Thursday, June 07, 2012

RESEPI AYAM MASAK HALIA

Heheh.. actually nie first time aku masak ayam masak halia.. eh masa pantang ada gak masak.. tapi tu main tibai je.. kali nie try google tapi resepi ada yang aku kurang berkenan.. so aku buat ikut sukati mak apak aku.. hahaha... 

kalau korang nampak macam sedap, sila ikut resepi nie yer.. Pak Radie komen kata "sedap la jugak, TAPI ayam tu kasi garing sikit lagi baru lagi sedap".. garing baik aku tukar tajuk Ayam Goreng Halia. grrrrrrr.. mesti ada TAPI.. #merajukpalingmukakesisi

RESEPI AYAM MASAK HALIA
1 keping dada ayam (2 orang makan)
1 inci halia dipotong nipis (seperti gambar)
bawang merah + bawang putih blend (utk tumis)
1 biji bawang besar
1/4 capsicum / lada benggala
7 biji cili padi
1 sudu kecil tepung jagung
sedikit lada hitam
2 sudu sos tiram

CARA-CARA
perap ayam yang dipotong kecil dengan sos tiram, sedikit serbuk lada hitam (kasar) dan sedikit garam.. ikut suka nak perap baper lama.. macam aku nak cepat, perap 10 minit hahaha.. panaskan minyak dan goreng.. ada orang tak goreng.. tapi aku tau, laki aku confirm tak makan ayam mendidih ngan kuah lembik-lembik tu..hehe.. so kita goreng sikit.. pastu asing ke tepi.. buang sikit minyak tu.. dan tumis bawang putih + bawang merah dan halia hingga kekuningan. 

Kemudian, masukkan 2 sudu sos tiram.. kacau rata dan masukkan sedikit air.. masukkan ayam tadi kacau rata dan masukkan hirisan cili padi, capsicum, bawang besar dan cili padi...tepung jagung tu letak air panas sikit.. godak-godak dan tuang.. jangan pekat-pekat sangat.. nanti GELI tekak nak makan..hahahah.. biar mendidih..eh nanti colour dia pucat lesi, so aku tambah kicap pekat bagi colour.. sekali terHITAM pulak... rasa sikit.. kalau tawar buh garam sikit..

Siap untuk dimakan ;)

bahan hirisan, cili padi kampung memang gila pedas.. bengkak bibir ai tau ;)

rupa ayam diperap

Takkan nak makan itu jer.. harus ada menu kedua untuk Amaani.. telur dadar sudah! hahaha.. tapi kita bagi kelainan sikit.. 

hiris sausage and button mushroom.. memula aku ingat nak masuk button mushroom kat ayam halia tu.. sekali Pak Radie cakap "Gila ke nak masuk mushroom? nama pon ayam masak halia, pepandai nak letak mushroom"... Baik Encik Haris... Eh? 

Rupa telur dah siap.. sedap gak.. macam makan pizza plak..hehehe... 

Selingan jap.. Ini gambar hari tu Ani makan roti cicah milo.. kemain marah letak tissue kat baju.. habis kalau baju kotor sapa nak basuh? ko basuh sendiri okay...


*Selamat Mencuba Resepi Fillanie*



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

12 comments:

mamasuri said...

cam sedap jer ayam halia tu..nnti2 leh cuba...amboi ani..makan sampai abis comot2 tu...ni peel mcm suri..tak suka nak alas apa2 tp comot takyah cakap lah...dah ler kalau kena air milo susah nak ilang..huhuhu

Aya Ariel said...

kak..kau masak pak radie ade kat tepi ke?? hehehe..

bukak baju jer..pastu..hah..nak tonggeng milo tu pon takpe..tak kena baju dah..tapi mama kena mop lantai plak tu..ahaha

bubblybetty said...

alahai amaani..^^

Mooniqueen said...

Lebih kurang je resipi kita...cume tak letak capsicum je...hehehee...mahal la...dasar kedekut...sebab msk pun jarang...ani Dah rambut pendek makin montel rupa...

JMR said...

telur tu mcm pizza pepperorni la plak.

Anonymous said...

Kakak kalau tk silap mug tuh cm kenai je I luve fafau kan...kalau silap lari smbil tutup muka hahahaaa - intanjb-

Diana AR said...

ayam halia tu, best juga kalu letak button mushroom tu...saya suka!

kayrul-shah said...

resepi akak nie memang mengancam..walaupun simple tapi sedap tengok

Anonymous said...

kak..ni sekadar nk berkongsi resepi ayam masak halia..try cuba taw...

1-dada ayam yg dh dipotong kecil gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.goreng garing seperti yg pak radie suke..ketepikan..
2-tumis bahan kisar sampai garing. (sedikit halia, bwg putih, bwg kecil)
3-masuk 1-2 sudu sos tiram dan sedikit air.
4-masuk hirisan halia yg dipotong halus2, cili padi yg diketuk.
5-masuk ayam yg dh digoreng.
6-perasa kan. garam/gula
7-siap!

klo nk tmbh aksesori mcm kentang, capsicum, karot pon ok gk..yg akak buat tu mcm ala2 masak kicap je..hehe

selamat mencuba!

-Bella- *bukan nama sebenar*

Anonymous said...

Boleh try....
"̮ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ ๑ˆ⌣ˆ๑ "̮ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇.

AxaNixa said...

tq for the recipe..dah try..sedap :)

LiN said...

search resepi nak masak apa berbuka hari ni...skali trjmpe link ni...hee...bole la try ayam masak halia ni! ;) anyway, jom exchange link ;)