Thursday, June 07, 2012

PAPRIK AYAM DAN SUP SUHUN

Paprik Ayam

Sup Suhun + Telur + Kentang + Fish ball

Edit: RESEPI SUP SUHUN (requested)
bawang merah + bawah putih blend (hiris pon boleh)
sedikit ikan bilis ditumbuk sedikit
2 biji telur
1 biji kentang dipotong 6
1 paket fishball
1 peket kecil suhun (direndam)

CARA-CARA
Panaskan minyak, tumis bawang merah + bawang putih blend dan ikan bilis.. setelah harum dan kekuningan masukkan air dan biarkan hingga mendidih.. masukkan kentang.. biar sampai empuk.. masuk garam sikit.. masuk fishball, pecahkan telur.. telur tu jangan godak-godak.. biar dia masak sendiri.. last sekali masuk suhun dan tutup api.. kuah biar lebih sikit sebab suhun tu menyerap kuah..nanti kuah kering plak.. 


Bila ada anak kecik kat rumah.. masakan pon kena amik kira tekak dia pulak.. Aku gila pedas kan.. tapi sekarang tak boleh nak pedas sangat.. takpon kena buat 2 menu.. satu orang tua.. satu utk anak.. baru adil dan saksama.. tapi dasar pemalas kan.. ko ingat aku rajin nak buat menu macam-macam? ada dua lauk tu dah syukur alhamdulilah.. hahaha...

Kali ni punya lauk aku tatau napa tekak super kembang.. Pak Radie lagi lah.. kalau stok tekak tongsampah mcm aku pon dah kembang, dia lagi lah... langsung tak usik sup suhun.. aku tau lah tu bukan 'makanan' dia.. tapi heh? tekak anak pon penting ok!

Ok lah.. nanti aku upload lauk Ayam Masak Halia plak yeh?

-gambar hiasan- *hoih hingus tak cover line*





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

14 comments:

Intan said...

sedap lauk kak filla..sgt2 feveret..tp, kenapa kak kembang tekak?? adakah amani nk dapat adik?????????? hahahah

Aya Ariel said...

holoh2..lap hingus dulu lah mama..heheh..

sup tu xlalu xpe..utk budak2 mmg suka la makan sup2 camni..sedap ape..

bubbly said...

cumelnye amaani.shuke sgt2 tgk dia..

bubblybetty said...

amaani yg sgt cumel...

wish to have the cute one like amaani...*gosok2 perut*

bubblybetty said...

amaani sgt comel...

wish to have a cutie one like her...*gosok2 perut* hee

Mama Tuah Melaty said...

Sedapnya paprik ayam tuh. Bila puasa nih tengok semua poonnnn sodaaapppp..

Riena Haiqal said...

sedapnya sup dan paprik ayam tu.. kitorang pun memang suka yang pedas2.. :)
amaani, apsal comot tu.. :)

JMR said...

bukak je page nih, gmbr paprik sebesar alam depan mata, sharp lak gmbr tu..trus meleleh air liur..nasib baik takleh bau je..

Anonymous said...

hohohoho... mula2 tgk lauk.. yummy2.. pastu tgk muka ani.. terus guling2... alolololo... dak chomott nehhh....

Anonymous said...

Hahahaha Ani...why ani so comot....hahahaha comel btl si ani ni..selera je dia mkn kan?
@WatieShaharin

sharifah rosidah said...

Filla aunty pun suka masak sup suun letak kentang, cendawan hitam, sundal malam dan pecah kan telur pastu goring ikan masin dan sambal belacan Ya Allah mak mertua lalu kat belakang gerenti tak nampak.

Ya Allah budak Anie, betul betul menghayati makanan kan, habis semua muka dia pun makan sama, hihihi.

Anonymous said...

Kak filla, cane nak masak sup suun tu

my baby dani said...

hai..salam...menjenguk lagi...amani ni cute la..geram sgt2...

saya kalau masak husband suka complain n bandingkan dgn masakan die... :(

kakchik@ella said...

sedapppnyaaaaa .. dah la KC puasa ni. hehehe.