Wednesday, January 16, 2013

Acih Oh Acih....


Semalam on the way balik umah lepas amik Acih balik dari KAFA... muka Acih bad mood... 

Acih: Mama, kalau Kasih cakap ni mesti mama sedih.

Mama: Kenapa?

Acih: Hmmmmm...

Mama: Kenapa? ceritalah..

Acih: Tadi kawan kasih cakap slow-slow kat Kasih... dia cakap macam nie "Kasih, kalau kita cakap ni awak jangan sedih tau, awak bukan Penolong Ketua Kelas Kafa dah"..

Mama: Siapa yang cakap tu?

Acih: Kawan.

Mama: Yelah siapa nama dia, mana dia tau?

Acih: Nama dia Wawa.

Mama: Kenapa Kasih nak sedih pulak, Wawa yang cakap, bukan ustazah yang cakap..

Acih: Kasih belum habis cerita lagi ni kan?

Mama: Oh.. ha citer la..

Acih: Pastu dalam kelas Ustazah cakap macam nie... "Semua setuju Ali jadi Ketua Darjah?" (Ali bukan nama sebenar)

Acih: Semua jerit lah "Setujuuuuuuuuuuuuuuu".. pastu Ustazah cakap "Semua setuju Wawa jadi Penolong Ketua?"

Mama: Wawa tadi tu????? 

Acih: Yelah.. (muka masam) Semua jerit "Setujuuuuuuuuuuuuuuuu".. Kasih je jawab 'TAK"

Mama: Hahahahahah (ketawa besar)

Acih: Kenapa mama nak kena ketawa? kelakar ke? (muka masam)

Mama: Takkkk.. mama rasa kelakar sebab Kasih jawab "TAK".... ada orang dengar tak?

Acih: Taklah... Sebab Kasih tunduk pastu Kasih cakap dalam hati je "Tak"... 



OMG

Hoih ini psikologi kanak-kanak kau tau tak... hahahaha... aku rasa dia akan rasa rendah diri sebab sebelum ni Ustazah sendiri yang suruh Kasih jadi Penolong Ketua.. Bila budak tu rasa bangga sebab diberi penghargaan ke tahap tu.. suka-suka kau buat announcement orang lain jadi Penolong.. Yes benda kecik.... Apalah sangat pon.. takat-takat jawatan untuk budak darjah 2.. Mungkin Ustazah sendiri dah lupa yang dia pernah lantik Kasih secara tak formal.. but u know what.. budak pon ada perasaan.. rasa dihargai dan happy.. So bila tetiba jadi macam nie siapa tak sedih dan rasa down, dan rasa macam omg, apa ni? hari tu ye-ye kau suka kat aku.. now, suka-suka ko nak orang lain.. dan tak nampak kewujudan aku kat dalam kelas nie.. Hahah.. mungkin aku a bit sensitive.. benda kecik pon kecoh.. 

Aku pernah jadi budak kecik jugak.. Aku pernah dicalonkan jugak untuk jawatan-jawatan kecik dalam kelas.. walaupon jawatan 'tukang padam papan hitam' ko tetap rasa proud bila orang lantik.. hahaha.. bila orang cabut undi, undi kau paling corot.. muka ko akan automatically rasa panas, merah, malu... sedangkan kau tak nak pon.. orang yang gatal-gatal calonkan... yup aku pernah rasa.. malu gila doh.. katalah antara 2 orang calon tu.. orang vote yang sorang tu 40 orang setuju dia dapat jawatan tu.. orang vote kau 10 orang je.. walaupon masa vote tu kau kena duduk kat luar kelas.. pastu time kau masuk tak sempat pulak nak padam papan hitam.. hahahaha... gila kebas muka okeh.. 

Aku memang tak leh lah nak jadi pemimpin masuk bertanding bagai.. sebab aku segan.. pastu self esteem aku very low.. hahaha.. aku rasa Acih banyak ikut macam aku ni... tapi dia lagi over gila.. at least aku ni sedar lah jugak diri.. hahahah... ini tak... 

Mama: Ala tak pe lah Kasih.. bukan best sangat pon jadi Penolong Ketua.. lain kali boleh cuba lagi..

Kasih: Yelah, tapi Kasih tak pernah pon jadi apa-apa!!!!! 



Ok fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, mama yakin besar esok, Kasih jadi Perdana Menteri Wanita Pertama.. Caiyokkk... puas hati? muahahhaha... 

Mama doakan yang terbaik untuk anak-anak mama... 


Hover Acih kan? suruh buat homework mata dah berkaca-kaca T_________________T 






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

44 comments:

Anonymous said...

Tpkan mcmane wawa tu bleh tau awal2 yg bkn acih pen ketua kelas? Jeng jeng jeng..

Nad MamaZN said...

Ala,ksiannye die...
Ustazah lupa kot huhu!
Tpppp cemane si wawa tu bleh tau dulu yg acih takkan jadi penolong? Nak jd kebetulan, ustazah pilih wawa plak gantikan acih...hmmmm, apekah??

FadMN said...

alololo..sian Acih.takpe..maybe next time.ustazah ni pun..lupe lar tu apa dia dah janji ngan budak.

farhani said...

hahaha.. baca cerita kasih ni teringat masa kecik2 dulu banyak kali juga kena macam ni.. tapi saya jenis simpan dalam hati jer.. rasa nak tergelak bila fikir balik..

mama ryna said...

cian acih... mama tumpang sedih

Ammyzyliyana said...

alololo.. cian acih..

Anonymous said...

Alololoolo cian kasih.. Tkpe ade peluang lain lagik kan.. Wt mase ni kasih jd penolong mama ok hahaaaa ;))- intanjb-

kelipkelipchumel said...

cian acih.tapi..... pecite plk wawa + ustazah tu..kompius neh..hope acih cool jep

Anonymous said...

aloloo.. cian acih.. ye sy penah merasainya. .rasa down.. n mula lah nk memberontak... akk beri sokongan pada acih yer... acih still ok sebb cite kat akk.. sy dulu pendam sorang2.. x cite kat sesape pun... sedih..

pija..

fatin amalina said...

ustazah , sila alert bab2 mcm nie..ish2.. jiwa i jiwa acih..
ermmm sedih la..

White Dove said...

Doa ibu cepat makbul (pendapat saya la..hehe). Biasa la budak2, perlukan sgt motivasi klau dia rasa down.
Acih ada mama yg baik & slalu dgr omelan dia, ok aper? :)

takpa, nanti acih besar acih berjaya macam mama dia & cantik macam mama dia juga. All the best Acih!

EnaAzhar said...

kesian kasih...

ak yuyunz said...

Wawa tu yg cakap bisik2 la pastu alih2 dia jadi pen ketua plak.. Ek eh nape eh? Kalau sy gi je jumpa ustazah tu.. Self confidence budak blh down apa..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kesian Acih...takperlah, betul kata akak ni psikologi pada kita mungkin takde apa tapi pada budak kecik banyak makna jadi penolong ketua tu.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Mama lantik lah Kasih jadi penolong mama kat rumah, setiap kali Kasih siapkan satu2 job, mama kasi dia sticker. macam markah la.. Mesti Ani tomatomato pun nak.. haha

Aya Ariel said...

alalala..ciannye acih..takyah jd penolong ketua darjah acih..xbest pon..sok jadi ketua pelajar..terus gegarrr sekolah..

Iela Fazielah said...

ala siannyer acih...xpela...insyaallah..thn depan ada kot rezki dia...

Irfa said...

adoi.nak menitik airmata aku
mcm tu lah aku rasa bila si kakak ngadu tak terpilih jd pengawas tp dia kata 'gembira sikit sbb kakak dpt jadi penolong ketua darjah'..

bdk2 ni hatinya sgt tulus

strawberi said...

mula2 nk gelak jugak.tp last2 baca..kesian..rasanya..usatzah dia..mmg jenis pelupa kot..ntah2 sok2..dia lantik org lain plak..huhu..

budak wawa tu..kecik2 dh pandai main politik kot..heeee

Yati Ali1 said...

Kesian kat Acih...it's okey Acih...tak ada apa pun Penolong Ketua tu...yang penting Acih bljr pandai-pandai ya...

Azlina bt. Azis said...

mata saya pon berkaca kaca huhu

MISS DIVA said...

apa la ustazah ni..si wawa tu pun satu..kecik2 dah busuk hati..hehehe..xpe kasih..nt kasih dpt jwtn yg lagi tgi yea..dont wori..kakak doakan kasih berjaya dunia akhirat..peace

betty fir'z said...

kesiannn acih,xpe semoga doa mama makbul.. :)

http://mizatye.blogspot.jp/2013/01/colored-skinny-jeans-murah.html

Ayu azmir said...

hikhik..... kasih bole buat... chaiyok kasih ....

Cik Cammy Lia said...

alahai kesiannya acih.xpelah lenkali mesti ad jwtn yg sesuai utk acih..jgn sedih2 tau.. nt comot muke yg comel tu :-)

Anonymous said...

menyampah la ngan wawa (hover kan) tp mmg serius nyampah. sbb kalau jadi kat anak kiter... mmg kiter pun geram. budak2 dpt pegang jawatan kecik - tolong angkat buku ticer pun dia orang dah kembang semangkuk. mama bagi la jawatan ketua bilik ke acih. ketua bilik kena jaga kebersihan bilik sendiri. bilik cantik dapat hadiah star....

Anonymous said...

ciannya.. kita semua pernah jadik budak2 gak dan tau perasaan acih... filla, why not u tanya je ustazah tu.. tanya general je cuma nak huraikan apa yg terjadi...

Miss Moon said...

alahaiiiiiiiiiii

Acih ....Auntie Moon faham perasaan Acih ...sambil peluk Acih ketat2 .

Tak pa la Kasih .......thn depan Kasih jadi ketua kelas plak ....

shamirazafisa said...

ustakzah pn..jgn la jatuhkan semangat budak2..kesian acih. Mama pegi la slow talk nga ustzah tu.. jgn la downkan ank saya..

Diana AR said...

takpe acih..belum tentu wawa boleh maintain jawatan dia haha..takpun acih pasti akan dapat pegang jawatan lagi best bukan di sek KAFA tp kat sek keb..hehehe siapa tau

Anonymous said...

Tak baik tau kata Wawa busuk hati. Dia pun budak kecik jugak.. Budak-budak..

miss H said...

akak, hehe, sama sgt ngan kes adik saya. darjah 1, dia da la volunteer nak jd penolong kelas, lepas seminggu dia balik sekolah bad mood tak bercakap, rupanya dia bagitau cikgu pecat dia sebab tak dengar cakap. kesian sangat jenis yang volunteer mcm tu. hilang semangat terus nangis tak nak gi sekolah.. agaknya dia suka pot pet sgt kot.. tapi tu la, bila kena reject tu, dia down gila, darjah 1 kot..sampai demam.. ahahaa..eh, terpanjang plakkk..:)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Wawa mnla tetiba jd glamer nie?;)

Anonymous said...

Kak filla, kalau saya pun saya akan pegi jumpa ustazah tu...mana boleh mcmtu. Emosi, self esteem,semua pon down. Nak pg skolah pon xde mood.

sharifah rosidah said...

Akak rasa kan si Wawa tu yang terhegeh hegeh kat usatazah tu suruh lantik dia jadi penolong ketua darjah.....tapi sebagai guru ustazah kena lah pegang pada janji...kesian kat kasih. ....

aSmiDar said...

alahai tiannyer..
xpe2..nanti besar jd pm wanita pertamaeh..huhu
chayok...!!

Fiiza said...

Fila... Akak kena lg teruk... Masa sekolah dulu... Budak yg calon kn akak pun x vote utk akak tau... Lg la malu... 0 undi... Hehe... Tp skrg... Dlm kelas tu... Akak la yg paling bjaya... Belajar tinggi n keje plak bagus... Alhamdulillah... Bkn jwtn kt kelas yg menjamin masa depan kita... So acih belajar rajin2 ye....

Anonymous said...

Salam, ala akak yang sedih bila benda ni jadi kat kasih. Kasih ni muka papa dia. Muka dia redup aje. Orang tengok jadi kesian. I'sure you mesti sedih dan sebak kan nanti kalo duk sorang2 teringatkan benda ni jadi kat kasih. Macam akak la kalo jadi apa2 kat anak mesti sedih sendirian. Walaupun akak seorang ibu yang garang. Memang dia rasa down dan malu kan. Budak2 pun ada perasaan. Apa la ustazah tu.

Miss arfisa said...

maybe wawa tu anak ustazah.sebab tu terpilih.hahahaa..

Jocelyn lum said...

she is so cute:)

http://jojomei.blogspot.com/

ederq said...

huhu cikgu2 sekarang mmg ramai lagi yg kurang sensitif bab psikologi anak2 ni. mmhh sian acih tauu. kita kalau dewasa pon sentap apatah lagila acih

yuslina yusof said...

rasanya tak salah gi sekolah minta penjelasan.

Anonymous said...

Something like that happened to my daughter dari jadi pengawas pusat sumber dilucutkan jawatan sbb dia tak stay back and anak I jenis x suka susahkan mak bapak jadi dia x pernah ckp yg dia kena stay back. I tulis surat kt teacher dia (sbb x sempat nak jumpa - it was d 2nd last day of school) tapi bukan surat marah2 just an appeal fr the heart. Alhamdulilah rupa2nya cikgu dia pun serba salah tapi terpaksa ikut arahan. Dia lantik anak i utk jawatan pengawas skim buku teks pulak. Mebbe its a small matter for us adults n one day anak kita pun boleh ketawa ingatkan incident mcm ni but for now give them lots of hugs n understanding n mebbe have a heart to heart with the Ustazah just to know why?

ZazaMyMoon said...

Comeyyyy so suwittt Kasih :)