Wednesday, October 24, 2012

Cerita Mak Mak..

Korang kan tau aku suka tengok sayuran... macam rasa Geremmm Geremmmmm... tak masak pon tak pe. janji aku beli.. hahaha.. Pastu akak cleaner kat office ni ada jual serai, daun kunyit, cili padi, bunga kantan, daun limau purut.. eh macam-macam lah dia jual... 

Tak tahan tengok serai dia kemain gemok bersih je.. seikat RM1.. kalau ko pegi beli kat pasaraya.. dah lah tua.. kurus keding.. sikit je.. So bila dah geram tu beli lah jugak.. daun kunyit 4 helai yang sihat dan lebar2 baru RM1.. so beli lebih-lebih.. kan nak Raya Haji nie.. bawak balik untuk Wan.. suruh Wan masak rendang sikit... jangan tidak... takkan pagi raya nak nganga telan ailio je.. nak jugak makan sikit... 

Gerem tak? hahaha... akak tu suruh letak kat air sikit bagi dia tahan lama sikit... baiklah kak.. Aku rasa aku kalau dah tua nak tanam cili, daun pandan, serai... eh tapi MIL aku haritu bawak pasu tolong tanamkan daun pandan ngan daun kari kat depan rumah.. hahaha.. aku lom potong lagi.. nanti nak wat nasi lemak lah ;)

Amik serai sebatang pastu buat asam pedas.. haritu nak beli bendi tapi bendi tu tua.. so aku nampak terung.. sedap jugak masuk dalam asam pedas.. ikan senangin Wan bagi hari tu.. pastu sebab geram punya pasal yang kes order sayur kailan dia bagi sayur lain tu.. aku beli gak baby kailan.. kahkahakahhh.. nampak tu??? haaa macam tu lah rupa kailan.. bukan jenis daun pon ala-ala baby kobis dah aku tengok... lagi nak cakap baby kailan.. grrrrrrrrrrrrrrrrrr...

sangat menggeramkan tau.. sebab semalam dah siap masak.. Pak Radie balik lewat sikit.. hidang kat dia. seco'et je dia makan ikan tu.. kuah beberapa titik.. huiii panas hati ai tau.. tapi nak buat cemana kan? dah laki ko tak berapa nak gemar asam pedas... Eh tapi dia kawin ngan orang Melakeeeeeeeeeeeeee.. so keneeeeeeeeeeeeeeeelah sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeee jugeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... 
Tensi ai tau... tak pe.. kali ni kita ikut tekak kita sendiri.. hahahaha.. aku memang fanatik asam pedas ;) so tekak orang lain tolak tepi dulu hahahha... masak banyak-banyak, tadi bawak gi office boleh makan ngan kengkawan ;) 

Gambar Selingan.. muahahha... sedap beli kat Baker's Cottage.. habis selamat dalam perot... malam ni nak masak apa yeh?




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

11 comments:

Nad @ MamaZN said...

Kak filla, asam pedas ada letak serai ye?
Malam ni ikan bilis goreng dgn telur mata..? =)

:: Mrs.Eady :: said...

terliur!!

Anonymous said...

ala..sama la laki kite. kalo dia tak suka, mmg tak suka jugak. pada dia masakan n9 je sedap. hoi takkan le kite nak masak lemak hari2. kembang le badan den. santan tu ok =( haku jenuh la masak nak kenalkan resepi jawa kat dia. tapi dah tekak dia pesen tak boleh terima perubahan. nak buek camno. last2 4 hari ikut tekak dia 3 hari ikut tekak saya. hahahaha adil kan =)

C!kpuanmuda® said...

asam pedasssss! ko kenapa jahat sangat!!!

kelipkelipchumel said...

lapooooooo...dapnya asam pedas..

peej said...

omg sentap kan. laki aku pun hari tu aku masak asam pedas dia boleh kemas dapur terus nak simpan dalam fridge. panas hati jugak. dia pun tak gemar asam pedas. tp bak kata kau. kawin ngan orang melaka. makan je la. n yes. tekak sendiri kita pentingkan dulu.

Chekgu Azrine said...

Suka asam pedas jgk..kta geng!!

JMR said...

gmbr last tu igtkn asam pedas gk..kahkah2

sharifah rosidah said...

Asam pedas memang best...orang johor pun suka masak asam pedas....rumah aunty kalau anak2 balik asam pedas lah lauk permintaan mereka...tak pernah jemu.

MAMALOVEYOU said...

leh geng laa, i pun hantu masak asam yg mak ai punya ;) nak2 ikan kembong, sayur sawi + tomato + bendi ...pehhhhhh makan dah tak toleh kiri kanan, bertambah2.... berat badan pun bertambah heeeeeeeeeeeee

mrs kayrul said...

hwuaaa..tak pandai masak asam pedas tapi terliur tengok kak filla punya asam pedas..naaakkkkk