Wednesday, June 13, 2012

Kisah Pasar Tani #2

Semalam aku gi pasar tani.. Tujuan ialah nak top up barang nak masak sebab ada kawan nak tumpang tido umah minggu nie.. Tetamu datang mestilah dijamu sikit-sikit... So bersiap semua dengan pantas, amik raga ada roda tu.. cepat-cepat masuk kereta dan menuju ke Pasar Tani.. 

Sampai je Pasar Tani terus menuju ke bawang-bawang.. macam biasa.. macam cerita dulu jugak.. beli bawang besar yang gemok-gemok kemain cantik lagi.. beli kentang, beli asam keping, beli cili kering kurang pedas.  Teruskan perjalanan ke bahagian sayuran pulak.. beli sayur untuk buat sayur campur.. 

Kemudian teringin nak masak asam pedas.. so nampak lah stall abang ngan akak ni tak ramai orang pon.. takkan lah harga mahal kot? mesti sama je ngan stall lain... nampak ikan jenahak.. terus telan air liur sebab tebayang asam pedas.. tapi isi dia tu besar sangat yang dia kerat-kerat tu.. so nampak kepala ikan dalam pinggan.. "Kak beli kepala nie lah RM10 je kak".. "Kepala ikan apa tu?".. "Ni ikan jenahak"... ooohhh ada isi ke macam tak de je?" "Eh ada... ni tepi-tepi ni isi lah".. "Ok lah bagi lah yang tu kerat 4 ye"... dia pon kerat.. so aku nampak udang dalam pinggan tu jugak.. ok lah terus tanya "Udang tu berapa" "Sepinggan tu RM10 jugak kak".. "Ok bagi tu sekali".. bayar, settle. 

Pastu jalan lagi ke depan.. alaaaaaaaaaaaaaa... banyak lagi ikan ngan udang fresh.. nampak sangat tak reti gi beli ikan semua tu :( tak pelah terus lagi kita berjalan... Acih nampak ketam.. "Mama, Kasih nak ketam masak lemak kuning"... "Ala nak makan bila?".."Malam ni lah".. "Ala besok je lah ye? malam ni kita beli makanan kat sini je".. "Ok lah".. so terus amik ketam 4 ekor.. suruh siang terus.. baper hinggit tah ketam tu.. RM16 kot? ok pastu amik ikan sardin 3 ekor.. dah siap semua jom kita cari makanan pulak..

Ok aku lapar gila.. aku bukan bangsa susah sangat nak makan..nampak ok je.. nasik plak tu.. ok jalannnnn ;) so nampak lah nasi ayam kukus.. aku pon beratur.. tak ramai sangat.. aku orang ke3 kot.. tapi ahkak depan aku nie... wahhhh menggeramkan tau.. dia pilih ayam dalam raga tu.. punyaaaaaaaaa lamaaaaa... aku dah sentap dah nie.. dia punya pilih ayam tu tetiba barisan jadi panjang.. abang jual nasi kukus tu pon bediri je nunggu budak ni pilih ayam. dah pilih ayam dia tecegat je situ tunggu abang tu bungkus.. eh, ko tak leh ketepi sikit ke? ko je boleh pilih ayam lama-lama.. tepi tepi tepi sikit..dah dia tak beganjak, aku blah pegi belah kanan dia pilih pulak.. terus dia jauh-jauh sikit.. haaaaaaa tauu pon.. nasib ai ni sopan santun kalau kena azwanali baru ko tau.. "Tak reti-reti keeeewwww... dah pilih sana sikit la.. orang dah panjang beratur ni kak".. ok tu bukan aku cakap.. tu kalau aku ni azwanali.. hihih...

Ok dah tu campak semua dalam raga.. tukang tarik raga ialah Acih... pastu belikan budak-budak ni nugget sikit.. aku pegi hujung-hujung sana sound pak radie "eh awak nak makan apa? pegi lah beli, ktorang tunggu sini" "Hai, dah malas ke nak bejalan?" (gila sentap je mamat nie tau.. anje angat) "nak jalan apa lagi, dah beli dah semua, pegi jelah beli ktorang tunggu sini".. 

Pastu nyangkung anak beranak macam pelarian.. haih pedulik hapa.. ai memang lutut longgar sikit, mana boleh diri lama-lama.. hihiii... pastu Pak Radie pon sampai bersama makanan dia.. "Tak beli apa pon, beli ayam crispy je" "Laaa tu je? kang jangan mintak orang punya" hihihi.. ko mintak ko siap! 

Pastu Pak Radie ada beli coconut shake.. uihh sedap la pulok.. berebut-rebut anak bini minum.. #dasarbeliponsatushare4orang.wth.

*****************************************

Balik umah terus kasi settle barang-barang beli tadi.. suruh Pak Radie layan anak-anak nak makan.. jangan pedulikan ai *sobssssssssss* ai banyak keja nak dibuat.. pastu aku keluarkan kepala ikan tu nak basuh.. pergh.. apa ni? tulang je semua? aku buang insang ikan tu.. tinggal tulang pipi je, ptuiiii.... isi ada la celah-celah sikit.. baik aku beli isi je terus... #tipahtetiputetiputipah.

Pastu keluarkan udang.. lagilah pentipu.. apa halus-halus je udang nie? tadi macam gemok gak.. baru aku tau.. rupanya bahagian permukaan je udang gemok.. bahagian bawah-bawah dia letak udang tak cukup zat... dasar... cemana lah nak maju? no wonder lah kedai ko tak ramai even harga ko sama je ngan orang meniaga belah sana.. come on lah.. orang yang pegi pasar tani tu orang yang sama je kot.. mesti ramai makcik-makcik dah tau ko pentipu.. ai taktau sebab ai bukan makcik.. auwwwwwwwwwww.. nak jugak.. 

dah settle semua, terus gi makan.. rupanya nasi kukus aku dah bergoncang tadi.. terus dah rupa nasi goreng... tapi apa mak nak kisah.. ko sumbat dalam perut jugak peginya.. begoncang jugak.. maka telan saja la labu.. jangan banyak songeh.  

Ok itu je nak story, malam ni nak masak lemak cili api ketam kegemaran laki dan anak.  taktau tetamu saya makan ketam ke tak.. kalau tak makan aku gorengkan ikan yeh? 









EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

14 comments:

Izzan Yong Rosdin said...

eemmm tak berkatlah rezeki ko niaga menipu duit org... sis meh singgah blog saya.. saya nie baru nk berjinak2 dgn blog nie.. teng u..

Aya Ariel said...

aku jarang nak g pasar tani..tak pandai nak pilih ikan ke udang ke..paling2 koman pun aku brenti tepi2 jalan je beli ikan ngan sayur..ke ape2 lauk lah..janji ada..biasa nye pasar tani ni mahal sikit kan

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

udang tue fila tak amik sendiri ke? janganbagi diorang yg pilih lain kali okey?

sawaNiLa said...

I [pun tak xpert beli ikan bagai...kalau sayur ye. tapi memang , kalau yang main letak dlm raga pastu set rega, mmg luar nampak ok kat dalam tak ok...

p/s: dapnye masak lemak ketam

Anonymous said...

hadui pasar tani putrajaya nan ado la mak nak g beli barang basah, mahal setakat beli makanan, tudung menan anak2 boleh la, filla kalu rajin u g beli kat pasar borang, kalu kena rezeki u , ketam die besar2, selonggok baru RM15, kenapalah i tak terjumpa u, teringin sangat nak jumpa u

nydia-mama akif said...

paling kelakar baca part azwanali ckp...,yg aku siap bole terbaca ikut tonasi si azwan tau...huhu, tp kalo cakap camtu skali cik kak tu balas " ade aku kesah"...camne tu?

umilia said...

kedai yg ko bli ikan n udg dlm raga tu mmg pentipu..aku pun da kene..hampes je..baik pilih sndri udg..eh nak jd tetamu awk la..nak mkn ketam..fav sy gak tu..(dan2 awak saya ek)hahahaha..

Riena Haiqal said...

biasanya kalau udang tu kitorang suka pilih sendiri..sebab memng akan jadi macam Fila kalau tak pilih sendiri.. pandai dorang nak mentipu kan.. tak berkat la perniagaan dorang kalau asyik nak nipu jer...

kakchik@ella said...

Hmmm .. KC ahad tu pegi pasar tani shah alam. Alhamdulillah. OK semua.

mannira said...

i mkn aje ketam..takut u anak2 beranak tak cukup nak mkn aje nanti..hahaha..

Anonymous said...

wakakak..haku dah ketagih blog buk fillla...ya tooloongg...tetiap hari wajib bukak..pas ni sila hapdate ketam berlemaks itu..

siti said...

filanie.. dah 2 tahun sy boikot pasar tani putajaya dan smpai skang sy x paham nape org pegi sana..brg mhl sgt dan langsung x sedap. sy penah campak air oren dpn peniaga tu dan sound dia suh jgn b'niaga..air dia x der rase ape.. skang ni tgh draf surat complain spy p'badanan leh selected org yg btl2 b'niaga..bukan utk org gila nk kaya..bwk duit rm50 g pasar borong sri kmbangan dapat semua jns lauk..minyk keta x sampai rm10 pun..plz semua bukak mata..kita boikot pasar tani putrajaya...

siti said...

and 1 thing ikut penceritaa u ni rasenya u dah spend around rm100 kan? byk tu abis semata utk top up je..

sharifah rosidah said...

Filla kat mana2 masa tani pun ramai yang berniaga macam si pentipu tu sebab tu aunty kalau nak beli aunty selak selak tu bawah nya kalau tak pun aunty lebih suka beli yang timbang punya hati pun puas sebab kita nampak udang tu besar ke kecik.