Thursday, June 21, 2012

RESEPI IKAN BILIS GESEK

Sila jangan percayok ngan tajuk... hahaha... Ni kes kawan kat opis lah cakap dia buat ikan bilis gesek ni sedap kebabom pedas meletopssss u olls.. eh apa kena aku dah macam Fifihotfm nie.. hahaha..

Tapi aku dah tukar sikit resepi.. tukar banyak kot? hahaha... ikut tekak sendiri la kattewkannn... 

citer banyak tak moh jom salin resepi.. bila google resepi semua orang cakap resepi orang bujang sebab memang senang dan dasar pemalas.. eh aku rasa leceh lah jugak.. hahah..sebab orang lain buat mentah kot tu yang senang.. tapi tekak ai tak lalu lah kalau ikan bilis mentah je ko tumbuk gitu je.. tekak ai kan ngengader..so aku goreng!!!! 


RESEPI IKAN BILIS GESEK GORENG

 segenggam ikan bilis / semangkuk kecil (dibasuh dan ditoskan)
1 biji bawang besar dihiris nipis
1 biji bawang putih
20 biji cili padi (kalau tecirit nasib kau lah labu)
sedikit garam
1-2 biji limau kasturi

CARA-CARA
Tumbuk cili padi hingga lumat, masukkan bawang tumbuk lumat tak lumat sangat la.. masuk garam sikit tumbuk jugak.. asingkan bahan tumbuk dan tumbuk ikan bilis pulak... jangan lumat sangat.. ala kadar sahaja.
Panaskan minyak dan goreng bilis hingga garing..kemudian masukkan bahan tumbuk (bwg dan cili padi).. goreng dengan api perlahan lama-lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... sampai nampak garing. 
angkat sambil toskan minyak.. alas dengan tissue masak tu kat pinggan.. bila dah serap minyak baru letak kat pinggan elok-elok.. perahkan limau kasturi...kemudian boleh lah snap gambar ;)

lawankan pulak ngan Sup Ayam. Perghhhhhhhhhhhhhh bedesingggggggggggggg telinga.. hahah pedas nak mampos okeh.. selamat 2 pinggan nasik T____________________T

Ini baru sepinggan... muahahahaaaaaa...

Bagi aku ikan bilis tu sedap.. memang selera mak lah kan.. tapi malangnya laki tak suka...haku fedulik haper.. tekak dia kan tekak aliennnnnnnnnnnnnnnnnnnnn *merajuktekupmukakatbantal*



p/s: kalau nak tengok resepi simple yang aku pernah tulis kat blog nie boleh google kat kotak search kat atas belah kiri blog nie..(sebelah perkataan share) type RESEPI. InsyaAllah akan keluarlah segala resepi bodoh yang aku pernah abadikan di blog ini ;) selamat mencuba ;)



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

kakchik@ella said...

Kira sambal ni masak la ye Filla. Bukan sambal mentah. Wahhhh .. nak cubalah.

Zurina Hj.Zainal said...

mmggg meletopp! tekak ko dgn aku sama laaa...hahahahah!

Mardhiyyah Fadzil said...

kita pun suka sambal gesek ni...tp cara lain sket...baru ingt nb wat entry..hahaha...xpe la..share kt cni je....bwg merah + bwg putih + cili padi + ikan bilis...tumbuk semua skali...goreng ikn bilis sket...asingkan..minyak yg sama,goreng semua yg dtumbuk td dgn api pelan.....tmbh grm + asam jawa..goreng smpai warna jd gelap...agk2 dh nak gelap, msk bilis yg goreng td..hancur2kan sket..siap!

~ PeaNut ~ said...

mmg sedapla.. tringat time study dlu, senang j nk mse lauk ni.. hehe..

Aya Ariel said...

bodoh2 pon..masuk tekak jugak..kenyang jugak perut tu..hehhehe...nampak menyelerakannn..auww..nih bleh buat modal time weekend ni..heheh..thanks kak..

Mardhiyyah Fadzil said...

tmbhn : asam jawa tu kena pekat2..jgn letak air sket pun...........bwng merah : bwng putih......5 : 1...........soryla taip camni sbb pkai enset.huhu..

mamyharraz said...

ni yg suka sbb fillanie tak kedekut resepi ;)

sedapnya lahaiii nnt boleh try!
dan tengkiu bg cara2 camner nak google resepi kt blog ni..bolehlah intai2 menu yg lepas2 :D

A.I said...

Aku baca resipi kau smbl air liur bertakung... ;)

Mooniqueen said...

Tgk pun Dah tau sedapnya... Ni makan dgn nasi panas je pun Dah sedap sgt..

EnaAzhar said...

wahh resepi sambal gesek dah up!!! mengiurkanlah sgtt!!!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila rasa ila lum rabun..takde pun butang search tue? baru letak ye butang search tue?
ok dah vote hari nie

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

vote hari nie 40.43 paling tinggi tapi ada sorang jugak dah hampir 38%. tp okla as long top 5 kan?

eda said...

kak .. dulu masa belajar penah buat smbal gini gak , tp org tak la goreng pas tumbuk ..
tp goreng dulu asing asing seme bahan , then baru tumbuk .. lagi kurg miyk laaa ...
try la .. alter la lagi huhu

Filla ~ Kasihs said...

Tq yang bagi cara lain utk buat ikan bilis gesek ni ;)

button search ada kat bahagian paling atas sebelah kiri (yang ada lambang blogger tu)

A.I: sediakan mangkuk sebelum menitik..hahaha

cik nurulan said...

k.filla - terliur sgt ngan resipi nie..terus paksa2 mak buatkan sup ayam + follow sambal gesek nie..mohon copy paste ek kat blog kita =) nnti kita credit to k.filla nya blog =)

Filla ~ Kasihs said...

cik nurulan: hahaha.. sian mak nye yang kena buat sup ayam ;) silakan lah copy paste..

sharifah rosidah said...

Cara filla buat ikan bilis gesek tu sama macam aunty buat, sebab aunty pun goreng juga kalau tak macam tak best je nak makan kan.

isma said...

sedapnyeee beh beh i try jap g