Tuesday, October 02, 2012

TUTORIAL WATERMARK PICTURE

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Hari ni aku tengah ada mood nak ajar ngkorang yang tak reti buat watermark kat picture masing-masing.... yang dah reti pi main jauh-jauh ;)

Dah berkurun lama kot aku cakap kat Di suruh dia buat watermark kat picture dia.. dia punya "Ok, nanti aku buat, ok nanti aku buat, ko tolong ajar.. nanti aku buat".. last-last senyap.. tapi a big No lah pasni kan.. sebab pasni nak buat biz bersama.. ko tak letak watermark.. kang orang amik baju kita orang cakap dia punya camne? sama macam kes cookies Di.. hahah.. kontroversi plak ada orang cakap tu cookies amik kat mana bukan buat sendiri.. sebab akak orang tu pon amik kat tempat yang sama.. gila ke apa? hahah.. sian mak Di penah gentel biskut... haku saman kang! 

So mengapa watermark penting? sebab nak bagitau kat semua "Sila jangan curi gambar ini.. ini gambar saya.. ini hak saya".. paham? kadang orang simply amik pic kita tepek kat blog diorang dan tak credit kat kita.. itu tak pelah lagi.. ini kes plagiat lagi dasyat.. amik gambar orang pastu siap ngan entry yang sama.. mengaku semua entry dan gambar tu adalah story dan gambar dia.. eh, seram lah aku orang macam ni..

Ada yang email tanya Kak Filla boleh tolong ajar tak cemana nak buat watermark? pastu ada yang tanya.. Kak Filla edit gambar guna apa? Ok ok mari kita kongsi ilmu.. berkongsi ilmu pon dapat pahala kan? 

Aku guna PhotoScape.. sila download nie ----> PHOTOSCAPE FREE DOWNLOAD aku rasa yang tulah kot.. kalau bukan sila google sendiri.. jangan nak manja sangat ok.

Logo seperti itu ye adik-adik.. yang bestnya semua album dalam PC kita akan dikemaskini dalam photoscape nie.. aku kan pemalas nak explore.. so aku akan guna yang aku biasa je.. aku selalu guna Editor (gambar camera tu) untuk Edit, Resize, Watermark.. semua disitu ye.. sila explore yang lain jugak kalau ngko rajin ye..  

nampak tu.. folder picture korang bersusun sebelah kiri tu.. 
1. Editor
2. Pilih gambar yang korang nak letak watermark tu kat folder mana... contoh aku click MEDAN.. then gambar medan pon appear kat bawah tu.. click gambar yang nak diwatermark kan tu.. 

Step seterusnya ye.. Aku pilih gambar gedik debot ni lah ye... bila click pic tepi tu.. terus dia keluar besar gedabak kat tengah tu... Sila click 'Resize'.. make sure click kat tanda arrow ke bawah (resize) tu..jangan click perkataan resize tu.. paham ke? click button dia tu.. nanti keluar lah benda tu.. ko nak resize besar mana.. macam aku kalau untuk blog kita pilih 700px pon dah ok.. biar 'ringan' sikit nak letak banyak2 pic kat blog ;) 

Click 'Object' kat situ nanti ada keluar font lah colour font lah.. ko explore lah sendiri jangan nak manja tak tentu pasal.. 

Pilih nak font apa.. so kalau size pic ko tadi 700px, boleh lah amik size 26 untuk font tu yer.. contoh dia macam watermark kat mulut Ani tu.. siap ada colour font ko nak warna apa.. kat capacity tu boleh drag ke kanan ke kiri ke.. dia akan lighten ko nyer font.. tak nak light ko maksimum je.. 

dah siap adjust semua.. click OK. 

Lagi satu aku suka edit pic bagi nampak fade sikit.. kalau nak sila click Home----> Filter---> Fade Style.

bila keluar menda tu.. ko drag lah Colour ngan Effect tu ikut sukati ko nak fade cemana.. kehijauan ke kekuningan ke.. then click OK.

Tak pon kalau nak tegedik lebih sikit boleh try gi kat Filter---> Antique Photo---->05

Ye ada banyak jenis.. sukatilah ko nak antique cemana.. kalau dah buat pastu tak suka.. sila click 'Undo'

Tadaaaaaaaaa.. ni contoh Antique '05'

Ni sesi pembelajaran bonus.. kahkahkah... aku suka jugak combine kan pic tu.. kalau korang pon suka.. boleh click kat 'Page'

Ada berderet untuk korang pilih kat sebelah kanan tu.. aku pilih yang box ada 4 pic boleh combine tu.. click kotak-kotak mana yang korang nak.. pastu Click no.3 yang aku circle tu.. tukar size besar sikit.. baru lah box ko pon membesar sama ;)

4. tukar ke size 150% 
5. drag gambar kat folder sebelah kiri masukkan sekeping-sekeping kat box tu.. boleh adjust nak fix kat box  tu.. kalau silap.. tak nak gambar tu.. ko amik pic lain ko overlap je kat pic yang silap tu.. dah siap semua terus Save.

Ok lah adik-adik.. itu saja.. Photoscape nie Pak Radie yang ajar.. dia kata orang macam aku yang very slow ni elok guna Photoscape je.. sebab senang.. kalau yang susah-susah dia tau aku tak boleh punye.. sungguh beradab laki gua nie... 

So sesiapa yang rasa nak best-best macam ai.. tapi boleh tahan lembs.. sila guna Photoscape.. it's fun ;)

Bye. 





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

23 comments:

Ayoi Kema said...

SETUJU LA NGAN PAK RADEI...HAHHA...

lembsss2 pun bini tercinta dier gak..ahakss..

mmg seswai utk org cm kiter yg x bp nk pandai ni...

Halimaton Hanafee said...

samalah..baru belajar photo scape ni..ok ape..senang pun senang....hehe

Irfa said...

tq
dah lama aku cari bab ni tapi byk sgt jalan susah.yg ni senang sikit paham ;)

ninie said...

Tutorial Bijak! Thanks.

Huda said...

kita pun slow gak tu pasal guna photoscape je..

ak yuyunz said...

yeah!! photoscape is fun! =))

NorMala Bahar said...

terima kasih.. slalu guna paint jer.. nak cari yg lain gak.. tetibe filla buat entry... time kacih.. lps ni leh ler watermark gmbr dgn jayanya.. thanks..

Konot said...

thank you!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

selalu ila guna microsoft je.. okla i download gak. tq

Afasz said...

sy pon guna photoscape ni

Qaseh Suhaida said...

terima kasih...

Lynda Che Lah said...

ye..sy suka photoscape..mcm makan kacang ;p

rina mazlan said...

Tq filla! love u muahhhh *tetiba*

Cik Eka said...

eka pun guna photoscape jugak...

senang..hehehehe

Anonymous said...

Kalau guna batch editor lg senang.. Set sekali jer then transfer je gamba.. Auto watermark utk semua picture yg dipilih.. :)

onniesham said...

iluv photoscape coz sng giler.. lom tahap aku nk guna photoshop.. kekeke

Ryyn_kiss12 said...

tq a lot filla....aku rse ni plg sng la...mudah bg org yg spesis lembs mcm aku ni...hahaha

Mas Sabri said...

tq millions to u filla..mmg berguna..ai dh buat..pasni blog ai pon haruslah ade watermark kan

Jen Jen Izaicun said...

sy pun photoscape maklum la kurang kreatif... hehehe...

mrs kayrul said...

kak filla, kita pun guna photoscape nie...nak guna canggih2 nie ntah taun bila la semua gambar2 tue boleh publish kat blog...hehehehe

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

lagi satu nak share jugak...
boleh buat watermark terus kat sini, online je. Takyah register pun...terus je upload gambar.

www.picmonkey.com

selain buat watermark, boleh adjust warna, buat frame & mcm2 lagi benda menarik...

try la kak!

Nour Eyza said...

suka sangat photoscape ni. senang je kan kak nak edit. dah lama guna. sebab senang =)

Huda said...

Nk guna jgk la. Tq kak filla..