku rasa dia ada limit kot sampai berapa tabs je kot.. ko try lah.. Setiap kali dah selesai buat, please click 'Save arrangement' yang colour oren atas kanan tu ye.. 

Cer view blog.. There dah ada dah kat situ TIPS.. kacang kan? 

Meh aku ajar pulak cemana ko nak tukar colour back ground untuk tabs column tu.. macam aku 'text' dia hitam kan? back ground dia kelabu asap kan? korang leh tukar warna apa ko nak... 

Pegi kat Blogger Dashboard.
1. Click Template
2. Click Customize 

Keluar je Blogger Template Designer ni.. Haa kat sini lah ko boleh tukar segala-gala untuk blog ko.. nak warna apa ke.. nak apa pon boleh.. tapi sebab aku ni tak suka nak tukar-tukar sangat.. hahaha... ok utk tukar Tabs background colour and text tu.. 
Click Advanced 

Pastu untuk Background tu aku nyer warna grey...korang pilih la nak warna apa..

1. Click Tabs Background
2. Click lah ko nak background warna apa.. ada macam-macam colour kat situ ;)
3. pon sama kot..
4. Apply to blog.

Untuk Text tu aku warna black... korang pilihlah pilihlahhhhhh pilihlahhhh...

1. Tabs Text
2. Font (nak jenis apa)
3. Text Colour
4. Selected Colour

Dah settle ko nak usha dulu, ko click je View Blog.. kalau puas hati baru ko Apply to Blog.. 


GURU BLOG ANDA HARI INI

Jangan nak seram sangat, tumbuk kang! 





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

13 comments:

Jojet said...

olololololo, tomeynya akak kitewwww yg sowangggggg nihhhhhh..hikhik..tq kak, meh ahdik toraiiii kat blog ahdik..meh la jenguk, utk tgk hasil pembelajaran pelajar anda nih..

Juliana Abdul Rahman said...

Pagi2 dah masuk kelas IT ngan kak filla..hehe..TQ

Anonymous said...

lawa sgt yu ni kak filla oooooiiiiii.... dobok2 pun still lawaaaa.. manis je muke.. patut la ade yg ala2 yenna yenni kedengki.. eh..?

Aliah Nuqmans said...

x seram la kak.. nk gelak ade la.. hahaha

aida said...

thankeu akak,sy suke cari info kt blog akak ni.dr xtau bole la gak jd pandai..

Kniedaz said...

Ohhhh..terima kasih Filla...memang selalu tertanya-tanya camna nak buat tapi tak tau nak tanya sapa..dah tau dah..lepas ni boleh buat sendirik..thanks a lot!

Jujue Lopez said...

ok skang jugak aku cuber! i love you teacher.

Anonymous said...

sayang filla ketat2.. tima kasih coz sudi share ilmu..

chihiromia said...

terima kasih cikgu fila.. =)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

rajinnya fila hihi

missalongwani said...

wah.....tq kak....la...mudah sja upenyer....tp nak wat camne...xberilmu..camni le,....tp blog akak mmg best..mcm2 info dapat...hehehehhe..suker2....tq sklai lagi kak...... :)

hamidah liyana said...

wahhh dah lama cari cara2 nak buat ni..tetiba kak filla buat tutorial,bagai bulan jatuh ke riba sngat tau.kahkah,tengkiu kak -hamidahliyana.blogspot.com

sharifah rosidah said...

Cikgu putrajaya ni comel lah.